ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

Μετά τη συναγρίδα ο Σλούκας κατάπιε και τα σπαθιά

Μετά τη συναγρίδα ο Σλούκας κατάπιε και τα σπαθιά
EUROKINISSI

Ο Παναθηναϊκός AKTOR με μια επική ανατροπή έριξε στο κανναβάτσο την Μπαρτσελόνα και ο Βασίλης Σκουντής υπέκλεψε το γαστριμαργικό μενού του αρχηγού του.

Το περασμένο Σάββατο, που ο Παναθηναϊκός AKTOR ανέβηκε στη Θεσσαλονίκη για να παίξει με τον ΠΑΟΚ, ο Κώστας Σλούκας τραπέζωσε όλη την ομάδα για να πάνε κάτω τα φαρμάκια...

Δυο βράδια νωρίτερα ο Παναθηναϊκός AKTOR είχε ηττηθεί από τον Ολυμπιακό και ο Σαλονικιός γκαρντ, που τυγχάνει κιόλας να είναι αρχηγός προέβη σε μια κίνηση συσπείρωσης, ομοψυχίας, επανεκκίνησης και... περιδρομιάσματος!

Στο εστιατόριο «Γλυκάνισος» που βρίσκεται στην Πυλαία και ανήκει στον κολλητό φίλο και κουμπάρο του Σλούκα, Σταύρο Σωτηρούδη, το μενού περιλάμβανε σαλάτες, ψαρόσουπα, κριθαρότο και μια συναγρίδα 16 κιλών...

Το ντου στην κουζίνα

Εκτός από αυτά, φαίνεται πως ο Σλούκας με την άνεση που έχει στο μαγαζί, μπούκαρε κρυφά στην κουζίνα και κατάπιε και τα... σπαθιά!

Την Τετάρτη (20/3) στο Βελιγράδι κόντρα στον Ερυθρό Αστέρα ευρισκόμενος ενώπιος ενωπίω με τον Γιάννη Σφαιρόπουλο, τον οποίο το καλοκαίρι του 2015 άφησε σύξυλο για να μετακομίσει στη Φενέρμπαχτσε, ο Σλούκας πέτυχε double-double με 17 πόντους, 10 ασίστ και είχε επίσης τρία ριμπάουντ και μία ασίστ.

Pas mal, κατά πως λένε και στη γλώσσα του Ματίας Λεσόρ...

Μετά από 48 ώρες «έγραψε» 18 πόντους, οκτώ ασίστ, τέσσερα ριμπάουντ δυο κλεψίματα και μια όντως απαράμιλλη κατάθεση ψυχής!

Στον αντίποδα του έμελλε να χρεωθεί τσάμπα και βερεσέ (διότι απλούστατα δεν το έκανε ποτέ) το φάουλ από το οποίο ο Νικολάς Λαπροβίτολα ψαλίδισε τη διαφορά στους οκτώ πόντους, αλλά σπολλάτη του!

Σπολλάτη του, διότι μπορεί οι Πράσινοι να μην υπερκάλυψαν το -8 της ήττας τους στο Palau Blaugrana, αλλά εφόσον το βράδυ της 11ης Απριλίου βρεθούν και πάλι ισόβαθμοι με την Μπαρτσελόνα, πιθανότατα θα υπερέχουν έναντι αυτής στη συνολική διαφορά πόντων, οπότε ούτε γάτα, ούτε ζημιά....

Ο Σλούκας γεννά και ο Ναν τίκτει!

Ανοίγω εδώ μια παρένθεση, για να μην παρεξηγηθώ: με τη λογική του τσιτάτου σύμφωνα με το οποίο «η νίκη έχει πολλούς πατεράδες, ενώ η ήττα είναι ορφανή», αυτό τον θρίαμβο δεν τον γέννησε μόνος του ο Σλούκας, ούτε βεβαίως υπήρξε η χρεία της... παρένθετης μητέρας!!!

Τον κυοφόρησε στον μεγαλύτερο βαθμό, αλλά εντέλει αυτός που τον έτεκε ήταν ο Κέντρικ Ναν, από την κοιλιά του οποίου προέκυψε το +8 και βεβαίως δεν επρόκειτο για... ανεμογκάστρι!

Θα παρεξηγηθώ ωστόσο διότι ήδη έχω παραλείψει τον Ντίνο Μήτογλου που γέννησε άλλο ένα double-double και τον Ματίας Λεσόρ, ο οποίος μάλιστα δεν περιορίσθηκε στο ρόλο του παίκτη, αλλά υποδύθηκε και τον ενορχηστρωτή της εξέδρας, χώρια που μετά τη λήξη του ματς πανηγύριζε μπροστά στον κόσμο κραδαίνοντας τη φανέλα του Σλούκα!

Τα μάρμαρα και τα τσιμέντα του Θανάση Γιαννακόπουλου

Τριάμισι δευτερόλεπτα προτού ακουσθεί η κόρνα της λήξης, το ΟΑΚΑ σείσθηκε από τη μυριόστομη ιαχή «Κώστας Σλούκας οέ,οέ, οέ» και ο λεγάμενος ανταπέδωσε την αποθέωση σηκώνοντας συγκινημένος το χέρι του.

Ήταν τόσο δυνατό το σύνθημα, που εάν ζούσε ο Θανάσης Γιαννακόπουλος (από τον θάνατο του οποίου συμπληρώθηκαν την περασμένη Τρίτη πέντε χρόνια) είναι βέβαιο ότι θα έδειχνε τον Σλούκα και θα παραδεχόταν ότι «είσαι ένας από εμάς» και στο καπάκι θα δήλωνε έμπλεος υπερηφάνειας ότι «με αυτή τη μεταγραφή δεν έπεσαν μόνο τα τσιμέντα, αλλά και τα μάρμαρα»!

Ο Θεός αργάει, αλλά δεν ξεχνάει!

Αμ το άλλο;

Εάν κι εφόσον ο Παναθηναϊκός AKTOR, που χθες πέτυχε την 20ή νίκη του, επιστρέψει στο Final Four μετά από 13 πέτρινα χρόνια, είναι βέβαιο ότι από εκεί ψηλά, όπου βρίσκεται, θα επαναλάβει την ατάκα την οποία πέταξε τον Μάιο του 2005 στη Μόσχα...

«Ο Θεός αργάει, αλλά δεν ξεχνάει»!

Την τιμητική του στο ματς με την Μπαρτσελόνα ο Σλούκας δεν την είχε ούτε για τους 18 πόντους, ούτε για τις οκτώ ασίστ, αλλά για πράγματα που δεν αποτυπώνονται στη στατιστική: για τη... διέγερση του στην άμυνα, για το καθαρό μυαλό του, για το πώς διάβασε το παιχνίδι, για το πώς διόρθωσε τα κακώς κείμενα για το καπετανιλίκι του και δεν συμμαζεύεται...

Η εμφάνιση του υπήρξε όντως από συγκλονιστική έως συγκινητική και από πληθωρική έως φαντασμαγορική, οπότε συγχωρείται και για τη φάση στην οποία μπλέχτηκε στο τελευταίο δευτερόλεπτο, και στην οποία αδικήθηκε από τον διαιτητή.

Ας είναι δα, που λέμε και στο χωριό μου...

Του Ισπανού τα γένια γίνονται!

Όταν η Μπαρτσελόνα «έτρεξε» ένα σερί 17-0 και προηγήθηκε με διαφορά 16 πόντων (24-40), οι Πράσινοι έμοιαζαν σαν αλλού να πατάνε κι αλλού να βρίσκονται...

Σε ολόκληρο το πρώτο ημίχρονο τα έκαναν όλα λάθος και με την εικόνα που παρουσίαζαν η ανάκαμψη έμοιαζε με «mission impossible», αλλά μόνο του σπανού τα γένια δεν γίνονται...

Του σπανού όχι, του Ισπανού και εν προκειμένω του Καταλανού γίνονται και παραγίνονται!

Μέχρι τη στιγμή που ο Σλούκας άναψε τον σπινθήρα, ο Παναθηναϊκός AKTOR εμφάνιζε μια διαρκή αμυντική ανημποριά επέτρεπε στην Μπαρτσελόνα να παίζει άνετα, δεν αναχαίτιζε με τα hedge-out τα pick n’roll της, της έστρωνε το χαλί για να τρέξει και να σκοράρει στον αιφνιδιασμό, την άφηνε να κάνει πάρτι με πέντε καρφώματα στα πρώτα επτά λεπτά, συμετρούσε στα ριμπάουντ, έκανε μοναχά ένα φάουλ, είχε μοιράσει δέκα ασίστ λιγότερες και δεν συμμαζεύεται...

Τα χύμα, τα τσουβαλάτα και η ανατροπή των 29 πόντων

Ζοριζόταν κιόλας στο να σκοράρει απέναντι στο man to man και στη ζώνη, που εφάρμοσε ανά διαστήματα ο Ρότζερ Γκριμάου και τούτου δοθέντος, εκεί που τα ‘χε χύμα με το πίσω μέρος του γηπέδου, του‘ρθαν και τσουβαλάτα στο μπροστινό.

Σαν να λέμε, άστα να πάνε!

Δεν τα άφησε όμως να πάνε, τουναντίον τα μάζεψε και όχι μονάχα τα κράτησε, αλλά κατάφερε με μια επική αντεπίθεση να βρεθεί από το -16 στο +13, σαράντα δευτερόλεπτα πριν από τη λήξη.

Μιλάμε για ανατροπή της τάξεως των 29 πόντων, wow!

Στα ύστερα της αναμέτρησης ο Λαπροβίτολα μείωσε τη διαφορά στους οκτώ πόντους, αλλά το γεγονός ότι οι Πράσινοι δεν κράτησαν το +9 δεν μειώνει το μέγεθος της διθυραμβικής νίκης τους.

Το ασχημόπαπο και ο κύκνος

Η φάση που άλλαξε τη ροή των πραγμάτων και αναποδογύρισε το momentum υπήρξε όντως ανύποπτη: εκτυλίχθηκε στις αρχές του δευτέρου ημιχρόνου όταν ο Σλούκας με ένα λέι απ μείωσε σε 44-50 και ξεσήκωσε τον κόσμο...

Ήδη, όπως έλεγε σε τέτοιες περιπτώσεις και ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς, ο Παναθηναϊκός AKTOR είχε αλλάξει τσιπάκι και αίφνης το ασχημόπαπο μεταμορφωνόταν βαθμιαία σε κύκνο!

Ανασυντάχθηκε και στις δυο άκρες του γηπέδου, σήκωσε το ανάστημα του στα ριμπάουντ, θωράκισε την άμυνα του, βελτίωσε την κίνηση, τις συνεργασίες και την εν γένει λειτουργία του στην επίθεση και βάραγε τους Καταλανούς στο δόξα Πατρί!

Λίγα λεπτά αργότερα ο Γκριγκόνις έβαλε τους Πράσινους μπροστά (56-55) για πρώτη φορά μετά το πρώιμο 11-10 και από εκεί και πέρα, όλα τα άλλα είναι Ιστορία...

Ο Ναν, οι Θερμοπύλες και τα... φιστίκια

Από τη μαρκίζα αυτής της ιστορίας δεν θα μπορούσε βεβαίως να λείπει ο Ναν στην περίπτωση του οποίου επιβεβαιώθηκε το απόσταγμα της αρχαιοελληνικής σοφίας...

Ουδέν κακόν αμιγές καλού!

Ο Αμερικανός σταρ χρεώθηκε με τρία φάουλ, ο Αταμάν τον παρκάρισε στον πάγκο κι όταν τον επανάφερε ο πρώην παίκτης των Χιτ, των Λέικερς και των Γουίζαρντς ήταν πού σε πονεί και πού σε σφάζει!

Την ίδια στιγμή ο Λεσόρ φύλαγε αγέρωχος τις Θερμοπύλες, ο Μήτογλου γράπωνε τα ριμπάουντ σαν φιστίκια και σκόραρε κατά το δοκούν και μ’ αυτά και μ’ εκείνα ο Παναθηναϊκός του σφιχτού rotation πέρασε κάτω από τα καταλανικά ραντάρ και πάνω από τη ζώνη του Αταμάν!

Ο Αταμάν στα χνάρια του Πεδουλάκη

Επίτηδες το γράφω αυτό διότι μέσα στην ένταση και πάνω στις διαμαρτυρίες για τη φάση με το «μπρος πίσω» του Γκριγκόνις ο Τούρκος προπονητής ξεζώστηκε και από και πέρα κοούτσαρε όπως συνέβαινε συχνά και με τον Αργύρη Πεδουλάκη.

Με το πουκάμισο έξω από το παντελόνι!

Ξα του, όμως, ο Αταμάν δεν νοιάζεται για να παριστάνει το μοντέλο πάνω στην πασαρέλα, αλλά την ώρα που έκανε κιόλας τον γύρο του θριάμβου με τα χέρια σηκωμένα σε στιλ Ρωμαίου αυτοκράτορα, ίσως το μυαλό του ταξίδευε κιόλας στο Βερολίνο...

Ασφαλώς το Βερολίνο αργεί και όποια θέση κι αν καταλάβει ο Παναθηναϊκός στην τελική κατάταξη, θα πρέπει να ανταποκριθεί στη λυδία λίθο των playoffs, που είναι μια άλλη ιστορία...

Προς το παρόν, οι εξάκις πρωταθλητές Ευρώπης μοστράρουν τις αφεντομουτσουνάρες τους στη δεύτερη θέση (για πρώτη φορά στην εφετινή σεζόν), επιφυλάσσονται δια τα περαιτέρω και –όπως έγραφα και μετά τον αγώνα με τον Ερυθρό Αστέρα-δικαιούνται δια να ονειρεύονται.

TAGS ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΜΠΑΣΚΕΤ EUROLEAGUE ΚΩΣΤΑΣ ΣΛΟΥΚΑΣ ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ ΜΠΑΣΚΕΤ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ