ΑΕΚ

Ο Αλμέιδα έχει ζήσει πολλά για να σου διδάξει περισσότερα

Ο Ματίας Αλμέιδα
Ο Ματίας Αλμέιδα PHOTO CREDITS: ANDREAS PAPAKONSTANTINOU / TOURETTE PHOTOGRAPHY

Ο Βαγγέλης Αρναούτογλου, λίγες ώρες πριν από τη μεγάλη μάχη της ΑΕΚ με τη Μαρσέιγ, γράφει για την ξεχωριστή ποδοσφαιρική προσωπικότητα που η Ένωση έχει στον πάγκο της και όσα αυτή διδάσκει.

Σε μια αποστροφή του λόγου του κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου πριν από τον αγώνα με τη Μαρσέιγ (9/11, 22:00, COSMOTE SPORT 5HD, LIVE SPORT24), ο Ματίας Αλμέιδα πέρασε για πολλοστή φορά ένα μήνυμα για το πώς θα πρέπει οι οπαδοί μιας ομάδας να αντιμετωπίζουν το ποδόσφαιρο. Είπε συγκεκριμένα...

''Τόσες αλλαγές απόψεων σε τόσες λίγες μέρες, πραγματικά κουράζει. Αυτή η ΑΕΚ, η σημερινή ΑΕΚ συμμετέχει στο ελληνικό πρωτάθλημα και είναι πολύ λίγους βαθμούς μακριά από την κορυφή. Αυτή η ΑΕΚ συμμετέχει στο Europa League και είναι πολύ κοντά στην κορυφή. Αυτή η ΑΕΚ κατέκτησε πρόσφατα δύο τίτλους. Τι θέλουμε; Εμείς θα συνεχίσουμε να δουλεύουμε για να είμαστε ανταγωνιστικοί πάντα. Τώρα, ας μην ψάχνουμε προβλήματα εκεί που δεν υπάρχουν. Αλλά να ψάχνουμε πάντα λύσεις''.

Ο Αργεντινός τεχνικός είναι ένας άνθρωπος που παρακολουθεί τα πάντα, θέλει να ενημερώνεται για τα πάντα και το ζητάει από τους συνεργάτες του. Προφανέστατα επίσης δεν θέλει να ακούει μόνο το καλά, αλλά να μαθαίνει και για την ενοχλητική όψη του νομίσματος. Εκείνη που μετά από ένα στραβό αποτέλεσμα βρίσκει την ευκαιρία να ελιχθεί για να εντοπίσει προβλήματα εκεί όπου πραγματικά δεν υφίστανται.

Κι όμως, παρόλο που είναι μια κατάσταση η οποία βαθιά τον στεναχωρεί, δεν θα τον επηρεάσει κιόλας. Εκ του αντιθέτου θα του δώσει το πάτημα για να περάσει ακόμα περισσότερα μηνύματα, για να διδάξει μέσα από την εμπειρία του τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να υπάρχει ισορροπία στη σκέψη όλων όσοι αγαπούν μία ομάδα.

Τα μαθήματα για τον μέσο οπαδό

Το θέμα του δεν είναι προσωπικό. Ο Αλμέιδα έχει περάσει πολύ δύσκολες καταστάσεις στη ζωή του τους οποίους εξομολογήθηκε και στη μεγάλη συνέντευξη που είχε δώσει στο SPORT24, για να λυγίσει ή έστω να επηρεαστεί από τέτοιες στάσεις και συμπεριφορές. Είναι μικρά πράγματα αυτά για να τον αποπροσανατολίζουν αρνητικά ή να του χαλούν τη διάθεση, αρκετά υπαρκτά όμως για να τον προβληματίζουν.

Όχι πάνω στο αντικείμενο της δουλειάς του, όσο στο πως ο ίδιος θα βοηθήσει για να αλλάξει το σκεπτικό όλων όσοι επιλέγουν να αντιμετωπίζουν το άθλημα και την αγαπημένη ομάδα τους με τρόπο βίαιο (στα λόγια) και άδικο. Πάνω από όλα για εκείνον έχουν η προσπάθεια, η ενότητα και η κατανόηση ότι όταν τα πράγματα δεν πηγαίνουν καλά, πρέπει να αναγνωρίζεις και τον αντίπαλο, να τον σέβεσαι για την προσπάθειά του.

Η ΑΕΚ την πάτησε φέτος απέναντι στους δυο νεοεισαχθέντες στην κατηγορία. Τα πήγε περίφημα σε παιχνίδια που στο πρόσφατο παρελθόν έμοιαζε από χέρι χαμένη, όπως το να μην έχει ήττα σε 12 διαδοχικά ντέρμπι κερδίζοντας οκτώ φορές, όπως το να πηγαίνει στο γήπεδο μιας ομάδας (Μπράιτον) που την περίοδο εκείνη χαρακτηριζόταν ως ένα ευρωπαϊκό κόσμημα στην παραγωγή ποδοσφαίρου και να την κερδίζει.

Δεν θέλει να τον αποκαλούν ήρωα όταν η δουλειά του αποδίδει τόσο σπουδαία αποτελέσματα προφανώς όμως δεν αποδέχεται τους αφορισμούς της ομάδας του -διότι για τον εαυτό του δεν έχει τέτοια συμπλέγματα, ούτε απογοητεύεται- στις περιπτώσεις που εκείνη δεν τα καταφέρνει.

Η κατανόηση όσων διδάσκει

Έχει εξηγήσει πολλές φορές ότι για εκείνον δεν υπάρχει τίποτα σημαντικότερο από την ενότητα του γκρουπ το οποίο διοικεί, από την αγάπη που θέλει να διαπιστώνει μεταξύ των ποδοσφαιριστών, από τη συμφωνία και την αφοσίωση του ενός στον άλλον ώστε να γίνουν όμορφα πράγματα, ακόμα και υπερβάσεις. Σε αυτό το κομμάτι τα έχει καταφέρει περίφημα.

Οι ποδοσφαιριστές του σε κάθε δημόσια ευκαιρία που τους παρουσιάζεται, αποθεώνουν τον τρόπο δουλειάς του και το χαρακτήρα του. Μέσα στο γήπεδο θυσιάζονται ο ένας για τον άλλον, τα καταφέρνουν όλοι μαζί δίχως κάποιος να παίρνει επιπλέον επιβράβευση και όλοι μαζί χάνουν ακόμα και όταν το λάθος είναι του ενός.

Τον Ματίας Αλμέιδα βαθιά κατάλαβέ τον. Δεν είναι ο κλασικός γήινος προπονητής πού θα αντιμετωπίσει τυχοδιωκτικά την ομάδα σου, ο οποίος θα πατήσει πάνω στις ικανότητες ποδοσφαιριστών της για να εκτοξευτεί ο ίδιος και ενώ ταυτόχρονα θα αφήνει άλλους έξω από τη διαδικασία της χαράς του παιχνιδιού.

Αντιθέτως, ο προπονητής της ΑΕΚ θα έχει την αυτογνωσία ακόμα και της ενδεχόμενης θυσίας κάποιων βαθμών, αρκεί την επόμενη μέρα στη δουλειά να βλέπει πρόσωπα καθαρά και πεπεισμένα για τη δικαιοσύνη που ο ίδιος προάγει. Δεν είναι ο κλασικός καιροσκόπος τεχνικός που έχεις συνηθίσει.

Δεν θα φανατίσει, δεν θα βρίσει δημόσια. Θα είναι εκεί για να σου θυμίζει σε κάθε περίπτωση ότι στο ποδόσφαιρο παίζουν 11 εναντίον 11 και ότι μπορεί η ομάδα σου να κάνει μικρά θαύματα, όπως επίσης και να αφήνει βαθμούς κόντρα σε υποδεέστερες ομάδες. Γιατί στο ποδόσφαιρο, αυτό είναι και το φυσιολογικό.

TAGS ΑΕΚ ΑΕΚ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ