ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Η κανονικότητα του Ολυμπιακού

" " /  -  (  / EUROKINISSI)
" " / - ( / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Στον πρώτο κανονικό αγώνα του στη νέα σεζόν ο Ολυμπιακός έριξε στο κανναβάτσο τη Ζάλγκιρις και ο Βασίλης Σκουντής φωτίζει πρόσωπα και πράγματα από το χθεσινό βράδυ στη Λευκωσία.

Eδέησε και αξιώθηκε επιτέλους χθες ο Ολυμπιακός να παίξει ένα κανονικό ματς…

Φιλικό και πειραματικό μεν, κανονικό δε, διότι τα προηγούμενα τρία (ένα με τον Προμηθέα και δυο με την Αρμάνι Μιλάνο) δεν διέπονταν και από πολλή κανονικότητα!

Το εννοώ αυτό διότι εκείνο με τον Προμηθέα διεκόπη λόγω ανωτέρας βίας στο 32ο λεπτό, ενώ αυτά με την Αρμάνι Μιλάνο ούτως ή άλλως είχαν προκαθορισμένη διάρκεια τριών δεκαλέπτων, χώρια που το δεύτερο, την περασμένη Κυριακή, στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας αποτελούσε την ουρά της φιέστας για την απόσυρση της φανέλας του Βασίλη Σπανούλη.

Κοινώς τι ‘ν ο κάβουρας, τι ν’ το ζουμί του!

"Δώστε μπάσκετ στον λαό", λοιπόν και μάλιστα στον λαό που ξεροστάλιαζε χθες στο γήπεδο "Τάσος Παπαδόπουλος-Ελευθερία" για να παρακολουθήσει τους τρις πρωταθλητές Ευρώπης στην επιστροφή τους στη Λευκωσία και σε ένα-για να μην παρεκκλίνω από το πνεύμα του προλόγου μου-κανονικό ματς.

Οι Ρουβίτσες βγήκαν τα μεσάνυχτα

Α, για να μην το ξεχάσω: αυτός ο λαός ξεροστάλιαζε και στο τέλος της αναμέτρησης, περασμένα μεσάνυχτα πια (καθόσον ο αγώνας Μακάμπι-Ερυθρός Αστέρας τραβήχτηκε στη δεύτερη παράταση) και έφερε στο προσκήνιο εικόνες από τις συναυλίες του Ρουβά!

Το πόσες… Ρουβίτσες είχαν μαζευτεί έξω από το γήπεδο και ικέτευαν για ένα αυτόγραφο ή μια selfie είναι άλλο να σας το περιγράφω και άλλο να το βλέπετε δια ζώσης!

Θαυμάζω-και τους το εκμυστηρεύθηκε μετά πάσης ειλικρινείας-κυρίως τον Γιώργο Μπαρτζώκα, τον Κώστα Παπανικολάου και τον Γιαννούλη Λαρεντζάκη για την ιώβεια υπομονή και την (όχι καταναγκαστική, αλλά αυθόρμητη και ειλικρινή) καρτερικότητα τους, χώρια που μπορεί να πιάστηκαν κιόλας τα χέρια τους από τις πολλές υπογραφές σε φανέλες, μπλούζες, καπέλα και τα τοιαύτα…

Μόνο σε… εσώρουχα (sic) δεν υπέγραψαν!

Η τούρτα του "Λάρι" και ο περιούσιος παίκτης

Μ’ αυτά και μ’ εκείνα ο Λαρεντζάκης γιόρτασε μεταχρονολογημένα τα τριακοστά γενέθλια του: τα είχε την Παρασκευή και λόγω του μακρόσυρτου θρίλερ του πρώτου αγώνα και της… κυκλοφοριακής συμφόρησης έξω από το γήπεδο, έσβησε τα κεράκια στην τούρτα το Σάββατο!

Κάποιοι από τους αδημονούντες φιλάθλους ρωτούσαν βεβαίως εάν και πότε ο Ολυμπιακός θα αποκτήσει τον… περιούσιο παίκτη, την έλευση του οποίου έχει προαναγγείλει ο Μπαρτζώκας, αλλά αυτή η υπόθεση δεν ήταν της παρούσης…

Μέσα σε αυτήν την κατά το μάλλον ή ήττον εορταστική ατμόσφαιρα, λοιπόν, οι τρις πρωταθλητές Ευρώπης επέστρεψαν όχι μόνο στην κανονικότητα, αλλά και στις αρχές τους, όπως επισήμανε από χθες το βράδυ εδώ ο Γιάννης Φιλέρης.

Οι εργοστασιακές ρυθμίσεις και η στιβαρότητα του Μπαρτζώκα

Επέστρεψαν επίσης και στις εργοστασιακές ρυθμίσεις τους, που αποτελούν την εκ των ων ουκ άνευ συνθήκη για να πορευθούν στο δρόμο της αρετής και να δουν να τους τριτώνει το σερί στα Final 4.

Αυτή η κουβέντα βεβαίως την πάει μακριά τη βαλίτσα και για να παραφθείρω μια παροιμία, ακόμη δεν είδαμε τη Λευκωσία, Βερολίνο τη βαφτίσαμε!

Στο τέλος της αναμέτρησης, μέσα στον χαμό που γινόταν και ενώ ο Μπαρτζώκας κατευθυνόταν προς το πούλμαν, πρόλαβα να τού κάνω τρεις ερωτήσεις στα όρθια, στα βιαστικά και στα πεταχτά, καθόσον οι συνθήκες δεν σήκωναν βαθυστόχαστες αναλύσεις…

"Τι σού άρεσε απόψε;" ήταν η πρώτη…

"Η αμυντική στιβαρότητα μου δείξαμε σε όλο το ματς" μού απάντησε.

"Είμαστε ακόμα ασύνδετοι"

"Και τι δεν σού άρεσε;" ήταν η δεύτερη…

"Είμαστε ακόμα ασύνδετοι στην επίθεση, σίγουρα θέλουμε δουλειά" αποκρίθηκε.

"Ποιο στοιχείο του αγώνα σού κάνει κλικ;" ολοκλήρωσα το σύντομο ερωτηματολόγιο μου.

"Δώσαμε 22 ασίστ, εάν δεν κάνω λάθος. Αυτό με αφήνει ικανοποιημένο" απεφάνθη και μπήκε στο λεωφορείο.

Οι 22 ασίστ όντως είναι ένα αξιοσημείωτο στοιχείο και συνάμα μοιάζει με το επιθυμητό άλλοθι στην εμφάνιση του Ολυμπιακού που σε πολλές περιπτώσεις περισσότερο από την ομαδική λειτουργία, ανάδειξε κάμποσες καλές και πολλά υποσχόμενες ατομικές στιγμές των παικτών του.

H ανάμνηση του Βεζένκοβ

Με τον Μουστάφα Φαλ και τον Σακίλ ΜακΚίσικ να… ρεμβάζουν από την εξέδρα, με ό,τι αυτές οι απουσίες συνεπάγονταν στις επιλογές του, ο Μπαρτζώκας είδε τον Ολυμπιακό να ρίχνει στο κανναβάτσο έναν αξιόμαχο αντίπαλο από τη EuroLeague.

Τον είδε επίσης να επιβιώνει στο crunchtime και στο clutchtime, όπως λένε και οι γραμματιζούμενοι!

Το εννοώ αυτό διότι στα ύστερα του ντέρμπι οι Πειραιώτες που είχαν βρεθεί στο -2 (70-72) πέτυχαν πέντε απανωτούς πόντους (Γουόκαπ 1/2 βολές, Πίτερς λέι απ, Γουίλιαμς-Γκος 2/2 βολές) και ο μόνος που (δεν) έλειπε από αυτή την αλληλουχία ήταν ο Σάσα Βαζένκοβ, καλή του ώρα στο Σακραμέντο!

Το γράφω αυτό μετά λόγου γνώσεως και θύμησης: στις 16 του περασμένου Μαρτίου, ο Ολυμπιακός άλωσε το Κάουνας inextremis και μάλιστα με σχεδόν ίδιο σκορ (72-74) χάρη στο επικό καλάθι του MVP της κανονικής διάρκειας της EuroLeague και νυν παίκτη των Κινγκς.

Τότε ακολούθησε το άστοχο σουτ του Εντγκάρας Ουλάνοβας, χθες δεν ανταπέδωσε ο Ναζ Μήτρου-Λονγκ και όταν στο αμέσως επόμενο κλικ ακούστηκε η κόρνα της λήξης η μπάλα αναπαυόταν στα χέρια του Νίκολα Μιλουτίνοβ.

Ο χαρακτήρας, η σκληράδα και το… ξύγκι της μύγας

Πέρα από οτιδήποτε άλλο αποτελεί θέμα της ανάλυσης του Μπαρτζώκα και των συνεργατών του, χθες ο Ολυμπιακός ανέδειξε κάποια ευδιλακριτα στοιχεία και σε ομαδικό και σε ατομικό επίπεδο.

Στην πρώτη κατηγορία συμπεριλαμβάνονται η εμφανής διάθεση του που ανταμείφθηκε κιόλας με τη νίκη να παίξει σκληρά, να δώσει έμφαση στην άμυνα και να ελέγξει τον ρυθμό του κλειστού και… σφιχτού αγώνα που δεν σήκωνε, ένθεν και ένθεν, πολύ παιχνίδι στο ανοικτό γήπεδο.

Τού πιστώνεται επίσης ο χαρακτήρας τον οποίο επέδειξε στα τελευταία δευτερόλεπτα όταν κτύπησε στο ψαχνό και εντέλει κατάφερε να βγάλει από τη μύγα ξύγκι!

Στην κατηγορία των ατομικών στοιχείων, ασφαλώς δεν διαλανθάνουν της προσοχής κάποιες συγκεκριμένες παρουσίες που απέβησαν κιόλας καταλυτικές στο γίγνεσθαι της αναμέτρησης…

Ο πυλώνας Μιλουτίνοβ

  • Η κυριαρχική, με κερασάκι στην τούρτα στο double-double (11π., 12ρ.) εμφάνιση του Νίκολα Μιλουτίνοβ ο οποίος σε πείσμα του ντεμπούτου του, της επιβάρυνσης του από το Μουντομπάσκετ και του τραυματισμού του, απέδειξε το προφανές: θα είναι ο πυλώνας στο παιχνίδι του Ολυμπιακού μέσα στη ρακέτα χωρίς μάλιστα να περιχαρακώνεται εντός και επί τα αυτά.

Ο… γρύλος του Πίτερς

  • Η… απελευθέρωση του Αλεκ Πίτερς που αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ 19π.), κατέβασε οκτώ ριμπάουντ, έβαλε τρία τρίποντα και γενικώς πήρε πρωτοβουλίες και παρήγαγε μπόλικο πράγμα χωρίς να είναι αγχωμένος όπως πέρυσι, όταν σώνει και καλά έπρεπε να γίνεται Βεζένκοβ στη θέση του Βεζένκοφ για όση ώρα βρισκόταν πάνω στο παρκέ, θυμίζοντας κιόλας το παλιό ανέκδοτο με την επωδό «άντε κι εσύ κι ο γρύλος σου»!

Ο point center Σίκμα

  • Ο συνειδητοποιημένος ρόλος του Λουκ Σίκμα, ο οποίος είναι ένας σεσημασμένος pointforward, αλλά χθες-ελλείψει του Φαλ- έγινε και ένας pointcenter, αγωνιζόμενος ως επί το πλείστον στη θέση 5 και προσφέροντας δημιουργία μέσα από καταστάσεις pickn’ roll.

Ο Μόγλης Λαρεντζάκης

  • Ο γνωστός και μη εξαιρετέος Γιαννούλης Λαρεντζάκης (ο Μόγλης όπως τον έχει βαφτίσει ο συνεργάτης του Μπαρτζώκα Μιχάλης Καλαβρός), ο οποίος ανήμερα τα γενέθλια του έκανε μια εορταστική εμφάνιση με το σκοράρισμα, την ενέργεια, τον ενθουσιασμό και τις καθοριστικές στον ρου του αγώνα αμυντικές παρεμβάσεις του.

Αυτοί οι τέσσερις παίκτες με πέμπτο τον πανταχού παρόντα και τα πάντα πληρούντα Κώστα Παπανικολάου (9π., 4ρ., 4ασ.), εικονογράφησαν τη νίκη του Ολυμπιακού στο χθεσινό ματς, όσο για τους υπόλοιπους που δεν ήταν και πολύ ζωηροί (Γουίλιαμς-Γκος, Κάνααν, Γουόκαπ), ελόγου τους επιφυλάσσονται δια τα περαιτέρω…

"Μπα, σκοντάψαμε σε γνωστές φυσιογνωμίες"

Σήμερα στον δεύτερο και τελευταίο αγώνα τους στο 4ο Τουρνουά στη μνήμη του Νεόφυτου Χανδριώτη, οι Πειραιώτες αντιμετωπίζουν τη Μακάμπι σε μια συγκυρία που ασφαλώς παραπέμπει σε εκείνη την υπέροχη ατάκα της Τζένης Καρέζη στην κωμωδία "Δεσποινίς διευθυντής", όταν πέφτει κατά τύχη στο τέλος ενός ξέφρενου χορού στην αγκαλιά του Αλέκου Αλεξανδράκη…

"Μπα, σκοντάψαμε σε γνωστές φυσιογνωμίες. Καλώς τα παιδιά"!

Αυτές οι γνωστές φυσιογνωμίες στην αντίπερα όχθη δεν είναι ούτε λίγες, ούτε ευκαταφρόνητες…

Στον πάγκο της Μακάμπι βρίσκεται ο πρώην παίκτης (1999-2001) και προπονητής (2020-21) του Παναθηναϊκού Οντεντ Κάτας, με ασίσταντ κόουτς τον Γιόσεπ Μπεροκάλ άλλοτε συνεργάτη του Ντούσκο Ιβάνοβιτς στον πράσινο πάγκο (2014-15).

Το ψεύτικο προφίλ και ο…Μίλος που δεν αλέθει

Επίσης στο ρόστερ της ισραηλινής ομάδας φιγουράρουν ο Γουέιντ Μπάλντγουϊν που φόρεσε την ερυθρόλευκη φανέλα κατά την ταραχώδη σεζόν 2019-20 (και τον… κατήγγειλε τις προάλλες ο τότε συμπαίκτης του Μπράντιον Πολ ότι είχε ψεύτικο προφίλ στο Instagram και έκανε κακό στην ομάδα), ο Αιτζακ Κοέν (Άρης, 2015-16), ο Τζέιμς Γουέμπ (Λάρισα, 2020-21) και ο γιος του πρώην προπονητή του Άρη και του Ολυμπιακού Ντέιβιντ Μπλατ, Ταμίρ Μπλατ.

Καλώς τα παιδιά πράγματι, χώρια που χθες στον αγώνα Μακάμπι-Ερυθρός Αστέρας σκοντάψαμε σε 11 γνωστές φυσιογνωμίες: τις έξι των Μακκαβαίων και τις άλλες πέντε των Σέρβων (Ντούσκο Ιβάνοβιτς/ Παναθηναϊκός, Νεμάνια Νέντοβιτς/ Παναθηναϊκός, Ογκνιεν Κούζμιτς/Παναθηναϊκός, Τζόελ Μπολομπόι/Ολυμπιακός).

Και έλειπε λόγω τραυματισμού και ο καλός ο Μίλος (Τεόντοσιτς) που πλέον δεν τα αλέθει όλα!

TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΜΠΑΣΚΕΤ ΕΥΡΩΠΗ ΕΛΛΑΔΑ EUROLEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ