ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Η προσευχή του Βόβορα

Οι παίκτες του Παναθηναϊκού, συζητούν στη διάρκεια εντός έδρας αγώνα της σεζόν 2020/21
Οι παίκτες του Παναθηναϊκού, συζητούν στη διάρκεια εντός έδρας αγώνα της σεζόν 2020/21 EUROKINISSI

Ο Ολυμπιακός έφυγε όρθιος από το ΟΑΚΑ και ο Βασίλης Σκουντής ακούει τον προπονητή του Παναθηναϊκού να ικετεύει για έναν πλέι μέικερ.

Αργά το βράδυ που θα πέσει για ύπνο και θα κάνει την προσευχή του, φαντάζομαι πως ο Γιώργος Βόβορας μια χάρη θα ζητήσει από τον Πανάγαθο…

Θεέ μου φέρε μου έναν πλέι μέικερ!

Παράλογοοο; Καθόλου, ίσα ίσα που αυτή η παράκληση του είναι απολύτως φυσιολογική και επιβεβλημένη…

Κάποιοι υπολογισμοί ανατράπηκαν στο ΟΑΚΑ, το δίχως άλλο…

Ενώ δηλαδή πολλοί εκτιμούσαν ότι ο Παναθηναϊκός έχει με το μέρος του το inside game και ο Ολυμπιακός υπερτερεί στην περιφέρεια, ο Μπαρτζώκας σημάδεψε από την πρώτη στιγμή στο ψαχνό και αυτή η στρατηγική επιλογή του δικαιώθηκε εν τοις πράγμασι.

Στο τέλος της ημέρας και μολονότι κάποια στιγμή οι Πειραιώτες ένιωσαν να τους ζώνουν τα… λιθουανικά φίδια, είχαν και την πίτα (της περιφέρειας) σωστή και τον σκύλο (μέσα στο ζωγραφιστό) χορτάτο!

Ο Ολυμπιακός ρέφαρε τη νίλα της πρεμιέρας από τη Ζαλγκίρις και ο Παναθηναϊκός είδε να χαντακώνεται το πέρασμα του από τη Μόσχα και έχει ανοικτά θέματα στην ατζέντα του…

Αυτά τα θέματα είναι κάμποσα, το εξής ένα: ο άσος!

Η υπόθεση προφανώς αναδεικνύεται ως μείζονος σημασίας και χρήζει λύσης με τη διαδικασία του κατεπείγοντος…

Απόντων του Μποχωρίδη που είχε παίξει σπουδαίο ρόλο στη νίκη επί της Χίμκι και του Τζάκσον, με τον Σάικς να ντεμπουτάρει και να μην ξέρει που πατάει, ο Βόβορας ένιωσε να του λείπουν τα σημεία αναφοράς και οι πυλώνες στη δημιουργία και στην ανάπτυξη…

Από την αρχή του αγώνα, ο Παναθηναϊκός έβλεπε το ratio του να χωλαίνει, καθώς τα λάθη του ήταν σταθερά περισσότερα και μάλιστα υπερδιπλάσια από τις ασίστ και αυτό του κόστισε ακριβά…

Προφανώς οι Πράσινοι δεν ,μπορούν να προσλάβουν στη δούλεψη τους έναν καινούργιο Καλάθη, άλλωστε τέτοιοι δημιουργοί δεν αγοράζονται στο περίπτερο, ούτε βρίσκονται στο Κλιν, όπως λέγαμε παλιά!

Χωρίς πλέι μέικερ ολκής, ο Παναθηναϊκός παρουσιάζει φωναχτό έλλειμμα δημιουργίας και την ίδια στιγμή δεν μπορεί κιόλας να εκμεταλλευθεί την εκτελεστική ικανότητα του Νέντοβιτς, που δεν έχει καταφέρει να αποτελέσει X-Factor.

Στην πραγματικότητα ο Σέρβος γκαρντ είναι υποχρεωμένος να ψάχνει από μόνος του λύσεις στο ένας εναντίον ενός και συχνά να κουτουλάει μέσα στο traffic της αντίπαλης άμυνας ή να παίρνει την μπάλα και να την… μπουμπουνίζει από τα 6μ.75.

Ο Σαντ Ρος ασφαλώς δεν αποτελεί την επιτομή του πόιντ γκαρντ, εκτός κι αν ο Παναθηναϊκός πρέπει να βαδίσει στα χνάρια των παπάδων, την εποχή της Σαρακοστής και να βαφτίσει το κρέας ψάρι!

Ο Κουβανός ο οποίος ούτως ή άλλως προέρχεται από τραυματισμό και απουσία, παθαίνει ό,τι και ο Νέντοβιτς, και συνάμα νιώθει αναγκασμένος να επιδίδεται σε αντιποίηση αρχής!

Φαίνεται το υστέρημα του όταν σταματάει τη ντρίμπλα, χώρια που οι αντίπαλες άμυνες τον προβοκάρουν με την τακτική του under στα pick n’ roll, ενώ την ίδια στιγμή νιώθει κιόλας ότι καταναλώνει περισσότερη ενέργεια σε φάσεις οι οποίες δεν ανήκουν στη σπεσιαλιτέ του.

Ο Ολυμπιακός σημάδεψε από την πρώτη στιγμή μέσα στο ζωγραφιστό και χάρη σε αυτή τη στόχευση του με το παιχνίδι στο low post και τα κτυπήματα στο close out "έκτισε" το προβάδισμα του που δεν το έχασε ποτέ: την ίδια στιγμή ο Βόβορας έβλεπε τους παίκτες του να σουτάρουν στον… γάμο του Καραγκιόζη, αρχίζοντας το ματς με 3/18 σουτ (απότοκο των ως επί το πλείστον τραβηγμένων και βιαστικών επιλογών) και μία ασίστ, ενώ ο Ολυμπιακός αντιπαρέβαλε 9/12 εκτελέσεις και επτά τελικές πάσες.

Όταν οι Πειραιώτες προηγήθηκαν με διαφορά 15 πόντων, στην αντίπερα όχθη, λειτούργησε (και) το ένστικτο της αυτοσυντήρησης: ο Παναθηναϊκός έσφιξε την άμυνα του και την ίδια στιγμή ο Βόβορας παρίστανε τον φακίρη!

Τι εννοώ; Άλλαζε παίκτες, ανακάτευε σχήματα, διαφοροποιούσε τακτικές στην άμυνα και στην επίθεση. Στην κορύφωση αυτών των οβιδιακών μεταμορφώσεων, ο Παναθηναϊκός από εκεί που υιοθέτησε τη λογική του small ball με τον Κασελάκη στο "4" και τον Γουάιτ στο "5" , στο αμέσως επόμενο κλικ βρέθηκα να κυνηγάει την ανατροπή με τον Σάικς και τέσσερα ντερέκια: τον Παπαπέτρου στο "2", τον Κασελάκη στο "3", τον Γουάιτ στο "4" και τον Παπαγιάννη στο "5"!

Δεν τελεσφόρησαν βεβαίως αυτές οι αλλεπάλληλές κινήσεις στη σκακιέρα του ματς, άλλωστε ήταν φανερό από την αρχή (και εκ προοιμίου γνωστό) ότι στη συγκεκριμένη παρτίδα τα λευκά πιόνια βρίσκονταν στα χέρια του συνονόματου του, προπονητή του Ολυμπιακού.

Πώς η διαφορά από τους 15 πόντους (με προοπτική να αυξηθεί έτι περαιτέρω) μειώθηκε στους τέσσερις; Ε, δεν θέλει και πολύ μερικές φορές για να γυρίσει τούμπα ένα ματς…

Λίγο με τη μεγαλύτερη πίεση που άσκησε ο Παναθηναϊκός στην άμυνα, λίγο με την ύφεση του Ολυμπιακού και (όχι λίγο, αλλά) πολύ με το κρεσέντο του Παπαπέτρου!

Το πήρε προσωπικά ο αρχηγός του Παναθηναϊκού, ζήλεψε κιόλας τον… κουμπάρο του!

Η κυριαρχία και το καθαρό προβάδισμα του Ολυμπιακού είχαν σημείο αναφοράς τον Πρίντεζη και ο Παπαπέτρου που τον είχε παντρέψει του απάντησε αναλόγως και μάλιστα στο ένας εναντίον ενός απέναντι στον κολλητό του, τον Κώστα Παπανικολάου!

Κάποιες στιγμές ο Παπαπέτρου έμοιαζε να αντιμετωπίζει μονάχος του τα κόκκινα στίφη και μπορεί κιόλας να αναρωτιόταν από μέσα του "τι άλλο να κάνω, σπαθιά να καταπιώ ο δόλιος;"

Μέχρι και πόιντ γκαρντ έπαιξε, όχι απλώς δυάρι στο χαμηλό σχήμα: τούτο συνέβη στην τελευταία κατοχή του πρώτου ημιχρόνου στην οποία κουλάντρισε την μπάλα από την κορυφή και την πάσαρε στον Κασελάκη που σκόραρε για να κατεβάσει τη διαφορά σε μονοψήφιο νούμερο.

Ε, με τα πολλά, κουράστηκε, του έφυγαν κι αυτουνού δυο τρία "σκοτωμένα" σουτ και ξεφούσκωσε…

TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ EUROLEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ