24Ο ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ

"Παίρνουμε τον Έλληνα Μουρίνιο"

SUPERLEAGUE / PLAY OFF / ÐÁÏ - ÏÓÖÐ (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: LATO KLODIAN / EUROKINISSI)
SUPERLEAGUE / PLAY OFF / ÐÁÏ - ÏÓÖÐ (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: LATO KLODIAN / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Ο Δώνης που κέρδισε στη μονομαχία επιλογής τον κόουτς της Χόφενχαϊμ, η "συστατική επιστολή" του Ίβιτς, οι συζητήσεις με τον Κύπριο, πρώην πρόεδρο του ΠΑΟΚ, η τεχνογνωσία του από προκριματικά του Champions League και οι αραβικές πόρτες που έκλεισε. Όλα στο 24ο Ευαγγέλιο.

Μετά την Ελλάδα, την Κύπρο, την Σαουδική Αραβία, απ' ό,τι φαίνεται, το Ισράηλ θα είναι η τέταρτη χώρα που θα "φιλοξενήσει" τον προπονητή Γιώργο Δώνη (πέρσι έφτασε πολύ κοντά στον πάγκο της Χάντερσφιλντ). Ο κορυφαίος σύγχρονος Έλληνας κόουτς -ο μοναδικός που έχει δουλέψει σε τόσες ομάδες διαφορετικών πρωταθλημάτων στο εξωτερικό- ουσιαστικα έχει συμφωνήσει με την Μακάμπι Τελ Αβίβ.

Μιλάμε για έναν σύλλογο - μύθο (όσο αφορά στον αθλητισμό της χώρας), και πρωταθλητή Ισραήλ την τελευταία διετία, με τον Βλάνταν Ιβιτς στον πάγκο της.

Το φλερτ Μακάμπι - Δώνη βέβαια δεν προέκυψε αυτή την εβδομάδα. Μάλιστα με όσους από το στενό του περιβάλλον είχε συζητήσει ο πρώην κόουτς του Παναθηναϊκού μέχρι την Τρίτη (4/8), έλεγε πως δεν αποτελεί προτεραιότητά του το Ισραήλ, ότι υπάρχει διαφορά στο οικονομικό κλπ.

Τι ήταν αυτά που άλλαξε και ποια πρόσωπα έπαιξαν ρόλο για να υπάρξει ανατροπή και το διαφαινόμενο "ντιλάρισμα" στην υπόθεση, θα το διαβάσετε στα επτά παρασκήνια που ακολουθούν.

Γιατί το 24ο Ευαγγέλιο ακόμη κι από τις... παραλίες έχει το αποκαλυπτικό follow up.

  1. O Bλάνταν Ιβιτς έχει τυπικές σχέσεις με τον Γιώργο Δώνη. Αυτό δεν τον εμπόδισε να πει τα καλύτερα για τον Έλληνα κόουτς στους ανθρώπους της Μακάμπι, όταν από το Τελ Αβίβ ζήτησαν την άποψή του. Και επειδή ήταν μια δύσκολη απόφαση για τους ανθρώπους του συλλόγου, αφού θα πήγαιναν σε συμβόλαιο υπέρβασης, η... "συστατική επιστολή" του πρώην προπονητή τους για τον Δώνη ήταν πολύ σημαντική. Βλέπετε δυο χρόνια κάθισε στον πάγκο της Μακάμπι ο Ιβιτς, δυο πρωταθλήματα και ένα νταμπλ πανηγύρισε, οπότε αντιλαμβάνεστε σε τι εκτίμηση έχουν την άποψή του. Άλλωστε ο χωρισμός τους ήταν φιλικός, με τον φιλόδοξο Βλάνταν να επιλέγει την αποχώρηση, στοχεύοντας σε πάγκο καλύτερου ευρωπαϊκού πρωταθλήματος.
  2. Το προηγούμενο διήμερο, ενδεικτικό πως ο Δώνης αποτελούσε την Νο1 επιλογή τους, οι άνθρωποι της Μακάμπι συνέλεξαν πληροφορίες από διαφορετικές πηγές για τον Έλληνα κόουτς (εκτός από τον Ιβιτς). Και όχι μόνο από τα μέρη μας ή την Κύπρο. Αυτό που έκανε εντύπωση στη Μακάμπι αλλά και στα ΜΜΕ του Ισραήλ ήταν πως άκουσαν μόνο θετικά. Και όπως χαρακτηριστικά ειπώθηκε: " Όλες οι γνώμες και οι απόψεις που ακούσαμε για τον Δώνη τον παρουσίασαν σαν τον Έλληνα Μουρίνιο"!
  3. Στην ελληνική μανατζερική πιάτσα κυκλοφορεί πως ο Φίλιππος Αβραμίδης, ατζέντης που έχει συνεργαστεί στενά με τον ΠΑΟΚ της εποχής Σαββίδη, ήταν αυτός που πρότεινε τον Δώνη στην Μακάμπι Τελ Αβίβ. Σημειολογικά μάλιστα ο Έλληνας κόουτς με αυτόν που μίλησε και συμφώνησε ήταν με τον Τζακ Αγγελίδη, CEO της Μακαμπι. Με τον Κύπριο τεχνοκράτη στο παρελθόν να έχει περάσει κι από την Τούμπα, ως πρόεδρος/εκτελεστικός διευθυντής του "δικεφάλου".
  4. Οι συζητήσεις Δώνη - Μακάμπι είχαν κορυφωθεί από την προηγούμενη εβδομάδα. Υπήρχε όμως, σημαντική διαφορά στο οικονομικό αφού ο Έλληνας κόουτς πόνταρε και στο ότι τέλη Αυγούστου, αρχές Σεπτεμβρίου είχε ενημερωθεί πως θα του πάνε προτάσεις από ομάδες του Κατάρ και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Κάτι που τον έκανε σχετικά αδιάλλακτο στις απαιτήσεις του. Επίσης, δεν συζητούσε να μην μετακινηθεί στο Ισραήλ όλο το πολυμελές τιμ που είχε και στον Παναθηναϊκό...
  5. Το προηγούμενο 48ωρο όμως, η Μακάμπι με εντολή του εκατομμυριούχου ιδιοκτήτη της, Μίτσελ Γκόλντχαρτ, αποφάσισε να προχωρήσει σε υπέρβαση, προσφέροντας στον Δώνη και το εξαμελές τιμ του συμβόλαια που θα κοστίζουν στην Μακάμπι (μαζί με τα μπόνους) πάνω από 1 εκατ. ευρώ ετησίως. Για όσους δεν το γνωρίζουν ο Δώνης πληρώνει όλους τους συνεργάτες του, που δεν τους αλλάζει με τίποτα αφού αποτελούν και το φιλικό του περιβάλλον.
  6. Στην τελική ευθεία προκρίθηκαν και "μονομάχησαν" για τον πάγκο της Μακάμπι ο Γιώργος Δώνης με τον Ολλανδό Αλφρεντ Σρόιντερ. Ο τελευταίος ήταν -μέχρι τον Ιούνιο- προπονητής της Χοφενχάιμ κι ανήκει στο κορυφαίο ολλανδικό γραφείο μάνατζερ, την SEG.
  7. Στην επιλογή του Δώνη μέτρησε για τον Τζακ Αγγελίδη πως έχει την τεχνογνωσία να οδηγήσει την Μακάμπι μέσα από το μονοπάτι των προκριματικών στους χρυσοφόρους ομίλους του Champions League ή έστω του Europa League. Το είχε πετύχει ο Δώνης με τον ΑΠΟΕΛ, όταν τον είχε αναλάβει πάλι Αύγουστο μήνα. Άλλωστε το πρώτο ματς της Μακάμπι για τον 2ο προκριματικό γύρο του νέου Champions League θα γίνει στις 18 Αυγούστου, με την ισραηλινή ομάδα να μαθαίνει τους αντιπάλους της στην κλήρωση της Δευτέρας.

Photo Credits: Eurokinissi

TAGS 24Ο ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ