ΒΑΛ' ΤΟ ΑΓΟΡΙ ΜΟΥ

Γιάννη Αντετοκούνμπο, οι Νικς είναι η ομάδα σου

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο με αντίπαλο τον Εβάν Φουρνιέ
Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο με αντίπαλο τον Εβάν Φουρνιέ AP PHOTO/MORRY GASH

Οι Μπακς σημαδεύουν απόψε το 4-0 κόντρα στους Νικς και ο Βασίλης Σκουντής ξετυλίγει το κουβάρι της καρμικής σχέσης που έχει δημιουργήσει ο Γιάννης Αντετοκούνμπο με τους Νεοϋορκέζους.

Περίπου τέτοιες μέρες (αρχές Νοεμβρίου) του 2021 οι Μπακς είχαν ανοίξει πάλι παρτίδες με τους Νικς. Τότε βρίσκονταν σε τουρνέ στην Ανατολή, αρχής γενομένης από τον Λευκό Οίκο στην Ουάσιγκτον, όπου τους καλοδέχθηκε στην καθιερωμένη (εκτός της θητείας του Ντόναλντ Τραμπ) εθιμοτυπία ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, προτού ταξιδέψουν στη Φιλαδέλφεια και στη Νέα Υόρκη για να παίξουν με τους Σίξερς και τους Νικς.

Έναν χρόνο αργότερα, ο Γιάννης Αντετοκούνμπο μπορεί να λέει ό,τι και ο... Χαρίλαος Τρικούπης! Ανθ’ ημών (όχι βεβαίως Γουλιμής, αλλά) Στεφ Κάρι! Οι Γουόριορς είναι εκείνοι που θα βγάλουν λίαν συντόμως selfie με τον Πλανητάρχη και θα του προσφέρουν μια φανέλα με το όνομα τους, όσο για τους Μπακς και τις λοιπές δημοκρατικές δυνάμεις του NBA επιφυλάσσονται για το φθινόπωρο του 2023!

Οι Μπακς, ο Ολυμπιακός και η Φενέρμπαχτσε

Προς το παρόν η ομάδα του Μιλγουόκι είναι σαν τον Ολυμπιακό μέχρι χθες το βράδυ και σαν τη Φενέρμπαχτσε μέχρι να λήξει το αποψινό ντέρμπι με τη Φενέρ. Η μόνη αήττητη!

Βεβαίως το 3-0 δεν είναι δα και μεγάλο σερί, αλλά, όπως λέει και μια παροιμία των... Σεπολίων, κάλλιο γαϊδουρόδενε, παρά γαϊδουρογύρευε! Παρεμπιπτόντως οι Μπακς μπορούν δυνητικά να εκκινήσουν με 7-0, καθώς (μετά την άλωση της Φιλαδέλφειας) βρίσκεται σε εξέλιξη το homestand των έξι αγώνων, προτού εγκαταλείψουν τη σπιτική θαλπωρή για να τραβήξουν κατά Μινεσότα μεριά.

Ο αποψινός αγώνας θα παρήγαγε πολύ μεγαλύτερη ίντριγκα εάν κι εφόσον διεξαγόταν στο Madison Square Garden, αλλά όπως λένε και οι Αμερικανοί "είναι κρίμα ν’ αφήνεις μια λεπτομέρεια να σου χαλάει μια όμορφη ιστορία".

Γιατί το γράφω αυτό; Απλούστατα επειδή η ιστορία του Γιάννη Αντετοκούνμπο σε ό,τι έχει να κάνει με τη Νέα Υόρκη και τους Νικς είναι στ’ αλήθεια όμορφη, χώρια που μοιάζει βγαλμένη από το πεπρωμένο του, το οποίο μάλιστα απόψε συναντά και την εθνική εορτή της 28ης Οκτωβρίου!

New York, New York... Giannis never sleeps

Πρώτα απ' όλα η Νέα Υόρκη έγινε η πρώτη πασαρέλα του στις 27 Ιουνίου του 2013 στη σκηνή του Barclays Center, στο οποίο άκουσε τον συχωρεμένο τον Ντέιβιντ Στερν να προσπαθεί να πει το όνομα του, όταν η διαδικασία του ντραφτ έφτασε στην επιλογή του Νο 15.

Σαν να μην έφτανε αυτό, απέναντι στην ομάδα του "Μεγάλου Μήλου" έμελλε να κάνει το ντεμπούτο του στο ΝΒΑ, στις 30 Οκτωβρίου του 2013! Εκείνο το βράδυ (Νικς-Μπακς 90-83) όντας ακόμη μικρός και τριανταφυλλένιος και χωρίς ίσως να δείχνει πόσο πολύ θα μεγάλωνε και πού θα έφτανε ο πρώην παίκτης του Φιλαθλητικού πάτησε το παρκέ του Madison Square Garden επί 4 λεπτά και 43 δευτερόλεπτα, με τον πενιχρό απολογισμό του ενός πόντου με 1/2 βολές, του ενός λάθους και των δυο φάουλ.

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο με τον Λάρι Ντριου στο ντεμπούτο του στο NBA
Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο με τον Λάρι Ντριου στο ντεμπούτο του στο NBA AP PHOTO/FRANK FRANKLIN II


Πίσω είχε η αχλάδα την ουρά όμως, διότι όντως ο Αντετοκούνμπο έμελλε να επιστρέψει δριμύτερος πολλές φορές, παραποιώντας κατά τι τους στίχους του περίφημου τραγουδιού του Φρανκ Σινάτρα.

Στη Νέα Υόρκη, ο Γιάννης ποτέ δεν κοιμάται!

Πού πας ρε Καραμήτρο;

Ανήμερα τα Φώτα, στις 6 Ιανουαρίου του 2018, o "Greek Freak" κατέβασε τον γενικό και βύθισε στο σκοτάδι τη Νέα Υόρκη με το φοβερό και τρομερό κάρφωμα που έκανε στον Τιμ Χαρνταγουέι τζούνιορ, πηδώντας μάλιστα από πάνω του! Αυτό είναι που λέμε, πού πας ρε Καραμήτρο!

Δίκην déjà vu από το επονομαζόμενο "dunk of death" του Βινς Κάρτερ στα μούτρα του δόλιου του Φρεντερίκ Βάις, το 2000 στο Σίδνεϊ ο Γιάννης έγραψε μια από τις θεαματικότερες φάσεις στα χρονικά του ΝΒΑ, προκαλώντας σοκ και δέος όχι μόνο στο θύμα του, αλλά και στο κοινό, μηδέ του Τζον Μακ Ενρο εξαιρουμένου.

Ο παλαίμαχος τενίστας παρακολουθούσε δια ζώσης το ματς από το courtside του γηπέδου και, κατά το κοινώς λεγόμενον, του έφυγε ο τάκος! Μετά από έναν χρόνο αποδείχθηκε με τον πιο τρανό τρόπο ότι όντως ο δολοφόνος γυρίζει πάντα στον τόπο του εγκλήματος!

Η λαχτάρα για το πρώτο buzzer beater

Το βράδυ της 4ης Ιανουαρίου του 2017 ο Γιάννης δεν επιφύλαξε κάποιο άλλο φαντασμαγορικό κάρφωμα, αλλά κάτι πολύ καλύτερο και πιο ουσιαστικό: το πρώτο και μάλιστα νικητήριο και ως εκ τούτου διθυραμβικό buzzer beater tης καριέρας του, το δικό του "Βάλ' το αγόρι μου", που το λαχτάραγε (όπως μου είχε πει, σε ανύποπτο χρόνο, το 2014 στο Καρπενήσι) απ’ όταν πρωτόπιασε στα χέρια του την πορτοκαλί μπάλα.

Με το σκορ στο 104-103 και αφού στην άμυνα είχε εξαναγκάσει σε λάθος τον Ντέρικ Ρόουζ, πήρε την μπάλα κατ' εντολήν του Τζέισον Κιντ, πόσταρε τον Λανς Τόμας, εκτέλεσε ένα fade away σουτ και έστειλε την μπάλα συστημένη στο καλάθι, οδηγώντας τους Μπακς στη μεγάλη απόδραση! Αυτή τη φορά δεν παραμίλαγε ο Τζον Μακ Ενρο, αλλά ο Καρμέλο Αντονι, ο οποίος διήγε την τελευταία σεζόν του στους Νικς.

Δυο ημέρες αργότερα (Νικς-Μπακς 116-111) ο Γιάννης και ο Κρίσταπς Πορζίνγκις μονομάχησαν σε μια διπλή παράσταση, η οποία χαρακτηρίσθηκε από τον Τύπο ως η μονομαχία του "Greek Freak" με τον "Unicorn" (μονόκερος)!

Το βράδυ της 1ης Δεκεμβρίου του 2018 έμελλε να προσθέσει άλλο ένα συναρπαστικό επεισόδιο στη σχέση του Αντετοκούνμπο με τους Νικς.

Το "step over" και ο καυγάς με τον Χεζόνια

Στον αγώνα στον οποίο οι οικοδεσπότες νίκησαν τους Μπακς με 136-134 στην παράταση, ο Γιάννης βίωσε τη δυσάρεστη εμπειρία που είχε νιώσει στο πετσί του και ο Τάιρον Λου από τον Άλεν Άιβερσον. Και από ποιον; Από τον Μάριο Χεζόνια!

Σε μια φάση του ματς ο Κροάτης γκαρντ σκόραρε με κάρφωμα απέναντι στον Γιάννη και στη συνέχεια όχι μόνο τον στραβοκοίταξε, αλλά πέρασε κιόλας από πάνω του! Αυτό το "step over" προκάλεσε τη μήνη του Έλληνα σούπερ σταρ , ο οποίος μετά τη λήξη του αγώνα και απαντώντας σε σχετική ερώτηση έδωσε ραντεβού στον μετέπειτα παίκτη του Παναθηναϊκού και πλέον της Ρεάλ Μαδρίτης.

"Αιφνιδιάσθηκα από αυτό που έκανε, αλλά να ξέρει ότι την επόμενη φορά θα τον χτυπήσω στα αρ...α"!

Εν συνεχεία ο Γιάννης ανακάλεσε αυτό το σχόλιο, ενώ ο Χεζόνια συνέχισε το βιολί του.

Δεν είναι μέρος για σένα

"Ειλικρινά, αν φοβάσαι δεν μπορείς να βρίσκεσαι εδώ. Δεν θέλω να φανώ ασεβής, αλλά αν αισθάνεσαι φόβο, αυτό δεν είναι ένα είναι μέρος για εσένα. Η Νέα Υόρκη δεν είναι μέρος για εσένα και αυτή δεν είναι ομάδα για εσένα"!

Ο καυγάς με τον Καντέρ και τα τρία triple - double

Το σίριαλ του Γιάννη με τους Νικς περιλαμβάνει επίσης έναν καυγά με τον Ενές Καντέρ (που ξεσήκωσε θύελλα στο Instagram), αλλά και μερικές φαντασμαγορικές παραστάσεις του, συμπεριλαμβανομένων και τριών στις οποίες πέτυχε triple-double figure.

Το τελευταίο από δαύτα το διέπραξε στις 12 Δεκεμβρίου 2021 στη Νέα Υόρκη με 20 πόντους, 10 ριμπάουντ και 11 ασίστ, ενώ τα προηγούμενα είχαν καταγραφεί στις 11 Μαρτίου 2021 στο Μιλγουόκι με 24-10-10 και στις 21 Δεκεμβρίου του 2019 στη Νέα Υόρκη με 22-11-10.

Μιας και το ‘'φερε η κουβέντα σε φάσεις με σκληρά μαρκαρίσματα και φασαρίες, μια τέτοια εκτυλίχθηκε και στις 28 του περασμένου Ιανουαρίου, αυτή τη φορά στο Fiserv Forum. Στον τέταρτο και τελευταίο αγώνα της περυσινής σεζόν οι Μπακς έριξαν στο κανναβάτσο τους Νικς με 123-108 με τον Γιάννη (38π., 13ρ., 5ασ.) να πέφτει ζαλισμένος στο παρκέ από το κατακεφαλίδι που έφαγε από τον Νέρλενς Νοέλ, ο οποίος χρεώθηκε με βάναυσο φάουλ της δεύτερης βαθμίδας.

To -21 και το ρεκόρ των Νικς

Στους τέσσερις μεταξύ τους αγώνες της περιόδου 2021-22 οι Μπακς πέτυχαν τρεις νίκες (112-100 και 112-97 στη Νέα Υόρκη, 123-108 στο Μιλγουόκι) ενώ γνώρισαν την ήττα στον πρώτο εξ αυτών με 113-98 στην έδρα τους, αφήνοντας να πάει στράφι η διαφορά των 21 πόντων! Αυτό το κατόρθωμα των Νεοϋορκέζων υπήρξε ιστορικό, καθόσον έγιναν η πρώτη ομάδα που ενώ βρισκόταν πίσω τουλάχιστον με διαφορά 19 πόντων στη λήξη της πρώτης περιόδου, επικράτησε με +15.

Τη σεζόν 2020-21, καθ’ οδόν προς τον θρόνο οι Μπακς ηττήθηκαν στους δυο από τους τρεις αγώνες τους κόντρα στους Νικς και η Ιστορία συνεχίζεται απόψε. Σε αυτό το γαϊτανάκι οι δυο ομάδες έχουν αναμετρηθεί 229 φορές με τους Μπακς να πλειοδοτούν στις νίκες με σκορ 120-109,που επιμερίζεται σε 119-105 στην κανονική περίοδο και 1-4 στα Playoffs, στα οποία οι Νικς επικράτησαν τη σεζόν 1969-70 καθ’ οδόν προς τον θρόνο, με 4-1.

Όταν ο Μίχαλιουκ είδε τους 41 πόντους του Γιάννη

Απόψε ο Γιάννης και ο Θανάσης θα βρουν απέναντι τους κι έναν αντίπαλο με τον οποίο συγχρωτίσθηκαν και... σπρώχτηκαν πριν από 52 ημέρες στο Μιλάνο.

Τον Σβι Μίχαλιουκ εννοώ, ο οποίος είδε κι ελόγου εκστασιασμένος τον Greek Freak να τσαλαπατάει την Ουκρανία, στις 6 Σεπτεμβρίου στο Μιλάνο, στον προτελευταίο αγώνα της Α’ φάσης, στον οποίο μάλιστα η Εθνική πέτυχε (όπως θα επιδιώξουν απόψε και οι Μπακς) το 4-0.

Εκείνη την ημέρα, σε 27'27'' ο Γιάννης έβαλε 41 πόντους (13/16δ., 12/18β.) που συνιστούν την πέμπτη καλύτερη επίδοση σκοραρίσματος στα χρονικά της διοργάνωσης μετά τους 63 του Εντι Τεράς, τους 47 του Λούκα Ντόντσιτς (το επόμενο βράδυ, Σλοβενία-Γαλλία), τους 46 του Νίκου Γκάλη και τους 43 του Ντιρκ Νοβίτσκι.

Σε αυτό το ματς ο Μίχαλιουκ αντιπαρέβαλε 16 πόντους (5/12δ., 1/5τρ., 3/3β.) και ο Θανάσης δυο.

Οι παρτίδες του Θανάση

Α, για να μην το ξεχάσω: και ο δευτερότοκος γιος της οικογένειας των Αντετοκούνμπο έχει τη δική του και καθόλου αμελητέα ιστορία απέναντι στους Νικς. Πρώτα απ' όλα η ομάδα της Νέας Υόρκης επέλεξε τον Θανάση στο Νο 51 του ντραφτ του 2014, ένα το κρατούμενο.

Δεύτερον, ο Θανάσης αγωνίσθηκε στη θυγατρική ομάδα των Νικς στη G League, τους Γουέστσεστερ Νικς κατά τη διετία 2014-16.

Τρίτον, οι Νικς του έδωσαν την ευκαιρία να πρωτοπαίξει στο ΝΒΑ με ένα δεκαήμερο συμβόλαιο, στα τέλη Ιανουαρίου του 2016, όταν φόρεσε τη φανέλα τους σε δυο ματς με απολογισμό έξι πόντους (3/3δ., 0/1τρ.) σε έξι λεπτά συμμετοχής.

Ο Θανάσης Αντετοκούνμπο καρφώνει με τη φανέλα των Νικς
Ο Θανάσης Αντετοκούνμπο καρφώνει με τη φανέλα των Νικς AP PHOTO/KATHY WILLENS


Ο Φίσερ, ο... Ραμπίδης και το ρεκόρ καριέρας

Παρεμπιπτόντως εκείνη τη σεζόν από τον πάγκο των Νικς πέρασαν δυο προπονητές που κάνουν σούμα 14 τίτλους του ΝΒΑ με την ίδια ομάδα (Λέικερς) και ένα... Κύπελλο Ελλάδος!

Ο Ντέρεκ Φίσερ στέφθηκε πέντε φορές πρωταθλητής ως παίκτης και ο Κυριάκος Ραμπίδης (κατά κόσμον Κερτ Ράμπις) μάζεψε 14 δαχτυλίδια (4+2+3 ως παίκτης, ασίσταντ κόουτς και διοικητικός παράγων) και μια κούπα made in Greece το 1981 στη Γλυφάδα, όπου μάλιστα-προς θλίψη και προς αγανάκτηση του Βασίλη Γκούμα- απαγορεύθηκε και MVP του τελικού ανάμεσα στην ΑΕΚ και στον Ηρακλή!

Το τελευταίο επεισόδιο των παρτίδων του Θανάση με τους Νικς παίχθηκε στις 27 Μαρτίου του 201 στο Fiserv Forum, όπου οι Νικς νίκησαν με 102-96 τους Μπακς, οι οποίοι εκείνο το βράδυ παρατάχθηκαν μόλις με οκτώ παίκτες.

Το αποτέλεσμα; Ο Θανάσης συνέτριψε κάθε προηγούμενο ρεκόρ καριέρας του στο ΝΒΑ με 23 πόντους, 10 ριμπάουντ και πέντε ασίστ, αλλά και αυτό το κατέρριψε στις 10 Απριλίου του 2022 κόντρα στους Καβαλίερς με 27 πόντους.

TAGS ΒΑΛ' ΤΟ ΑΓΟΡΙ ΜΟΥ NBA ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΝΤΕΤΟΚΟΥΝΜΠΟ ΜΙΛΓΟΥΟΚΙ ΜΠΑΚΣ ΝΙΟΥ ΓΙΟΡΚ ΝΙΚΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ