CHAMPIONS LEAGUE ΠΟΛΟ

Μπαρτσελονέτα - Ολυμπιακός 18-19 πεν (13-13 κ.δ.): Πέρασε μετά από 10 χρόνια από τη Βαρκελώνη και προκρίθηκε στο Final Four του Champions League

Ο Ντίνος Γενηδουνιάς πανηγυρίζει στον τελικό του παγκοσμίου
Ο Ντίνος Γενηδουνιάς πανηγυρίζει στον τελικό του παγκοσμίου © 2023 EUGENE HOSHIKO / AP IMAGES

Ο Ολυμπιακός αποδείχθηκε για ένα ακόμα ματς επτάψυχος, πήρε ιστορικό διπλό (18-19 πεν, 13-13 κ.δ.) στην έδρα της Μπαρτσελονέτα μετά από 10 χρόνια και έκλεισε θέση για το Final Four του Champions League πόλο.

Ο Ολυμπιακός έγραψε ιστορία στη Βαρκελώνη. Πήρε το διπλό (18-19 πεν, 13-13 κ.δ.) στην έδρα της Μπαρτσελονέτα μετά από 10 χρόνια και κλείδωσε τη συμμετοχή του στο Final Four του Champions League πόλο μία αγωνιστική πριν την ολοκλήρωση της προημιτελικής φάσης.

Οι ερυθρόλευκοι ευτύχησαν να έχουν σε μεγάλη μέρα τον αρχηγό τους, Ντίνο Γενηδουνιά, ο οποίος έκανε δώρο γενεθλίων στην ομάδα του την πρόκριση με τα πέντε του γκολ στην κανονική διάρκεια και τις δύο εύστοχες εκτελέσεις πέναλτι στην ψυχοφθόρο διαδικασία.

Σημείο κλειδί της αναμέτρησης ήταν η αλλαγή τερματοφύλακα στη διαδικασία των πέναλτι, με τον Μανώλη Ζερδεβά να αντικαθιστά τον Μάρκο Μπίγιατς και τον Έλληνα τερματοφύλακα να πιάνει δύο πεντάμετρες εκτελέσεις, χαρίζοντας τη νίκη και τους δύο πολύτιμους βαθμούς στους Πειραιώτες.

Αυτό σημαίνει ότι η τελευταία αγωνιστική στο "Παπαστράτειο" κόντρα στην Μπρέσια (14/05, 19:30) είναι διαδικαστικού χαρακτήρα, ενώ ανάλογα το αποτέλεσμα στο Φερεντσβάρος-Μπρέσια που ακολουθεί (03/05, 21:00) ενδέχεται να κλείσουν από σήμερα (03/05) οι δύο από τις τέσσερις θέσεις για το Final Four της διοργάνωσης.

Το ματς

Η Μπαρτσελονέτα, ούσα με την πλάτη στον τοίχο, μπήκε καλύτερα στο παιχνίδι και ευτύχησε να προηγηθεί μόλις στο δεύτερο λεπτό με τον Μάρτιν Θαμέρα.

Έκτοτε, ο Ολυμπιακός κατάφερνε να απαντήσει σε κάθε προβάδισμα των Ισπανών (1-1, 2-2, 3-3), με τους Νικολαΐδη από τη θέση του φουνταριστού και τους Φουντούλη και Βάμος από την περιφέρεια να βρίσκουν δίχτυα.

Σημείο κλειδί της πρώτης περιόδου ήταν τα υψηλά ποσοστά επιτυχίας αμφότερων των ομάδων στον παίκτη παραπάνω (66.7% με 2/3 για τον Ολυμπιακό και 75% με 3/4 για την Μπαρτσελονέτα).

Στο δεύτερο οκτάκεπτο οι άμυνες έσφιξαν, ενώ οι επιθέσεις δεν στέφθηκαν με την ίδια επιτχυχία.

Χαρακτηριστικότερα παράδειγμα το γεγονός ότι επιμέρους σκόρ έκλεισε με 2-1 υπέρ των Ισπανών, οι οποίο προηγήθηκαν τόσο για το 4-3, όσο και για το 5-4, με τον Παπαναστασίου από πλάγια θέση να πετυχαίνει το πρώτο του γκολ στο ματς και να ισοφαρίζει προς στιγμής σε 4-4.

Στο τρίτο οκτάλεπτο το ματς άνοιξε, κάτι που μαρτυρά το τελικό σκορ της περιόδου (5-4), το οποίο ήταν όσο αθροιστικά στις δύο πρώτες περιόδους.

Για πρώτη φορά στο ματς ο Ολυμπιακός κατάφερε να πετύχει πρώτος τέρμα στο οκτάλεπτο, ισοφαρίζοντας με τον αρχηγό του, Ντίνο Γενηδουνιά, από το σημείο του πέναλτι (5-5).

Με το ματς στην απόλυτη ισορροπία (6-6), οι Ισπανοί βρήκαν δύο γρήγορα γκολ με τον Παβιγιάρ, παίρνοντας κεφάλι στο σκορ για πρώτη φορά με δύο τέρματα.

Οι παίκτες του Χρβόγιε Κόλιανιν έφεραν δύο φορές το ματς στην απόσταση του ενός γκολ, μία με τον Ντίνο Γενηδουνιά και τη δεύτερη με τον Μάρτιν Βάμος.

Ωστόσο, ο Ταχούλ με το τρίτο προσωπικό του τέρμα ένα περίπου λεπτό πριν την ολοκλήρωση του τρίτου οκταλέπτου έδωσε ξανά αέρα μαξιλαράκι ασφαλείας στην Μπαρτσελονέτα (10-8).

Σε εκείνο το σημείο ο εορτάζων και αρχηγός των ερυθρόλευκων, Γενηδουνιάς, το πήρε προσωπικά. Αρχικά ισοφάρισε για έβδομη φορά στην αναμέτρηση (10-10), φτάνοντας παράλληλα τα τέσσερα γκολ, πριν δώσει το προβάδισμα στην ομάδα του για το 13-12, με τον Μπούστο να εκτελεί τον Μπίγιατς για το 13-13 και το ματς να οδηγείται στα πέναλτι.

Εκεί οι Πειραιώτες ήταν πιο ψύχραιμοι, έχασαν μόνο ένα πέναλτι από τα επτά με τον Τάκη Δήμου, με τον Μανώλη Ζερδεβά που είχε περάσει ως αλλαγή στη θέση του Μάρκο Μπίγιατς να πιάνει δύο και να οδηγεί τον Ολυμπιακό στο Final Four της Μάλτας στο τριήμερο 5-7 Ιουνίου.

Τα οκτάλεπτα: 3-3, 2-1, 5-4, 3-5 (κ.δ.), 5-6 πεν.

Mπαρτσελονέτα (Έλβις Φάτοβιτς): Αγκίρε, Φαμέρα 3, Σαναχούια 3, Μουνάριθ, Ντε Τόρο, Λαρούμπε, Παβιγιάρντ 2, Παούλ Γκαρσία, Ταχούλ 4, Περόνε, Μπιέλ, Μπούστος 1, Πόρτερ.

Ολυμπιακός (Χρβόγιε Κόλιανιν): Μπίγιατς, Λόντσαρ, Βάμος 2, Γενηδουνιάς 5, Φουντούλης 2, Γούβης, Γκίλλας, Μπούσλιε, Αλαφραγκής 1, Δήμου, Νικολαΐδης 2, Παπαναστασίου 1, Ζερδεβάς.

Τα αποτελέσματα της 5ης αγωνιστικής

  • Μπαρτσελονέτα - Ολυμπιακός 13-13 κ.δ. (5-6 πεν.)
  • Φερεντσβάρος - Μπρέσια 9-8

Η βαθμολογία του B' ομίλου

  1. Φερεντσβάρος 12
  2. Ολυμπιακός 11
  3. Μπαρτσελονέτα 7
  4. Μπρέσια 0

Το πρόγραμμα της 6ης αγωνιστικής

  • 14/05 19:30 Ολυμπιακός - Μπρέσια
  • 14/05 21:00 Φερεντσβάρος - Μπαρτσελονέτα
TAGS CHAMPIONS LEAGUE ΠΟΛΟ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ