Δύο χάλκινα για την Ελλάδα με Ξένο και Κυδωνάκη στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα καράτε του Καΐρου

Στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ανδρών-Γυναικών καράτε στο Κάιρο, όπου συμμετείχαν 84 χώρες, η Ελλάδα συμμετείχε με εννέα αθλητές στις κατηγορίες Kata και Kumite και με έναν αθλητή στο Para Karate, συγκροτώντας μία από τις μεγαλύτερες αποστολές της διοργάνωσης.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα διεξήχθη για πρώτη φορά με σύστημα προσκλήσεων, κατόπιν πρόκρισης των κορυφαίων αθλητών παγκοσμίως.
Η ελληνική ομάδα κατέκτησε δύο χάλκινα μετάλλια: ο Στέφανος Ξένος στα -60 kg και η Κέλλυ Κυδωνάκη στα +68 kg. Η Τζωρτζίνα Ξένου (Kata) και ο Γιώργος Μπαλιώτης (-67 kg) κατέλαβαν την 5η θέση στις κατηγορίες τους.
Στο Para Karate, ο Λάμπρος Καραντωνάκης, στην πρώτη του συμμετοχή σε Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, κατέκτησε την τιμητική 7η θέση ανάμεσα σε 21 αθλητές, αφήνοντας ένα αποτύπωμα που ξεπερνά το αγωνιστικό και εμπνέει σε ανθρώπινο επίπεδο.
Η φετινή διοργάνωση ανέδειξε και ιστορικές στιγμές: δύο μετάλλια στην ίδια παγκόσμια διοργάνωση Ανδρών–Γυναικών, την πρώτη Ελληνίδα αθλήτρια των Kata που έλαβε μέρος σε αγώνα μεταλλίου, την πρώτη φορά που δύο αδέλφια αγωνίστηκαν και οι δύο σε αγώνα μεταλλίου, καθώς και το εντυπωσιακό ποσοστό 78% των αθλητών της αποστολής που προκρίθηκαν στη 16άδα. Η εμφάνιση του νεαρού Μπαλιώτη, παρά τον πρόσφατο τραυματισμό του, ήταν ιδιαίτερα σημαντική, ενώ η παρουσία του Καραντωνάκη ενίσχυσε τη δυναμική του ελληνικού Para Karate.
Παράλληλα, η επανεκλογή της Βίκυς Πανετσίδου στην Παγκόσμια Επιτροπή Αθλητών (World Karate Athletes’ Commission) για τρίτη συνεχόμενη θητεία αποτελεί σημαντική διεθνή διάκριση που ενισχύει τη θεσμική παρουσία της Ελλάδας στο παγκόσμιο στερέωμα και αναγνωρίζει τη συνέπεια και την προσφορά της προς την κοινότητα του καράτε.
Η συνολική εικόνα της παρουσίας στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Καΐρου επιβεβαιώνει την ανοδική πορεία του ελληνικού καράτε και διαμορφώνει σταθερή βάση για ακόμη μεγαλύτερες διακρίσεις.