OPINIONS

Υπάρχει και μια γυναίκα. Νεκρή.

Υπάρχει και μια γυναίκα. Νεκρή.

Έναελεεινόπρωτοσέλιδο. Μια ημέρα που οι γυναίκες θα έπρεπε να αφήσουν τον έρωτα σε δεύτερη μοίρα. Το μάθημα στο σχολείο. Και μια νεκρή.Ο Θοδωρής Κουνάδης γράφει για την "κοπέλα του Πιστόριους που δολοφονήθηκε του Αγίου Βαλεντίνου", τηνΡέεβα Στέενκαμπ.

Στο σχολείο μας έμαθαν ότι είδηση δεν είναι όταν ένας σκύλος δαγκώσει έναν άνθρωπο, αλλά όταν ένας άνθρωπος δαγκώσει ένα σκύλο. Εν μέρει σωστό. Μόνο που το πήραμε και το κάναμε Ευαγγέλιο σε όλα. Από τον τρόπο με τον οποίο παρουσιάζουμε τις ειδήσεις, μέχρι και αυτόν με τον οποίο τις σκεφτόμαστε.

Κάπως έτσι λοιπόν, η είδηση δεν είναι ότι ηΡέεβα Στέενκαμπ δολοφονήθηκε. Η' έστω μια γυναίκα δολοφονήθηκε. Αλλά ότι ο Πιστόριους σκότωσε την κοπέλα του. Και για να μην παρεξηγηθώ, δεν δείχνω με το δάκτυλο όσους την παρουσίασαν έτσι. Αυτή ήταν και η δική μου πρώτη σκέψη...

Πρωί Πέμπτης, ξυπνάω και παίρνω το iPhone στα χέρια μου. Είναι πια σαν τελετουργικό να τσεκάρω τα mails και στη συνέχεια να δω τι γίνεται (πρώτα) στον αθλητικό κόσμο. Είτε μπαίνοντας στο Sport24.gr, είτε στην εφαρμογή που δείχνει πόσος κόσμος διαβάζει το site στο οποίο δουλεύω. Αλλά και τι διαβάζει.

Αυτή τη φορά επέλεξα τον δεύτερο τρόπο και αμέσως είδα έναν ασυνήθιστα μεγάλο αριθμό αναγνωστών για την συγκεκριμένη ώρα. Έπειτα το μάτι πήγε στον αριθμό που έδειχνε τον κόσμο που διάβαζε το πρώτο θέμα. Ασυνήθιστα μεγάλος και αυτός. Και δίπλα "Σκότωσε την κοπέλα του ο...". Η εφαρμογή στο iPhone δεν χωράει όλο τον τίτλο, συνεπώς έπρεπε να πατήσω πάνω στο link για να μπω στο θέμα.

Τα δευτερόλεπτα μέχρι να ανοίξει η είδηση, ηπεριέργειάμου "χτύπησε" κόκκινο. Ποιος ήταν ο δολοφόνος; Για να είναι θέμα στο Sport24.gr θα είναι αθλητής. Είναι Ελληνας; Ξένος; Πόσο μεγάλο όνομα; Λογική η αντίδρασή μου θα σκεφτείτε.

Λογική με τον τρόπο που μάθαμε να αντιλαμβανόμαστε τον κόσμο. Γιατί λίγο μετά την "αποκάλυψη" του δολοφόνου ένιωσα άδειος. Μια νέα κοπέλα ήταν νεκρή, αλλά το πρόσωπο της τραγωδίας ήταν ο θύτης και όχι το θύμα. Με τη ροή ειδήσεων σε όλο τον πλανήτη να παίρνει τη μορφή καταιγίδας: Ο Όσκαρ Πιστόριους αυτό, ο Όσκαρ Πιστόριους εκείνο, ο Όσκαρ Πιστόριους το άλλο. Και κάπου ανάμεσα στον διάσημο Παραολυμπιονίκη και η κοπέλα του. Λες και ήταν απλά το κτήμα του.

Το ελεεινό πρωτοσέλιδο της 'Sun'

Σε ένα βαθμό μπορώ να το αποδεχθώ όλο αυτό το "πανηγύρι". Φαντάζομαι και εσείς ότανμεταφέρετετην είδηση στους γνωστούς σας, κάπως έτσι θα το κάνατε. Είναι όμως ελεεινόκαιτρισάθλιονα έρχεσαι την επόμενη μέρα και να παρουσιάζεις πρωτοσέλιδη φωτογραφία της άτυχης κοπέλας σε ένα σέξι της στιγμιότυπό για το περιοδικό FHM. Της ποιας;

Η 'Sun' επέλεξε μεγάλη γραμματοσειρά για το έγκλημα και το επόμενο μέγεθος για τον Πιστόριους. Για το ποια είναι η κοπέλα, πρέπει να ανατρέξεις κάπου στα πολύ μικρά γράμματα στο άσπρο πλαίσιο. "Εξαφανισμένο" το όνομά της και σε πρώτο πλάνο τα κάλλη της, το κορμί της που εκείνη την ώρα που το έβαζες στο πρωτοσέλιδο, ίσως να μην είχε προλάβει καν να κρυώσει...

Όπως ήταν αναμενόμενο, αρκετός κόσμος εξέφρασε την οργή του για την επιλογή της βρετανικής εφημερίδας, χαρακτηρίζοντάς την από άξεστη έως αηδιαστική.

Στο διαδικτυακό κύμα οργής, ο Ρούπερτ Μέρντοχ- ιδιοκτήτητς της 'Sun'- όχι μόνο δεν απολογήθηκε αλλά πέρασε στην αντεπίθεση! Μίλησε για υποκριτές του διαδικτύου που δεν βλέπουν ότι άλλα Μέσα ανέβασαν περισσότερες παρόμοιες φωτογραφίες της Στέενκαμπ.

Καμία κουβέντα για την ταμπακιέρα. Για το αν είναι ηθική η επιλογή της εφημερίδας του. Αλίμονο αν η δικαιολογία σε ότι ποταπό κάνουμε είναι το γεγονός πώς γίνεται σε μεγαλύτερο βαθμό από άλλους...

Τη σκότωσε του Αγίου Βαλεντίνου

Το δράμα πήρε όμως και άλλη διάσταση: Την σκότωσε του Αγίου Βαλεντίνου. Και να τα tweets και να τα σχόλια για ασύλληπτη τραγωδία. Λες και αν την σκότωνε στις 19 Φλεβάρη ή στις 12 Μάρτη, ηΡέεβα Στέενκαμπ θα ήταν λιγότερο νεκρή. Εδώ σηκώνω τα χέρια ψηλά. Ειδικά όταν διαβάζω τέτοια μέρα αυτά τα σχόλια από γυναίκες!

Ποιος Βαλεντίνος; Δεν αναφέρομαι στη γιορτή στην οποία οι ερωτευμένοι που ντρέπονται 364 ημέρες να κυκλοφορήσουν στους δρόμους με λούτρινα αρκουδάκια και καρδούλες, βγάζουν το άχτι τους. Στις 14/2/2013, εκατομμύρια άνθρωποι από 200 χώρες συμμετείχαν στην παγκόσμια καμπάνια One Billion Rising και κατέβηκαν στους δρόμους χορεύοντας και τραγουδώντας κατά της βίας των γυναικών.

Υπάρχει και μια γυναίκα. Νεκρή.

Ήταν η μεγαλύτερη μαζική διαδήλωση για ένα φαινόμενο που δεν παρατηρείται μόνο σε θεωρητικά απολίτιστες περιοχές του πλανήτη, αλλά είναι σε έξαρση και στα "καλύτερα" σπίτια, στον "πολιτισμένο" δυτικό κόσμο. Και φυσικά και στην Ελλάδα.Ανείπωτεςκαθημερινές τραγωδίες εξελίσσονται δίπλα μας. "Άντρες" που εκμεταλλεύονται τη φυσική δύναμη, θεωρώντας το γυναικείο φύλο κατώτερο.

Σύμφωνα με τις στατιστικές του ΟΗΕ, μία στις τρεις γυναίκες θα βιώσει στη διάρκεια της ζωής της βία, είτε αυτή έχει τη μορφή του ξυλοδαρμού, του βιασμού ή της επίθεσης. Αυτόματα κάνει το φαινόμενο πιο διαδεδομένο από το AIDS, την ελονοσία ή οποιαδήποτε άλλη ασθένεια! Και με βάση του αριθμούς, ένα δισεκατομμύριο γυναίκες που ζουν τώρα, είναι ή θα γίνουν μέρος αυτή της στατιστικής, εξού και One Billion Rising ("Ένα δισεκατομμύριο εξεγείρεται")

Και τι ειρωνεία. Τη μέρα που εκατομμύρια γυναίκεςδιαμαρτύρονται για τη βία εναντίον τους, άλλη μια κοπέλα έχανε τη ζωή της πιθανότατα από μία παρόμοια περίπτωση. Και μάλιστα από έναν άνθρωπο υπεράνω υποψίας. Δικαστής δεν είμαι για βγάλω απόφαση για τον Πιστόριους, αλλά η σκέψη ότι μπορεί να την δολοφόνησε εν ψυχρώ δεν μπορεί να συνδυαστεί με καρδούλες, λουλούδια και σοκολατάκια.

Το λιγότερο θα έπρεπε να μας προβληματίσει, να μας κάνει να στρέψουμε την προσοχή μας στη μάστιγα της βίας κατά των γυναικών και όχι σε Βαλεντίνους. Δείχνοντας παράλληλα και τον απαραίτητο σεβασμό σε έναν νεκρό άνθρωπο...

ΥΓ: Η Ρέεβα Στέενκαμπ, λίγες ώρες πριν δολοφονηθεί, έγραψε στο twitter ότι ανυπομονεί για την αυριανή ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου. Αμέσως μετά έκανε retweet ένα μήνυμα κατά της βίας των γυναικών και συγκεκριμένα του βιασμού. Πιο από τα δύο προβλήθηκε μετά το θάνατό της, το φαντάζεστε...

Υπάρχει και μια γυναίκα. Νεκρή.

Σχόλια, παρατηρήσεις, κουβέντα και στο @thkoun

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ