ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Η μυγοσκοτώστρα του Ολυμπιακού και ο ήλιος του Μπαρτζώκα

Βεζένκοβ, Πρίντεζης και Σλούκας πανηγυρίζουν στο Game 1 της σειράς με τη Μονακό
Βεζένκοβ, Πρίντεζης και Σλούκας πανηγυρίζουν στο Game 1 της σειράς με τη Μονακό GEORGIA PANAGOPOULOU / TOURETTE PHOTOGRAPHY

Στο Μόντε Κάρλο ο Ολυμπιακός θα παίξει τα ρέστα του σε δυο δόσεις και ο Βασίλης Σκουντής φτιάχνει το αγωνιστικό και ψυχολογικό υπόβαθρο αυτής της δοκιμασίας.

Δεν ξέρω πόσο ρομαντικός είναι ο Γιώργος Μπαρτζώκας, δεν τον κόβω πάντως για τέτοιον! Και να είναι πάντως ρομαντικός, τέτοια ώρα, τέτοια λόγια!

Επίτηδες βάζω αυτή την πινελιά στην υπόθεση, διότι έχω πάντοτε στο μυαλό μου τη μυθική ατάκα που ξεστόμισε ο Βενσάν Κολέ το βράδυ της 10ης Σεπτεμβρίου του 2014 στη Μαδρίτη, όπου οι Γάλλοι έριξαν απροσδόκητα στο κανναβάτσο την οικοδέσποινα Ισπανία και προκρίθηκαν στους ημιτελικούς του Παγκοσμίου Κυπέλλου.

"Ξύπνησα νωρίς και όταν βγήκα στο μπαλκόνι του δωματίου μου και με τύφλωσε ο ήλιος του Αούστερλιτς, βεβαιώθηκα ότι θα νικήσουμε"!

Νίκησα. Πλύσου και έρχομαι

Ο ήλιος του Αούστερλιτς θεωρείται από τους Γάλλους ως ένας αίσιος οιωνός από τις 2 Δεκεμβρίου του 1805 όταν ο Ναπολέων Βοναπάρτης θριάμβευσε στην επονομαζόμενη "Μάχη των Τριών Αυτοκρατόρων". Μάλιστα λέγεται ότι το ίδιο βράδυ έστειλε το εξής αγοραίο σεξιστικό μήνυμα στη Ιωσηφίνα! "Νίκησα. Πλύσου και έρχομαι"!

Εάν λοιπόν ξυπνήσει το πρωί της Τετάρτης ο Μπαρτζώκας και δει κι ελόγου του από το δωμάτιο του τον ήλιο να λάμπει, τότε ας το θεωρήσει ως ένα καλό σημάδι ενόψει του τρίτου προημιτελικού. Αρκεί να μην έχει τον ήλιο νωρίτερα ο Σάσα Ομπράντοβιτς, διότι τότε το πράγμα θα μπερδευτεί πολύ!

Η επέτειος της Κατοχής

Το Game 3 συμπίπτει με μια δυσάρεστη επέτειο για την Ελλάδα: στις 27 Απριλίου του 1941 εισέβαλαν τα ναζιστικά στρατεύματα στην Αθήνα και αυτή υπήρξε η πρώτη ημέρα της γερμανικής Κατοχής.

Η Μονακό μπούκαρε τη Μεγάλη Παρασκευή στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας και μέχρι αποδείξεως του εναντίου ο Ολυμπιακός τελεί υπό καθεστώς Κατοχής το οποίο επέβαλε η Σταχτοπούτα της EuroLeague, σε συνδυασμό με τη δική του άνευ όρων παράδοση.

Αντίσταση, λοιπόν. Résistance, όπως τη λένε και οι Γάλλοι. Αυτή η αντίσταση δεν μπορεί βεβαίως να γίνει πράξη με φρου φρου και αρώματα!

Το ξελαμπικάρισμα του μυαλού, ο Επιτάφιος και η Ανάσταση

Τουναντίον οι Πειραιώτες πρέπει να ξελαμπικάρουν το θολωμένο τους μυαλό, να απαντήσουν με δύναμη στη δύναμη της Μονακό, να διαχειριστούν τα συναισθήματα που προκάλεσε το κάζο και να εμφανιστούν σαν να πρόκειται για το τελευταίο ματς της ζωής τους!

Εάν συμβούν αυτά, έχει καλώς. Εάν όχι, τότε αυτό μπορεί να είναι... προτελευταίο ματς της ζωής τους στην εφετινή Ευρωλίγκα!

Όντως η εικόνα του Ολυμπιακού στον δεύτερο αγώνα ήταν ασορτί με τη θλιβερή και πένθιμη ατμόσφαιρα της Μεγάλης Παρασκευής, αλλά μετά την περιφορά του Επιταφίου, μπορεί να ακολουθήσει η Ανάσταση, όπως έχει συμβεί και άλλες δυο φορές στο παρελθόν.

Σε κάθε περίπτωση ο Ολυμπιακός (πρέπει να) μοιάζει με ένα εκστρατευτικό σώμα, που θα επιχειρήσει να καταλάβει το Πριγκιπάτο: απλώς με βάση την εικόνα που βγάζουν εδώ και καιρό, οι Γάλλοι δεν είναι... λελέδες για να παραδοθούν αμαχητί! Και κυρίως έχουν αποδείξει πως δεν είναι αφελείς, όπως συχνά συμβαίνει με τη φάρα τους.

Οι αρβύλες και ο βαρύς οπλισμός

Παραμένοντας σε ένα κατά το μάλλον ή ήττον μιλιταριστικό και πολεμικό πνεύμα, νομίζω ότι εκτός από την απαραίτητη αθλητική εξάρτυση και τα σνίκερς τους, οι ερυθρόλευκοι θα πήραν μαζί τους και στρατιωτικές αρβύλες, συν τον βαρύ οπλισμό τους ώστε να ανταποκριθούν στις ανάγκες της μάχης.

Επιμένω σε αυτό που έγραψα προηγουμένως για τη δύναμη και τη σκληράδα της Μονακό, που αναδείχθηκαν κιόλας σε υπερθετικό βαθμό στον δεύτερο αγώνα της σειράς.

Σε αυτά τα στοιχεία κιόλας εστιάζεται όλη η τακτική προετοιμασία του Ολυμπιακού ενόψει των δυο αναμετρήσεων. Τις προηγούμενες ημέρες μάλλιασε η γλώσσα του Μπαρτζώκα να αναφέρεται σε συγκεκριμένες λέξεις, που αποτελούν τις εκ των ουκ άνευ συνθήκες για να επιζήσει η ομάδα του.

Ξύλο στο ξύλο

Πρωτίστως ο Ολυμπιακός πρέπει να δυναμώσει και να γίνει πιο ανθεκτικός στις επαφές και στο ξύλο! Βεβαίως η δύναμη δεν αγοράζεται στα... περίπτερα και οι eρυθρόλευκοι δεν μπορούν να γίνουν πιο δυνατοί μέσα σε πέντε ημέρες, αλλά σίγουρα έχουν την ικανότητα να καμουφλάρουν το έλλειμμα και να βρουν απαντήσεις στο παιχνίδι των Μονεγάσκων.

Η Μονακό είναι μια ομάδα που εκτός από την καλύτερη επίθεση της Ευρωλίγκας, παρουσιάζει τον τελευταίο καιρό και μια πολύ βελτιωμένη αμυντική συμπεριφορά: οι παίκτες της (τόσο οι γκαρντ όσο και τα τριάρια) πιέζουν πολύ στην περιφέρεια και προσπαθούν να βγάλουν τα... συκώτια των αντιπάλων τους.

Πετάνε γύρω σου για τις μύγες

Τους νιώθεις τόσο ενοχλητικούς σε κάθε φάση, λες και είναι μύγες που πετάνε γύρω σου, σού αποσπούν την προσοχή και χαλάνε την αυτοσυγκέντρωση σου! Ο Ολυμπιακός χρειάζεται να αντέξει σε αυτό το physical game και στο παιχνίδι των επαφών και των τσεκαρισμάτων στα χέρια κυρίως στις φάσεις στις οποίες εμπλέκεται ο Γουίλ Τόμας: να αντέξει στο ξύλο και να ρίξει κι ελόγου όσο ξύλο μπορεί!

Μια σου και μία μου, που λένε

Αυτή η ανάγκη αφορά και την άμυνα του και την επίθεση, διότι η Μονακό κτυπάει στα σκριν και δεν επιτρέπει να κόβουν οι ψηλοί και να τελειώνουν φάσεις στα pick n' roll, άρα οφείλει να είναι υπομονετικός, να έχει καθαρό μυαλό στο διάβασμα των καταστάσεων και να επιβάλει τον ρυθμό που τον βολεύει.

Το γοβάκι της Σταχτοπούτας

Η Μονακό είναι μια ταλαντούχα και ισχυρή ομάδα, η οποία έφερε τη σειρά στα ίσια και άρπαξε το πλεονέκτημα έδρας, αλλά δεν παύει να έχει και τα μειονεκτήματα της, τόσο στο αγωνιστικό όσο και στο ψυχολογικό και συναισθηματικό κομμάτι.

Πρόκειται, το δίχως άλλο, για μια Σταχτοπούτα που συμμετέχει για πρώτη φορά στην Ευρωλίγκα και υπ' αυτή την έννοια ο Ολυμπιακός θα επιδιώξει να την κάνει να χάσει το γοβάκι της! Οι νικητές του περυσινού ΕuroCup δεν έχουν χιλιόμετρα πτήσεως στη διοργάνωση και είναι άμαθοι στη διαχείριση καταστάσεων πίεσης, εάν κάτι πάει στραβά: τουλάχιστον αυτό είναι ένα σημείο που θα προσπαθήσει να εκμεταλλευθεί ο Ολυμπιακός ώστε να τους πειράξει το μυαλό.

Εκτός από την υπεροχή σε εμπειρία στα playoffs ο Ολυμπιακός έχει επίσης την τεχνογνωσία σε ανατροπές τέτοιων αρνητικών καταστάσεων, οπότε η τωρινή φάση μοιάζει με déjà vu.

Το κατόρθωμα του 2017 με την Εφές

Oι Πειραιώτες θα επιδιώξουν να επαναλάβουν το κατόρθωμα του 2017, όταν, ενώ έπαιζαν με πλεονέκτημα έδρας, βρέθηκαν με την πλάτη στον τοίχο και κλήθηκαν να διαχειρισθούν αυτό που οι Αμερικανοί αποκαλούν "elimination game".

Τότε ο Ολυμπιακός προκρίθηκε στο Final Four της Κωνσταντινούπολης δια πυρός και σιδήρου, γνωρίζοντας δυο απανωτές ήττες από την Εφές, μετά το 1-0 (87-72)! Οι Τούρκοι πρώτα έφεραν τη σειρά στα ίσια στο Νέο Φάληρο (71-73) και εν συνεχεία πήραν το προβάδισμα με τη νίκη τους στην Πόλη με 64-60, ωστόσο ο Ολυμπιακός δεν το έβαλε κάτω και στάθηκε όρθιος, επικρατώντας με 74-62 στο Game 4 και με 87-78 στο πέμπτο και καθοριστικό ματς στην έδρα του, στο οποίο μάλιστα βρισκόταν πίσω στο πρώτο ημίχρονο.

Σε εκείνη τη σειρά ο Ολυμπιακός βρέθηκε όντως με την πλάτη στον τοίχο και σύρθηκε σε ένα (τέταρτο) ματς χωρίς αύριο, ενώ τώρα έχει δυο ευκαιρίες για να σώσει την παρτίδα ώστε να την κερδίσει στο Νέο Φάληρο την ερχόμενη εβδομάδα.

Έψαχνε νυχτιάτικα τσάρτερ για το Βελιγράδι

Ακόμη πιο οριακή υπήρξε η κατάσταση στον Α' γύρο των playoffs της σεζόν 1996-97 στην οποία έμελλε να διανύσει όλο τον δρόμο και να στεφθεί Ρωμαίος αυτοκράτωρ.

Τότε και μάλιστα σε σειρά best-of-three οι ερυθρόλευκοι έπαιζαν με μειονέκτημα έδρας απέναντι στην Παρτίζαν την οποία νίκησαν στο Βελιγράδι με 81-71, αλλά οι Σέρβοι τους σόκαραν στο ΣΕΦ (60-61) και η σειρά ξαναγύρισε στη Hala Pionir μάλιστα μέσα στα άγρια μεσάνυχτα ο (ταξιδιωτικός πράκτορας) Γιώργος Κοκοβίνος έψαχνε αλλόφρων να ναυλώσει ένα τσάρτερ της JAT για το ταξίδι!

Ο κόπος του και η δαπάνη δεν πήγαν στράφι, καθώς μετά από 48 ώρες ο Ολυμπιακός πέρασε από το Βελιγράδι με σκορ 74-69, ενώ στη συνέχεια απέκλεισε με sweep τον Παναθηναϊκό και όλα τα υπόλοιπα είναι Ιστορία.

Οι δυο αποκλεισμοί μετά από ήττες στο ΣΕΦ

Στον αντίποδα οι τρις πρωταθλητές Ευρώπης έχουν γνωρίσει δυο αποκλεισμούς σε σειρές στις οποίες έπαιξαν με πλεονέκτημα έδρας και ηττήθηκαν σε ένα από τα δυο ματς στο σπίτι τους.

  • Το 2011 είδαν τη Σιένα να ισοφαρίζει στον Πειραιά μετά το συντριπτικό 89-41 του Game 1, να πετυχαίνει άλλες δυο νίκες στην Τοσκάνη και να τους αφήνει σέκους.
  • Το 2018 στην τελευταία συμμετοχή τους σε σειρά playoffs ηττήθηκαν στο πρώτο ματς από τη Ζαλγκίρις στο ΣΕΦ, ισοφάρισαν σε 1-1 και αποκλείσθηκαν με 3-1.

Τώρα θα προσπαθήσουν να τους τριτώσει το καλό και όχι το κακό!

TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΜΠΑΣΚΕΤ FINAL FOUR ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ EUROLEAGUE ΜΟΝΑΚΟ ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΠΑΡΤΖΩΚΑΣ ΒΑΛ' ΤΟ ΑΓΟΡΙ ΜΟΥ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ