ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Μπαμπά, μην ξαναγεννήσεις Παρασκευή

Μπαμπά, μην ξαναγεννήσεις Παρασκευή
ΜΑΡΟΠΟΥΛΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ/INTIME

Ο Ολυμπιακός γνώρισε μια...σιχαμερή ήττα από τη Βαλένθια και ο Βασίλης Σκουντής καταπιάνεται με τους καημούς του Γιώργου Μπαρτζώκα.

Θέλει, δεν θέλει ο Τόμας Γουόκαπ μού φτιάχνει τα Σάββατα!

Πριν από μια εβδομάδα, στον απόηχο της νίκης του Ολυμπιακού επί της Μπάγερν καταπιάστηκα με μια δήλωσή του που αποτελεί την πεμπτουσία του αθλητισμού σε αυτό το υψηλό επίπεδο και πριν αλέκτορα φωνήσαι, να ‘τος πάλι στο κάδρο μου...

Αυτή τη φορά βεβαίως η δήλωση του δεν είχε να κάνει με μια νίκη, αλλά με μια ήττα που θαρρώ μάλιστα πως είναι η πιο κακή από τις επτά που έχουν γνωρίσει μέχρι τώρα οι Πειραιώτες και ίσως θα αποτυπωθεί κιόλας ως η χειρότερη απ’ όσες τους μέλλει να υποστούν στην τρέχουσα σεζόν!

Μιλάμε για σιχαμερή ήττα!

Το ναυάγιο και οι μπελάδες

Τι είπε λοιπόν χθες ο.. Θωμάς Γουακόπουλος;

Απλούστατα, ανέδειξε την αξία της συσπείρωσης και την ανάγκη της άμεσης ανασύνταξης, ώστε ο Ολυμπιακός να αποφύγει το ναυάγιο!

Τώρα που το σκέπτομαι η χθεσινή βραδιά στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας εξελίχθηκε σε έναν διαγωνισμό από ατάκες...

Εξαιρώ βεβαίως την περιχυμένη με ρατσισμό ατάκα που πέταξε προς τον διαιτητή Τζόσεφ Μπισάνγκ ο... ακατονόμαστος από την εξέδρα, ο οποίος έβαλε κιόλας σε μπελάδες τους τρις πρωταθλητές Ευρώπης οι οποίοι προσπαθούν με κάθε τρόπο να μαζέψουν το πράγμα ώστε να μην πληρώσουν ακριβά τα επίχειρα της.

Αυτό είναι που λέμε, όλα τα ‘χε η Μαριορή, ο φερετζές της έλειπε!

Στα μαιευτήρια ο Ολυμπιακός αναστενάζει!

Του Ολυμπιακού πάλι, δεν του λείπουν τα γεννητούρια κι αυτόν τον καημό εξομολογήθηκε χθες το βράδυ στη συνέντευξη Τύπου ο Γιώργος Μπαρτζώκας.

Μολονότι η δήλωση του θα μπορούσε ανέτως να παρεξηγηθεί και να τού την πέσουν οι τιμητές των πάντων και οι κατ’ επίφασιν ηθικολόγοι του διαδικτύου, τον κατανοώ απολύτως και συμμερίζομαι κιόλας το ξέσπασμα του...

Ε, διάβολε, είναι όντως παράδοξη ως σύμπτωση που επαναλαμβάνεται το να γεννήσουν τρεις παίκτες του (Νάιτζελ Γουίλιαμς-Γκος, Μουστάφα Φαλ, Αλεκ Πίτερς) μέσα σε δυόμισι μήνες και αντί για τα γήπεδα να ξημεροβραδιάζονται στα μαιευτήρια!

Πλάκα πλάκα, εκτός από τους λοιπούς χορηγούς ο Ολυμπιακός μπορεί να συνάψει συμφωνία και ή με το "Ιασώ" ή με το "Μητέρα" ή με το "Ρέα"!

"Μπαμπά, μην ξαναγεννήσεις Παρασκευή"!

Καλά να ‘ναι βεβαίως και να χαίρουν ‘άκρας υγείας και οι μπαμπάδες που γεννούν και οι μαμάδες οι οποίες τίκτουν και τα νεογέννητα παιδιά τους, αλλά τόσοι μαζεμένοι τοκετοί συνιστούν όντως μια περιπτωσιολογία!

Πάλι καλά που ο Κώστας Παπανικολάου έγινε πατέρας τον Δεκαπενταύγουστο και απλώς ταξίδεψε καθυστερημένα στο Άμπου Ντάμπι (για τα δυο φιλικά ματς της Εθνικής ομάδας) γιατί αλλιώς ο προπονητής του Ολυμπιακού θα έχανε το μέτρημα...

Εδώ κιόλας μπορεί να παραποιηθεί ο τίτλος της μαύρης κωμωδίας του Αλέξανδρου Ρήγα και του Δημήτρη Αποστόλου και ούτως ειπείν ο Μπαρτζώκας σε ρόλο σκηνοθέτη, αντί για το "Μπαμπά μην ξαναπεθάνεις Παρασκευή", να γυρίσει μια άλλη εκδοχή της...

"Μπαμπά, μην ξαναγεννήσεις Παρασκευή"!!!

Τα κοκόρια και τα άσπρα κοράκια του ποιητή Φανφάρα!

Σε αντίθεση με τους παίκτες, του Μπαρτζώκα χθες δεν του γεννούσαν τα κοκόρια του, αλλά προϊούσης της βραδιάς του γέννησαν τα κοράκια του!

Ανακατεύω επίσης τα κοράκια, επηρεασμένος από την εκδημία του σπουδαίου ηθοποιού Γιώργου Μιχαλακόπουλου, ο οποίος στην ταινία «Ξύπνα Βασίλη», υποδυόμενος τον ποιητή Τιμολέοντα Φανφάρα, απαγγέλει ένα ποίημα που είναι βαθιά εντυπωμένο στη συλλογική κινηματογραφική μνήμη...

"Μαύρα κοράκια, κόκκινα κοράκια, τι προμηνάνε άραγε τα μαύρα και τα κόκκινα κοράκια"!

Εν προκειμένω τα άσπρα κοράκια της Βαλένθια προμήναγαν την έβδομη ήττα του Ολυμπιακού σε μια συστάδα 14 αγώνων και δη την τέταρτη από ισπανική ομάδα στο σπίτι του!

Το 4-0, το 0-4 και το σταγονόμετρο

Άλωσαν κατά σειρά το ΣΕΦ η Μπαρτσελόνα, η Μπασκόνια, η Ρεάλ και η Βαλένθια που μάλιστα πήραν το αίμα τους πίσω διότι στην περυσινή σεζόν ο Ολυμπιακός τις πέρασε πριονοκορδέλα και τις τέσσερις στις έδρες τους!

Το εννοώ αυτό το οποίο έγραψα προηγουμένως για το ποιόν και το ύφος της ήττας καθόσον είναι μια από αυτές που δεν θέλεις να σού τύχουν ποτέ!

Ο Ολυμπιακός ηττήθηκε και μάλιστα με -7 σε ένα ματς στο οποίο οι αντίπαλοι του σκόραραν 63 πόντους, αλλά ελόγου του έβαλε μονάχα 56!

Ούτως ή άλλως η παραγωγικότητα του στην εφετινή σεζόν φιλτράρεται μέσα από το σταγονόμετρο και χθες που (όπως και στο Μιλάνο, 53-65) για δεύτερη φορά έμεινε κάτω από τους 60, η αμυντική αποτελεσματικότητα του δεν απέβη αρκετή για να τη σκαπουλάρει.

Οι Ερυθρόλευκοι έπαιξαν χωρίς τον πρώτο σκόρερ τους (Άλεκ Πίτερς), αλλά και η Βαλένθια εμφανίσθηκε λειψή και με ρόστερ εκτάκτου ανάγκης...

Η ταυτότητα της Βαλένθια και η πανοπλία του Μουμπρού

Απουσίαζαν ο δικός της πρώτος σκόρερ Σέμι Οτζελέι, ο Τζάρεντ Χάρπερ και ο Τσάμπι Λόπεθ-Αροστέγκι, αλλά οι λεγάμενοι κουβάλησαν στο Νέο Φάληρο τον κάθε άλλο παρά πλαστή και ψευδεπίγραφη ταυτότητα της κορυφαίας άμυνας της EuroLeague, με μέσο όρο 74.1 πόντους στο παθητικό της.

Μπορεί η Βαλένθια η οποία (όπως η Σεβίλλη στο ποδοσφαιρικό Europa League) έχει για... πρωινό τους τίτλους στο EuroCup (τέσσερις σε έξι τελικούς), να μην κατάφερε ποτέ να προκριθεί σε Final 4 της διοργάνωσης, αλλά τα τελευταία χρόνια μοστράρει πάντοτε μια αρετή που βάζει σε μπελάδες όλους τους αντιπάλους της...

Τα προηγούμενα χρόνια, παρόντος του Μπόγιαν Ντούμπλιεβιτς και με προπονητή τον Χάουμε Πονσαρνάου, μοστραριζόταν ως η ομάδα με τις περισσότερες ασίστ και το καλύτερο spacing στη EuroLeague, ενώ τώρα ο Αλεξ Μουμπρού την έντυσε με μια αδιαπέραστη αμυντική πανοπλία.

Ο κυνισμός του Παπανικολάου, η ατονία και η προβοκάτσια

Αυτή την αλεξίσφαιρη φορεσιά της δεν κατάφερε να τρυπήσει χθες ο Ολυμπιακός, από τον οποίο –όπως κυνικά επισήμανε και ο Κώστας Παπανικολάου- "δεν ξεχειλίζει το επιθετικό ταλέντο".

Δυο τα κρατούμενα λοιπόν: η επιθετική αδυναμία του Ολυμπιακού και η αμυντική ικανότητα της Βαλένθια...

Σαν να μην έφταναν αυτές οι δεδομένες συνθήκες, χθες οι Πειραιώτες είχαν κι άλλα ζητήματα: παρουσιάσθηκαν άτονοι, καθυστερούσαν στην ανάπτυξη τους, τους έλειπε η ζωηράδα, δεν βρήκαν ποτέ έναν ρυθμό που θα τους βόλευε, αναλώνονταν περισσότερο σε ντρίμπλες και πάσες και λιγότερο σε ευθείες εκτελέσεις και απειλή προς το καλάθι και είχαν χαμηλά ποσοστά ευστοχίας, χώρια κάμποσες τραβηγμένες επιλογές.

Για να προσθέσω και μια πιο ψαγμένη και εξειδικευμένη πινελιά, την οποία έβαλε ο Κατσικάρης στην post-game εκπομπή της NOVA, ο Ολυμπιακός δεν σημάδεψε επίσης και ως εκ τούτου δεν μπόρεσε να βρει πόντους στις επιθέσεις close out και μάλιστα απέναντι σε μια άμυνα που έκλεισε μέσα στη ρακέτα και προβόκαρε ανηλεώς τους οικοδεσπότες για να σουτάρουν απ’ έξω.

Το σημάδεμα και το διάβασμα

Είναι πάντοτε καίριες οι παρατηρήσεις του Φώτη, χώρια που ξέρει καλά το σκεπτικό και πλέον την προπονητική φιλοσοφία του Μουμπρού που ήταν ένα από τα πρωτοπαλίκαρα του επί τρεις σεζόν (2020-2013) στην Μπιλμπάο.

Δεν λέω ότι ο Μπαρτζώκας ήταν αδιάβαστος, αλλά ο λεγάμενος εμφανίσθηκε πολύ διαβασμένος και βάρεσε στο δόξα πατρί όλες τις φανερές ή τις καμουφλαρισμένες αδυναμίες του Ολυμπιακού: ξεχαρβάλωσε τις εκτελέσεις του Αϊζάια Κάνααν, έστησε παγίδες στον Νίκολα Μιλουτίνοβ, σημάδεψε τα αργά πόδια του Λουκ Σίκμα και δεν συμμαζεύεται...

Από μένα σημείο και πέρα, όταν η Βαλένθια επέβαλε το παιχνίδι της, φαινόταν ότι ο Ολυμπιακός χρειαζόταν μια θεαματική υπέρβαση για να αλλάξει τον ρουν της ιστορίας, όταν μάλιστα ο Παπανικολάου με τρίποντο κατέβασε τη διαφορά στο -5 (53-58), τότε είχαν στενέψει πολύ τα χρονικά περιθώρια.

Οι φωνές του Φουντεδάκη και τα ουίσκι του Γιατζόγλου

Με εξαίρεση τον Γουόκαπ και τον Παπανικολάου ο Ολυμπιακός δεν είχε ερείσματα στο παιχνίδι του και-για να αστειευθώ και λίγο-εντέλει ο πιο ζωηρός παίκτης του ήταν ο σεσημασμένος για την επιτηδειότητα του, κονφερανσιέ Μάικλ Φουντεδάκης!

Φώναζε ως συνήθως "πάμε όλοι μαζί, πάμε με τη φωνή μας", αλλά αποδείχθηκε πως απευθυνόταν προς ώτα μη ακουόντων!

Στο τέλος της βραδιάς, όταν αποτυπώθηκε το 56-63, ο Ολυμπιακός μετά τη νίκη επί της Μπάγερν, έπεφτε πάλι στα... σκληρά και απαγορευμένα, όντας υποχρεωμένος πλέον να επιδοθεί σε μια διπλή αποστολή αυτοκτονίας, την Τρίτη στην Μπολόνια και την Παρασκευή στη Λυών.

Συμβαίνουν αυτά, αρκεί να μη συμβαίνουν συχνά, πολλάκις και επανάληψιν...

Συμβαίνουν και όσοι τα... λούζονται πρέπει να μένουν ψύχραιμοι και ο (κάθε) Μπαρτζώκας μπορεί να εφαρμόζει την τακτική του Στιβ Γιατζόγλου, ο οποίος έγραψε τη δική του ιστορία στον Ολυμπιακό, τόσο ως παίκτης, όσο και ως προπονητής...

Τον Ιανουάριο του 2021, όταν ο Αρης ηττήθηκε από τον Ολυμπιακό στο Αλεξάνδρειο στο τσακ και σε ένα επίσης ugly game με σκορ 55-54, ο τότε προπονητής του "Αυτοκράτορα" ρωτήθηκε πώς θα αντιδράσει και έδωσε μια επική απάντηση...

"Στενοχωριέμαι, αλλά τι να κάνω; Θα πιώ δυο ουίσκι το βράδυ για να πνίξω τον πόνο μου, θα δω και καμιά ωραία γκόμενα και αύριο θα ξαναγυρίσω στο γήπεδο"!

TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΜΠΑΣΚΕΤ EUROLEAGUE ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΠΑΡΤΖΩΚΑΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ