ΑΕΚ

Ας απολαύσουμε τον Κριχόβιακ στην ΑΕΚ για 9 ματς και βλέπουμε το μετά

O Γκρεγκόρζ Κριχόβιακ
O Γκρεγκόρζ Κριχόβιακ VITALIY BELOUSOV/SPUTNIK/SPUTNIK VIA AFP

Ο Βαγγέλης Αρναούτογλου γράφει για τη σπουδαία κίνηση της ΑΕΚ με την προσθήκη του Γκρεγκόρζ Κριχόβιακ και τα ενθαρρυντικά μηνύματα που τη συνοδεύουν.

Η ζωή είναι στιγμές, η ποδοσφαιρική το ίδιο. Γι' αυτό, όταν κάτι καλό συμβαίνει, ειδικά σε μια ομάδα με τόσο αποκαρδιωμένους φιλάθλους από την αγωνιστική απογοήτευση διαρκείας, των τεσσάρων τελευταίων ετών, έχει σημασία να ζούμε το σήμερα δίχως να ξεζουμίζουμε τη σκέψη μας γι' αυτό που θα μπορούσε να συμβεί αύριο. Από τη στιγμή λοιπόν που εντάσσεται στην ΑΕΚ ο Γκρεγκόρζ Κριχόβιακ, έστω για 9 αγώνες των playoffs σε πρώτη φάση, ας μείνουμε σε αυτό. Ας το χαρούμε, ας τον απολαύσουμε όσο θα είναι εδώ. Δεν (ούτε και θα) συμβαίνει συχνά κάτι ανάλογο και τούτο δεν έχει να κάνει με το συγκεκριμένο club αλλά με όλους τους ελληνικούς συλλόγους. Είναι ένα μικρό θαύμα ότι θα τον έχουμε εδώ, στο εγχώριο ποδόσφαιρο.

Υπό κανονικές συνθήκες, αυτή είναι μεταγραφή αεροδρομίου. Αξίζει να βρεθούν εκεί εκατοντάδες κόσμου για να τον υποδεχθούν, νομίζω ότι κάτι τέτοιο θα συνέβαινε αν ήταν ήδη καλοκαίρι και δεν υπήρχε πίσω αυτή η στραβή σεζόν για την ΑΕΚ. Μετά την προσθήκη του Ριβάλντο, πρόκειται για την πιο τρανταχτή συμφωνία με ξένο ποδοσφαιριστή στην ιστορία της Ένωσης. Αν είχε εξ αρχής και τη μορφή μονιμότητας σε βάθος τριετίας, θα έλεγα ότι είναι ένα σκαλί πιο πάνω και από εκείνη του Ρίμπο, λόγω ηλικίας και προοπτικής, σε συνδυασμό με την είσοδο στο νέο γήπεδο. Φοβερό timing πραγματικά! Είπαμε όμως, ας μείνουμε στο σήμερα, διότι πέραν της αδημονίας να τον δούμε ντυμένο στα κιτρινόμαυρα, υπάρχουν κι ένα σωρό μηνύματα που φέρνει μπροστά αυτή η προσθήκη.

Δεν θα είναι υπερβολή αν κάποιος υποστηρίξει ότι από το απόγευμα του Σαββάτου η μισή Ευρώπη ψάχνει να καταλάβει πως ο -86 φορές διεθνής με την Εθνική Πολωνίας- Κριχόβιακ παίρνει το δρόμο για την Ελλάδα και την ΑΕΚ. Πως δηλαδή ξεγλίστρησε αυτή η ευκαιρία από ομάδες ανώτερων πρωταθλημάτων εν συγκρίσει με το δικό μας, με περισσότερη οικονομική επάρκεια και δυνατότητα σπατάλης. Ακόμα περισσότερο, το πως η Ένωση που έδειξε τέτοια ανημποριά να βρει έναν αμυντικό χαφ για το Γενάρη -κι ενώ τον αναζητούσε επί 5 μήνες- ενήργησε με θαυμαστή αποφασιστικότητα ώστε να μη χαθεί χρόνος. Το χρήμα μίλησε.

Όλα αυτά που την κάνουν περισσότερα από μια σούπερ προσθήκη

Σαφώς, η συγκυρία έπαιξε μεγάλο ρόλο. Το ίδιο και η ανάγκη της ΑΕΚ να βρει ένα δυνατό αγωνιστικό σημείο αναφοράς ενόψει των playoffs με πολύ σημαντική για το μέγεθός της οικονομική υπέρβαση, καθώς το να καρπωθεί ένας παίκτης για μόλις 9 παιχνίδια σχεδόν τα χρήματα του Λε Ταλέκ (700.000 ευρώ) σε όλη τη σεζόν, δεν είναι μια κατάσταση που το club μας έχει συνηθίσει. Ασφαλώς δε, είναι και μια πρώτη ισχυρή ένδειξη -δεν θα πω ακόμα απόδειξη διότι πρέπει πολλά να συμβούν- για το πως ο Δημήτρης Μελισσανίδης αντιμετωπίζει την κατάσταση ενόψει της εισόδου στο νέο γήπεδο. Αν δίνει τόσα χρήματα για δύο μήνες, λογικά θα παρουσιάσει πολλαπλάσια για την ενίσχυση της ομάδας με παίκτες που επιτέλους, θα φορούν τα κιτρινόμαυρα και θα χαίρεσαι να τους βλέπεις.

Πέραν της ουσιαστικής βοήθειας που λογικά ο Κριχόβιακ θα προσφέρει στο γήπεδο, η ένταξή του στην ΑΕΚ ενισχύει πολύ την έξωθεν καλή μαρτυρία της. Δεν το συζητάμε βέβαια πόσο ακόμα θα ενισχύσει το προφίλ της εφόσον βρει τρόπο να κρατήσει κοντά της αυτόν τον ποδοσφαιριστή. Ακόμα κι έτσι όμως, ήδη στις ευρωπαϊκές πιάτσες ταξιδεύει ότι η Ένωση διέθεσε μπόλικο χρήμα για να προσελκύσει ένα τόσο σπουδαίο όνομα. Είναι προφανώς ένα δυνατό επιχείρημα και για τον Φερνάντο Σάντος ή τον κάθε Σάντος που θα επιχειρήσει να φέρει ως προπονητή. Όταν δείχνεις εμπράκτως ότι είσαι διατεθειμένος να αλλάξεις τη λογική και να βελτιώσεις το επίπεδο, μπορείς να πείσεις ότι η δουλειά που προσφέρεις είναι εξόχως ενδιαφέρουσα. Προσθέστε σε αυτήν το νέο παλάτι, τις τελειοποιημένες εγκαταστάσεις και σίγουρα το συνολικό πακέτο γίνεται πολλαπλάσια ελκυστικό συγκριτικά με τα όσα η ΑΕΚ διέθετε τα προηγούμενα χρόνια.

Προσέξτε κάτι εδώ... Γήπεδα και προπονητικές εγκαταστάσεις άρτιες, έχουν πολλοί, πάρα πολλοί σύλλογοι. Αυτό είναι το αυτονόητο για κάθε σπουδαίο προπονητή. Το περιεχόμενο όμως έχει μεγαλύτερη σημασία για τη δουλειά του, αυτή καθαυτή. Οι Κριχόβιακ, οι Τσούμπερ, οι Άμραμπατ, οι Λιβάι Γκαρσία πρέπει να είναι το μίνιμουμ της απαίτησης σε κάθε θέση. Κάποτε, ο Φερνάντο Σάντος προσπαθούσε για μικρά θαύματα με τον Μπούρμπο, τον Κρασσά και τον Κυριακίδη, τότε όμως ο πήχης ήταν χαμηλά. Σήμερα, η ΑΕΚ τον θέλει πίσω για να την κάνει πρωταθλήτρια. Ναι, με κάμποσους Κριχόβιακ ακόμα, θα του παρέχει αυτά που χρειάζεται για να τα καταφέρει. Αυτός πρέπει να είναι ο μελλοντικός δρόμος.

TAGS ΑΕΚ ΑΕΚ ΜΕΤΑΓΡΑΦΕΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ