OPINIONS

Τελείωσαν τα πλέι-οφ, τελειώστε τα επιτέλους

Τελείωσαν τα πλέι-οφ, τελειώστε τα επιτέλους
INTIME SPORTS

Ο Θοδωρής Κουνάδης, έχοντας ζήσει τα πλέι-οφ με διπλή ιδιότητα, εξηγεί γιατί θα κάνει πάρτι όταν η Super League ανακοινώσει επιτέλους την κατάργησή τους.

Ολοκληρώθηκαν τα έβδομα Super League Play Offs της ζωής μου. Αφήνοντας πίσω τους, ό,τι και τα έξι προηγούμενα: Τίποτα. Και δεν μιλάω μόνο με την ιδιότητα του ανθρώπου που ασχολείται με την αθλητική δημοσιογραφία. Τα δύο πρώτα πλέι-οφ τα έζησα πολύ μακριά από τον χώρο. Ως απλός φίλαθλος. Εισπράττοντας το απόλυτο τίποτα.

Ειδικά το ντεμπούτο τους, το 2008, ήταν παρωδία. Με διαίρεση βαθμών διά του τρία, η βαθμολογία στην αρχή ήταν ΑΕΚ 8, ΠΑΟ 7, Άρης 2, Πανιώνιος 0. Υπόθεση για δύο η πρωτιά. Αλλά με την Ένωση διαλυμένη ελέω… Βάλνερ, ο Παναθηναϊκός έκανε περίπατο.

Τελείωσαν τα πλέι-οφ, τελειώστε τα επιτέλους

Πλέι-οφ: Το καινούριο φρούτο της λίγκας αποδείχθηκε ξινό. Ο κόσμος γύρισε την πλάτη, οι περισσότεροι ποδοσφαιριστές το είδαν σαν γερμανικό νούμερο και έτσι οδεύει προς κατάργηση". Αυτό έγραφα τον Ιούνιο του 2008 στο free press περιοδικό "2morrow’" aka τόπος εκτόνωσης του δημοσιογραφικού μου απωθημένου. Που να 'ξερα ότι το απωθημένο θα γινόταν πραγματικότητα και έξι χρόνια μετά θα έγραφα (στο SPORT 24) ακόμα(!) γι' αυτά.

Γιατί η λίγκα δεν τα κατήργησε αλλά εντόπισε το μειωμένο ενδιαφέρον στη διαίρεση. Έφερε ουσιαστικά τις ομάδες σε πιο κοντινές αποστάσεις. Ε, και; Ο Παναθηναϊκός πήρε σχετικά εύκολα άλλες 4 πρωτιές (2009, 2011, 2012, 2014), ενώ ο ΠΑΟΚ ξεπέρασε τον διαλυμένο Ολυμπιακό το 2010. Τερματίζοντας πρώτος και πέρσι μετά την "αυτοκτονία"(;) του Ατρόμητου που φάνηκε να ικανοποιείται από το καλό εισιτήριο του Europa.

Και τι κατάφεραν με τις πρωτιές τους; Πέρα από την πρώτη χρονιά, καμία ομάδα δεν βρέθηκε στους ομίλους του Champions League. Ουσιαστικά έχουμε ένα μίνι πρωτάθλημα που ο πρώτος απλά… ελπίζει. Γι’ αυτό και συχνά παρατηρούνται φαινόμενα χαλάρωσης. Μέχρι και διάλυσης. Έχεις πίσω σου ένα ολόκληρο πρωτάθλημα, και σε βάζουν να παίζεις Τετάρτη-Κυριακή για ένα στόχο που δεν είναι ξεκάθαρος.

Άλλες ομάδες μάλιστα προέρχονται από απραξία 20-25 ημερών γιατί συνήθως μεσολαβούν μέχρι την έναρξη των πλέι-οφ, τελικός κυπέλλου και Πάσχα. Αλλά εδώ η Ξάνθη θα περιμένει 2 μήνες για να παίξει μπαράζ, τι ψάχνεις…

Δηλαδή, η απουσία ενδιαφέροντος είναι θέμα μόνο στόχου; Τότε να βάλουμε και τον πρώτο σε αυτά, για να κριθεί εκεί το πρωτάθλημα. Δεν θα ήταν καλύτερα; Ναι, σίγουρα… Γιατί να μην βάλουμε και τους 18 στα πλέι-οφ. Να κριθούν όλα εκεί… Να παίξουμε ένα επιπλέον μισό πρωτάθλημα βρε αδερφέ. Αφού το βιάζουμε που το βιάζουμε με τα πλέι-οφ.

Γιατί ΕΙΝΑΙ βιασμός ο οποίος δεν παρατηρείται σχεδόν πουθενά στην Ευρώπη σε λίγκες που κρίνονται τίτλοι και ευρωπαϊκά εισιτήρια. Οι ομάδες κάνουν προετοιμασία από τέλη Ιούνη και αρχές Ιούλη για να παίξουν σ’ ένα πρωτάθλημα που διαρκεί 7-8 μήνες. Και να τερματίσουν σε μία θέση σε αυτό! Σχεδόν 10 μήνες ασχολούνται με το πρωτάθλημα. Δεν μπορείς (Βέλγιο) να ακυρώνεις την ομάδα που τερματίζει πρώτη μετά από 30 αγωνιστικές. Δεν γίνεται (Ελλάδα) να δίνεις 1-2 βαθμούς στην ομάδα που με ιδρώτα όλη τη σεζόν τερμάτισε δεύτερη. Και να της λες: Τώρα με αυτούς του πόντους πάλεψε να κρατήσεις αυτή τη θέση σε άλλα 6 παιχνίδια...

Καταργήστε τα επιτέλους!

Θέλετε να δώσετε ενδιαφέρον; ΜΕΙΩΣΤΕ τις ομάδες. Φτιάξτε σταδιακά μια λίγκα με 10 ομάδες και 4 γύρους. Τι λέτε; Θα έχει λιγότερο ενδιαφέρον από τα πλέι-οφ, ένα πρωτάθλημα όπου πχ ο Ολυμπιακός θα παίζει συνολικά 12 φορές με Παναθηναϊκό, ΑΕΚ και ΠΑΟΚ;

Twitter: @thkoun

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ