ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Αυγενάκης: "Δεν έχουμε αποφασίσει τι θα γίνει με τις εκλογές σε ΕΠΟ και ΕΟΚ"

Photo by: Andreas Papakonstantinou / Tourette Photography
Photo by: Andreas Papakonstantinou / Tourette Photography TOURETTE PHOTOGRAPHY

Ο υφυπουργός αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, μίλησε στο Sport24.gr. Ο κορονοϊός και οι προβλέψεις για το μέλλον, το επόμενο κρίσιμο δεκαήμερο, οι ανακατατάξεις στον αθλητισμό, τι θα ισχύσει με τις εκλογές στις Ομοσπονδίες και αν θα υπάρξει καθυστέρηση στο "Μνημόνιο" με FIFA-UEFA, τι μέλλει γενέσθαι με όλα τα πρωταθλήματα.

Ο κορονοϊός έχει "εισβάλει" βίαια στη ζωή όλων των ανθρώπων και τίποτα δεν θυμίζει το χθες. Τα πάντα έχουν αλλάξει, καθημερινά χάνεται κόσμος και η ιατρική κοινότητα δίνει μάχη με το χρόνο, για να μπορέσει να βρει το αντίδοτο, βάζοντας φρένο στην πανδημία. Την ίδια στιγμή, τα πάντα έχουν σταματήσει, τίποτα δεν κινείται και ο αθλητισμός δεν θα μπορούσε να αποτελέσει εξαίρεση.

Το Sport24.gr μίλησε με τον υφυπουργό αθλητισμού, Λευτέρη Αυγενάκη, καθώς υπάρχουν πολλά ανοικτά μέτωπα και ερωτήματα. Κανείς δεν γνωρίζει τι του ξημερώνει το αύριο και όλα είναι μετέωρα. Ο ίδιος μίλησε για τον κορονοϊό και τις προβλέψεις για το μέλλον, έκανε λόγο για κρίσιμο επόμενο δεκαήμερο που θα μας δείξει ποιον δρόμο θα διαβούμε, ενώ φυσικά η κουβέντα πήγε και στον δικό του τομέα ευθύνης.

Ο υφυπουργός είπε πως θα υπάρξουν ανακατατάξεις στον αθλητισμό, απάντησε για το τι ισχύει με τις εκλογές στις Ομοσπονδίες, απάντησε για το αν θα υπάρξει καθυστέρηση στο "Μνημόνιο" με FIFA-UEFA, ενώ τόνισε πως είναι βέβαιο ότι κάποια πρωταθλήματα θα σταματήσουν με τη σύμφωνη γνώμη των διοργανωτών τους.

"ΚΡΙΣΙΜΟ ΔΕΚΑΗΜΕΡΟ, ΝΑ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΙΝΑ"

Υπουργέ, φαίνεται πως η Ελλάδα κινήθηκε έγκαιρα και πως θα αποφύγουμε φαινόμενα όπως αυτά που βλέπουμε στην Ιταλία και στην Ισπανία. Από τις συνομιλίες σας και με τον πρωθυπουργό, αλλά και με άλλους αρμόδιους, ποιες είναι οι προβλέψεις για τη συνέχεια και αν μπορούν να γίνουν τέτοιες.

"Είναι μια πρωτοφανής κατάσταση που δεν αντιμετωπίζει μόνο η χώρα μας, αλλά όλος ο πλανήτης. Το πρόβλημα του κορονοϊού κυριαρχεί και υπάρχουν χώρες μπει σε πολύ δύσκολα μονοπάτια όπως η γειτονική μας Ιταλία και η Ισπανία. Υπάρχουν και άλλες χώρες όπως η Κίνα που πλέον αφήνουν με ένα χαμόγελο πίσω τους αυτόν τον εφιάλτη. Με θύματα βέβαια, αλλά με μικρότερο αριθμό σε σχέση με τις πιθανότητες που είχαν, αν δεν είχαν κινηθεί άμεσα και αποτελεσματικά. Εμείς έχουμε το πλεονέκτημα να έχουμε έναν πρωθυπουργό εξαιρετικά οργανωτικό και μεθοδικό, όπου προέβλεψε καταστάσεις, προηγήθηκε των εξελίξεων και μέχρι στιγμής φαίνεται ότι πάμε καλά. Εχουμε μπροστά μας ένα πολύ κρίσιμο δεκαήμερο, όπου θα φανεί αν θα ακολουθήσουμε τον δρόμο της Κίνας, δηλαδή να κερδίσουμε τον πόλεμο απέναντι στον κορονοϊό μέσα από τις μικρές καθημερινές μάχες που δίνουμε μαζί του ή θα μας ξεφύγει η κατάσταση, κάτι που απευχόμαστε και δεν θέλουμε να ζήσουμε εικόνες όπως στην Ιταλία και την Ισπανία. Όμως, την ίδια ώρα τρέχουμε σε επίπεδο οργάνωσης, προχωράει η πρόσληψη προσωπικού, περίπου 4.000 στελεχών στον τομέα της υγείας, αυξάνεται ο αριθμός των ΜΕΘ και συνεχίζεται αυτή η προσπάθεια. Είναι βέβαιο ότι δεν μπορούμε να μείνουμε με σταυρωμένα τα χέρια και η αλληλεγγύη μεταξύ των λαών της Ευρώπης γίνεται πιο έντονη. Βλέπουμε βέβαια να υπάρχουν αντιδράσεις κυρίως από το Βορρά, αλλά όμως είμαι βέβαιος ότι θα κυριαρχήσει ο άνθρωπος και μετά οι αριθμοί. Τουλάχιστον για εμάς αυτό είναι ξεκάθαρη προτεραιότητα".

Αυγενάκης: "Δεν έχουμε αποφασίσει τι θα γίνει με τις εκλογές σε ΕΠΟ και ΕΟΚ"

Είναι δεδομένο ότι προέχει η ανθρώπινη ζωή σε αυτή τη φάση. Το σίγουρο όμως είναι ότι θα γίνουν πολλά βήματα πίσω και σε οικονομικό επίπεδο και η χώρα μας που έχει βγει από μια δεκαετή μνημονιακή κατάσταση, θα δεχθεί εκ νέου μεγάλες πιέσεις. Θα ήθελα το σχόλιό σας.

"Αλήθεια είναι, αλλά αυτό είναι πρόβλημα συνολικό και όχι μονάχα της χώρας μας. Είναι όλης της οικονομίας, αν θέλουμε να μιλήσουμε για τη χώρα μας και όχι μονάχα ενός κλάδου ή μιας περιοχής. Συνολικά θα το αντιμετωπίσουμε. Και η κίνηση των οκτώ Ευρωπαίων ηγετών, μαζί και του πρωθυπουργού μας, είχε ακριβώς αυτό το πνεύμα απευθυνόμενη στην ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτό που λένε είναι 'βοηθήστε άμεσα τα κράτη που έχουν πληγεί περισσότερο'. Η χαλάρωση των επενδύσεων και οι οικονομικές δεσμεύσεις πρέπει επίσης να χαλαρώσουν στις χώρες που έχουν να αντιμετωπίσουν εναν ακηρυχτο πόλεμο, όπως είναι αυτός του κορονοϊού. Πιστεύω ότι στο τέλος θα πρυτανεύσει η λογική".

Θεωρείτε ότι το επόμενο διάστημα θα δούμε και άλλα περιοριστικά μέτρα από την κυβέρνηση; Και αν ναι, ποια μπορεί να είναι αυτά;

"Έχουμε να πούμε ένα μεγάλο μπράβο στους Έλληνες που πειθαρχούν και σέβονται τις οδηγίες των ειδικών. Ωστόσο, υπάρχουν και κάποιοι άλλοι που διαψεύδουν αυτή την καλή εικόνα της χώρας και θέτουν σε κίνδυνο τους εαυτούς τους, τις οικογένειές τους και το σύνολο της κοινωνίας που δραστηριοποιούνται. Άρα, λοιπόν, εμείς έχουμε να πούμε ότι πρέπει να σοβαρευτούμε όλοι και να πειθαρχήσουμε. Ο κορονοϊός δεν διαλέγει ούτε ηλικίες, ούτε αξιώματα, ούτε ταξικές θέσεις, ούτε φύλο. Άρα χρειάζεται απ' όλους προσοχή και πρέπει να ακούμε τις οδηγίες των ειδικών. Το λέω και πάλι, το επόμενο δεκαήμερο είναι πάρα πολύ κρίσιμο και απ' αυτό θα εξαρτηθούν πάρα πολλά. Κερδίζουμε μάχες, αλλά χρειάζεται υπομονή για να κερδίσουμε και τον πόλεμο".

Ήσασταν από τους πρώτους που σπεύσατε να δεχθείτε δημόσια την εισήγηση του πρωθυπουργού για περικοπή 50% της βουλευτικής αποζημίωσης.

"Το αυτονόητο κάναμε και μπράβο στον πρωθυπουργό που πολύ ευγενικά και προσεχτικά έθεσε το θέμα σε όλους μας στη Νέα Δημοκρατία. Εγώ αυτομάτως ανταποκρίθηκα χωρίς δεύτερη σκέψη, το θεώρησα υποχρέωσή μου, αλλά χαίρομαι διότι όλοι οι βουλευτές μας, αλλά και τα εξωκοινοβουλευτικά μέλη της κυβέρνησης ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του πρωθυπουργού. Τώρα, επειδή ακούω συζητήσεις 'να το κάνουν και άλλοι', θέλω να πω ότι δεν είναι σωστό να γίνεται συζήτηση. Ο καθένας πρέπει να κάνει αυτό που κρίνει. Εμείς ως κοινοβουλευτική ομάδα και ως παράταξη είχαμε ένα ευγενικό κάλεσμα, μας το πρότεινε διακριτικά και το κάναμε. Αν κρίνουν και άλλοι ότι πρέπει να το ακολουθήσουν, είναι δικιά τους επιλογή ή μοχλός πίεσης. Ο καθένας ξέρει όταν κλείνει η πόρτα του σπιτιού του το τι αντιμετωπίζει σε οικονομικό επίπεδο. Άρα, ας μην είμαστε μηδενιστές, ούτε κριτές των άλλων. Με αγάπη και αλληλεγγύη θα βοηθήσουμε ο ένας τον άλλον και θα καταφέρουμε. Είμαι πολύ αισιόδοξος".

"ΣΤΟΝ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟ ΘΑ ΕΧΟΥΜΕ ΠΟΛΛΕΣ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΕΣ ΑΝΑΚΑΤΑΤΑΞΕΙΣ"

Κύριε υπουργέ, βλέπουμε μεγάλα κλαμπ να κάνουν τεράστιες περικοπές συμβολαίων, σε άλλες ομάδες οι παίκτες να δέχονται παύση πληρωμών για μερικούς μήνες. Τι αθλητισμό να περιμένουμε ύστερα απ' όλη αυτή την κατάσταση; Λένε όλοι ότι ο κόσμος μας δεν θα είναι πλέον ίδιος. Το ίδιο μπορούμε να πούμε και για τον αθλητισμό;

"Εγώ πιστεύω ότι η κοινωνία μας θα είναι καλύτερη την επόμενη μέρα. Γιατί όλοι μας αφιερώνουμε περισσότερο χρόνο στην οικογένειά μας και στο σπίτι μας. Άρα σημαίνει ότι έχουμε περισσότερο χρόνο να ασχολήθουμε με στιγμές, κινήσεις, περιστατικά που ενδεχομένως μέσα στην πίεση της καθημερινότητας δεν έχουμε αυτή την πολυτέλεια. Αν την είχαμε, ίσως παίρναμε καλύτερες αποφάσεις και βλέπαμε αλλιώς ορισμένα πράγματα. Έχουμε μπει σε ένα ρυθμό τρελό, με πίεση και τρέξιμο. Ας το δούμε από τη θετική σκοπιά, ας κάνουμε μια αυτοκριτική για αναδιοργάνωση. Η υγεία δεν είναι απλά μια λέξη, είναι ένα αγαθό που μας το χαρίζει ο Θεός και πρέπει εμείς να το προστατεύσουμε.

Αυγενάκης: "Δεν έχουμε αποφασίσει τι θα γίνει με τις εκλογές σε ΕΠΟ και ΕΟΚ"

Σε ό,τι αφορά στον αθλητισμό, είναι βέβαιο ότι θα έχουμε πολλές μεγάλες ανακατατάξεις και αναφέρομαι κυρίως στον επαγγελματικό αθλητισμό, διότι ο ερασιτεχνικός αθλητισμός θα συνεχίσει να υπάρχει και θα είναι πολύ πιο έντονος την επόμενη περίοδο. Τι σημαίνει αυτό; Δεν μπορώ να το προβλέψω, αλλά ως υφυπουργείο αθλητισμού πολύ πολύ έγκαιρα και πολύ πριν γίνει κουβέντα από σωματεία και Ομοσπονδίες, είχαμε κινηθεί και εντάξαμε για πρώτη φορά στα μέτρα στήριξης όλη την αθλητική οικογένεια. Σε αυτό θέλω να ευχαριστήσω και τον πρωθυπουργό και τους συναρμόδιους υπουργούς, τον κύριο Σταϊκούρα, τον κύριο Γεωργιάδη και τον κύριο Βρούτση. Εντάχθηκε ο αθλητισμός στα μέτρα στήριξης της Πολιτείας. Φτάνουν αυτά; Όχι, εντούτοις είναι ένα μαξιλάρι, είναι μια βάση, ένα μέτρο ασφαλείας. Ορισμένα σωματεία δεν εντάσσονταν σε κάποια ΚΑΔ. Μεριμνήσαμε και γι' αυτό με πρόταση πολύ συγκεκριμένη και συγκεκριμένα κριτήρια, ώστε να μη μείνει κανείς αβοήθητος σε αυτή τη δύσκολη περίοδο.

Όπως επίσης, έχουμε πάρει πρωτοβουλία για τις περιπτώσεις των επαγγελματιών αθλητών που δεν έχουν ενταχθεί στην ΕΡΓΑΝΗ και δεν μπορούν να λάβουν την οικονομική στήριξη, διότι έπαιζαν στις επαγγελματικές κατηγορίες και δεν χρειαζόταν να είναι εκεί, εξαιρούνταν. Πρέπει να τους βοηθήσουμε, διότι με αυτά τα χρήματα από την αθλητική τους δραστηριότητα ζουν την οικογένειά τους. Βέβαια, υπάρχουν και επαγγελματίες αθλητές που ξεπερνούν τον μέσο όρο και γι' αυτούς πρέπει να υπάρξει εξαίρεση και να μη λάβουν τη βοήθεια. Μαθαίνω ότι υπάρχουν περικοπές συμβολαίων, αλλά είμαι σε επαφή με τις Λίγκες, με όλες τις Ομοσπονδίες και με όλους τους Συνδέσμους Αθλητών ποδοσφαίρου, μπάσκετ και άλλων αθλημάτων. Πρώτο μας μέλημα είναι πάντα ο αθλητής".

Θα χρειαστεί να βοηθήσετε και οικονομικά τις Ομοσπονδίες σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία;

"Για πρώτη φορά η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού εφαρμόζει μια τεχνοκρατική προσέγγιση αξιολόγησης των αθλητικών ομοσπονδιών. Η ύπαρξη ενός συστήματος διαφανούς αξιολόγησης με μετρήσιμους δείκτες για τις αθλητικές ομοσπονδίες είναι κάτι που ακουγόταν συχνά πυκνά τις τελευταίες δεκαετίες. Ομως, ποτέ δεν είχε γίνει, αν και υπήρξαν κάποιες προσπάθειες, οι οποίες έμειναν ημιτελείς. Τώρα δεν έχει ανοίξει μύτη. Θέλω να υπάρχει δικαιοσύνη, διαφάνεια, αξιοκρατία και γι' αυτό κάναμε μια πολύ καλή προετοιμασία και μαζέψαμε μια σειρά από στοιχεία που οι ίδιες οι ομοσπονδίες μάς έδωσαν όπως διακρίσεις, διοργανώσεις, διαφάνεια στα οικονομικά, περιστατικά ντόπινγκ, βίας, χορηγικά, δωρεές και μια σειρά άλλων στοιχείων. Τα βάλαμε κάτω με αλγόριθμους και και τα παρουσιάσαμε ενώπιον όλων και βάσει αυτού θα γίνει η κρατική επιχορήγηση των 18 εκατομμυρίων που προβλέπεται για φέτος. Αν χρειαστεί να συνεισφέρουμε έκτακτα, πρέπει πρώτα απ' όλα να υπάρχουν χρήματα στο ταμείο του κράτους, διότι αν δεν υπάρχει, αντιλαμβάνεστε ότι δεν μπορούμε να δώσουμε ούτε εμείς. Τα 18 εκατ. όμως θα δοθούν με διαφάνεια και ό,τι άλλο έκτακτο είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε. Εδώ που είμαστε, προβλέπουμε και δεν είμαστε πίσω από τις εξελίξεις. Επίσης, μετά από πάρα πολλά χρόνια, δώσαμε φορολογικά κίνητρα για χορηγίες και δωρεές της τάξεως του 20% έκπτωση, για να μπορεί και ο ιδιώτης να ενισχύσει το ερασιτεχνικό σωματείο της περιοχής, του τόπου του, αλλά να του πει και ένα μπράβο η Πολιτεία".

Photo by: Andreas Papakonstantinou / Tourette Photography
Photo by: Andreas Papakonstantinou / Tourette Photography TOURETTE PHOTOGRAPHY

Αναφέραμε προηγουμένως τα οικονομικά ζητήματα που θα προκύψουν απ' όλη αυτή την πανδημία. Σας ανησυχεί το γεγονός πως ίσως να έχετε να διαχειριστείτε λιγότερα χρήματα το επόμενο διάστημα και αυτό να δημιουργήσει προβλήματα στον ελληνικό αθλητισμό και στις Ομοσπονδίες;

"Ο αθλητισμός δεν έκανε ποτέ συνέργειες. Το Conference Cup που θέλαμε να διεκδικήσουμε, όλοι μου έλεγαν ότι θέλει πολλά λεφτά, ότι είναι μεγάλος φάκελος και λοιπά. Τα βάλαμε κάτω, δούλεψαν κάτω εθελοντικά πολλοί άνθρωποι και με μηδενικό κόστος καταθέσαμε φάκελο, ο οποίος πάει και καλά παρεμπιπτόντως, έχουμε θετικά μηνύματα. Για το 2022 έχουμε ένα Παγκόσμιο Πρωτάθλημα εφήβων άρσης βαρών και μια σειρά άλλα γεγονότα. Χθες, ξεκινήσαμε με μηδέν κόστος κρατικό πρόγραμμα σε συνεργασία με Ρουμανία και Κύπρο, για το οποίο δίνει αρκετά χρήματα η Ευρωπαϊκή Ένωση και καταθέτουμε φάκελο με δικιά μας πρωτοβουλία που θα φέρει δράσεις και έμμεσα χρήματα. Ναι, το πετυχαίνουμε και αυτό. Έχουμε το πρόγραμμα "Πέλωπας" σε συνεργασία με την ΚΕΔΕ, με το οποίο θα καταγράψουμε όλα τα γήπεδα που έχουν οι δήμοι και τα οποία δεν γνωρίζουμε ως χώρα. Το τρέχουμε με τον κ. Παπαστεργίου. Θα μάθουμε πόσα γήπεδα έχουμε, πόσο παλαιά είναι, πόσα είναι με άδεια και ούτω καθ' εξής. Αυτά είναι προγράμματα που και ενέργειες που δεν μας κοστίζουν τίποτα ή αστεία ποσά. Με συνδυασμούς μπορείς να κάνεις πολλά πράγματα, αλλά πρέπει να τρέξεις, να συντονιστείς με Περιφέρειες, να κάνεις διάφορες κινήσεις. Δεν ζούμε στην εποχή του απίστευτου πλούτου, αλλά μπορούμε να πετύχουμε καλά αποτελέσματα".

"ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕΙ ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΜΕ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ"

Με τις εκλογές τι θα γίνει; Σε λίγους μήνες περιμένουμε αυτές στην ΕΠΟ και τον Οκτώβριο αν δεν κάνω λάθος στην ΕΟΚ. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες όμως πήγαν για του χρόνου. Υπάρχει περίπτωση να μην γίνουν φέτος και να μείνουν ίδιες διοικήσεις;

"Ο Νόμος λέει κάθε τέσσερα χρόνια και μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Φέτος, έχουμε για πρώτη φορά στα 126 χρόνια αναβολή εν καιρώ ειρήνης, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι θα πρέπει να αλλάξουμε το Νόμο είτε για να παρατείνουμε τη θητεία των Ομοσπονδιών, ώστε να γίνουν οι εκλογές του χρόνου μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες, είτε να διεξαχθούν τώρα, ώστε να έχουν ένα χρόνο μπροστά τους οι επόμενες διοικήσεις για να υποστηρίξουν τον δρόμο που έχει χαραχθεί ήδη ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο τον Ιούλιο του 2021. Είναι κάτι που ακόμα δεν έχουμε αποφασίσει, θα χρειαστούν αρκετές συζητήσεις, αλλά προς το παρόν δεν είναι κάτι που έχουμε βάλει μπροστά και έχουμε καταλήξει. Προέχουν άλλα πράγματα αυτή την στιγμή. Η προτεραιότητά μας είναι η καταπολέμηση του κορονοϊού".

Πριν λίγο καιρό ο πρωθυπουργός υπέγραψε ένα "Μνημόνιο" με τις ξένες συνομοσπονδίες και εντός τριμήνου θα περιμέναμε τις προτάσεις τους για το πώς θα κινηθούμε από εδώ και πέρα. Τώρα πάει και αυτό πίσω; Υπάρχει περίπτωση δηλαδή να αλλάξει το χρονοδιάγραμμα;

Σύμφωνα με την επικοινωνία που είχα την προηγούμενη εβδομάδα, δεν φαίνεται να έχει αλλάξει το χρονοδιάγραμμα, αλλά αν ζητηθεί παράταση, το θεωρώ αυτονόητο, διότι όλα πάνε προς τα πίσω. Μέχρι στιγμής πάντως, δεν έχει καθυστερήσει κάτι. Να σας πω όμως και κάτι, περίπου 2,5 και πλέον χρόνια που είναι εδώ, δεν έχουν εικόνα; Έχουν, άρα εγώ είμαι βέβαιος ότι δεν πρέπει να καθυστερήσουν. Ωστόσο όμως, αν χρειαστεί να δοθεί μια παράταση, θεωρώ αυτονόητο ότι θα δοθεί λόγω αυτής της έκτακτης κατάστασης".

"ΒΕΒΑΙΟ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΚΑΠΟΙΑ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΑ ΘΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΝ"

Γίνεται πολλή κουβέντα για το αν θα συνεχιστεί η αθλητική δράση για φέτος ή αν θα ολοκληρωθεί πρόωρα. Εσείς προσωπικά τι θεωρείτε πιο σωστό, βλέποντας και την κατάσταση με τον κορονοϊό;

"Δεν υπάρχει περίπτωση να πάρουμε αποφάσεις ερήμην των άμεσα εμπλοκομένων. Εμπλεκόμενοι είναι οι αθλητές μας, είτε σε ομαδικά αθλήματα είτε σε ατομικά αθλήματα. Σε ό,τι αφορά τα πρωταθλήματα, έχουμε ήδη κάνει διάφορες συζητήσεις με όλη την αθλητική οικογένεια και πρέπει να υπάρξει συνεννόηση. Σήμερα έχουμε μια συγκεκριμένη πρόταση από τον ΕΣΑΚΕ με απόλυτη πλειοψηφία 14-0 να διακοπεί το πρωτάθλημα με μια νομοθετική διαδικασία που πρέπει να προχωρήσω. Κάτι παρόμοιο έχουμε συζητήσει, αλλά σε θεωρητικό επίπεδο και με τη Λίγκα του βόλεϊ. Η συζήτηση είναι λίγο πιο στάσιμη στην περίπτωση του ποδοσφαίρου, διότι εκεί και η UEFA έχει κάνει κάποια σενάρια και σχέδια για να τελειώσουν τα πρωταθλήματα ακόμα και τον Ιούλιο. Στόχος μας είναι να κάνουμε το καλύτερο, αλλά πάντα σε συνεννόηση και με τους ίδιους τους αθλητές, διότι και εκείνοι έχουν συμβόλαια και υποχρεώσεις. Το βέβαιο είναι ότι κάποια πρωταθλήματα θα σταματήσουν και με τη σύμφωνη γνώμη των διοργανωτών, αλλά πάντα με σεβασμό και στις Ενώσεις των αθλητών τους. Είμαστε σε επαφή και μέχρι τα μέσα Απριλίου δεν πρόκειται να έχουμε νεότερα λόγω των απαγορεύσεων που υπάρχουν. Άρα, δεν βιαζόμαστε για κάτι".

Photo by: Andreas Papakonstantinou / Tourette Photography
Photo by: Andreas Papakonstantinou / Tourette Photography TOURETTE PHOTOGRAPHY

Τέλος, ένα μήνυμα που θα θέλατε να στείλετε σε όλους τους Έλληνες που δοκιμάζονται, μένουν σπίτι, πειθαρχούν. Αλλά και σε εκείνους που αποδεικνύονται κάπως πιο... χαλαροί με τα μέτρα.

"Δεν θα στείλω κάποιο μήνυμα, αλλά θα αναφερθώ στις πρωτοβουλίες που πήραμε με σπουδαίες προσωπικότητες του αθλητισμού με το 'Ζήσε Αθλητικά', όπου παρακινούμε τον κόσμο να μείνει στο σπίτι με διαδικτυακή καμπάνια, δίνουμε συμβουλές για γυμναστική στο σπίτι, διατροφικές συμβουλές και όχι μόνο. Παράλληλα, υλοποιείται και έχει πάρει σάρκα και οστά η πρωτοβουλία μας για συγκέντρωση αίματος. Στην Ελλάδα το 75-80% θα χρειαστεί έστω μια φορά αίμα και αιμοδότες είναι μόλις το 2-2,5%. Σήμερα, η αναγκη για αίμα είναι πολύ μεγάλη και πραγματική. Βάζουμε πλάτη στα δύσκολα και ξεδιπλώνουμε το κοινωνικό πρόσωπο του αθλητή. Την Πέμπτη (2/4) το πρωί στον Άγιο Κοσμά έχουμε την πρώτη αιμοδοσία και θα ακολουθήσουν σε ΟΑΚΑ και ΣΕΦ. Σε όλη την επικράτεια θα γίνουν ανάλογες δράσεις και ήδη εξελίσσεται. Θέλω να πω και ένα ευχαριστώ στο Χαμόγελο του Παιδιού που στέκεται δίπλα μας έμπρακτα".

Photo Credits: Ανδρέας Παπακωνσταντίνου (Tourette Photography) - Eurokinissi

TAGS ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ