ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Και λίγα είπε ο Γουόκαπ

Και λίγα είπε ο Γουόκαπ
LATO KLODIAN / EUROKINISSI

Ο Ολυμπιακός πέτυχε μια επαγγελματική νίκη απέναντι στην Μπάγερν και ο Βασίλης Σκουντής επιχειρεί μια ανάγνωση της μέχρι τούδε πορείας του με τη βοήθεια και των αριθμών...

Έχω γράψει πολλές φορές εδώ ότι μού αρέσουν τα τσιτάτα και αυτός άλλωστε είναι ο λόγος που τα χρησιμοποιώ συχνά...

Ο Τσάρλι Τσάπλιν, λοιπόν, είχε συμπυκνώσει την πεμπτουσία της ζωής σε μια αποφθεγματική κουβέντα που λέει πως "η απλότητα δεν είναι απλό πράγμα"!

Και να που χθες (8/12) το βράδυ στο Νέο Φάληρο ο Τόμας Γουόκαπ απέδειξε πόσο δίκιο είχε ο "Σαρλό", στύβοντας το νόημα της νίκης του Ολυμπιακού απέναντι στην Μπάγερν Μονάχου...

"Ποτέ δεν παραπονιέσαι για μια νίκη στη EuroLeague"!

Όντως, αυτή η όχι απλώς απλή, αλλά απλοϊκή δήλωση αποτελεί το απόσταγμα του οφέλους που αποκόμισαν χθες (8/12) οι Πειραιώτες, επιφυλασσόμενοι κιόλας δια τα περαιτέρω που θα ακολουθήσουν την ερχόμενη Παρασκευή (15/12), πάλι εντός της σπιτικής θαλπωρής, απέναντι στη Βαλένθια...

Οι κρύες νύχτες και οι άσχημες νίκες

Τώρα μάλιστα που κατέβηκε και ο υδράργυρος της θερμοκρασίας είναι προφανές πως κάθε νίκη γίνεται ένα κομμάτι λίπους το οποίο είναι χρειαζούμενο για τις κρύες νύχτες του χειμώνα!

Και στο κάτω κάτω, όταν μια ομάδα κυνηγάει έναν στόχο μακρόπνοης προοπτικής, οι άσχημες νίκες είναι προτιμότερες από τις όμορφες ήττες!

Χθες (8/12) απέναντι στους Βαυαρούς ο Ολυμπιακός υιοθέτησε τη λογική του "τόσο, όσο", υπό την έννοια ότι από ένα σημείο και πέρα έπαιξε τόσο, όσο τού ήταν απαραίτητο για να βάλει στο σακούλι του την έβδομη νίκη η οποία εκτός από τη βαθμολογική σημασία, έχει και την ψυχολογική διάσταση της...

Το εννοώ αυτό διότι είναι άλλο πράγμα να ξυπνάς το πρωί και να βλέπεις την αφεντομουτσουνάρα σου πάνω από τη γραμμή και άλλο να βουρλίζεσαι κάτω από δαύτη!

Η γραμμή χωρίζει τις οκτώ ομάδες από τις υπόλοιπες, αν και αυτή η υπόθεση είναι πολύ σχετική, διότι αφενός απομένουν άλλες 21 αγωνιστικές και αφετέρου, σύμφωνα με την καινούργια φόρμουλα, μόνο οι πρώτες έξι ομάδες συμμετέχουν απ’ ευθείας στα playoffs, ενώ οι επόμενες τέσσερις θα διεκδικήσουν την πρόκριση τους μέσω του νεοπαγούς Play-in Tournament.

Τα υπόλοιπα του Νομού Αττικής και το παράδειγμα των Λέικερς

Ανοίγω εδώ μια παρένθεση που έχει την αξία της και δη την προστιθέμενη αξία αυτής της έξτρα φάσης που παρεμπιπτόντως αποτελούσε ένα... πάγιο αίτημα του Ετορε Μεσίνα.

Στα Play-ins δεν παίζουν μονάχα τα (κάποτε αποκαλούμενα) υπόλοιπα του Νομού Αττικής!

Προς επίρρωσιν τούτου, υπενθυμίζω ότι πέρυσι (2022-23) στο ΝΒΑ, οι Λέικερς κατατάχθηκαν στο Νο 7 της Δύσης, έσωσαν με τα χίλια ζόρια την παρτίδα της post season νικώντας στον αγώνα των Play-ins τους Τίμπεργουλβς στην παράταση και από εκεί και πέρα κόντεψαν να τινάξουν την μπάνκα στον αέρα!

Έριξαν στο κανναβάτσο τους Γκρίζλις με 4-2, εν συνεχεία έδωσαν το... βάουτσερ των πρόωρων διακοπών στους (υπερασπιζόμενους της σκήπτρα τους) Γουόριορς επίσης με 4-2, προτού σκουπιστούν από τους μετέπειτα πρωταθλητές Νάγκετς.

Κλείνω εδώ την παρένθεση και επιστρέφω στην εντεύθεν του Ατλαντικού μεριά...

Ο τωρινός χαμός στο ίσωμα και το ματς στην Μπολόνια

Αυτή τη στιγμή, μετά και τη 13η αγωνιστική, στην κατάταξη της EuroLeague, δέκα ομάδες συνωστίζονται από το Νο 4 έως το Νο 13: Μπασκόνια και Μονακό με 8-5, Παρτίζαν, Ολυμπιακός, Βαλένθια, Μακάμπι και Εφές με 7-6, Παναθηναϊκός, Φενέρμπαχτσε και Μπάγερν με 6-7.

Τουτέστιν, χαμός στο ίσωμα!

Μετά τις τρεις απανωτές νίκες (Μακάμπι, Ερυθρός Αστέρας, Ζάλγκιρις) οι Πειραιώτες υπέστησαν δυο διαδοχικές ήττες (Μονακό, Ρεάλ) και σημαδεύουν το 2-0 (Μπάγερν, Βαλένθια) πριν από την επερχόμενη διαβολοβδομάδα που θα τους βρει στο δρόμο, πρώτα στην Μπολόνια και ύστερα στη Λυών.

Για πολλούς και διαφόρους λόγους, όσο νωρίς κι αν είναι, εκτιμώ ότι το ματς της μεθεπόμενης Τρίτης κόντρα στη Βίρτους αποτελεί ένα από τα κομβικότερα σε αυτή την αλληλουχία χωρίς βεβαίως να καθίσταται οριακό...

Εχει όμως τη σημασία του, επειδή ο Ολυμπιακός προσπαθεί να ξαναχτίσει το momentum και να βρεθεί σε θέση ισχύος, χωρίς να νιώθει την ανάγκη ή να πιέζεται επειδή πέρυσι τέτοια εποχή βρισκόταν στο 9-4.

Ο Λάσο, ο Σπανούλης και ο Ρίβερς!

Έτερον εκάτερον, άλλη διοργάνωση, άλλες ομάδες, άλλος και ο Ολυμπιακός, που όπως σχολίασε χθες ο Πάμπλο Λάσο, "έχασε σε ταλέντο, αλλά παραμένει πάντα αγωνιστικός".

Ο Βάσκος προπονητής δεν αναφέρθηκε μοναχά στην αποχώρηση του Βεζένκοβ και του Σλούκα, ανέσυρε επίσης και τον Σπανούλη, πάλι καλά που δεν έβαλε στην ίδια πρόταση τον... Εϊσι Λο ή ακόμη και τον Ντέιβιντ Ρίβερς!

Έχει, ωστόσο, δίκιο στη βάση της συλλογιστικής του κι αυτό καλύτερα από τον καθένα το γνωρίζει και το υπερθεματίζει ο Γιώργος; Μποαρτζώκας: οι ομάδες διαφοροποιούνται και μεταλλάσσονται, οπότε εκείνο που έχει σημασία είναι να καμουφλάρουν τις αδυναμίες τους, να ενισχύουν τα πλεονεκτήματα τους και να συνεχίσουν να σημαδεύουν τους στόχους τους.

Ο Μπαρτζώκας, ο Αταμάν και το "ένα σου σημάδι μόνο"

Δεν παριστάνω τον αυτόκλητο συνήγορο του Μπαρτζώκα ή του Αταμάν, αλλά το γεγονός ότι ο Ολυμπιακός έπαιξε σε δυο διαδοχικά Final 4 (2022, 2023) , ενώ η Εφές έφτασε σε τρεις απανωτούς τελικούς (2019, 2021, 2022) και μάλιστα πέτυχε το repeat, δεν σημαίνει ότι οι Πειραιώτες και ο Τούρκος προπονητής υπέγραψαν αιώνιο συμβόλαιο με την επιτυχία.

Ο Μπαρτζώκας έχει να διαχειρισθεί μια ιδιάζουσα κατάσταση, καθόσον διαρκώς λείπουν κομμάτια από το παζλ του: μια ο Σίκμα, μια ο ΜακΚίσικ, μια ο Φαλ, μια ο Μιλουτίνοβ, μια ο Γουίλιαμς-Γκος, μια ο Μήτρου-Λονγκ, που δεν έχει ακόμη δικαίωμα συμμετοχής, μια ο Πετρούσεβ ο οποίος χθες ξεροστάλιαζε στον πάγκο, έστρεφε το βλέμμα προς τον προπονητή του και θα μπορούσε να σιγοτραγουδάει ένα παλιό σουξέ του Αντύπα...

"Ένα σου σημάδι μόνο"!

Θα το δει αυτό το σημάδι λίαν συντόμως, είτε ως πεντάρι, είτε ως τεσσάρι, άλλωστε-όπως επισήμανε χθες ο Μπαρτζώκας- το ζητούμενο του Ολυμπιακού μετά από τόσες παλινωδίες, απουσίες και προσθήκες, είναι η ενταξιακή διαδικασία.

Η τρίτη χειρότερη επίθεση, ο Βεζένκοβ και ο Σλούκας

Ένα άλλο ζητούμενο βεβαίως είναι και η αύξηση της παραγωγικότητας που προϋποθέτει τη βελτίωση της επιθετικής λειτουργίας του, ώστε να μη σκοράρει με το σταγονόμετρο...

Μετά και τη 13η αγωνιστική οι Πειραιώτες διαθέτουν την τρίτη χειρότερη επίθεση με μέσο όρο 78.0 πόντους, βάζοντας από κάτω τους μόνο την Άλμπα Βερολίνου (76.7) και τη Βαλένθια (75.1).

Για να θέσω το πράγμα σε μια βάση σύγκρισης, πέρυσι ο Ολυμπιακός που τερμάτισε πρώτος στην κανονική περίοδο με ρεκόρ 24-10, είχε μέσο όρο 84.0 πόντους στην επίθεση και 75.8 στην άμυνα.

Το γιατί ο Ολυμπιακός δεν σκοράρει με μεγάλη ευχέρεια είναι και αλλονών παπάδων ευαγγέλιο!

Πρώτα απ’ όλα αποχώρησαν δυο παίκτες που πέρυσι διευκόλυναν σε μεγάλο βαθμό τη ροή της επίθεσης: ο MVP Σάσα Βεζένκοβ (17.6π., 6.8ρ., 1.9ασ.) που άνοιγε κιόλας το γήπεδο χάρη στην ικανότητα του στο παιχνίδι χωρίς την μπάλα και στην κίνηση στην αδύνατη πλευρά και ο Κώστας Σλούκας (11.0π., 2.1ρ., 5.6ασ.), ο οποίος συνδύαζε την εκτέλεση με τη δημιουργία και «έφτιαχνε» πράγματα για τον εαυτό του και τους συμπαίκτες του, βελτιώνοντας τις επιδόσεις τους στο per minutes play.

Η απουσία του Γουίλιαμς-Γκος και τα κουρασμένα λεπτά του Γουόαπ

Η παραγωγικότητα του Ολυμπιακού στην τρέχουσα σεζόν επλήγη από την απουσία του τραυματία Νάιτζελ Γουίλιαμς-Γκος, ο οποίος προτού καθηλωθεί στα πιτς και σε έξι αγώνες είχε μέσο όρο 10.7 πόντους και 2.5 ασίστ.

Αυτό το γεγονός επηρέασε τόσο την ομαδική λειτουργία, όσο και την εικόνα κάποιων συμπαικτών του και δη του Τόμας Γουόκαπ, ο οποίος (όπως πολλάκις έχει επισημάνει ο Μπαρτζώκας) προερχόμενος και από τη συμμετοχή του στο Παγκόσμιο Κύπελλο, έχασε τη φρεσκάδα του, είδε τους δείκτες του γαλακτικού οξέος σε ανησυχητικά επίπεδα και έγινε... ρετάλι από την κόπωση.

Ο Τεξανός πεζοναύτης αγωνίζεται κατά μέσο όρο 30 λεπτά, από τα οποία κάποια είναι πολύ... κουρασμένα!!!

Συνεπώς η επιστροφή του Γουίλιαμς-Γκος και η προσθήκη του Μήτρου-Λονγκ αναμένεται να αναβαθμίσουν την επιθετική λειτουργία και να αβγατίσουν την παραγωγικότητα των Ερυθρόλευκων.

Στον αντίποδα, η κορυφαία άμυνα

Στον αντίποδα ωστόσο-και επειδή κάθε νόμισμα έχει δυο όψεις- μοστράρουν την κορυφαία άμυνα της διοργάνωσης μαζί με τη Ρεάλ, με παθητικό μόλις 74.7 πόντους, ενώ ακολουθούν η Βαλένθια (75.5) και η Αρμάνι Μιλάνο (76.7).

Δεδομένων του παρελθόντος του και του πώς πέτυχε τις διακρίσεις του στη EuroLeague, η εφετινή εικόνα του συνιστά όντως μια επιστροφή στις εργοστασιακές ρυθμίσεις!

Πέραν τούτων, ο Ολυμπιακός είναι τέταρτος στις ασίστ (19.0) παίρνει πολύ καλό βαθμό στο ratio υποπίπτοντας σε 11.3 λάθη), έβδομος στα εύστοχα τρίποντα (19.0), 12ος στο ranking (88.2 μονάδες) και 13ος στα ριμπάουντ (32.5).

TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΜΠΑΣΚΕΤ EUROLEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ