ΑΕΚ

Αυτά που κάνει ο Αλμέιδα με την ΑΕΚ είναι απλά αδιανόητα

Σιμάνσκι, Γκαρσία και Σιντιμπέ πανηγυρίζουν για το 3-0 της ΑΕΚ επί του Ολυμπιακού
Σιμάνσκι, Γκαρσία και Σιντιμπέ πανηγυρίζουν για το 3-0 της ΑΕΚ επί του Ολυμπιακού INTIME

Ο Βαγγέλης Αρναούτογλου γράφει για τη μεγαλειώδη νίκη της ΑΕΚ επί του Ολυμπιακού και στέκεται περισσότερο στην τρομερή διαφορετικότητα του Ματίας Αλμέιδα.

Από το βράδυ της Τετάρτης άπαντες είχαν πάθει μία παράκρουση με την επιλογή του Ματίας Αλμέιδα ν' αφήσει εκτός αποστολής ενόψει του πρώτου ημιτελικού του Κυπέλλου Ελλάδας Novibet με τον Ολυμπιακό τους Ρότα, Γιόνσον και Μουκουντί. Όχι τόσο επειδή αποφασίστηκε οι συγκεκριμένοι τρεις να μην υπολογίζονται για το παιχνίδι όσο για το τι έκρυβε σε βάθος η επιλογή αυτή.

Αμέσως γεννήθηκε η ιδέα ότι ο προπονητής θα επέλεγε για το παιχνίδι αυτό ένα σχήμα το οποίο θα παρέπεμπε πολύ στα παιχνίδια Κυπέλλου που η ομάδα είχε δώσει έως τώρα, κόντρα σε πολύ υποδεέστερους αντιπάλους. Όσοι το σκέφτηκαν έτσι είχαν δίκιο.

Πράγματι ο Ματίας Αλμέιδα είχε στο μυαλό του πρώτα το γκρουπ και δευτερευόντως ποιον επρόκειτο να βρει απέναντί του. Για εκείνον μεγαλύτερη σημασία είχε να παρατάξει αυτούς που τον έφεραν έως τα ημιτελικά παρά να τους αφήσει έξω για να παίξουν οι θεωρητικά πιο βασικοί.

Πώς αλήθεια θα μπορούσε να τους αντικρίσει την επόμενη μέρα στην προπόνηση λέγοντάς τους ότι για μένα είστε όλοι ίσοι;

Ο Αλμέιδα δεν είναι συνηθισμένος προπονητής

Αυτή η απόφαση με το τρομερό ρίσκο που εμπεριείχε ήταν και κάπου λογικό να αντιμετωπίζεται ως αδιανόητη για τους φίλους της ομάδας οι οποίοι περίμεναν πώς και πώς το πρώτο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό στη Νέα Φιλαδέλφεια ύστερα από 20 χρόνια. Έχοντας μάλιστα μόνο αρνητικά αποτελέσματα τα προηγούμενα πέντε έτη, σε 16 ολόκληρα παιχνίδια.

Όμως ο Αλμέιδα δεν είναι ένας συνηθισμένος προπονητής και η ΑΕΚ πρέπει να νιώθει ευτυχία που βρήκε αυτό τον άνθρωπο να τη βάλει ξανά σε σωστή σειρά και πέρα από την αγωνιστική αλλαγή, να υποστηρίξει επί χόρτου όλα αυτά τα οποία πρεσβεύει ως άνθρωπος. Έβαλε μέσα παίκτες που ίσως μέχρι χθες να είχαν μία λογική, μικρή ή μεγάλη αμφιβολία, για το αν είναι πράγματι εν δυνάμει βασικοί. Το έκανε χωρίς φόβο και με τρομερό αποτέλεσμα.

Η σημασία της αλήθειας για το ίδιο το γκρουπ είναι πολύ σημαντικότερη από ένα μεμονωμένο παιχνίδι. Ακόμα κι αν αυτό είναι εκείνο που ο κόσμος της ομάδας περιμένει περισσότερο από κάθε άλλο, νιώθοντας διαφόρων ειδών συναισθήματα για όλα όσα έχουν συμβεί τα παλαιότερα χρόνια.

Για τον Αλμέιδα, όμως, όλα αυτά δεν έχουν την παραμικρή σημασία καθώς αυτό που μετράει είναι το σήμερα. Αυτό που ο ίδιος ζει στην Ελλάδα και πώς θα μας κάνει όλους να καταλάβουμε ποιες είναι οι πραγματικές αξίες γύρω από το ποδόσφαιρο και μία ομάδα.

Κοιτάζει όλους τους παίκτες της ΑΕΚ με καθαρό βλέμμα

Η ευτυχία που οι φίλοι της ΑΕΚ δικαιούνται να νιώθουν μετά το 3-0 επί του Ολυμπιακού πρέπει να αφορά περισσότερο σε αυτό που ο προπονητής επέλεξε να κάνει και μετά στο αποτέλεσμα. Να απολαύσουν, να το ευχαριστηθούν, αλλά περισσότερο από κάθε τι άλλο, να βάλουν στις καρδιές τους το πραγματικό νόημα από τη διαχείριση του Αργεντινού απέναντι στους ανθρώπους με τους οποίους ζει καθημερινά. Αυτούς που κοιτάζει με καθαρό βλέμμα στα μάτια λέγοντάς τους ότι για μένα είστε όλοι οι ίδιοι.

Αυτό ακριβώς δηλαδή που δεν πρέπει να χαλάσει για κανέναν Ολυμπιακό, για κανένα Παναθηναϊκό και για κανένα ΠΑΟΚ. Αυτό ακριβώς που εφόσον διατηρήσει, θα έχει άπαντες σε εγρήγορση και σίγουρους για τους εαυτούς τους ότι μπορούν να νικήσουν οποιαδήποτε ομάδα, ανεξάρτητα από απουσίες και επιλογές στη βασική ενδεκάδα της ΑΕΚ.

Είναι μοναδικά για την Ελλάδα αυτά που διδάσκει ο Αλμέιδα και θα πρέπει να είναι ένα μάθημα ποδοσφαιρικής ζωής για όλους.

Δείτε την Game Night για τον θρίαμβο της ΑΕΚ επί του Ολυμπιακού

TAGS ΑΕΚ ΑΕΚ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΚΥΠΕΛΛΟ ΕΛΛΑΔΑΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ