NBA

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο (δεν) είναι ο αντι-ΛεΜπρόν

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο (δεν) είναι ο αντι-ΛεΜπρόν

Ο Ανταμ Σίλβερ παραδέχθηκε ότι δεν είναι έτοιμος να μιλήσει για την εποχή του ΝΒΑ μετά τον ΛεΜπρόν Τζέιμς κι ο Βασίλης Σκουντής του προσφέρει τη βοήθεια κοινού.

O Νίκος Κούρκουλος υποδυόμενος τον Άγγελο Κρεούζη στην ταινία "Ορατότης μηδέν" φώναζε "Όχι άλλο κάρβουνο" και όσοι βαρέθηκαν το κουβεντολόι για τον Αντετοκούνμπο μπορούν να παραποιήσουν αυτή την κινηματογραφική ατάκα...

Όχι άλλο Γιάννη!

Πριτς, εγώ πάντως δεν θα πάρω!

Αντιθέτως πήρα μπόλικες δόσεις από τον Γιάννη και όλο τον συρφετό του Αντετοκουνμπέικου στο Κλίβελαντ, οπότε αποθήκευσα λίπος για τις ούτως ή άλλως κρύες νύχτες του χειμώνα!

Πλάκα πλάκα, όσο γραφικό και κλισέ κι αν ακούγεται, σε αυτή την μπασκετική διασκευή της ταινίας «Ο Ρόκο και τα αδέρφια του», ο Γιάννης, ο Θανάσης και ο Αλέξανδρος πρόσφεραν τη θαλπωρή που ήταν αναγκαία μέσα στο ψοφόκρυο, το αγιάζι και τον χιονιά του… μαγευτικού Κλίβελαντ!

Ε όχι και τάπα στον συμπέθερο βρε Γιαννάκη!

Στην πόλη που αποκαλείται «Mistake on the lake», ο Γιάννης κάθε άλλο παρά λάθος υπήρξε...

Διέπραξε βεβαίως ένα λάθος για το οποίο απολογήθηκε: την τάπα στον Κρις Μίντλετον, εννοώ, που φαντάζομαι πως δεν του κάκιωσε, ούτε κινδυνεύει να χαλάσει το συμπεθεριό όπως το έχουν κανονίσει από πρόπερσι, με την προοπτική ο γιος του Greek Freak να παντρευτεί την κόρη του Khash!

Πάμ’ παρακάτω, λοιπόν...

Παρακάτω είναι η εξόχως ιντριγκαδόρικη παραδοχή του Ανταμ Σίλβερ ότι δεν νιώθει, λέει, έτοιμος να μιλήσει για την εποχή μετά τον ΛεΜπρόν.

Οποιος καεί στο χυλό του Τζόρνταν, φυσάει και στο γιαούρτι του ΛεΜπρόν

Ας μη χολοσκάει ο κομισάριος του ΝΒΑ, διότι και ο προκάτοχος του είχε βρεθεί στην ίδια αμήχανη θέση και μάλιστα τρεις φορές!

Κυριολεκτώ διότι ο αοίδιμος Ντέιβιντ Στερν αναζητούσε per mare per terram τον επόμενο Μάικλ Τζόρνταν όταν η Αυτού Αερότης αποσύρθηκε από την δράση...

Σε αντίθεση μάλιστα με τον King James που θα αποσυρθεί μια και καλή από τη σκηνή, ο Τζόρνταν ανήγαγε σε χόμπι και πάντως έκανε σχοινί κορδόνι τις αποχωρήσεις: μια τον Οκτώβριο του 1993, μια τον Ιούνιο του 1998 μετά το «Last Dance» και τρίτη και φαρμακερή τον Απρίλιο του 2003!

Kαι τις τρεις φορές όχι απλώς το ΝΒΑ, αλλά όλο το αθλητικό οικοσύστημα της Αμερικής έψαχνε τον διάδοχό του, τον οποίο ο ίδιος δεν κατονόμασε ευθέως, αλλά φρόντισε κάμποσες φορές να τον φωτογραφήσει, να τον χρίσει και να τον ευλογήσει ατύπως και ανεπισήμως…

Αυτός δεν ήταν άλλος από τον συχωρεμένο τον Κόμπε Μπράιαντ!

Οι περιλάλητοι Jordanesques

Θυμάμαι καλά την πρεμούρα που είχε κυριεύσει την πιάτσα εκείνη την εποχή ή μάλλον και τις τρεις εποχές, χώρια που λανσαρίστηκε κιόλας μια ad hoc ονομασία των πιθανών διαδόχων...

Ολοι εκείνοι οι δελφίνοι αποκαλούνταν συλλήβφην «Jordanesques»!

Αυτά τα... Τζορντανοειδή, οι δυνητικοί επίγονοι του ακατονόμαστου παρέλασαν από τη σκηνή και ο καθένας πλάσαρε τα κάλλη του, αλλά του Στερν ο ένας του μύριζε και ο άλλος του βρόμαγε!

Σε μια φάση φαινόταν να έχει το προβάδισμα ο Αλεν Άιβερσον που όμως έκανε κακές παρέες, φόραγε φαρδιά ρούχα και έμοιαζε περιθωριακός και... αλητήριος!

Έξω από την πόρτα του Τζόρνταν στοιχήθηκαν επίσης ο Κόμπε Μπράιαντ, ο Γκραντ Χιλ, ο Τρέισι ΜακΓκρέιντι, ο Βινς Κάρτερ, ο Σακίλ Ο’ Νιλ...

Ο Shaq απορρίφθηκε εκ προοιμίου, διότι για κάποιο λόγο υπήρχε ένα στερεότυπο: ο next Jordan θα έπρεπε τάχα να είναι γκαρντ!

Ο Τζόρνταν, ό,τι πιο κοντινό στον Κόμπε!

Εγώ που δεν είμαι φόλα Τζορντανικός ομολογώ πως δεν ένιωσα παρασυρμένος από υπερβολή και ιεροσυλία με αυτό το οποίο έγραψα στις 22 Ιανουαρίου του 2006 όταν ο Black Mamba σκόραρε 81 πόντους στον αγώνα των Λέικερς με τους Ραπτορς...

Ο Τζόρνταν είναι ό,τι πιο κοντινό στον Μπράιαντ!

Από τότε πέρασαν κιόλας 16 χρόνια, ο Τζόρνταν είναι πλέον ιδιοκτήτης των Χόρνετς, ο Κόμπε παίζει μονό με την Τζίτζι στα παραδείσια γήπεδα και ο ΛεΜπρόν περιμένει να παίξει μια σεζόν με τον γιο του και να βγει στη σύνταξη...

Ο ΛεΜπρόν, ο Μενεγκίν και ο… Κοντούδης!

Απωθημένο;

Εγωκεντρικό;

Μπορεί ναι, μπορεί και όχι, άλλωστε δεν είναι ούτε ο πρώτος, ούτε ο τελευταίος που θέλει να το διαπράξει: συνέβη με τον Ντίνο και τον Αντρέα Μενεγκίν, συνέβη επίσης στα καθ’ ημάς σε πιο χαμηλό επίπεδο (Πανερυθραϊκός) με τον μπαμπά Στέλιο και τον γιο Μάνο Κοντούδη!

Αργά ή γρήγορα λοιπόν ο ΛεΜπρόν θα αποχωρήσει και πίσω του θα τρέχουν αλαφιασμένοι οι κάθε λογής LeBronesques!

Ο Σίλβερ είπε ότι δεν νιώθει έτοιμος να πει, πολλώ δε μάλλον να προβλέψει πώς θα ξημερώσει η μέρα που θα ακολουθήσει τη νύχτα της αποχώρησης του τωρινού σούπερ σταρ του ΝΒΑ, αλλά εάν κρίνει ότι χρειάζεται βοήθεια κοινού, εδώ είμαι να του την προσφέρω!

Βασικά, εδώ είναι ο Γιάννης!

Ο Γιαννάκης στο ρόλο του Chosen One

Βεβαίως τον Γιαννάκη ποσώς τον κόφτει, τον νοιάζει και τον αγχώνει αυτή η υπόθεση και το εάν και κατά πόσον θα είναι ο Chosen One, όπως είχε χαρακτηρίσει σε προφητικό εξώφυλλο του το Sports Illustrated τον ΛεΜπρόν όταν ακόμη αγωνιζόταν στην ομάδα του γυμνασίου του!

O περιούσιος ντε!

Στο κάτω κάτω της γραφής, σημασία δεν έχει το ποιος βαφτίζεται, αλλά το ποιος θα αποδειχθεί τέτοιος…

Ως γνωστόν, το 324 προ Χριστού, όταν ο Μέγας Αλέξανδρος έπνεε τα λοίσθια, τον ρώτησαν ποιον θα αναγορεύσει ως διάδοχό του και θα του εγχειρίσει το δαχτυλίδι της εξουσίας του…

Ελόγου του έδωσε μια σιβυλλική απάντηση…

Ο κράτιστος και ο Κρατερός

Τω κρατίστω, τουτέστιν, στον πιο ισχυρό!

Εις εκ των δελφίνων, ονόματι Κρατερός, ισχυρίσθηκε ότι ο Μέγας Αλέξανδρος δεν είπε τω κρατίστω, αλλά τω Κρατερώ, αλλά σε κάθε περίπτωση με το πού έκλεισε τα μάτια του, άρχισε ο περιβόητος πόλεμος των επιγόνων.

Δεν ξέρω εάν ο ΛεΜπρόν θα ονοματίσει τον αντ’ αυτού ή θα αφήσει να γίνει το… μάλε βράσε και δεν συμμαζεύεται…

Προφανώς ούτε κι αυτός θα μαρτυρήσει ποιον θεωρεί ως τον καταλληλότερο, άλλωστε υπάρχουν κάποιοι παίκτες που είναι έτοιμοι, αποφασισμένοι και ικανοί να χωρέσουν στα παπούτσια του…

Μήπως εγώ Κύριε (ΛεΜπρόν);

Μπορούν να ξεροσταλιάζουν στον… μυστικό δείπνο που θα παραθέσει ο Τζέιμς, να ικετεύουν για το δαχτυλίδι και να υποβάλουν την ίδια αγωνιώδη ερώτηση που άκουγε ο Ιησούς από τους μαθητές του, όταν μαρτύρησε πως κάποιος επρόκειτο να τον προδώσει…

«Μήπως εγώ Κύριε»;

Εδώ βεβαίως το ζήτημα δεν έχει να κάνει μονάχα με το μπασκετικό τάλαντο με το οποίο ο Πανάγαθος έχει προικίσει τον… πάσα έναν από δαύτους.

Σε τέτοιες περιπτώσεις βαρύνουν επίσης ο χαρακτήρας, η προσωπικότητα, το καπετανιλίκι και όλα τα συναφή αυτών.

Στον κόσμο και δη στους Αμερικανούς αρέσουν πολύ οι συγκρίσεις, οι αντιδιαστολές, οι αντιπαραθέσεις και τα παιχνίδια της διαδοχής, οπότε είναι μαθηματικώς βέβαιον ότι προτού προλάβει να χαιρετήσει ο ΛεΜπρόν θα έχει αρχίσει να γίνεται της κακομοίρας!

Ο Ντουράντ, ο Κάρι και το γκέτο

Ο Κέβιν Ντουράντ και ο Στεφ Κάρι είναι αρχαιότεροι από τον Γιάννη και έχουν άλλο ένα συγκριτικό πλεονέκτημα έναντι αυτού: είναι αναντάμ παπαντάμ Αμερικανοί!

Δεν ξέρω εάν και κατά πόσον ένα οικοσύστημα το οποίο επί σχεδόν μισό αιώνα αποτελούσε άβατον, άδυτον και κατά το μάλλον ή ήττον γκέτο (σε ότι αφορά την είσοδο μη Αμερικανών παικτών) θα ήταν δεκτικό στο να παραδώσει την εξουσία στον Γιάννη.

Βασικά δεν ξέρω εάν και κατά πόσον ο ίδιος ο γεννημένος στην Ελλάδα, Έλλην υπήκοος και γιος των εκ Νιγηρίας ορμώμενων μεταναστών θα έμπαινε σε αυτό το τριπάκι.

Τα προαπαιτούμενα του Γιάννη

Το ότι έχει αυτό το πακέτο, ούτε συζήτηση: είναι έξι χρόνια νεότερος από τον Κάρι και τον Ντουράντ και έχει μαζέψει όλους τους τίτλους που στοιχειοθετούν τα προαπαιτούμενα ώστε να χρισθεί ο επόμενος ΛεΜπρόν..

Παρεμπιπτόντως ο Τζέιμς τον γουστάρει πολύ, τού επιδαψιλεύει συχνά πλείστα όσα εύσημα, τον διάλεξε τις προάλλες στο Νο 1 του ντραφτ για τη στελέχωση της ομάδας του στο All-Star Game, αναγνωρίζοντας του ότι παίζει πάντοτε δυνατά και είναι αφοσιωμένος στο παιχνίδι…

Συν τοις άλλοις ο Γιάννης είναι αγαπητός καθ’ άπασαν την μπασκετικήν επικράτειαν, δεν έχει ανοίξει έριδες και βεντέτες, δεν απασχολεί την κοινή γνώμη με προσωπικά και οικογενειακά σκάνδαλα και μετά από εννέα χρόνια δεν αποτελεί persona non grata σε κανένα γήπεδο…

Μόνο οι βολές του χαλάνε τη ζαχαρένια!

Πλάκα πλάκα το πιο αρνητικό και δυσάρεστο γεγονός που του συμβαίνει είναι οι χλιαρές αποδοκιμασίες και το μέτρημα των δευτερολέπτων όταν αργεί να εκτελέσει τις ελεύθερες βολές!

Επιστρέφω σε αυτό που έγραψα προηγουμένως: δεν ξέρω και δεν είμαι σίγουρος πως δίνει δεκάρα τσακιστή γι αυτή την υπόθεση.

Ο Γιάννης παραείναι σεμνός και ταπεινός για να στηθεί στην ουρά, άλλωστε εάν το πεπρωμένο του γράφει ότι αυτός θα αποτελέσει το επόμενο «κεντρικό πρόσωπο» του ΝΒΑ, no problem.

Θα είναι μια τιμή που τιμή δεν έχει και εφόσον τίθεται προς πώληση, θα την αγοράσει!

Θα την αγοράσει δίνοντας τον καλύτερο εαυτό του και γνωρίζοντας καλά ότι αυτό το παράσημο δεν χαρίζεται, δεν μεταβιβάζεται κληρονομικώ δικαιώματι και δεν εκχωρείται αριστίνδην.

Το λυκόπουλο και τα ρεκόρ

Προς το παρόν όλα αυτά αποτελούν μια ατέρμονη εικοτολογία, με αφορμή τη χθεσινή εκμυστήρευση του Ανταμ Σίλβερ.

Στην.. τρυφερή ηλικία των 37 ετών και δυο μηνών ο ΛεΜπρόν δεν περνιέται βεβαίως για λυκόπουλο, αλλά δείχνει ανεπηρέαστος από τον πανδαμάτορα χρόνο, διάγει μια από τις καλύτερες σεζόν της καριέρας του, καταρρίπτει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο και δεν του κουνιέται κανείς!

Αυτό ακριβώς είπε και ο κομισάριος του ΝΒΑ, εξηγώντας ότι η αμηχανία και η ανετοιμότητα του να βάλει αυτό το ζήτημα επί τάπητος έχουν να κάνουν με το πώς παίζει αυτή τη στιγμή ο ΛεΜπρόν.

Επίτηδες άφησα για τον επίλογο τις κουβέντες του ίδιου του Γιάννη πάνω σε αυτό το ζήτημα.

Στα τέλη Νοεμβρίου του 2020 στη συνέντευξη του στην Cosmote TV είχε μοιρασθεί μαζί μας τις σκέψεις του σε ό,τι αφορά τα βραβεία, τις διακρίσεις και τις τιμές.

«Το ξέρω ότι τούς χαλάω τη μανέστρα»!

"Μερικές φορές ναι, αισθάνομαι ότι χαλάω τη μανέστρα των καταξιωμένων παικτών του ΝΒΑ. Είμαι ένα παιδί από το πουθενά που εμφανίσθηκε ξαφνικά και αυτό δεν γίνεται εύκολα αποδεκτό. Νιώθω ευλογημένος όχι επειδή ανακηρύχθηκα δυο φορές MVP (ΣΣ: δεν είχε στεφθεί ακόμη πρωταθλητής), αλλά μόνο και μόνο επειδή μπαίνω στην ίδια πρόταση με τον ΛεΜπρόν, τον Ντουράντ, τον Χάρντεν. Παιδιά να σας πω κάτι; Άρχισα την καριέρα μου στον Φιλαθλητικό, με προπονητή τον Τάκη Ζήβα και με συμπαίκτες τον Γκίκα, τον Σαλούστρο, τον Καμπερίδη και τον Σαμοθράκη. Από πού κι ως πού λοιπόν να νευριάσω αν βγει MVP ο ΛεΜπρόν ή κάποιος άλλος;"

Και συνέχισε στο ίδιο μήκος κύματος: "Εγώ προσωπικά θα ψήφιζα ως MVP τον ΛεΜπρόν πρώτα και τον Λούκα μετά. Ο ΛεΜπρόν μου βγάζει τον πιο ανταγωνιστικό εαυτό μου. Θέλω να τον νικάω, είναι ο καλύτερος στον κόσμο αυτή τη στιγμή, το λέω εγώ. Τη μέρα που θα είμαι εγώ ο καλύτερος, θα βγω και θα το πω. Εντάξει μπορεί να μην το κάνω, αλλά θα το καταλάβετε. Τώρα αυτός είναι το πρότυπό μου. Βρίσκεται 17 χρόνια σε αυτή τη μπίζνα και δεν έχεις ακούσει ποτέ κάτι κακό για τον ΛεΜπρόν. Κάνει τη δουλειά του, κερδίζει συνεχώς, προσπαθεί να κερδίζει και είναι απλώς ανταγωνιστικός".

"Δεν μπορώ και δεν θέλω να γίνω το πρόσωπο του ΝΒΑ"

Οκτώ μήνες αργότερα ο Γιάννης επέστρεψε στην Αθήνα ως πρωταθλητής του ΝΒΑ και στη συνέντευξη Τύπου στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» ρωτήθηκε εάν από πλευράς υστεροφημίας ή και ματαιοδοξίας νοιάζεται για το αποτύπωμα που θα αφήσει…

Η απάντηση του υπήρξε σαφής…

"Δεν είμαι το πρόσωπο του NBA και δεν θέλω να είμαι. Μετά τον ΛεΜπρόν αυτός ο τίτλος θα περάσει στον Ντουράντ ή στον Χάρντεν. Εγώ θέλω να κάνω τη δουλειά μου, να πηγαίνω σπίτι μου και να βλέπω τα παιδιά μου. Δεν μπορώ και δεν θέλω να γίνω το πρόσωπο του ΝΒΑ, άλλωστε δεν είμαι Αμερικανός"!

TAGS NBA ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΝΤΕΤΟΚΟΥΝΜΠΟ ΛΕΜΠΡΟΝ ΤΖΕΙΜΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ