STOIXIMAN BASKET LEAGUE

Έπεσε στη ΦΑΛκονέρα

Έπεσε στη ΦΑΛκονέρα
INTIME SPORTS

Ο Ολυμπιακός συμπλήρωσε μια ντουζίνα σερί νίκες κόντρα στον Παναθηναϊκό κι ο Βασίλης Σκουντής κάνει ταμείο στο ντέρμπι.

Πόσες φορές άραγε μπορεί να κριθεί ένα ματς και δη ένα ντέρμπι αιωνίων;

Οι απαντήσεις ενδέχεται να ποικίλλουν, αλλά το σημερινό κρίθηκε τουλάχιστον δυο φορές στις οποίες αποδείχθηκε κιόλας πόσο μεγάλη αξία έχει η καραμέλα που πιπιλάνε οι προπονητές…

Την άμυνα, εννοώ, που είναι η αρχή, η μέση και το τέλος των πάντων!

Είναι η ρουφιάνα, τα πάντα όλα!

Εξηγούμαι λοιπόν, ώστε να μη μένουν κενά στο αφήγημα μου.

Πρωτοδίκως το ντέρμπυ κρίθηκε στην ακροτελεύτια φάση της τρίτης περιόδου, όταν ο Κώστας Παπανικολάου καπάκωσε τον Λευτέρη Μαντζούκα που έφυγε αεράτος στον αιφνιδιασμό κι ενώ προσδοκούσε να βάλει τον Παναθηναϊκό μπροστά με 60-59 είδε τον ουρανό σφοντύλι!

Ένα το κρατούμενο, λοιπόν.

Το γραμμάτιο του Μπέικον και το σκιάχτρο του Φαλ

Στα ύστερα του ματς πια, ο Ντουέιν Μπέικον (δεν) ξεπλήρωσε το γραμμάτιο που του είχε μείνει διαμαρτυρημένο από τις 6 του περασμένου Δεκεμβρίου στο Νέο Φάληρο, όπου είδε την μπάλα να μην του κάνει το χατίρι στο τελευταίο σουτ και τον Ολυμπιακό να διαφυλάττει τη νίκη του με 68-66.

Δίκην déjà vu σήμερα στο ΟΑΚΑ, με το σκορ στο 74-76, οι Πράσινοι είχαν πάλι στη διάθεση και στη διακριτική ευχέρεια τους την τελευταία κατοχή του ντέρμπι και μπροστά στον Μπέικον ανοιγόταν πεδίον δόξης λαμπρόν για να πάρει το αίμα του πίσω.

Το είχε πάρει κατά το ήμισυ στα 24’’ όταν με ένα τρίποντο έφερε το ματς στον πόντο, αλλά εκτός από το λαμπρόν πεδίον δόξης ανοίχτηκε μπροστά του και ο Τόμας Γουόκαπ!

Ο Αμερικανός πεζοναύτης του έκλεισε τον ορίζοντα και ο Μπέικον αντί να εκβιάσει το σουτ και είτε να γίνει ήρωας, είτε να ενδυθεί τον μανδύα του μοιραίου, πάσαρε την μπάλα στον Ντέρικ Γουίλιαμς, ο οποίος σημάδεψε το close out, αλλά είδε να τον σκεπάζει το σκιάχτρο του Μουστάφα Φαλ και τζίφος!

Το κόκκινο εθιμικό δίκαιο

Στο αμέσως επόμενο κλικ, όταν ακούστηκε η κόρνα της λήξης, ο Ολυμπιακός δραπέτευε από το ΟΑΚΑ με τη δωδέκατη διαδοχική νίκη του, που σε έναν βαθμό (θαρρώ πως) επιτεύχθηκε από κεκτημένη ταχύτητα και από συνήθεια!

Συμπληρώθηκε πλέον μια ντουζίνα από δαύτες σε 451 ημέρες και η σημερινή, σε έναν βαθμό, ανάγεται στο… εθιμικό δίκαιο, το οποίο έχουν επιβάλει οι Πειραιώτες, μοστράροντας ένα εκπληκτικό και πρωτοφανές σερί στα χρονικά των ντέρμπι των αιωνίων αντιπάλων.

Το ερώτημα του Μπαρτζώκα και το… τσούρμο του πάγκου

«Έχουμε καλή ομάδα έτσι;» υπέβαλε το κατά το μάλλον ή ήττον ρητορικό ερώτημα (προς τον ρεπόρτερ της ΕΡΤ Κώστα Χαλβατσιώτη) ο Γιώργος Μπαρτζώκας και η απάντηση είναι προφανής και αυτονόητη.

Όντως ο Ολυμπιακός έχει καλή ομάδα και ο προπονητής του μπορεί να υπερηφανεύεται και να καμαρώνει διότι πρόκειται για ένα δικό του... έγκλημα!

Το πόσο καλή, γεμάτη και πληθωρική ομάδα έχει ο Ολυμπιακός διατρανώθηκε χθες και από τη στατιστική, διότι περισσότερο από τους συνήθεις υπόπτους και τις πριμαντόνες, την πλάστιγγα προς το μέρος του έκλινε το λεγόμενο second unit.

Την ώρα λοιπόν που ο Σάσα Βεζένκοβ, ο Κώστας Σλούκας και ο Κώστας Παπανικολάου έκαναν σούμα με το ζόρι 14 πόντους και 5/20 σουτ εντός παιδιάς (με τον Βούλγαρο MVP των δυο… ηπείρων και των πέντε θαλασσών να σκοράρει εννέα μαζεμένους στην πρώτη περίοδο και κανέναν στη συνέχεια) , ο Μπαρτζώκας έβλεπε χαρίεις να του κάνουν τη δουλειά ένα τσούρμο από τον πάγκο.

Ποιους εννοώ;

Μα φυσικά τον Τζόελ Μπολομπόι, τον Γιαννούλη Λαρεντζάκη, τον (σεσημασμένο για τις οργιώδεις εμφανίσεις του κόντρα στον Παναθηναϊκό) Σακίλ ΜακΚίσικ και τον Αϊζέα Κάναν οι οποίοι ρέφαραν -και με το παραπάνω μάλιστα- το έλλειμμα που τάχα εκδηλώθηκε και ούτε γάτα, ούτε ζημιά.

Το 12-0, το 22-0 και το 51-0

Στην παρούσα φάση, λοιπόν, ο Ολυμπιακός έχει καταφέρει να πάρει το σκαλπ του Παναθηναϊκού, νικώντας τον ποικιλοτρόπως επί 12 συναπτά ματς στο πλαίσιο τεσσάρων διαφορετικών διοργανώσεων, χώρια που σήμερα επέκτεινε έτι περαιτέρω και τα υπόλοιπα σερί του.

Εκτός από το 11-0 στα μεταξύ τους ντέρμπι, οι Κόκκινοι τρέχουν επίσης το 18-0 στο εφετινό Πρωτάθλημα (στο πλαίσιο του οποίου μεθαύριο αντιμετωπίζουν το Λαύρο για το 19-0), το διευρυμένο 43-0 συμπεριλαμβανομένης και της περυσινής σεζόν, το 22-0 μακριά από το σπίτι τους (μετά την ήττα από το Περιστέρι στις 10 Απριλίου 2019), και το συνολικό 51-0 σε όλες τις εγχώριες διοργανώσεις (Πρωτάθλημα, Κύπελλο, Super Cup).

«Pas mal», όπως λένε και οι Γάλλοι, τους οποίους ανακατεύω επίτηδες ελέω του Μουσταφά Φαλ, ο οποίος μπορεί να ,μην οργίασε όπως σε πλείστα όσα προηγούμενα ντέρμπι, αλλά όντας χρεωμένος από νωρίς με δυο φάουλ, φρόντισε να βάλει τις πινελιές του στο κάδρο όταν επανέκαμψε: πρώτα με μια εξαιρετική εγκάρσια ασίστ και ύστερα με το ανάχωμα που σήκωσε μπροστά στον Γουίλιαμς.

Ο παίκτης που (δεν) έλειπε

Γιατί νίκησε ο Ολυμπιακός και γιατί δεν νίκησε ο Παναθηναϊκός;

Συνελόντι ειπείν, οι Κόκκινοι είχαν και οι Πράσινοι στερήθηκαν τον κατάλληλο παίκτη στην κατάλληλη θέση την κατάλληλη στιγμή: ακόμη κι αν δεν υπήρχε ο Φαλ στην τελευταία φάση, ο Ολυμπιακός θα τον εφεύρισκε ή θα τον ανακάλυπτε στο πρόσωπο κάποιου άλλου παίκτη, τη στιγμή που ο Παναθηναϊκός συνεχίζει να αναζητεί per mare, per terram τον δικό του ήρωα της τελευταίας στιγμής.

Οι Πειραιώτες έχουν εμπεδώσει και διευρύνουν την κυριαρχία τους απέναντι στους Πράσινους, με πολιορκητικούς κριούς την ποιότητα, την ομοιογένεια, την ορθή διανομή ρόλων, την ισορροπία , την εμπειρία και την τεχνογνωσία: όλες αυτές τις αρετές ο Παναθηναϊκός είτε τις έχει σε μικρότερη κλίμακα, είτε του λείπουν και τις ψάχνει, ώστε να φτιασιδώσει τις κακοτεχνίες του, να βελτιώσει την εικόνα του και να σταθεί πιο ανταγωνιστικός απέναντι στον Ολυμπιακό στα επερχόμενα μεταξύ τους ματς…

Παίζει προπονούμενος και προπονείται παίζοντας!

Ενώ λοιπόν ο Μπαρτζώκας, δίχως το παραμικρό ίχνος έπαρσης επισήμαινε το προφανές, ο Χρήστος Σερέλης διαπίστωνε επίσης το προφανές!

Δεν έψαχνε ακριβώς ψύλλους στα άχυρα, αλλά όντως ο Παναθηναϊκός ασκείται στο λεγόμενο «on the job training»: προπονείται παίζοντας και παίζει προπονούμενος για να καμουφλάρει τις αδυναμίες του, να δέσει –με μεγάλη καθυστέρηση ελέω των αλλαγών-τον κορμό του, να σταθεροποιήσει τα μέτρα και τα σταθμά του.

Ο Σερέλης έθεσε ως οδηγό για τη συνέχεια την άμυνα που έπαιξε η ομάδα του στο δεύτερο ημίχρονο, στο οποίο δέχθηκε 31 πόντους και δη στην τρίτη περίοδο στην οποία ανέβασε τον βαθμό πίεσης του και κατέβασε τον Ολυμπιακό στα 4/16 σουτ και στις τρεις ασίστ.

Οι πράσινες αχτίδες φωτός

Προς το παρόν και μέχρι νεωτέρας, ο νεόκοπος προπονητής του Παναθηναϊκού αρκείται στο να ψάχνει τις αχτίδες φωτός στη σκοτεινή πλευρά του φεγγαριού και χθες βρήκε κάμποσες από δαύτες: την αμυντική βελτίωση του, το come back από το -12, την αυτοθυσία του Μπέικον (που γύρισε στο ματς με δεμένο αστράγαλο), το "Υπάρχω" του Μάριους Γκριγκόνις, το ξεψάρωμα του Λευτέρη Μαντζούκα, ακόμη και η κουβέντα για τον μη καταλογισμό του φάουλ στην επαφή του Φαλ με τον Γιώργο Παπαγιάννη!

Δεν είναι λίγες αυτές οι αχτίδες, αλλά χθες δεν απέβησαν κιόλας αρκετές για να εκπληρώσει τα συσσωρευμένα απωθημένα του κόντρα στον Ολυμπιακό...

TAGS STOIXIMAN BASKET LEAGUE ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΜΠΑΣΚΕΤ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΜΠΑΣΚΕΤ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ