OPINIONS

Βασίλη Σπανούλη, τρως... μπάμιες;

Βασίλη Σπανούλη, τρως... μπάμιες;

Ο Ολυμπιακός με πρωτοπαλίκαρο τον Σλούκα παρουσίασε τα πρώτα δείγματα γραφής του στη Βαλένθια και ο Βασίλης Σκουντής ανακατεύει τις πεντάδες του Μπαρτζώκα και υποβάλλει για πλάκα ένα κρίσιμο ερώτημα διατροφικής φύσεως στον Σπανούλη...

Καλά την πάνε τη φάμπρικα οι Σαλονικιοί γκαρντ του Ολυμπιακού και επιφυλάσσονται δια τα περαιτέρω... Προσεχώς καλύτερα, που λέμε... Έγινε μπόλικη κουβέντα για τις 13 ασίστ που μοίρασε ο Κώστας Σλούκας στον αγώνα με την Μπάγερν Μονάχου, η οποία παρεμπιπτόντως είναι ανέκαθεν η χαρά των μεγάλων πασαδόρων! Δέκα εννέα από δαύτες που συνιστούν κιόλας ρεκόρ στα χρονικά της Ευρωλίγκας, είχε σερβίρει ο Στέφαν Γιόβιτς με τη φανέλα του Ερυθρού Αστέρα στις 12 Νοεμβρίου του 2015.

Του το ισοφάρισε στις 6 του περασμένου Φεβρουαρίου ο Φακούντο Καμπάτσο με τη Ρεάλ Μαδρίτης κόντρα στην Αλμπα Βερολίνου, οπότε δεν υπάρχει αμφιβολία πως και οι πασέρ θέλουν τον... Γερμανό τους.

Δέκα τρεις ασίστ με την Μπάγερν, πέντε με τη Βιλερμπάν, το όλον 18 για τον "Σλούκι Λουκ", που λέει και ο Ιωάννου, χώρια οι 10 του Αλέξανδρου Νικολαΐδη στο Μαρούσι!

Μου αρέσει, ως γνωστόν, να μπουρδουκλώνω τα πράγματα, αλλά όντως εδώ η σύμπτωση είναι εντυπωσιακή: την ώρα που ο... κανονικός Ολυμπιακός νικούσε τους Βαυαρούς στον μικρό τελικό του Τουρνουά της Βαλένθια, το αναπτυξιακό υβρίδιον του περνούσε δια πυρός και σιδήρου από τον Άγιο Θωμά, όπου γιόρτασε ετεροχρονισμένα έναν άλλο Άγιο...

Τον Άγιο Αλέξανδρο, μεγάλη η χάρη του, εννοώ, διότι εάν ο επίγονος του Σλούκα (ορμώμενος κι ελόγου του από την ομάδα των εκπαιδευτηρίων Μαντουλίδη) δεν μπουμπούνιζε εννέα απανωτούς πόντους στα ύστερα του αγώνα - μετατρέποντας το 81-79 σε 81-88- και δεν επέδιδε τα διαπιστευτήρια του "clutch player", τότε θα ολοκληρωνόταν εν χορδαίς και οργάνω το ξεσάλωμα ενός λυκόπουλου που του ρίχνει 24 ολόκληρα χρόνια.

Με το θάρρος της φιλίας μας, μολόγα ρε Γιαννάκη (Γκαγκαλούδη) τι πίνεις και δεν μας δίνεις!

Α, για να μην το ξεχάσω, την ώρα της τελικής επίκρουσης έβαλε κι ένα τρίποντο ο Σκουλίδας, στον οποίο πέρυσι τέτοια εποχή στο Μεσολόγγι, ο Ντίνος Καλαμπάκος του πέταξε το γάντι με μια τρομακτική ατάκα...

" Σκουλίδα το νου σου. Είμαι το τελευταίο τρένο σου. Ανέβα πάνω μου γιατί θα μείνεις σε όλη σου τη ζωή να στέκεσαι στην αποβάθρα"!

Μιας και το ‘φερε η κουβέντα στα δρομολόγια των συρμών, ο "Τρυποκάρυδος" (όπως είναι το παρατσούκλι του Νικολαϊδη) δεν βλέπει τα τρένα να περνούν από μπροστά του. Ανεβαίνει σε διάφορα βαγόνια και ελπίζει να απολαύσει το ταξίδι με τον Υπερσιβηρικό! Στην περυσινή και εντέλει... συχωρεμένη σεζόν της Ευρωλίγκας, ο γόνος του Σωτήρη Νικολαϊδη πήρε οκτώ λεπτά διασημότητας παραπάνω από τα 15 που έταξε σε όλους μας ο Αντι Γουόρχολ, στα ματς με τη Ζαλγκίρις, την ΤΣΣΚΑ και τη Βιλερμπάν.

Στις 2 Απριλίου φιλοξενήθηκε στην μπασκετική εκπομπή της ΕΡΑ Σπορ και όταν ρωτήθηκε για τα ινδάλματα του έδωσε την εξής απάντηση...

" Από τότε που πρωτόπιασα την μπάλα το ίνδαλμα μου είναι ο Σπανούλης. Στην πρώτη προπόνηση που έκανα μαζί του στον Ολυμπιακό και μου μίλησε, ένιωσα ότι εκπλήρωσα ένα όνειρο μου".

Εάν ήταν πιο αθυρόστομος και δεν φοβόταν μπας και τον μπαγλαρώσουν, ο Αλέξανδρος θα μολογούσε αυτό ακριβώς που έπαθε εκείνη τη μέρα...

Ρεύση, με το συμπάθιο κιόλας!

Γελώ τώρα που το γράφω, αλλά επειδή ο Σπανούλης και ο Σλούκας βρίσκονταν στη Βαλένθια, ενώ το δεκαοκτάχρονο μειράκιον βουρλιζόταν στο Μαρούσι, προς το παρόν, νεαρέ μου, συμβιβάσου με τον Τσόχλα...

Εάν είσαι καλό παιδί, τότε ο θείος Γιώργος (Μπαρτζώκας) θα σας πάει -και εσένα και τον Κολοβέρο- στον Σπανούλη και στον Σλούκα!

Στον Σπανούλη και στον Σλούκα ή στον Σλούκα και στον Σπανούλη άραγε;

Ε, δεν θα μαδήσει κιόλας τη μαργαρίτα ο Μπαρτζώκας, η απόφαση του μοιάζει ειλημμένη και ούτως ειπείν, ο αρχηγός του θα μπει στην κούρσα διεκδίκησης ενός άλλου τίτλου...

Ζηλωτής της δόξας του Λου Γουίλιαμς και του Μόντρεζλ Χάρελ (που πάντως πήγαν άκλαυτοι στα πλέι οφς με τους Κλίπερς) θα παίξει για να βγει ο καλύτερος έκτος παίκτης της σεζόν!

Καθόλου περιφρονητικά δεν το γράφω αυτό, άλλωστε είναι παγκοίνως γνωστό ότι ο Σπανούλης από γεννησιμιού του βγάζει από τη μύγα ξύγκι: ε, λοιπόν, απ’ αυτήν που πετάει τώρα από πάνω του ο μπαγάσας είναι ικανός να βγάλει ολόκληρο φιλέτο, σαν αυτό το οποίο (σύμφωνα με την παροιμιώδη αλληγορική ατάκα του Βαγγέλη Αγγέλου) άρπαξε όντας ομοτράπεζος με τον Τζορτζ Μπους και τον Μπιν Λάντεν!

Σε πολλούς δεν λέει τίποτα η βασική πεντάδα, άρα και ο έκτος παίκτης, ο έβδομος, ο όγδοος και δεν συμμαζεύεται...

Πριν από πέντε χρόνια ακόμη και ο (εμποτισμένος από την αμερικανική κουλτούρα) Ντέιβιντ Μπλατ άνοιξε πόλεμο με τους δημοσιογράφους που καλύπτουν το ρεπορτάζ των Καβαλίερς, καθόσον αυτό το θέμα εκείθεν του Ατλαντικού θεωρείται θέσφατον!

"Μα τι ζόρι τραβάτε με το ποιοι θα παίξουν στην πρώτη πεντάδα. Μη μου σκοτίζετε τον έρωτα με αυτή την υπόθεση. Στην Ευρώπη κανείς δεν δίνει σημασία" έλεγε.

Όντως. Στην Ευρώπη κανείς δεν δίνει σημασία, αλλά στο ΝΒΑ οι starters είναι κάτι σαν τις ιερές αγελάδες στην Ινδία!

Την ίδια σεζόν, πριν από τον τέταρτο τελικό ανάμεσα στους Καβαλίερς και στους Γουόριορς και με το σκορ στο 2-1 υπέρ του Κλίβελαντ, έγινε της κακομοίρας, επειδή ο Στιβ Κερ διέπραξε ένα έγκλημα καθοσιώσεως: πριν από το ματς είπε ότι δεν σχεδιάζει καμιά αλλαγή και όταν εμφανίσθηκαν οι πεντάδες στον αγωνιστικό χώρο, στη θέση του Αντριου Μπόγκατ κορδωνόταν σαν το παγώνι ο Αντρέ Ιγκουοντάλα!

Kinder έκπληξη, που λένε.

Ξα του, του Κερ: οι Γουόριορς πέτυχαν τρεις απανωτές νίκες, στέφθηκαν πρωταθλητές μετά από σαράντα χρόνια και ο "Iggy" αναγορεύθηκε MVP της σειράς των τελικών!

Έχω και άλλη μια ξεκαρδιστική ιστορία με τους πενταδάτους και τους παγκίτες την οποία έχω ακούσει από τον Κώστα Μπογατσιώτη και την παραθέτω...

Στα μέσα της δεκαετίας του ’60, κάθε φορά που η ομάδα του Ηρακλή κατέβαινε στην Αθήνα για να παίξει τα ματς του πρωταθλήματος η αποστολή συνήθιζε να γευματίζει στο εστιατόριο "Ελλάς", στην πλατεία Ομονοίας…

Επικεφαλής της αποστολής ήταν ο πρόεδρος Ευθύμης Καβακάς, ο οποίος όταν πρωτάκουσε τον Μπογατσιώτη να παραγγέλνει μια μπριζόλα μπας και λιγδώσει το αντεράκι του, γύρισε και ρώτησε με αγωνία τον (προπονητή) Ορέστη Αγγελίδη εάν ο λεγάμενος παίζει στην πρώτη πεντάδα…

"Όχι" απάντησε ο τότε προπονητής και ευθύς αμέσως ο πρόεδρος θέλοντας να κάνει οικονομία φώναξε με αυστηρό ύφος στον σερβιτόρο που είχε πάρει την παραγγελιά…

"Να μένει η μπριζόλα. Μια μερίδα λαδερά στον κύριο"!

Τούτου δοθέντος, φαντάζομαι πως στην επόμενη αποστολή του Ολυμπιακού, ο Χρήστος Μπαφές δεν θα υποχρεώσει με το στανιό τον Σπανούλη να φάει φασολάκια ή μπάμιες, εκτός κι αν το γύρισε σε... vegan!

Ο Σλούκας λοιπόν θα είναι ο βασικός πόιντ γκαρντ του (νέου) Ολυμπιακού και ο Σπανούλης (με βάση τις εικόνες των πρώτων φιλικών αγώνων) θα έρχεται από τον πάγκο, είτε για να τον αντικαταστήσει, είτε για να παίξουν μαζί...

Στον αγώνα με τη Βιλερμπάν ο Σλούκας ανέλαβε εξ υπαρχής το κουμαντάρισμα της ομάδας ως βασικός πλέι μέικερ μαζί με τον Μακ Κίσικ, τον Παπανικολάου, τον Πρίντεζη και τον Μάρτιν και έμεινε πάνω στο παρκέ επί 23 λεπτά και 19 δευτερόλεπτα.

Ο Σπανούλης κλήθηκε από τον πάγκο και έπαιξε επί 16 λεπτά και 41 δευτερόλεπτα...

Σε αυτό το ματς ο Σλούκας πέρασε την ώρα του στην πεντάδα πρώτα με τον Μακ Κίσικ και τον Παπανικολάου και ύστερα, στην τέταρτη περίοδο, με τον Τζένκινς και τον Χάρισον.

Στον δικό του χρόνο ο Σπανούλης πλαισιώθηκε στην αρχή ως άσος από τον Χάρισον και τον Χαραλαμπόπουλο και αργότερα πέρασε στο "2" με πλέι μέικερ τον Τζένκινς και τριάρι πάλι τον Χαραλαμπόπουλο, τον οποίο στο επόμενο κλικ αντικατέστησε ο Παπανικολάου.

Απέναντι στην Μπάγερν, με τον Σπανούλη να παίρνει το...ρεπό του, ο Σαλονικιός "floor general", παρέα με τους ίδιους συμπαίκτες στο βασικό σχήμα, αγωνίσθηκε επί 32 λεπτά και 47 δευτερόλεπτα.

Απόντος του αρχηγού της ομάδας, όταν ο Σλούκας κάθισε στον πάγκο την περιφερειακή τριάδα απάρτιζαν ο Τζένκινς, ο Λαρεντζάκης και ο Μακ Κίσικ.

Ο Μπαρτζώκας προφανώς ξέρει τι και πώς (πρέπει) να κάνει και αυτά τα ζητήματα είναι ρυθμισμένα, χώρια που ο 38χρονος Σπανούλης με την εμπειρία, τη σοφία και το ένστικτο μπορεί ξάφνου να μπει μέσα και να κάνει παπάδες....

Δεν θα ‘χει βρει βεβαίως ρυθμό από την αρχή, αλλά θα είναι φρέσκος, θα έχει κάνει οικονομία δυνάμεων, θα έχει διαβάσει τα δρώμενα και θα πράξει τα δέοντα: ειδικότης αποκτηθείσα τόσα χρόνια στο ανώτατο κουρμπέτι!

Διάβολε, στην Ευρωλίγκα, ο Παπαλουκάς παγκίτης ήταν και καρτάντησε... θρύλος!!!

Βεβαίως κανείς δεν υπαγορεύει στον Μπαρτζώκα, αναλόγως των περιστάσεων, να παίξει με βασικό τον Σπανούλη και να βάλει αλλαγή τον Σλούκα ή να μην μπει καν σε αυτό το δήθεν δίλημμα...

Ανέτως μπορούν να παίξουν μαζί και οι δυο.

Εχει και νωπό υπόβαθρο από το ΝΒΑ αυτή η υπόθεση εργασίας: λίγες ώρες πριν από τον χθεσινό δεύτερο τελικό της Ανατολής ο Γκόραν Ντράγκιτς τόνισε ότι " έχω δεχθεί τον ρόλο μου στους Χιτ, ερχόμενος από τον πάγκο, άλλωστε νιώθω ελεύθερος και απολαμβάνω το παιχνίδι".

Από τα 62 ματς της εφετινής κανονικής περιόδου στα οποία αγωνίσθηκε ο Σλοβένος γκαρντ εμφανίσθηκε ως βασικός μόλις σε τρία, αλλά με το που άρχισαν τα πλέι οφς και έσφιξαν τα γάλατα, κατά πως έλεγε ο συχωρεμένος ο Μάκης Δενδρινός, πήρε προαγωγή στη βασική πεντάδα, αντί του Κέντρικ Ναν και μέχρι χθες το βράδυ είχε 10 στα 10!

Και μάλιστα άριστα 10!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ