ΑΕΚ

ΑΕΚ: Το ελλιπές scouting φέρνει Χατζισαφί

Ο Χατζισαφί σε παιχνίδι της Super League με τη φανέλα του Πανιωνίου
Ο Χατζισαφί σε παιχνίδι της Super League με τη φανέλα του Πανιωνίου EUROKINISSI SPORTS

Ο Βαγγέλης Αρναούτογλου γράφει για την επικείμενη απόκτηση του Ιρανού αριστερού μπακ-χαφ η οποία σε μεγάλο βαθμό καταδεικνύει το έλλειμμα δουλειάς στον τομέα αναζήτησης παικτών.

Ξαφνικά λοιπόν στην καθημερινότητά μας εμφανίστηκε το όνομα του Χατζισαφί. Καιρό τώρα η ΑΕΚ προσπαθούσε να επιτύχει την απόκτηση ενός αριστερού μπακ με προφίλ ποδοσφαιριστή πού θα κάλυπτε απόλυτα τις απαιτήσεις του προπονητή. Η αλήθεια είναι ότι ο Βλάνταν Μιλόγεβιτς γνωρίζει από πρώτο χέρι τον Ιρανό. Δεν συνεργάστηκαν μαζί στον Πανιώνιο, αλλά από την εικόνα από την παρουσία του στην Superleague.

Από τότε βέβαια πέρασαν κάποια χρόνια. Και ο ίδιος ο ποδοσφαιριστής πέρασε από δοκιμασίες που δεν ανέδειξαν την καριέρα του ως ιδιαίτερα επιτυχημένη. Το να καταλήγει η ΑΕΚ να αποκτήσει έναν 31χρονο παίκτη από το -χαμηλής ποιότητας- πρωτάθλημα της Περσίας, δημιουργεί ερωτηματικά. Ένα τέτοιο μεγάλο είχε κλονίσει συθέμελα την ομάδα κατά τη διάρκεια του περυσινού καλοκαιριού. Τότε που αποφασίστηκε να προχωρήσει η ομάδα στην απόκτηση του Εμάνουελ Ινσούα.

Δεδομένα και εκείνη η επιλογή δεν είχε γίνει μέσα από σκάουτινγκ, αλλά διότι λανθασμένα δημιουργήθηκε η εντύπωση ότι ο συγκεκριμένος θα μπορούσε να κάνει τη διαφορά. Ο τότε τεχνικός διευθυντής της ομάδας Ίλια Ίβιτς ήταν αρνητικός. Όπως είχε αποκαλύψει το SPORT24 η δική του εισήγηση ήταν ο Μλαντένοβιτς. Ωστόσο άνθρωποι της ομάδας που επηρεάζουν πολύ τη γνώμη του Δημήτρη Μελισσανίδη, δίχως δυστυχώς την απαιτούμενη γνώση σε ποδοσφαιρικό επίπεδο, προέκριναν την επιλογή του Αργεντινού.

Την ιστορία την ξέρουμε έκτοτε... Μολαταύτα φαίνεται ότι δεν ήταν αρκετά διδακτική για την ομάδα. Πηγαίνει ξανά σε μία επιλογή η οποία σε καμία των περιπτώσεων δεν δικαιολογεί το πόσο ψηλά θα έπρεπε να είναι ο πήχης των προσδοκιών και των απαιτήσεων για την ΑΕΚ. Από τα ονόματα που έχουν ακουστεί και γραφτεί, πρόκειται ομολογουμένως για μία απόφαση η οποία σηκώνει πολλή κουβέντα. Είχαν δημιουργηθεί προσδοκίες και απαιτήσεις, αιφνιδιαστικά όμως το ταβάνι κατέβηκε πολύ χαμηλά.

Είναι να αναρωτιέσαι γενικότερα μετά και από αυτή την επιλογή, ποιος είναι ακριβώς ο ρόλος του Παναγιώτη Κονέ και του Γιάννη Παπαδημητρίου στα μεταγραφικά δρώμενα της ομάδας. Έως σήμερα έχουν αποκτηθεί ένας τερματοφύλακας (Στάνκοβιτς) ο οποίος αποτέλεσε εισήγηση ατζέντη και παίκτες που σε καμία των περιπτώσεων δεν προέκυψαν ως αποτέλεσμα scouting. Ονόματα γνωστά και πολυ-δοκιμασμένα, όπως οι Τζαβέλλας, Αραούχο, Λε Ταλέκ. Θα πείτε τώρα ποιος είναι ο λόγος για να κρίνουμε έναν παίκτη πριν πατήσει το γήπεδο; Σωστή τοποθέτηση...

Από την άλλη ωστόσο, καλό θα είναι να βάλουμε σε μία σειρά και την αξιολόγηση των ανθρώπων που επελέγησαν για να γίνουν μεταγραφές. Που είναι αλήθεια το scouting για να οδηγούμαστε ξανά στο σημείο να επιλέγει ο προπονητής έναν ποδοσφαιριστή που ξέρει, παρόλο που πλέον αγωνίζεται σε ένα πρωτάθλημα τόσο χαμηλής ταχύτητας. Χάθηκαν δηλαδή οι αριστεροί μπακ σε όλο τον πλανήτη ώστε να μη βρίσκεται ούτε ένας άφθαρτος για την ΑΕΚ; Ποια είναι η δουλειά που επιτέλους έχουν να παρουσιάσουν αυτοί που επελέγησαν; Έως σήμερα τίποτα!

TAGS ΑΕΚ ΕΛΛΑΔΑ STOIXIMAN SUPER LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ