ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Οι βασικές αρχές του Ολυμπιακού, ο Μιλουτίνοβ και ένας ακόμα ξένος που έρχεται

" " /  -  (  / EUROKINISSI)
" " / - ( / EUROKINISSI) ΞΕΝΟΦΩΝ ΚΑΡΑΚΑΛΟΣ / EUROKINISSI

Η νίκη επί της Ζαλγκίρις ανέδειξε τις βασικές αρχές που θα ακολουθήσει και φέτος ο Ολυμπιακός, την κυριαρχία του Μιλουτίνοβ, τους πόντους του Πίτερς, εν αναμονή της επιστροφής των Φάλ, Μακ Κίσικ και της άφιξης του όγδοου ξένου. Γράφει ο Γιάννης Φιλέρης

Ο Ολυμπιακός δεν είναι ακόμα έτοιμος, αφού μόλις δυο τρεις είναι οι προπονήσεις που έχει κάνει με όλους τους παίκτες στη διάθεση του Μπαρτζώκα, ενώ αυτό το ματς με την Ζαλγκίρις ήταν επί της ουσίας και το πρώτο φιλικό της χρονιάς. Πιο πολύ κι από τους οπαδούς της ομάδας το περίμεναν ο προπονητής, οι συνεργάτες του και οι άνρθωποι του κλαμπ.

Κερδίζοντας την πρώτη γερή κόντρα της σεζόν, έστω και σε φιλικό επίπεδο, οι νταμπλούχοι έδειξαν με το καλημέρα τις βασικές προθέσεις τους εν όψει της νέας σεζόν.

Ποντάρουν πολύ στην ομοιογένεια του βασικού κορμού, έχουν σαν βασικό όπλο τους την άμυνα και ήδη έδειξαν πως σκέφτονται τη νέα σεζόν, εν αναμονή μάλιστα και του όγδοου ξένου, το όνομα του οποίου δεν θα αργήσει να ανακοινωθεί.

Ο Νίκολα Μιλουτίνοβ -με το καλημέρα- γίνεται κυρίαρχος μέσα στη ρακέτα, ο Άλεκ Πίτερς έρχεται με φόρα για να παίξει και να σκοράρει περισσότερο, ο Μπαρτζώκας σκέφτεται σχήματα με τρεις γκαρντ, περιμένει την επιστροφή των Φαλ-Μακ Κίσικ και φυσικά ζητάει πάντα σκληρή άμυνα, που δίνει ως γνωστόν και τις μεγάλες νίκες.

Τα χέρια ήταν βαριά, τα πόδια ακόμα περισσότερο στο ξεκίνημα της μονομαχίας με τη Ζαλγκίρις. Ακόμα και παίκτες που έρχονται από φουλ-δράση, όπως ο Γουόκαπ ή ο Λούντζης, φάνηκε να μην πατάνε καλά στα πόδια τους. Ο Μπαρτζώκας άφησε εκτός δωδεκάδας τους ανέτοιμους Φαλ - Μακ Κίσικ και ξεκίνησε με τον Νίκολα Μιλουτίνοβ βασικό σέντερ.

Ο Σέρβος έκρυψε τον ορίζοντα κι ήταν το πρώτο θετικό μήνυμα που εξέπεμψε ο Ολυμπιακός από την Κύπρο. Στιβαρός, γεμάτος αυτοπεποίθηση με το κορμί του αρκετά πιο γυμνασμένο απ' όταν έφυγε για τη Μόσχα, έδειξε με το καλημέρα τι μπορεί να προσφέρει στην "ερυθρόλευκη" ομάδα.

Μιλού και Σίκμα στο "5"

Αν μάλιστα υπήρχε καλύτερη κυκλοφορία της μπάλας στην εκκίνηση του αγώνα, ο "Μιλου" θα είχε δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα στην άμυνα του Μακσβίτις. Η Ζαλγκίρις, ανέτοιμη κι αυτή, έπαιξε αρκετά σκληρά θέλοντας να δυσκολέψει τη ζωή των περιφερειακών του Ολυμπιακού, με τα λάθη των "ερυθρολεύκων" συνολικά στο πρώτο μέρος να είναι περισσότερα από τις ασίστ (10 έναντι 9).

Ούτε ο Γουίλιαμ Γκος, προερχόμενος και από αποχή λόγω του τραυματισμού του, μπόρεσε να λύσει το πρόβλημα της κυκλοφορίας, ενώ ο Κάναν είχε μείνει "άσφαιρος" στα μακρινά σουτ που δοκίμασε στην πρώτη περίοδο. Όταν μάλιστα η Ζαλγκίρις προηγήθηκε με 6 πόντους, ο Ολυμπιακός έπρεπε να βρει γρήγορα τη συνταγή της επιτυχίας.

Ο Μπαρτζώκας εγκατέλειψε την ιδέα του ψηλού σχήματος επανέφερε τον Γουόκαπ, έπαιξε με τρεις γκαρντ, τεσσάρι τον Παπανικολάου και με αφετηρία τις άμυνες (αλλά και τη δημιουργία) του Λαρεντζάκη, είδε την ομάδα του να επιστρέφει. Ο Λουκ Σίκμα σε αυτό το σημείο έδειξε πόσο χρήσιμος μπορεί να αποδειχθεί μοιράζοντας την μπάλα αλλά και παίζοντας καθαρά στο "5", εκτελώντας με ακρίβεια τα πικ εν ρολ.

Ο Ολυμπιακός που στην πρώτη περίοδο είχε σκοράρει για τρεις μόνο χάρη σε ένα σουτ του Πίτερς, βρήκε άλλα δυο από τον εορτάζοντα Λάρι και τον αρχηγό του Παπανικολάου, κάνοντας ένα επιμέρους σερί 20-9, που τον έβαλε μπροστά στο σκορ, πριν οι δυο ομάδες πάνε στα αποδυτήρια για την ανάπαυλα.

Η Ζαλγκίρις δεν άφηνε τον Ολυμπιακό να ξεφύγει στο σκορ, με τον Ναζ Μήτρου Λονγκ να παίρνει προσπάθειες και να σκοράρει (έβαλε και το τελευταίο σουτ της τρίτης περιόδου νικώντας την κόρνα της λήξης) αλλά και το ανάστημα του Μιλουτίνοβ να ορθώνεται ξανά σε όλο του το εύρος.

Πριν συμπληρωθεί το τριαντάλεπτο ο δευτεραθλητής κόσμου με την Σερβία είχε κάνει νταμπλ-νταμπλ, ολοκληρώνοντας τις φάσεις, κερδίζοντας ριμπάουντ, κόβοντας τους αντιπάλους του και δείχνοντας ότι φέτος θα' ναι ένα κεντρικό σημείο αναφοράς του παιχνιδιού των Πειραιωτών. Λογικό είναι. Γι αυτό ο Ολυμπιακός φρόντισε το καλοκαίρι νωρίς-νωρίς να τον υπογράψει. Κι έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον να δούμε ποια θα είναι η πραγματική δύναμη των πρωταθλητών μέσα στη ρακέτα όταν θα είναι έτοιμος να αγωνιστεί και ο Φαλ. Με βάση την εικόνα του Γάλλου τα τελευταία δυο χρόνια καταλαβαίνει κανείς τι πρόκεται να συμβεί...

Τα σουτ του Πίτερς

Με την επιστροφή του Γάλλου θα δούμε τον Λουκ Σίκμα στην κανονική του θέση (στο "4") καθώς ο Αμερικανός αγωνίστηκε εναντίον της Ζαλγκίρις σχεδόν αποκλειστικά στο "5" (εξαίρεση το τρίλεπτο, όπου βρέθηκε στο παρκέ ο Γιώργος Τανούλης). Όλα αυτά κράτησαν για αρκετή ώρα στο παρκέ τον Άλεκ Πίτερς, που τελείωσε το ματς σκοράροντας τους περισσότερους πόντους από κάθε άλλον στο παιχνίδι.

Αυτός θα' ναι κι ο νέος ρόλος του. Περισσότερη ώρα μέσα στον αγώνα, πιο πολλά σουτ, μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση. Ο Πίτερς είναι δεινός σουτέρ, ειδικά από τις γωνίες, εκεί που οι συμπαίκτες του τον έβρισκαν-ειδικά στο δεύτερο ημίχρονο- με μαθηματική ακρίβεια.

Τα δικά του σουτ, αλλά κι εκείνα του Λαρεντζάκη που ξέρει πάντα να προσφέρει τεράστιες βοήθειες από τον πάγκο, απάντησαν στις προσπάθειες της Ζαλγκίρις να ρίξει τον Ολυμπιακό στο καναβάτσο.

Σε αντίθεση με το πρώτο μέρος, ο Μπαρτζώκας έσφιξε το ροτέισον στο δεύτερο, επέμεινε στο σχήμα με τους τρεις περιφερειακούς και είδε τον Γουίλιαμ Γκος να παίρνει μπροστά. Ο Αμερικανός έχει ένα κομβικό ρόλο στην φετινή ομάδα. Μεταφέρει γρήγορα την μπάλα τη μοιράζει σωστά, παίζει καλές άμυνες και έχει επιθετικά προσόντα. Ένα τρίποντο και δυο βολές στην κρίσιμη τέταρτη περίοδο, αλλά και η επαφή του με όλη την ομάδα, πιστώνονται στο ενεργητικό του.

Τον είδαμε αρκετή ώρα με τον Γουόκαπ (και τον Λαρεντζάκη στην τριάδα των κοντών), ενδεχομένως να βόλευαν και τα σχήματα των αντιπάλων, φαίνεται όμως ότι αυτές οι πεντάδες βρίσκονται ήδη στο μυαλό του προπονητή του Ολυμπιακού.

Η άμυνα όπλο και της επίθεσης

Φυσικά, ο Ολυμπιακός σε ολόκληρο το σαραντάλεπτο ήταν πολύ δυναμικός στην άμυνα του. Πάντα στηρίζει πολλά σε αυτό το κομμάτι του παιχνιδιού, δεν πρόκειται να το παραμελήσει ούτε φέτος. Όταν χρειάστηκε ο Ολυμπιακός πίεσε, έκλεισε διαδρόμους, έριξε "μπασκετικό" ξύλο μαρκάροντας κάθε σουτ των Λιθουανών, που λίγες φορές βγήκαν ελεύθεροι και χωρίς χέρια των αντιπάλων τους να τους εμποδίζουν.

Η άμυνα, άλλωστε, είναι και ένα όπλο για να επιτίθεται καλά μια ομάδα. Κλέβοντας μπάλες και δυσκολεύοντας τη Ζαλγκίρις πιέζοντας πολύ τη λιθουανική περιφέρεια, ο Ολυμπιακός έβγαλε αιφνιδιασμούς, εύκολα καλάθια δηλαδή, και βελτιώνοντας τη δική του κυκλοφορία της μπάλας (περισσότερες ασίστ, λιγότερα λάθη στο δεύτερο μέρος) έφτασε, εν τέλει, στην πρώτη σημαντική νίκη της σεζόν.

Πολλά περισσότερα για τον Ολυμπιακό της νέας χρονιάς θα δούμε στα επόμενα ματς. Η Μακάμπι τον περιμένει σήμερα στη Λευκωσία, έρχεται η διεκδίκηση του πρώτου τίτλου της χρονιάς (Σουπερ-Καπ) και μια ενδεχόμενη πρώτη κόντρα με τον φιλόδοξο Παναθηναϊκό. Παράλληλα μετράει αντίστροφα και για την όποια πρόσθετη ενίσχυση, που έχει προαναγγείλει ο ίδιος ο προπονητής του.

Κι η οποία, όπως όλα δείχνουν, δεν πρόκειται να αργήσει άλλο...

TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΜΠΑΣΚΕΤ EUROLEAGUE ΖΑΛΓΚΙΡΙΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΠΑΡΤΖΩΚΑΣ ΚΩΣΤΑΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ