ΖΕΝΙΤ

Πασκουάλ, πιο οργανωμένος και από το έγκλημα

Ο Τσάβι Πασκουάλ με τον Γιώργο Μπαρτζώκα
Ο Τσάβι Πασκουάλ με τον Γιώργο Μπαρτζώκα EUROKINISSI

Ο Ολυμπιακός δοκιμάζεται στην Αγία Πετρούπολη και ο Βασίλης Σκουντής σκιαγραφεί το προφίλ του Πασκουάλ. Ένα τέρας σχολαστικότητας, εμμονικός με την προετοιμασία πριν από κάθε αγώνα.

Ήταν ούτως ή άλλως μεγάλος ο φάκελος που είχα για τον Τσάβι Πασκουάλ και πριν από τις 22 Οκτωβρίου του 2016, όταν ανέλαβε την τεχνική ηγεσία του Παναθηναϊκού.

Παραμεγάλωσε όμως από τότε μέχρι τις 20 Δεκεμβρίου του 2018, που τον σχόλασε ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος.

Σε αυτούς τους φακέλους που αφορούν διάφορα πρόσωπα κρατώ τα πάντα. Τα πάντα όλα, απλώς στην προκειμένη περίπτωση υπάρχει αρχειοθετημένο ένα κείμενο που από μόνο του τα λέει όλα και μαρτυρά τα πάντα...

Πού δημοσιεύθηκε; Εδώ στο Sport24.gr.

Πότε δημοσιεύθηκε; Σε ανύποπτο (σε ό,τι αφορά τη μεταγενέστερη σχέση του Καταλανού προπονητή με τον Παναθηναϊκό) χρόνο, στις 21 Ιανουαρίου του 2016...

Ποιος το έγραψε όμως; Αυτό έχει τη σημασία του και σήμερα κιόλας αποκτά την επικαιρότητα του...

Το έγραψε ο Στέφανος Τριαντάφυλλος που βρίσκεται πλέον στο πλευρό του Γιώργου Μπαρτζώκα και σήμερα θα βρεθεί (ως assistant coach του Ολυμπιακού) απέναντι στον προπονητή στον οποίο τότε αφιέρωσε 2.427 λέξεις!!!

Eκείνη την εποχή ο Πασκουάλ διάνυε τους τελευταίους μήνες της θητείας του στον πάγκο της ομάδας στην οποία ομνύει εξ απαλών ονύχων και μάλιστα βίωσε στο πετσί του μια μεγάλη απογοήτευση από εκείνη την οποία αντιμετωπίζει απόψε...

Το 1997 στη Ρώμη, όπου ο Ολυμπιακός στέφθηκε «αυτοκράτωρ» νικώντας στον τελικό του Final 4 την Μπαρτσελόνα

Tότε ο Τσάβι ήταν ένας απλός (κατασκασμένος) φίλαθλος-ταξιδευτής, αλλά καιρός φέρνει τα λάχανα, καιρός τα παραπούλια: δέκα τρία χρόνια αργότερα στο remake εκείνου του τελικού στο Παρίσι ο ίδιος οδηγούσε την Μπαρτσελόνα στη νίκη επί του Ολυμπιακού και στο θρόνο...

Άσχετο, αλλά... σχετικό: ο Τσάβι θεωρεί (δικαίως, το δίχως άλλο) εκείνη την Μπαρτσελόνα ως το αριστούργημα της ζωής του και ως μια από τις κορυφαίες ομάδες όλων των εποχών στο ευρωπαϊκό μπάσκετ...

Δεν έχει άδικο, απλώς του χάλασε τη ζαχαρένια, μετά από μερικές μέρες ο Ιβάνοβιτς, που (ως προπονητής της Κάχα Λαμποράλ) είδε τους ζαλισμένους από το μεθύσι του θριάμβου, Καταλανούς και τους είπε ό,τι και ο Αλέφαντος...

«Καλώς τα παιδιά, καλώς τα 3-0»!

Σε αντίθεση όμως με τον συχωρεμένο τον Νικόλα, ο Ντούσκο το διέπραξε κιόλας!

Ο Πασκουάλ είναι σχολαστικός.

Λάθος: ο Πασκουάλ είναι η επιτομή της σχολαστικότητας.

Πάλι λάθος. Το παίρνω αλλιώς...

Πιο σχολαστικός από τον Πασκουάλ πεθαίνεις!

Μιλάμε ότι ο τύπος είναι πιο σχολαστικός και από τον Ντίνο Ηλιόπουλο στην κωμωδία «Φωνάζει ο κλέφτης»!

Απλώς σε αντίθεση με τον μεγάλο ηθοποιό, ο Τσάβι δεν λέει «στρατηγάκο μου»!!!

Λέει όμως όλα τα άλλα, αφού προηγουμένως τα έχει σκεφτεί, τα έχει φιλτράρει, τα έχει επεξεργαστεί μέχρι τελευταίας κεραίας και τελευταίου ιώτα στο μυαλό του.

Ο Τσάβι Πασκουάλ με τον Βασίλη Σκουντή
Ο Τσάβι Πασκουάλ με τον Βασίλη Σκουντή V.STOLIS

Όσο υπερβολικό κι αν φαίνεται, ο Πασκουάλ έχει κοουτσάρει κάθε αγώνα προτού καν γίνει το τζάμπολ!

Αυτή η σχολαστικότητα του στην προετοιμασία είναι γνωστή τοις πάσι...

Τον Φεβρουάριο του 2014, που πήγα στη Βαρκελώνη για την κλήρωση του Παγκοσμίου Κυπέλλου, ο (τότε παίκτης του στην Μπαρτσελόνα) Κώστας Παπανικολάου μου είχε αποκαλύψει ότι στο play book του έχει 65 συστήματα...

Περπατάγαμε τότε στο λιμάνι, σταθήκαμε στο άγαλμα του Κολόμβου στο τέλος της Ramblas και του είπα εντυπωσιασμένος, αλλά με κάποια δόση επιφυλακτικότητας...

«Τρόπος του λέγειν, Κωστάκη μου, έτσι»;

«Όχι» μου απάντησε κοφτά.

«Εξήντα πέντε ακριβώς, μπορεί σήμερα να έχει 66»!

Αναρωτιέμαι πώς τα βαφτίζει πάντως, διότι ο Τσάβι έχει το συνήθειο να δίνει στα plays του τα ονόματα των πόλεων στις οποίες έχουν γεννηθεί οι παίκτες του!!!

Τούτου δοθέντος στην Μπαρτσελόνα της σεζόν 2013-14, θα πρέπει να υπήρχε και σύστημα ονόματι «Τρίκαλα»!

Δυο χρόνια μετά την άφιξη του στην Ελλάδα και δυο μήνες προτού αποχωρήσει από τον Παναθηναϊκό άνοιξα αυτή την κουβέντα με τον Βαγγέλη Αγγέλου...

Οι δυο τους είχαν πλακωθεί άγρια το Σάββατο 13 Οκτωβρίου 2016 στο «Nick Gallis Hall» και το ίδιο βράδυ μίλαγα με τον τότε προπονητή του Αρη που μου είπε κάτι off the record…

Το ξεφουρνίζω σήμερα, διότι δεν έχω πια λόγο να το αποκρύψω...

«Φίλε, ο Τσάβι είναι περίπτωση Ζούρου. Εχει όλο μα όλο το μπάσκετ του κόσμου στο μυαλό του. Μπορεί να κουλαντρίσει ομάδες και να κοουτσάρει μέχρι να πάει ογδόντα χρονών. Νοητικά δεν παίζεται ο τύπος»!!!

Κάτι ανάλογο μου έχει πολλές φορές και ο Γιώργος Βόβορας, μάλιστα το διακήρυξε δια μίαν εισέτι φοράν προχθές το βράδυ που μου έκανε την τιμή να βρίσκεται στο στούντιο του Pick N’ Roll της Cosmote TV.

Ο νυν προπονητής του Παναθηναϊκού μαθήτευσε επί 26 μήνες δίπλα στον Πασκουάλ και... άλαλα τα χείλη των ασεβών!

«Σε θέματα οργάνωσης, λεπτομερειών και προετοιμασίας ενός αγώνα είναι μοναδικός» είπε προχθές, ενώ στις 17 του περασμένου Ιουνίου που παρουσιάσθηκε επισήμως από την ΚΑΕ και τον ξεμονάχιασα για λίγο, για να μου περιγράψει τις επιρροές που έχει δεχθεί είχε πει το εξής:

«Ο Πασκουάλ έχει πολύ προωθημένες και τακτοποιημένες σκέψεις και ιδέες στο πώς ετοιμάζει ένα ματς και στο πώς μεταδίδει το σκεπτικό του στους παίκτες. Η προσέγγιση του είναι άλλο πράγμα. Πιο οργανωμένος πεθαίνεις...»

Έβαλα τα γέλια τότε διότι αυτή η ατάκα μου θύμισε την άποψη του Ρικ Πιτίνο για τον δικό του μέντορα, τον Χιούμπι Μπράουν που τον είχε προϊστάμενο του στους Νικς...

«Είναι πιο οργανωμένος και από το έγκλημα»!!!

Όταν ανέλαβε τον Παναθηναϊκό, σε ένα κείμενο εκείνων των ημερών τον αποκάλεσα «Homo scholasticus» και αυτό ακριβώς (εξακολουθεί να) είναι...

Η πολυμορφία στην τακτική, η ποικιλία, η μεθοδικότητα και η εμμονή στις λεπτομέρειες αποδεικνύουν ότι πρόκειται για έναν άνθρωπο που ψάχνεται, εμπλουτίζει διαρκώς το ρεπερτόριο του, προσπαθεί να είναι προετοιμασμένος για κάθε ενδεχόμενο και δεν αφήνει τίποτε στην τύχη.

Αυτό το τελευταίο είναι ένα από τα πιο σπουδαία χαρίσματα του Πασκουάλ: ένα μεγάλο μέρος των προπονήσεων του αναλώνεται στις λεγόμενες «special situations», δηλαδή στις ειδικές καταστάσεις των τελευταίων δευτερολέπτων, τόσο στην άμυνα, όσο και στην επίθεση.

Εμφορούμενος από τη λογική του Μιγκέλ Θερβάντες ότι «η προετοιμασία είναι μισή νίκη», ο Πασκουάλ κάθεται με τις ώρες και σχεδιάζει τη στρατηγική κάθε αγώνα, προσπαθώντας να εκμεταλλευθεί τα ατομικά χαρακτηριστικά των παικτών του και να “κτυπήσει” στα αδύνατα σημεία των αντιπάλων.

Ενα πολύ βασικό κομμάτι στην τακτική και στα plays του στην επίθεση αφορά το πώς θα βγουν ελεύθερα σουτ, είτε μέσω των συστημάτων, είτε με όχημα το ταλέντο και το ένστικτο των παικτών του, στα οποία τρέφει μεγάλη εμπιστοσύνη.

Προς επίρρωσιν τούτου, λειτουργεί η μη αντίδραση του σε μια φάση, που συνήθως οι συνάδελφοι του ρίχνουν... μπινελίκια στους παίκτες και πάντως τους αναθεματίζουν: το τρίποντο στον αιφνιδιασμό, όταν υπάρχει η επιλογή μιας πάσας για ασφαλέστερη εκτέλεση.

Ο Πασκουάλ δουλεύει πολύ στις επαναφορές των 14 δευτερολέπτων και παίζει πολύ με τις δεξιότητες και τα χαρίσματα των παικτών του, όπως και με τις αδυναμίες των αντιπάλων ζητώντας τον εξαναγκασμό τους σε κινήσεις που δεν τους βολεύουν και δεν τους αρέσουν, ώστε να τους βγάλουν από τη ζώνη άνεσης τους.

Το δόγμα του Πασκουάλ είναι διαφορετικό από εκείνο του Πεδουλάκη τον οποίο διαδέχθηκε στον Παναθηναϊκό, αλλά και από εκείνο του Μπαρτζώκα, ο οποίος πήρε τη θέση του στην Μπαρτσελόνα...

Είναι πιο επιθετικογενής από τον Αργύρη και πιο αμυντικογενής από τον Γιώργο.

Αυτό το δεύτερο το δήλωσε το καλοκαίρι του 2016 ο πρώην παίκτης του Ολυμπιακού (και του Πανιωνίου) και εν συνεχεία της Μπαρτσελόνα Τζόε Ντόρσεϊ ο οποίος συγκρίνοντας τον πρώην με τον νυν είχε επισημάνει τα εξής: «Ο Μπαρτζώκας έχει πιο επιθετικό πνεύμα και δίνει σημασία στη ροή και στη συνέχεια του παιχνιδιού, ενώ η φιλοσοφία του Τσάβι είναι περισσότερο αμυντική».

Την αμυντική έμφαση του Πασκουάλ τη συνειδητοποίησε ο Παπανικολάου, στις αναμετρήσεις του Ολυμπιακού με την Μπαρτσελόνα τη σεζόν 2012-13.

Οταν μετά από μερικούς μήνες μετακόμισε στη Βαρκελώνη, (ο ίδιος μου είχε πει ότι) ο Τσάβι του παρουσίασε χαρτί και καλαμάρι την τακτική που είχε σχεδιάσει για να χαλάσει το επιθετικό παιχνίδι των Πειραιωτών.

Τότε λοιπόν ρίσκαρε αφήνοντας ελεύθερα σουτ στον Κώστα από τις γωνίες ώστε να του απαγορεύσει τα roll μέσα στη ρακέτα και ταυτόχρονα να περιορίσει τη δημιουργία και την εκτέλεση του Σπανούλη.

Δεδομένου ότι κανείς δεν είναι τέλειος, έχει και ο Πασκουάλ την αχίλλειο πτέρνα του: σε πείσμα της σχολαστικότητας και της μνημειώδους προετοιμασίας του πριν από κάθε αγώνα, δεν νιώθει άνετα όταν η δουλειά στραβώνει, όταν συμβαίνουν πράγματα που δεν τα είχε προβλέψει και όταν είναι αναγκασμένος να βγει από τη ρουτίνα και το πλάνο του για να αντιμετωπίσει μια αναπάντεχη συνθήκη και μάλιστα σε μια κρίσιμη καμπή, με αποτέλεσμα να λειτουργεί υπό πίεση και να παρουσιάζεται αγχωμένος.

Σήμερα (5/11) λοιπόν ο Πασκουάλ (και ολόκληρη η παροικία του... Παναθηναϊκού, με Μάνο Παπαδόπουλο, Διαμαντή Παναγιωτόπουλο και Κέι Σι Ρίβερς) αντιμετωπίζει την ομάδα στην οποία χρωστάει, που λέει ο λόγος, ένα ευρωπαϊκό στέμμα (Παρίσι, 2010) και τη… δουλειά του στον Παναθηναϊκό!

Σοβαρολογώ διότι ων άνεργος εκείνη την εποχή (μετά το δακρύβρεκτο αντίο του στην Μπαρτσελόνα) ανέλαβε τους Πράσινους μετά τη βαριά ήττα που γνώρισαν στις 17 Οκτωβρίου του 2016 στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας με 88-63.

Προτού καν ολοκληρωθεί εκείνο το ματς, είχε χάσει τη θέση του ο Αργύρης Πεδουλάκης και λίγες ώρες αργότερα θα άρχιζαν να βαράνε τα… τέλια προς Βαρκελώνη μεριά.

Ο Τσάβι είχε κάνει τις πρώτες συστάσεις του με τον Ολυμπιακό

Επτά χρόνια προτού αριβάρει και εγκατασταθεί στο ΟΑΚΑ ως προπονητής του Παναθηναϊκού,

Αυτό το πρώτο ραντεβού τους εκτυλίχθηκε στις 3 Μαΐου του 2009 στην O2 Arena του Βερολίνου, στον μικρό τελικό του Final 4 της Ευρωλίγκας στον οποίο η Μπαρτσελόνα του Πασκουάλ επιβλήθηκε του Ολυμπιακού με 95-79 (Αντερσεν 20, Λάκοβιτς 14, Ναβάρο 14-Γκριρ 19, Μπουρούσης 17, Βούιτσιτς 12).

Από εκείνο το βράδυ κύλησε πολύ νερό στο ποτάμι και ήδη ο Πασκουάλ έχει βρεθεί 33 φορές αντιμέτωπος με τον Ολυμπιακό, απέναντι στον οποίο αριθμεί 21 νίκες και 12 ήττες: 8-5 με την Μπαρτσελόνα και 13-7 με τον Παναθηναϊκό (Πρωτάθλημα 10-4, Ευρωλίγκα 2-3, Κύπελλο 1-0).

Μετά τις πρώτες συστάσεις τους, ο Πασκουάλ και ο Ολυμπιακός άνοιξαν για τα καλά τις παρτίδες τους, που μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν τον τελικό της Ευρωλίγκας στις 9 Μαΐου του 2010 στο Παρίσι (Μπαρτσελόνα-Ολυμπιακός 86-68, Ναβάρο 21, Μάικλ 14-Τσίλντρες 15, Κλέιζα 13), τον ημιτελικό της 11ης Μαΐου του 2012 στην Κωνσταντινούπολη (Ολυμπιακός-Μπαρτσελόνα 68-64, Σπανούλης 21, Πρίντεζης 14-Ναβάρο 18, Εν’ Ντονγκ 10) και τη σειρά των play offs της σεζόν 2014-15, στην οποία οι Πειραιώτες πέτυχαν το come back από το 0-1 στο 3-1 και προκρίθηκαν στο Final 4 της Μαδρίτης, με υστερόγραφο το επικό τρίποντο του Γιώργου Πρίντεζη, ανήμερα τη γιορτή του!

Αναλυτικά το πάρε-δώσε του Πασκουάλ και των Ερυθρολεύκων:

Μπαρτσελόνα-Ολυμπιακός 8-5

Σεζόν 2008-09: 1-0 (μικρός τελικός, 95-79)

Σεζόν 2009-10: 1-0 (μεγάλος τελικός, 86-68)

Σεζόν 2011-12: 0-1 (ημιτελικός, 64-68)

Σεζόν 2012-13: 2-0 (Τοp 16, 76-68, 90-77

Σεζόν 2013-14: 2-0 (Top 16, 81-72, 70-58)

Σεζόν 2014-15:1-3 (Play Offs, 73-57, 63-76, 71-73, 68-71)

Σεζόν 2015-16: 1-1(TOP 16, 62-74, 82-66)

Παναθηναϊκός –Ολυμπιακός 13-7

Σεζόν 2016-17: Ευρωλίγκα 0-2 (77-79, 69-77), Κύπελλο Ελλάδος 1-0 (ημιτελικός ΣΕΦ, 77-67), Πρωτάθλημα 4-2 (κανονική περίοδος 72-59, τελικοί 58-63, 84-80, 62-64, 71-58, 66-51)

Σεζόν 2017-18: Ευρωλίγκα 1-1 (ΣΕΦ 70-62, OAKA 85-87, παράταση), Πρωτάθλημα 5-2 (κανονική περίοδος 71-68, 68-61, τελικοί 65-75, 71-66, 73-58, 76-92, 84-70)

Σεζόν 2018-19: Ευρωλίγκα 1-0 (ΟΑΚΑ 93-80), Πρωτάθλημα 1-0 (ΟΑΚΑ 79-70).

Στο τελευταίο ραντεβού τους στις 18 Νοεμβρίου του 2018 οι Πράσινοι επικράτησαν με 79-70, δια χειρός Νίκου Παππά που σκόραρε 24 πόντους (4/6δ., 4/8τρ., 4/5β.) σε 20 λεπτά και τότε ο Πασκουάλ τέθηκε αντιμέτωπος με τον Ντέιβιντ Μπλατ...

Δυο χρόνια αργότερα απέναντι του θα βρεθεί ο Γιώργος Μπαρτζώκας με τον οποίο έχει επίσης πλούσιο παρελθόν...

Το δικό τους νταλαβέρι άρχισε πριν από έντεκα χρόνια και περιλαμβάνει 18 αγώνες σε πέντε διαφορετικά ζευγάρια και με σκορ 11-7 υπέρ του Πασκουάλ: Μπαρτσελόνα-Μαρούσι (2-0), Μπαρτσελόνα- Ολυμπιακός (4-0), Μπαρτσελόνα-Λοκομοτίβ Κουμπάν (3-4), Παναθηναϊκός- Μπαρτσελόνα (1-1) και Παναθηναϊκός-Χίμκι (1-2)

Ο Μπαρτζώκας έχει με το μέρος του την πρόκριση στο Final 4 του Βερολίνου τη σεζόν 2015-16 με σκορ 3-2 (από το 1-2), ενώ πριν από τον σημερινό αγώνα, συναντήθηκαν για τελευταία φορά στις 30 Νοεμβρίου του 2018.

Εκείνο το βράδυ στη Μόσχα η Χίμκι επιβλήθηκε του Παναθηναϊκού με 76-68, ενώ στον αγώνα του Β’ γύρου και οι δυο τους ξεροστάλιαζαν στο... ταμείο ανεργίας, καθώς στις θέσεις τους βρίσκονταν ο Ρικ Πιτίνο και ο Ρίμας Κουρτινάιτις.

TAGS ΖΕΝΙΤ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ