ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΠΟΛΟ ΑΝΔΡΩΝ

Ο θρύλος του ιταλικού πόλο, Σάντρο Καμπάνια εξηγεί στο SPORT24 την "επανάσταση" του ευρωπαϊκού Νότου

Ο Σάντρο Καμπάνια
Ο Σάντρο Καμπάνια 2022 ANNA SZILAGYI/AP IMAGES

Για πρώτη φορά ομάδες υδατοσφαίρισης του ευρωπαϊκού Νότου κατέκτησαν και τα τρία μετάλλια στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα και ο προπονητής της αργυρής παγκόσμιας πρωταθλήτριας, Σάντρο Καμπάνια, εξηγεί στο SPORT24 τους λόγους που συνέβη αυτό.

Στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Βουδαπέστης δημιουργήθηκε ένας πρωτόγνωρος χάρτης της υδατοσφαίρισης. Η κορυφή είχε έντονη μεσογειακή αύρα. Για πρώτη φορά στα 49 χρόνια της διοργάνωσης τα μετάλλια τα κατέκτησαν τρεις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, χωρίς σε αυτές να υπολογίζουμε τις ομάδες που προέκυψαν μετά τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας.

Οι τρεις μεγάλες δυνάμεις παγκοσμίως αυτή τη στιγμή είναι η Ισπανία (χρυσό μετάλλιο), η Ιταλία (αργυρό) και η Ελλάδα (χάλκινο). Αντίστοιχη τριάδα δεν έχει εμφανιστεί ούτε στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, το οποίο το 2026 θα συμπληρώσει τα 100 χρόνια, ούτε και στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Οι Ισπανοί και οι Ιταλοί βρίσκονταν συχνά στα μετάλλια όλων των διοργανώσεων και αρκετές φορές ανέβηκαν στο ίδιο βάθρο, όμως ποτέ μαζί με μια τρίτη χώρα από το Νότο (εξαιρουμένων των ομάδων του γιουγκοσλαβικού μπλοκ, όπως είπαμε πριν). H προσθήκη της Ελλάδας στο βάθρο του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος ταυτόχρονα σήμανε και τον αποκλεισμό της Κροατίας από τα μετάλλια και έτσι άλλαξε για πρώτη φορά η βιτρίνα του αθλήματος.

Οι αλλαγές στους κανονισμούς βοήθησαν τους Έλληνες πολίστες

Τα τελευταία 25 χρόνια η Εθνική ομάδα ναι μεν ήταν ισχυρός παρονομαστής, αλλά και ρυθμιστής στις διεθνείς διοργανώσεις, όμως δεν είχε διάρκεια στις διακρίσεις όπως έχει τώρα. Θα μπορούσε κάποιος να πει ότι ανήκει στις χώρες που ευνοήθηκαν και εκμεταλλεύτηκαν τον εκσυγχρονισμό της υδατοσφαίρισης με τους νέους κανονισμούς και την εξέλιξη της σε ένα πιο γρήγορο και λιγότερο στατικό σπορ, στο οποίο προσαρμόζεται καλύτερα ο ελληνικός σωματότυπος. Με τους προηγούμενους κανονισμούς τα βαριά, μεγάλα κορμιά όπως αυτά των Ούγγρων υπερτερούσαν στο physical game.

"Αυτός θα μπορούσε να είναι ένας από τους λόγους που είδαμε την ψαλίδα μεταξύ κάποιων χωρών και των ομάδων που πρωταγωνιστούσαν στην υδατοσφαίριση να κλείνει και να μειώνονται οι αποστάσεις που είχαν τα προηγούμενα χρόνια. Πράγματι, το άθλημα έχει αλλάξει πάρα πολύ, συγκριτικά με τα προηγούμενα χρόνια. Πλέον, οι διαιτητές σφυρίζουν περισσότερες αποβολές, επειδή επιτρέπουν στους περιφερειακούς παίκτες να κινούνται πάρα πολύ. Όλοι κινούνται πολύ πια, τόσο στην άμυνα όσο και στην επίθεση. Είναι πολλοί οι λόγοι που βλέπουμε αυτή την αλλαγή στις ομάδες που διακρίνονται” τόνισε ο ομοσπονδιακός προπονητής της Ιταλίας και παλαιότερα της Ελλάδας, Σάντρο Καμπάνια που αποχώρησε από τη Βουδαπέστη με το αργυρό μετάλλιο.

"Φτάσαμε τόσο τόσο κοντά στο χρυσό", ανέφερε γελώντας σε μια παρένθεση της ανάλυσης που έκανε, δεδομένου ότι οι Ισπανοί νίκησαν την ομάδα του στα πέναλτι.

Ο 59χρονος κόουτς έχει παλμαρέ που ζαλίζει. Ως αθλητής της “Σετεμπέλο” έχει κατακτήσει δύο Ολυμπιακά μετάλλια (1 χρυσό, 1 αργυρό), δύο παγκόσμια (1 χρυσό, 1 αργυρό), τρία ευρωπαϊκά (1 χρυσό, 2 χάλκινα). Ως προπονητής έχει ένα χάλκινο μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του Μόντρεαλ με την Ελλάδα και με την Εθνική Ιταλίας δύο Ολυμπιακά μετάλλια (αργυρό, χάλκινο), τρία παγκόσμια (2 χρυσά, 1 αργυρό) και τρία ευρωπαϊκά (2 αργυρά, 1 χάλκινο).

Η Ισπανία, η Ιταλία και η Ελλάδα εδώ και πολλά χρόνια δουλεύουν σωστά

Οι ταυτόχρονες διακρίσεις για τους Ισπανούς και τους Ιταλούς δεν ήταν λίγες στο χρόνο. Συχνά, έβρισκαν το δρόμο προς τα μετάλλια και πλαισίωναν τις μεγάλες δυνάμεις του αθλήματος. Παλαιότερα, της Σοβιετικής Ένωσης και της Γιουγκοσλαβίας και στη συνέχεια των ομάδων που προέκυψαν από τη διάσπαση των δύο χωρών, όπως επίσης και της Ουγγαρίας.

"Η Ισπανία, η Ιταλία και η Ελλάδα ήταν κοντά στα μετάλλια σχεδόν σε όλες τις διοργανώσεις. Η Ιταλία και η Ισπανία ήταν μαζί στον τελικό των Ολυμπιακών Αγώνων της Βαρκελώνης, αλλά και στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Γουανγκτζού. Η Ελλάδα μπήκε στα μετάλλια στους Ολυμπιακούς Αγώνες, στο Τόκιο. Αυτές οι τρεις ομάδες εδώ και πολλά χρόνια δουλεύουν σωστά. Ήταν πολύ λογικό", τόνισε ο Σάντρο Καμπάνια.

Στους Ολυμπιακούς Αγώνες Ίβηρες και Ιταλοί ανέβηκαν στο ίδιο βάθρο δύο φορές. Η πρώτη ήταν το 1992, στη Βαρκελώνη. Η ομάδα στην οποία αγωνιζόταν ο Σάντρο Καμπάνια κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο και δεύτερη ήταν η Ισπανία του Μανουέλ Εστιάρτε. Στην τρίτη θέση βρέθηκαν αθλητές της πρώην ΕΣΣΔ και αγωνίστηκαν υπό την Ολυμπιακή σημαία.

Και στους Αγώνες του 1996 (Ατλάντα) οι δύο ομάδες διακρίθηκαν. Πρώτη ήταν η Ισπανία, δεύτερη η Κροατία στην οποία αγωνιζόταν μεταξύ άλλων ο σπουδαίος Πέρισα Μπούκιτς. Ο γιος του Μπούκιτς, Λούκα είναι παίχτης της Εθνικής Κροατίας που νίκησε η ομάδα του Θοδωρή Βλάχου στον μικρό τελικό της Βουδαπέστης. Την Τρίτη θέση στην Ατλάντα πήρε η Ιταλία.

Στα παγκόσμια πρωταθλήματα Ιταλία και Ισπανία πήραν τρεις φορές μετάλλια στην ίδια διοργάνωση και στην τελευταία κατά σειρά, στην ίδια παρέα του βάθρου, προστέθηκε και η Ελλάδα.

  • Το 1994 τα μετάλλια ήταν: 1. Ιταλία, 2. Ισπανία, 3. Ρωσία.
  • Το 2019: 1. Ιταλία, 2. Ισπανία, 3. Κροατία
  • Το 2022: 1. Ισπανία, 2. Ιταλία, 3. Ελλάδα

Στα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα, στα οποία η ελληνική ομάδα δεν έχει μετάλλιο, σύζευξη Ιταλίας και Ισπανίας στο βάθρο είχαμε το 1993 (χρυσό: Ιταλία, αργυρό: Ουγγαρία, χάλκινο: Ισπανία).

Η Ουγγαρία, η Σερβία και η Κροατία βρίσκονται μπροστά στην αλλαγή μιας φουρνιάς και θα προσαρμοστούν

Στη συνέχεια ο Σικελός κόουτς εξήγησε τι συνέβη στις υπόλοιπες ομάδες που έμειναν εκτός βάθρου, στη Βουδαπέστη.

"Τώρα, η Ουγγαρία, η Σερβία και η Κροατία βρίσκονται μπροστά στην αλλαγή μιας γενιάς, μιας φουρνιάς στο πόλο. Φεύγουν παλιοί παίχτες και έρχονται νέοι. Η Σερβία έχασε -πρόσφατα- πολλές δυνατές μονάδες όπως ο Φιλίπποβιτς, ο Πιέτλοβιτς. Η Κροατία δεν έχει για παράδειγμα τον Μπούσλιε. Όμως, παραμένουν δυνατές και με τους νέους κανονισμούς στο άθλημα.

Αυτή την περίοδο οι συγκεκριμένες ομάδες εμφανίζουν κάποια προβλήματα στο παιχνίδι τους, λόγω της αλλαγής. Όμως, σε ένα – δυο χρόνια θα είναι έτοιμες ή ακόμα και φέτος στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του Σπλιτ μπορεί να είναι λίγο πιο διαφορετικές απ' ό,τι ήταν τώρα στο Παγκόσμιο. Στην πραγματικότητα, ετοιμάζονται για τους Ολυμπιακούς Αγώνες που θα γίνουν στο Παρίσι. Οι νέοι παίχτες αυτών των ομάδων χρειάζονται λίγο χρόνο για να αποκτήσουν περισσότερη αυτοπεποίθηση στο παιχνίδι τους.

Η Σερβία, η Κροατία, το Μαυροβούνιο, η Ουγγαρία, η Ιταλία, η Ισπανία και η Ελλάδα είναι οι επτά ομάδες που ξεχωρίζουν στο άθλημα και το πόντιουμ των νικητών πάντα μπορεί να αλλάζει. Συνέχεια. Ωστόσο, αυτή τη στιγμή οι τρεις που διακρίθηκαν στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα (Ισπανία, Ιταλία, Ελλάδα) είναι πάρα πολύ δυνατές, περισσότερο απ' ό,τι ήταν στο παρελθόν και θα γίνεται σκληρή μάχη συνέχεια, σε όλες τις διοργανώσεις”.

TAGS ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΠΟΛΟ ΑΝΔΡΩΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΥΓΡΟΥ ΣΤΙΒΟΥ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ