ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

Η πράσινη χαρά που δεν αγνοείται πια και ο στραγγαλισμός της Αρμάνι

Ο Κέντρικ Ναν
Ο Κέντρικ Ναν EUROKINISSI SPORTS

Ο Παναθηναϊκός κατασπάραξε την Αρμάνι Μιλάνο και ο Βασίλης Σκουντής απαριθμεί τα πολλά παράπλευρα οφέλη της 15ης νίκης του

Βουλωμένο γράμμα (αποδείχθηκε πως) διάβαζε ο Ετορε Μεσίνα την παραμονή του αγώνα της ομάδας του με τον Παναθηναϊκό AKTOR στο ΟΑΚΑ, που παρεμπιπτόντως τον στοιχειώνει από τον αλήστου μνήμης τελικό του Final Four του 2007…

"Στο γήπεδο του ο Παναθηναϊκός δείχνει σχεδόν ανίκητος" είπε ο Έκτωρ και πριν αλέκτορα λαλήσαι, είδε προς θλίψιν του, τη δήλωση του να επιβεβαιώνεται μέχρι κεραίας!

Από στατιστκής πλευράς οι Πράσινοι δεν είναι ακριβώς ανίκητοι, καθόσον την πάτησαν κόντρα στον Ολυμπιακό, τη Μακάμπι και τη Ρεάλ, αλλά… παλιά!

Οι ψίθυροι γίνονται κραυγές

Ναι, παλιά διότι η σημερινή εκδοχή τους δεν επιβεβαιώνει μόνο τον Μεσίνα, αλλά και τους δικούς τους πόθους που δεν είναι πια μύχιοι και επιμελώς κρυμμένοι, αλλά από ψίθυροι γίνονται κραυγές!

Περισσότερο από τον Εργκίν Αταμάν και τους παίκτες, τους κραυγάζουν οι φίλαθλοι οι οποίοι συρρέουν στο ΟΑΚΑ είτε (οι παλαιότεροι) για ξαναζήσουν τις παλιές καλές στιγμές είτε (οι νεότεροι) για να πάρουν πρέφα πώς ήταν αυτές για τις οποίες έχουν ακουστά ή τις έχουν μπανίσει στο YouTube!

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Στο τέλος της ημέρας, αυτό είναι το μεγαλύτερο όφελος των εξάκις πρωταθλητών Ευρώπης: ότι δηλαδή έχουν καταφέρει να ψήσουν τον λαό τους ότι μπορούν και πάντως θα φάνε τα λυσσακά τους για να γίνουν και επτάστεροι!

Η λαχτάρα και η ανάστασις νεκρών!

Βεβαίως το να κουβεντιάζει κάποιος στις 31 Ιανουαρίου στο ΟΑΚΑ για το τι μπορεί να συμβεί μετά από τέσσερις μήνες στο Βερολίνο είναι κομματάκι πρόωρο και άκαιρο, αλλά με τόση λαχτάρα που έχει ο κόσμος του Παναθηναϊκού AKTOR, δικαιολογείται να ψέλνει το σύμβολο της πίστεως και να προσδοκά «ανάστασιν νεκρών και ζωήν του μέλλοντος αιώνος»!!!

Περισσότερο από την ένατη νίκη στα τελευταία έντεκα ματς, περισσότερο από την άνετη επικράτηση τους απέναντι στους κομψευόμενους Λομβαρδούς και περισσότερο από την αναρρίχηση του στην τρίτη θέση που είχαν να την κορτάρουν χρόνια και ζαμάνια, οι Πράσινοι νομιμοποιούνται να ζητωκραυγάζουν για ένα νούμερο…

Το νούμερο 62, τόσοι είναι οι πόντοι που έφαγαν και φαντάζουν κιόλας πολλοί!

Ο στραγγαλισμός των Μιλανέζων

Είναι όντως πολλοί για την take-no-prisoners defense που μόστραραν με αποτέλεσμα να στραγγαλίσουν τους Μιλανέζους που καθ’ όλη τη σεζόν δεν θέλγουν με την επιθετικότητα τους , σκοράρουν με το σταγονόμετρο και χθες όταν βρέθηκαν στο -24 και κινδύνευαν να φύγουν με μια τριαντάρα σβουριχτή από το ΟΑΚΑ, αφέθηκαν στα χέρια του Σαμπάζ Νέιπερ ο οποίος προσπάθησε να σώσει τα προσχήματα.

Απέναντι σε μια ομάδα που αρέσκεται στο κοντρολαρισμένο μπάσκετ και στις επιθέσεις του μισού γηπέδου, ο Παναθηναϊκός έδωσε ρεσιτάλ αμυντικής επαγρύπνησης, μάρτυρα της οποίας εκτός από τους 62 πόντους που δέχθηκε αποτελεί και η γλώσσα του σώματος των παικτών του.

Το σχοινί κορδόνι του Καλαϊτζάκη

Εάν έπρεπε σώνει καλά να εικονογραφηθεί αυτή η διάθεση στην άμυνα, τότε ευχαρίστως ο σπεσιαλίστας Τζέριαν Γκραντ θα έκανε ένα βήμα πίσω και θα μέριαζε για να διαβεί ο Παναγιώτης Καλαϊτζάκης…

Σχοινί κορδόνι την πάει τη δουλειά ο Ηρακλειώτης φόργουορντ με τις εμφανίσεις του κόντρα στον Ολυμπιακό, στην Μακάμπι και χθες απέναντι στην Αρμάνι Μλάνο, χώρια που μπορεί να συστήνεται πλέον και ως ένας two-way player!

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Σε μια βραδιά στην οποία οι δυο πρώτοι σκόρερς του Παναθηναϊκού (Μήτογλου, Ναν) έκαναν σούμα 14 πόντους με το πενιχρό άθροισμα των 5/23 σουτ, ενώ ο τρίτος (Σλούκας) απλώς παρίστατο ως θεατής, ο Παναθηναϊκός AKTΟΡ επιβεβαίωσε ότι δεν κρέμεται αποκλειστικώς από τα χέρια τους!

Ο Χουάντσο ζει!

Βγήκαν μπροστά ως εκτελεστές ο Χουάντσο Ερνάνγκόμεθ που πέτυχε το δεύτερο καλύτερο σκορ του στην Ευρωλίγκα με 12 πόντους και ο Παναγιώτης Καλαϊτζάκης, στοιχήθηκαν πίσω από τον Μάριους Γκριγκόνις ο όποιος εισπράττει και τους τόκους υπερημερίας της περυσινής σεζόν και η δουλειά γένηκε γρήγορα, όμορφα και παστρικά!

Δεν είχαν περάσει ούτε τρία λεπτά από την έναρξη του αγώνα όταν ο Αταμάν προέβη σε μια κίνηση που ερμηνεύεται και ως επίδειξη ισχύος…

Κάλεσε στον πάγκο τον Κέντρικ Ναν που τα είχε κάνει… ρόιδο στις πρώτες επιλογές του και έβαλε στη θέση του τον Παναγιώτη-είμαι-έτοιμος-για-όλα- Καλαϊτζάκη!

Η ερμηνεία του Κιουμουρτζόγλου

Τον αγώνα τον παρακολούθησα από την τηλεόραση στη Θεσσαλονίκη μαζί με τον Ευθύμη Κιουμουρτζόγλου ο οποίος με το που είδε την αλλαγή γύρισε και μού είπε μια κουβέντα…

«Τώρα τού στέλνει το πρώτο μήνυμα και θα δούμε εάν ο Ναν θα το αποκρυπτογραφήσει. Σε τέτοιες περιπτώσεις όλα εξαρτώνται από τη νοοτροπία του παίκτη και από το αν και κατά πόσο είναι δεκτικός σε τέτοια καψόνια».

Ο Ναν επέστρεψε μετά από λίγα λεπτά, αλλά τα τελειώματα του συνέχισαν να είναι άσχημα, πλην όμως ο Παναθηναϊκός είχε ήδη βρει και παγίωνε με γερά υλικά τη ροή και την αποτελεσματικότητα στο παιχνίδι του.

Οι αβαρίες και η αμυντική πανοπλία

Ο Ναν τελείωσε το ματς με 3/16 σουτ, αλλά «να σα βρέξει, να σα δε βρέξει», όπως λέει και μια λαϊκότροπη έκφραση: οι Πράσινοι διαθέτουν τέτοιο πλουραλισμό ώστε μπορούν να ανεχθούν ανώδυνα τέτοιες αβαρίες χώρια η συνδυαστική επιθετική υποτονικότητα (και) του Μήτογλου.

Αυτή δεν είναι απλώς ευτυχία για μια ομάδα, αλλά σκέτη ευλογία!

Οι 62 πόντοι που έβαλαν και μάλιστα με το ζόρι οι πρωταθλητές Ιταλίας συνιστούν ένα παράσημο για τον Παναθηναϊκό AKTOR, ο οποίος εδώ και καιρό φοράει μια αδιαπέραστη πανοπλία στην άμυνα του..

Την περασμένη Παρασκευή στο Βελιγράδι «έφαγε» 90 πόντους από τη Μακάμπι, αλλά στα προηγούμενα επτά ματς δεχόταν κατά μέσο όρο 71.5 και χθες έριξε το παθητικό του στους 62, συνεπώς τα ευκόλως εννοούμενα παραλείπονται!

Όλοι οι καλοί χωράνε

Σε μια ομάδα που τo καλοκαίρι στελεχώθηκε από παίκτες οι οποίοι ανήκουν στο πάνω ράφι με τη φιλοδοξία να αποτελέσουν μια εκδοχή των …galacticos, προϊούσης της σεζόν αποδεικνύεται ότι χωράνε όλοι…

  • Χωράει ο τερατωδώς σταθερός και μνημειωδώς αξιόπιστος Τζέριαν Γκραντ, εξ ου και η δεδηλωμένη πρόθεση του Δημήτρη Γισννακόπουλου να του επιβάλει ισόβια κάθειρξη (sic) στην ειρκτή του ΟΑΚΑ…

  • Χωράει ο Χουάντσο Ερνανγκόμεθ που μετά το ντέρμπι της πρεμιέρας με τον Ολυμπιακό ήταν ωσεί παρών και έμοιαζε να έχει έρθει όχι από το ΝΒΑ, αλλά από την ισπανική LEB Plata!

Ο Μίροτιτς και ο Πάνος

  • Xωράει ο τίμιος Πάνος Καλαϊτζάκης που παίζει κάθε δευτερόλεπτο σαν να είναι το τελευταίο της καριέρας του, σκυλιάζει και στις δυο πλευρές του γηπέδου, βουτάει για τις διεκδικούμενες μπάλες, δεν κιοτεύει μπροστά στον κάθε Μίροτιτς, επωμίζεται τις επικίνδυνες αποστολές και έχει αναγκάσει τον Αταμάν να του δώσει την ευμενή προαγωγή που του αξίζει…

  • Χωράει ο Δημήτρης Μωραΐτης που είτε έχει τεθεί εκτός δωδεκάδας, είτε προέρχεται από την εσχατιά του πάγκου, μπαίνει στο γήπεδο σαν να μην τρέχει κάστανο, μπουμπουνάει ένα τρίποντο και βγάζει κιόλας τη γλώσσα του μπροστά στην κάμερα!

Ο Λεσόρ έγινε Γιάννης!

  • Χωράει ο Ματίας Λεσόρ που ακόμη κι όταν από υπερβάλλοντα ζήλο κάνει αχρείαστα και ανόητα και πάντως αδικαιολόγητα για την αξία του φάουλ παίζει από στυλ και ιδεολογία σαν λιοντάρι και άμα λάχει κιόλας ρίχνει και ένα spin move α λα Γιάννης Αντετοκούνμπο!

  • Χωράει ασφαλώς και (όχι ο Γιάννης, αλλά) ο Κώστας Αντετοκούνμπο ο οποίος μπορεί να είναι παροιμιωδώς άστοχος στις ελεύθερες βολές, αλλά δεν αφήνει να πάει στράφι κανένα alley-oop και με τις τάπες του αναγκάζει κόσμο κοσμάκη να βλέπει τον ουρανό σφοντύλι!

  • Χωράει πάνω και πέρα από κάθε άλλον ο Μάριους Γκριγκόνις ο οποίος αναγεννήθηκε, αναβαθμίσθηκε, αναπτερώθηκε και από το… κλοτσοσκούφι του Ντέγιαν Ράντονιτς έγινε ο αγαπητικός του Εργκίν Αταμάν: ξέμεινε το καλοκαίρι, αλλά λούστραρε το πολυβόλο του και βαράει στο δόξα πατρί!

Τα πράσινα ιερά και όσια και η χαρά που ξαναγύρισε

Α, για να ,ην το ξεχάσω και για να μείνω κιόλας πιστός στο πνεύμα του προλόγου μου, δεν ξέρω εάν προσεχώς θα χωράνε στις εξέδρες του ΟΑΚΑ όλοι αυτοί που ξαναβλέπουν μετά από πολύ καιρό έναν Παναθηναϊκό που δεν περιφέρεται ασκόπως, αλλά στέκεται στο ύψος των περιστάσεων, ανταποκρίνεται στις μεγάλες προσδοκίες, τιμά τα ιερά και τα όσια του, σέβεται την ιστορία του και εμπνέεται από αυτήν ώστε να γράψει έστω και καθυστερημένα το επόμενο κεφάλαιο της.

Στο aftermath της χθεσινής βραδιάς ο λογαριασμός δεν εμπεριείχε μοναχά το παθητικό των 62 πόντων, τη 15η νίκη και την τρίτη θέση στην κατάταξη, αλλά και τις χιλιάδες φάτσες που έφυγαν από το ΟΑΚΑ με ένα χαμόγελο ως τα αυτιά!

Αυτή -για να παραποιήσω τον τίτλο ενός παλιό σίριαλ-είναι η χαρά που δεν αγνοείται πια, αλλά ξαναγύρισε πιο χαρωπή!

TAGS ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΜΠΑΣΚΕΤ EUROLEAGUE ΑΡΜΑΝΙ ΜΙΛΑΝΟ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ