ΑΕΚ

Η ΑΕΚ ενώθηκε με την ιστορία της: Γήπεδο στη Νέα Φιλαδέλφεια και πρωτάθλημα ως η καλύτερη ομάδα

Η ΑΕΚ ενώθηκε με την ιστορία της: Γήπεδο στη Νέα Φιλαδέλφεια και πρωτάθλημα ως η καλύτερη ομάδα

Η ΑΕΚ αγκάλιασε το πρωτάθλημα και ο Θέμης Καίσαρης εξηγεί ποιο ήταν πάντα το έξτρα παράσημο της Ένωσης, που είχε χάσει για χρόνια.

Όχι, δεν γίνεται να δούμε κι άλλη ανατροπή κι άλλο δράμα στην τελευταία αγωνιστική. Η ΑΕΚ θα πάρει το φετινό πρωτάθλημα.

Έστω και την προτελευταία αγωνιστική, η Ένωση πέρασε μπροστά, "ξεκόλλησε" απ'αυτήν την ισοβαθμία με τον Παναθηναϊκό που φαινόταν να μην σπάει με τίποτα, ούτε στο μεταξύ τους ντέρμπι, ούτε στις δύο ισοπαλίες που ήρθαν αμέσως μετά, στο ΑΕΚ-Ολυμπιακός και στο Παναθηναϊκός-ΠΑΟΚ.

Υποχρέωση νίκης στην έδρα μεγάλου αντιπάλου δεν είναι ποτέ εύκολη υπόθεση. Πόσο μάλλον για τον Παναθηναϊκό που έφτασε ασθμαίνοντας στο φινάλε των playoffs, με παίκτες ξεζουμισμένους από την υπερπροσπάθεια για τον τίτλο, πριν καν έρθει να τους χτυπήσει ο covid-19.

Η ΑΕΚ δεν γινόταν να αφήσει αυτήν την ευκαιρία, πέρασε μπροστά στο "Βικελίδης" και στήνει πάρτι με τον Βόλο την Κυριακή στην OPAP Arena.

Οι οπαδοί της βέβαια δεν περίμεναν, πήγαν στο γήπεδο αμέσως μετά τη λήξη, μετά έσπευσαν στο "Ελευθέριος Βενιζέλος" να υποδεχθούν την ομάδα, ενώ πάρτι στήθηκε και στο "Μακεδόνια" στην αναχώρηση της αποστολής για την Αθήνα.

Αρκούσε και μόνο το γήπεδο

Και κάπου εκεί, στα πλάνα της έκστασης μπροστά από τον δικέφαλο αετό στην OPAP Arena, γεννιέται η σκέψη. Μιλάμε για μια σεζόν ανεπανάληπτη, χωρίς προηγούμενο.

Ας το σκεφτούμε. Φέτος, στη σεζόν 2022-23 η ΑΕΚ μπήκε σε νέο γήπεδο. Έφυγε επιτέλους από την καταδίκη που λέγεται "έδρα μου το Σπύρος Λούης" και μπήκε σε δικό της, ολοκαίνουργιο, σύγχρονο γήπεδο.

Αυτό και μόνο θα αρκούσε για να κάνει τη σεζόν ξεχωριστή. Όπου κι αν ήταν αυτό το νέο γήπεδο, σε οποιοδήποτε σημείο του λεκανοπεδίου.

Αλλά δεν ήταν "όπου". Ήταν "εκεί". Στη Νέα Φιλαδέλφεια. Η ΑΕΚ φέτος δεν εγκαινίασε απλώς το νέο της γήπεδο, αλλά επέστρεψε στον τόπο της, στην καρδιά της, στις ρίζες της.

Αυτό και μόνο, θα ήταν αρκετό για μια ιστορική σεζόν: νέο γήπεδο στη Νέα Φιλαδέλφεια.

Αρκούσε και μόνο η επιστροφή στην κορυφή

Όμως την ίδια σεζόν που τα πρόσωπα των ΑΕΚτζήδων γέμισαν χαμόγελα απλώς και μόνο από το γήπεδο, έρχεται το πρωτάθλημα να προσθέσει έκσταση, ντελίριο.

Δέκατο τρίτο πρωτάθλημα για την ΑΕΚ, μόλις το 2ο μετά το 2000. Αυτό και μόνο θα αρκούσε για να κάνει τη σεζόν ξεχωριστή, όπως έγινε το 2018, όταν μπήκε τη σφραγίδα του "ερχόμαστε".

Όμως, ο οπαδός της Ένωσης τα έζησε φέτος και τα δύο μαζί. Και νέο γήπεδο στη Νέα Φιλαδέλφεια και πρωτάθλημα στην πρώτη σεζόν της επιστροφής στον πυρήνα της ομάδας.

Και μόνο ένα από τα δύο θα ήταν αρκετά, όμως συνέβησαν και τα δύο μέσα σε λίγους μήνες. Και ταυτόχρονα προστέθηκε και έναν τρίτο.

Το λησμονημένο ποδοσφαιρικό DNA

Η ΑΕΚ φέτος δεν επέστρεψε μόνο στην κορυφή και στη φυσική της έδρα, αλλά ενώθηκε και με το ποδοσφαιρικό DNA της. Κι αυτό δεν ήταν ποτέ οι αμέτρητοι τίτλοι, αλλά κάτι άλλο, πιο ιδιαίτερο.

Η ΑΕΚ ήταν πάντα συνυφασμένη με το ωραίο ποδόσφαιρο. Το παράσημο που έφεραν για χρόνια οι φίλοι της ήταν πως η ομάδα τους πάντα στόχευε και κατάφερνε να μαγεύει στο χορτάρι.

Η "καλύτερη μπάλα" ήταν η πάντα η ΑΕΚτζήδικη απάντηση στους τίτλους των "άλλων".

Η φετινή ΑΕΚ επέστρεψε και σ'αυτό. Δεν παίρνει απλώς τον φετινό τίτλο, αλλά τον παίρνει ως η καλύτερη ομάδα του πρωταθλήματος, αυτή που από την αρχή ως το τέλος έστειλε σε όλους το μήνυμα πως είναι ανώτερή τους.

Ξένος ο κλεφτοπόλεμος και η καταστροφή

Αυτή η επιστροφή δεν είναι λιγότερο σημαντική από την επιστροφή στη Νέα Φιλαδέλφεια ή από την επιστροφή στην κορυφή. Όσο ξένο ήταν να βλέπεις την ΑΕΚ να παίζει για χρόνια μακριά από το σπίτι της, άλλο τόσο ξένο ήταν στο μάτι να τη βλέπεις στο χορτάρι να υιοθετεί τον κλεφτοπόλεμο και την καταστροφή.

Η ιστορία θα γράψει πως η η ΑΕΚ το 2023 επέστρεψε στην κορυφή μετά το 2018. Η ιστορία θα γράψει πως την ίδια σεζόν η Ένωση επέστρεψε στην έδρα της μετά από 19.5 χρόνια.

Το έξτρα παράσημο στο πέτο

Η ιστορία θα πρέπει επίσης να προσθέσει πως η ΑΕΚ φέτος επέστρεψε ακόμα πιο πίσω. Στη δεκαετία του 1990, στα τρία σερί πρωταθλήματα από το 1992 ως το 1994.

Γιατί τότε το θέμα δεν ήταν μόνο η τριετής κυριαρχία, αλλά η εικόνα στον αγωνιστικό χώρο. Η σιγουριά όλων, εχθρών και φίλων, πως όταν βλέπεις την ΑΕΚ στο γήπεδο, βλέπεις την ομάδα που παίζει το καλύτερο ποδόσφαιρο στη χώρα.

Αυτό ήταν πάντα το έξτρα παράσημο στο πέτο της Ένωσης. Αυτό που δεν θα έπρεπε να είχε χάσει για τόσο μεγάλο διάστημα.

Φέτος, η ΑΕΚ τα βρήκε όλα μαζί: γήπεδο, τίτλος, ποδόσφαιρο. Ακόμα κι ένα εξ αυτών, θα ήταν σημαντικό. Και τα τρία μαζί, είναι ονειρικά.

Δείτε την Game Night:

TAGS ΑΕΚ ΑΕΚ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ STOIXIMAN SUPER LEAGUE OPAP ARENA
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ