ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

Το αδιάβαστο γράμμα του Αταμάν και η σακούλα λίπασμα

Ο Εργκίν Αταμάν
Ο Εργκίν Αταμάν EUROKINISSI

Ο Παναθηναϊκός επέστρεψε ηττημένος από το Κάουνας και ο Βασίλης Σκουντής επισημαίνει τις κακοτεχνίες και ανατρέχει στις προφητικές δηλώσεις του προπονητή του μετά τη νίκη επί της Αρμάνι…

Έγραφα εδώ προχθές ότι πριν από τον αγώνα της Αρμάνι Μιλάνο με τον Παναθηναϊκό AKTOR ο Ετορε Μεσίνα διάβασε ένα βουλωμένο γράμμα, αλλά κι ο Εργκίν Αταμάν δεν πήγαινε πίσω…

Κι ελόγου του, μετά το ματς της Τετάρτης, είχε διαβάσει και μάλιστα εκφώνησε στη διαπασών το βουλωμένο γράμμα που του πέταξαν κάτω από την πόρτα του και προφανώς το ενεχείρισε και στους παίκτες του, αλλά τζίφος...

Τα αποφάγια του Εβανς

Οι λεγάμενοι δεν το διάβασαν, μπορεί να μην το άνοιξαν καν και ούτως ειπείν, πάτησαν την μπανανόφλουδα από τα… αποφάγια του Κίναν Εβανς!

Η γλαφυρότητα της πρότερης αναφοράς δεν απέχει από την πραγματικότητα και σπεύδω να εξηγήσω τι εννοώ…

Προφανώς δεν είναι λίγοι οι 80 πόντοι που "έφαγαν" οι Πράσινοι στο Κάουνας, μα τους είδαν να πληθαίνουν έτι περαιτέρω, επειδή σκόραραν μόλις 68 που αποδείχθηκε πως δεν έφταναν ούτε για "ζήτω" και να πώς μ’ αυτά και μ’ εκείνα η ήττα υπήρξε αναπόδραστη.

Ο τρελός του χωριού!

Την περασμένη Τετάρτη, λοιπόν κι ενώ οι εξάκις πρωταθλητές Ευρώπης βρίσκονταν μέσα στην καλή χαρά για την 15η νίκη τους, βγήκε ο προπονητής τους και είπε κάτι που δεν αξιολογήθηκε δεόντως…

Πέρασε στα ψιλά, μπορεί κιόλας κάποιοι να τον κορόιδεψαν σαν να είναι ο τρελός του χωριού!

Σχολιάζοντας την εμφάνιση της ομάδας του απέναντι στους Λομβαρδούς ο Αταμάν εγκωμίασε την αμυντική συμπεριφορά της που μάλιστα θεωρεί ότι έχει τρυπήσει το ταβάνι της, αλλά μάλλιασε η γλώσσα του να στηλιτεύει τη δυσλειτουργία στην επίθεση.

Και άντε να βρεις μανταρίστρα!

Το είπε τέσσερις φορές, τις μέτρησα, τόνισε κιόλας ότι η βελτίωση είναι απαραίτητη ενόψει του αγώνα στο Κάουνας, αλλά πριν αλέκτορα φωνήσαι, του Παναθηναϊκού τού ξηλώθηκε το πουλόβερ και άντε να βρεις μανταρίστρα νυχτιάτικα στο Κάουνας!

Κόντρα στη Ζαλγκίρις οι εξάκις πρωταθλητές Ευρώπης παρουσίασαν κάμποσες ανορθογραφίες και στις δυο πλευρές του γηπέδου και ενώ ο εξάψαλμος του Αταμάν ηχούσε μέχρι την Αθήνα, ο αγλαός Αντρέα Τρινκέρι απολάμβανε τιμές εθνικού σταρ και στη Λιθουανία!

Το κ@@@μπάρεμα του Τρινκιέρι

Δεν το γράφω μειωτικά και προσβλητικά αυτό για τον πρώην προπονητή της Εθνικής μας, τουναντίον δηλώνω ρητώς και κατηγορηματικώς ότι τον σέβομαι, τον εκτιμώ, τον υπολήπτομαι και πιστεύω ότι στη βραχύβια θητεία του στα καθ’ ημάς αδικήθηκε απ’ όλο το οικοσύστημα.

Από τις λίγες ή τις πολλές λέξεις που έμαθε πριν από έντεκα χρόνια στην Ελλάδα ο Τρινκιέρι, εκείνη πού τού άρεσε και τη χρησιμοποιούσε συχνά με σαρκαστικό, αλλά και αυτοσαρκαστικό νόημα ήταν το… κωλομπάρεμα!

Δεν ξέρω εάν ο Αταμάν έχει προλάβει να μάθει αυτή τη λέξη, αλλά προφανώς αυτό το… μπιπ είναι το μόνο που δεν χρειάζεται ο Παναθηναϊκός για να εκπληρώσει τους στόχους, τις φιλοδοξίες και τις προσδοκίες του.

Το λίπος των 15 νικών και η ρήση του Σόλωνος

Σύμφωνοι, υπάρχει το λίπος των 15 νικών σε 25 αγώνες…

Σύμφωνοι, βρίσκεται στην τέταρτη θέση έστω κι αν έπεσε από την τρίτη στην οποία ανέβηκε την Τετάρτη και συν τοις άλλοις έχει το ίδιο ρεκόρ με τη Μονακό και τη Φενέρμπαχτσε, την οποία παρεμπιπτόντως υποδέχεται την ερχόμενη Παρασκευή…

Σύμφωνοι, η κουβέντα στα ενδότερα και στα πέριξ του γίνεται περισσότερο για το πλεονέκτημα έδρας παρά για την πρόκριση στα playoffs (πολλώ δε μάλλον για εκείνη στα play-ins)…

Σύμφωνοι, ισχύουν όλα αυτά, αλλά, όπως είχε πει και ο Σόλων ο Αθηναίος, απευθυνόμενος προς τον Κροίσο, "μηδένα προ του τέλους μακάριζε"!

Προφανώς ο μπαρουτοκαπνισμένος και δις εστεμμένος της EuroLeague, Αταμάν αντιλαμβάνεται απολύτως το νόημα αυτής της αποφθεγματικής ρήσης και δεν θέλει να βαδίσει στα χνάρια του βασιλιά της Λυδίας που είδε την αυτοκρατορία του να γίνεται εν μία νυκτί στάχτη και μπούλμπερη.

Η αδυσώπητη και ύπουλη EuroLeague

Αυτό είναι το κακό σενάριο, αλλά η υπόθεση βρίσκεται στα χέρια των Πράσινων ώστε να το αποτρέψουν και να βρεθούν στη φωτεινή πλευρά του φεγγαριού.

Σε κάθε περίπτωση, όπως έλεγε τις προάλλες και ο Γιώργος Μπαρτζώκας, "αυτή η διοργάνωση είναι αδυσώπητη": υπερθεματίζω αυτό τον χαρακτηρισμό, μάλιστα θα προσέθετα ότι εκτός από αδυσώπητη, είναι επίσης και ύπουλη!

Επί της ουσίας ο Παναθηναϊκός AKTOR υπέστη τη δέκατη ήττα του σε 25 αγώνες, που μάλιστα υπήρξε η δεύτερη μέσα σε οκτώ βράδια, μετά από εκείνη από τη Μακάμπι με 90-75.

Ο Εβανς, Μπάλντγουιν και … κακιά ήττα

Στο Βελιγράδι πλήρωσε τα επίχειρα της αμυντικής ολιγωρίας του, στο Κάουνας του κόστισε περισσότερο το επιθετικό έλλειμμα, ενώ και στις δυο περιπτώσεις βρήκε απέναντι του έναν πεινασμένο και αχόρταγο δήμιο που του κατάφερε θανάσιμα πλήγματα: πρώτα τον Γουέιντ Μπάλντγουιν (22-3-8-2) και ύστερα τον Κίναν Εβανς (24-3-5-5).

Η χθεσινή ήττα είναι όντως… κακιά!

Θα ήταν βεβαίως χειρότερη εάν προερχόταν από μια γειτονική στην κατάταξη και ευθέως ανταγωνιστική ομάδα (βλέπε Βίρτους Μονακό, Φενέρμπαχτσε), αλλά η κακότητα της έχει να κάνει με το γεγονός ότι στην ατζέντα του το ματς ήταν κυκλωμένο για νίκη.

Είναι επίσης κακιά αυτή η ήττα διότι φανέρωσε κάποιες αδυναμίες και κακοτεχνίες στο παιχνίδι του (και στις δυο πλευρές του γηπέδου), τις οποίες αφενός προσπαθεί να καμουφλάρει και αφετέρου πρέπει οπωσδήποτε να τις φτιασιδώσει.

"Το λένε και τα χαρτιά μου", όπως βροντοφώναζε από του βήματος της Βουλής ο συχωρεμένος ο Δημήτρης Τσοβόλας…

Τα νούμερα και η… λέζα

Στο Κάουνας ο Παναθηναϊκός σκόραρε 13.7 πόντους λιγότερους από τον μέσο όρο του, είχε -6 ριμπάουντ, -6 κλεψίματα, έβγαλε κάκιστο ratio (με 12 ασίστ για 15 λάθη σε αντιδιαστολή με το 14/9 των γηπεδούχων) και συν τοις άλλοις δεν εκμεταλλεύθηκε το προνόμιο του στις ελεύθερες βολές (13/19 έναντι 4/6).

"Juststats" λένε σε τέτοιες περιπτώσεις οι Αμερικανοί, αλλά εδώ τα νούμερα είναι κραχτά και απέβησαν κιόλας καθοριστικά και μοιραία.

Τα επτά λάθη του (εμφορούμενου από υπερβάλλοντα ζήλο, αλλά και ωθούμενου από την ανάγκη να αναπληρώσει το έλλειμμα των συντρόφων του) Κέντρικ Ναν χτυπάνε στο μάτι, όπως επίσης και η ύφεση δυο παικτών που έχουν κουβαλήσει την ομάδα με ασφάλεια και με φερεγγυότητα μέχρι εδώ…

Τον Ντίνο Μήτογλου και τον Τζέριαν Γκραντ εννοώ, οι οποίοι χθες έκαναν μια πενιχρή σούμα με 10 πόντους, τέσσερα ριμπάουντ και τρεις ασίστ, ενώ μοστράρουν ως αθροιστικό μέσο όρο 22.5 πόντους, 8.9 ριμπάουντ, 5.1 ασίστ και 2.9 κλεψίματα.

Έπεσαν αμφότεροι στην κέντα, αλλά αυτά συμβαίνουν και το μόνο που δεν τους αξίζει είναι να φάνε τη… λέζα!

Τα σκληρά, τα μαλακά και το λίπασμα του Πιτίνο

Αυτή η κακιά ήττα λοιπόν δεν επέτρεψε στον (προερχόμενο από εννέα νίκες στα προηγούμενα 11 ματς) Παναθηναϊκό AKTOR να πιάσει στην τρίτη θέση τη Βίρτους Μπολόνια και τον ξανάριξε στα σκληρά…

Δεδομένου ότι η ήττα δεν είναι δα και καταδικαστική, αυτά τα σκληρά μπορεί να τα μαλακώσει νικώντας τη Φενέρμπαχτσε ώστεε να επιβεβαιώσει κιόλας το ρηθέν υπό του Ρικ Πιτίνο…

Ο πρώην προπονητής των Πράσινων και της Εθνικής έχει λανσάρει την αποφθεγματική ρήση «η ήττα είναι σαν το λίπασμα που ναι μεν βρομάει, αλλά κάνει καλό» και αυτή είναι μια καλή οδηγία ενόψει του αγώνα με τη Φενέρμπαχτσε…

Τουτέστιν την ερχόμενη Παρασκευή, όταν ο Εργκίν Αταμάν θα βρεθεί απέναντι στον Σαρούνας Γιασικέβιτσους, μπορεί να υποδυθεί και τον… κηπουρό, κουβαλώντας μαζί με το πινακάκι του και μια σακούλα με το απαραίτητο λίπασμα!

TAGS ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΜΠΑΣΚΕΤ EUROLEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ