OPINIONS

Το νταμπλ της Ατλέτικο Μαδρίτης το '96

Το νταμπλ της Ατλέτικο Μαδρίτης το '96

Το τελευταίο πρωτάθλημα της Ατλέτικο στη μαγική χρονιά του νταμπλ τη σεζόν 1995/96. Το Κύπελλο, η Λίγκα, η φιέστα, ο Χεσούς Χιλ, ο Άντιτς, ο Σόλε, ο Κάμι, ο Κίκο, ο Τσόλο και όλη η ζωντανή ιστορία των "ίντιος" της Μαδρίτης (pics & videos)

Το Sport24.gr θυμάται το τελευταίο πρωτάθλημα της Ατλέτικο, 24 ώρες πριν τη μεγάλη μάχη του "Καμπ Νόου".

Η μαγική σεζόν του νταμπλ το 1995/96 μαζί με όλους τους πρωταγωνιστές των "ροχιμπλάνκος" σε Κύπελλο και Λίγκα.

Το απόγευμα του Σαββάτου (17/5, 19:00) η Ατλέτικο θα μπει στο "Καμπ Νόου" για να διεκδικήσει το δέκατο πρωτάθλημα της ιστορίας της. Δεν θα είναι εύκολη η αποστολή της, αφού θα αντιμετωπίσει τους "μπλαουγκράνα" μέσα στο σπίτι τους, από την άλλη όμως, δεν έχει την υποχρέωση της νίκης. Της αρκεί να μην χάσει και αν το πετύχει, τότε θα πάρει τον τίτλο 18 χρόνια μετά την μαγική χρονιά του νταμπλ, στο μακρινό 1995/96. Τότε που η μεγάλη ομάδα του Άντιτς και των Τσόλο, Κίκο, Κάμι και Πάντιτς έγραψε μια από τις σημαντικότερες σελίδες στην ιστορία των "ίντιος" της Μαδρίτης.

Αυτήν ακριβώς τη χρονιά θα θυμηθούμε σήμερα στο Sport24.gr. Θα δούμε όλη την πορεία των "ροχιμπλάνκος" στο Κύπελλο και το πρωτάθλημα και θα κλείσουμε με την μεγαλειώδη φιέστα που έστησε στους δρόμους της ισπανικής πρωτεύουσας ο αείμνηστος Χεσούς Χιλ για να εορταστεί το νταμπλ. Ξεκινάμε!

Ο ΑΝΤΙΤΣ ΧΤΙΖΕΙ ΤΗΝ ΑΤΛΕΤΙΚΟ

Το νταμπλ της Ατλέτικο Μαδρίτης το '96

Ο Ράντομιρ Άντιτς "έχτισε" την Ατλέτικο του νταμπλ.

Η σεζόν 1994/95 τελειώνει με την Ατλέτικο να τερματίζει στην 14η θέση, έναν μόλις βαθμό πάνω από τη ζώνη του υποβιβασμού! Η απογοήτευση είναι το συναίσθημα που επικρατεί στις τάξεις του συλλόγου και των φιλάθλων της ομάδας. Ο Χεσούς Χιλ έρχεται σε επαφή με τον Ράντομιρ Άντιτς, τον Σέρβο προπονητή που έχει εντυπωσιάσει με την πολύ καλή δουλειά του στο Οβιέδο. Ο Άντιτς έχει προτάσεις από την μισή Πριμέρα, όμως πείθεται από τον Χιλ και δέχεται να αναλάβει τους "ροχιμπλάνκος".

Αμέσως ξεκινάει ένα ξεκαθάρισμα στο ρόστερ, αποδεσμεύοντας ανάμεσα σε άλλους τους Αμπέλ, Ιβάν Ρότσα, Αδόλφο Βαλένσια, Ιγκόρ Ντομπροβόλσκι και Ρομάν Κοσέτσκι. Στη συνέχεια ξεκινάει την ενίσχυση, αλλά οι πρώτες του προσπάθειες αποτυγχάνουν. Η Οβιέδο θέτει βέτο στην μετακίνηση του Ονόπκο, ενώ ο 19χρονος Μοριέντες προτιμάει την Σαραγόσα. Όμως τότε ο Άντιτς πραγματοποιεί την κίνηση ματ που θα αλλάξει τη μοίρα της Ατλέτικο. Φέρνει στη Μαδρίτη τον τελείως άγνωστο στην Ισπανία συμπατριώτη του, Μιλίνκο Πάντιτς, από τον Πανιώνιο.

Το νταμπλ της Ατλέτικο Μαδρίτης το '96

Ο Πάντιτς αποδείχθηκε η σημαντικότερη προσθήκη στην Ατλέτικο του νταμπλ.

Αποφασίζει να στήσει την ομάδα του γύρω από τον Σόλε, παρά τη γκρίνια που προκαλεί στις τάξεις των φιλάθλων η απόκτηση του Σέρβου χαφ, ακριβώς επειδή δεν τον γνωρίζει κανείς. Επόμενη κίνηση του Άντιτς είναι η μεταγραφή του Λούμπο Πένεφ από τη Βαλένθια. Το παζλ συμπληρώνεται με τους Μολίνα και Σάντι από την Αλμπαθέτε, τον Ρομπέρτο από την Εσπανιόλ και τους νεαρούς επιθετικούς Μπιατζίνι (Αργεντινή) και Κορέα (Ουρουγουάη). Το ρόστερ των 21 παικτών είναι πλέον έτοιμο για το πρωτάθλημα που για πρώτη φορά θα έχει σύστημα βαθμολόγησης 3-1-0, αλλά και 22 ομάδες αντί για 20.

Η ΣΥΝΘΕΣΗ ΤΩΝ ΝΤΑΜΠΛΟΥΧΩΝ

Το νταμπλ της Ατλέτικο Μαδρίτης το '96

Η κλασική ενδεκάδα της Ατλέτικο τη σεζόν του νταμπλ. Πίσω, από αριστερά: Μολίνα, Μπιθκαΐνο, Καμινέρο, Τζέλι, Κίκο, Πένεφ. Μπροστά, από αριστερά: Σιμεόνε, Σάντι, Τόνι, Σολοθάμπαλ, Πάντιτς.

Πριν προχωρήσουμε στο αγωνιστικό μέρος, ας δούμε πρώτα ολοκληρωμένο το ρόστερ της ομάδας της Ατλέτικο που κέρδισε το νταμπλ τη σεζόν 1995/96. Αριθμός φανέλας, όνομα, χώρα, θέση, συμμετοχές και γκολ (μόνο στο πρωτάθλημα).

1. Χοσέ Φρανθίσκο Μολίνα (Ισπανία) τερματοφύλακας 42/0

2. Τομάς (Ισπανία) δεξί μπακ 12/0

3. Τόνι (Ισπανία) αριστερό μπακ 40/0

4. Ρομπέρτο Σολοθάμπαλ (Ισπανία) σέντερ μπακ 40/0

5. Χουάν Μανουέλ Λόπεθ (Ισπανία) σέντερ μπακ 32/2

6. Σάντι (Ισπανία) σέντερ μπακ 37/0

7. Λεονάρντο Μπιατζίνι (Αργεντινή) επιθετικός 28/3

8. Χουάν Μπιθκαΐνο (Ισπανία) αμυντικό χαφ 41/3

9. Λούμπο Πένεφ (Βουλγαρία) σέντερ φορ 37/16

10. Μιλίνκο Πάντιτς (Σερβία) χαφ 41/10

11. Πίρι (Ισπανία) επιθετικό χαφ 19/1

12. Φερνάντο Κορέα (Ουρουγουάη) επιθετικός 9/0

13. Ρικάρδο (Ισπανία) τερματοφύλακας 0/0

14. Ντιέγο Σιμεόνε (Αργεντινή) αμυντικός χαφ 37/12

15. Κίντον Φόρτιουν (Ν. Αφρική) αριστερό χαφ 3/0

16. Χοσέ δε λα Σάγρα (Ισπανία) χαφ 1/0

17. Χουάν Κάρλος (Ισπανία) επιθετικός 13/2

18. Ρομπέρτο (Ισπανία) χαφ 31/3

19. Κίκο (Ισπανία) σέντερ φορ 34/11

20. Ντελφί Τζέλι (Ισπανία) δεξί μπακ 39/1

21. Χοσέ Λουίς Καμινέρο (Ισπανία) χαφ 37/9

Προπονητής: Ραντομίρ Άντιτς (Σερβία)

1. ΤΟ ΚΥΠΕΛΛΟ (10 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 1996)

Το νταμπλ της Ατλέτικο Μαδρίτης το '96

Το πρωτοσέλιδο της As την επόμενη του τελικού (11/4/1996)

Περνάμε τώρα στα αγωνιστικά ξεκινώντας από το ισπανικό Κύπελλο, αφού αυτός είναι ο πρώτος τίτλος που θα κατακτήσουν οι "κολτσονέρος" μέσα στη σεζόν. Οι υποχρεώσεις στο Copa del Rey ξεκινούν από τη δεύτερη φάση με αντίπαλο την Αλμερία, το εμπόδιο της οποίας ξεπερνάει εύκολα η Ατλέτι με δυο νίκες και συνολικό σκορ πρόκρισης 6-2. Στην επόμενη φάση οι "ροχιμπλάνκος" κερδίζουν 4-1 τη Μέριδα στο "Βιθέντε Καλντερόν" και με το εκτός έδρας 4-4 του επαναληπτικού, περνάνε στους "16".

Εκεί κληρώνονται με την Μπέτις του Λορένθο Σέρα Φερέρ. Στο πρώτο ματς στη Μαδρίτη, ο Λόπεθ βάζει νωρίς (6') μπροστά την Ατλέτικο, όμως στο 69' ο Πιέρ ισοφαρίζει και δίνει προβάδισμα πρόκρισης στους "βερδιμπλάνκος". Στη ρεβάνς του "Μπενίτο Βιγιαμαρίν" δυο γκολ των Τζέλι και Πένεφ στο πρώτο ημίχρονο καθαρίζουν την Μπέτις, η οποία απλά μειώνει σε 2-1 με τον Σάμπας στο ξεκίνημα της επανάληψης. Επόμενος αντίπαλος στα προημιτελικά η Τενερίφε των Γιοκάνοβιτς, Χούλιο Γιορέντε, Χουανέλε και Πίτσι.

Το νταμπλ της Ατλέτικο Μαδρίτης το '96

Ο Τσόλο Σιμεόνε με το Copa del Rey (10/4/1996)

Το πρώτο ματς στα Κανάρια τελειώνει ισόπαλο 0-0, στον επαναληπτικό ο Πένεφ σημειώνει χατ-τρικ και οι "ροχιμπλάνκος" παίρνουν με το τελικό 3-0 το εισιτήριο για την τετράδα, όπου τους περιμένει η Βαλένθια των Μεντιέτα και Μιγιάτοβιτς. Σε ένα εκπληκτικό παιχνίδι στο "Μεστάγια", οι "νυχτερίδες" προηγούνται 2-0 στο ημίχρονο, αλλά ο Πάντιτς με δυο δικά του τέρματα ισοφαρίζει 2-2 στην επανάληψη. Μπιατζίνι, Χουάν Κάρλος και Ρομπέρτο ανεβάζουν τον δείκτη του σκορ στο εντυπωσιακό 2-5 για να μειώσει στο 90' ο Μιγιάτοβιτς διαμορφώνοντας το τελικό 3-5!

Στη ρεβάνς του "Βιθέντε Καλντερόν" η Βαλένθια προηγείται 0-1 με τον Βιόλα, όμως ο Πάντιτς ισοφαρίζει 1-1 με πέναλτι στη λήξη του ημιχρόνου και καθαρίζει ουσιαστικά την πρόκριση. Το ματς λήγει 1-2 υπέρ των "τσε", αλλά η Ατλέτικο περνάει στον μεγάλο τελικό της Σαραγόσα, όπου θα αντιμετωπίσει την Μπαρτσελόνα του Γιόχαν Κρόιφ. Οι "μπλαουγκράνα" από τη μεριά τους, έχουν αποκλείσει κατά σειρά τις Έρκουλες (4-1), Νουμάνθια (5-3) και Εσπανιόλ (4-2).

Το νταμπλ της Ατλέτικο Μαδρίτης το '96

Η ενδεκάδα της Ατλέτικο στον τελικό της "Ρομαρέδα". Πίσω, από αριστερά: Μολίνα, Μπιθκαΐνο, Καμινέρο, Κίκο, Τζέλι, Πένεφ. Μπροστά, από αριστερά: Σιμεόνε, Σάντι, Σολοθάμπαλ, Τόνι, Πάντιτς.

Το βράδυ της 10ης Απριλίου του 1996, οι δυο φιναλίστ παρατάσσονται στον αγωνιστικό χώρο της "Ρομαρέδα" με τις εξής συνθέσεις:

Ατλέτικο (Άντιτς): Μολίνα, Τζέλι, Σάντι, Σολοθάμπαλ, Τόνι, Καμινέρο, Μπιθκαΐνο (82' Μπιατζίνι), Σιμεόνε, Πάντιτς, Κίκο (84' Ρομπέρτο), Πένεφ (61' Λόπεθ).

Μπαρτσελόνα (Κρόιφ): Μπουσκέτς, Θελάδες (17' Φερέρ), Ναδάλ, Ποπέσκου, Σέρτζι, Αμόρ, Γουαρδιόλα, Μπακέρο (61' Ρουτζέ), Χάτζι, Φίγκο (75' Προσινέτσκι), Κρόιφ.

Ο Κρόιφ στήνει μια πραγματική παρτίδα σκάκι στην "Ρομαρέδα" βάζοντας μπροστά τον γιό του, Τζόρντι, γυρνώντας πιο πίσω τον Φίγκο και τοποθετώντας δεξιά τον Θελάδες. Ρίχνει μαν του μαν στους Καμινέρο, Κίκο, Πάντιτς, Σιμεόνε και Πένεφ και παίζει 9 εναντίον 9 αφήνοντας ελεύθερο τον Τόνι. Ο Άντιτς αποδέχεται την πρόκληση και απαντάει με τον ίδιο τρόπο, αφήνοντας ελεύθερο τον Θελάδες. Ο νεαρός "μπλαουγκράνα" αλωνίζει από τη δεξιά πλευρά στο πρώτο τέταρτο και η Μπάρσα πιέζει την Ατλέτικο.

Το νταμπλ της Ατλέτικο Μαδρίτης το '96

Η αναμνηστική φωτογραφία των Κυπελλούχων Ισπανίας 1995/96.

Όμως στο 17' ο Θελάδες παθαίνει θλάση και γίνεται αλλαγή. Από εκείνο το σημείο και μετά, τα πράγματα αλλάζουν. Οι "ροχιμπλάνκος" παίρνουν ανάσες, ισορροπούν το παιχνίδι, όμως τα προσωπικά μαρκαρίσματα είναι τόσα πολλά που το παιχνίδι παίζεται σχεδόν αποκλειστικά στο κέντρο με ελάχιστες ευκαιρίες και από τις δυο πλευρές. Στην επανάληψη η Μπάρσα παίρνει ξανά την πρωτοβουλία και κλείνει πίσω την Ατλέτικο. Στο 78' η κεφαλιά του Τζόρντι σταματάει στο οριζόντιο δοκάρι. Η τύχη όμως δεν είναι με τη μεριά των Καταλανών.

Ο Γουαρδιόλα τραυματίζεται ένα λεπτό μετά την τρίτη αλλαγή του Κρόιφ και συνεχίζει κουτσαίνοντας μέχρι το τέλος. Το 90λεπτο βρίσκει τις δυο ομάδες ισόπαλες χωρίς γκολ και ο Μανουέλ Ντίαθ Βέγκα σφυρίζει την έναρξη της παράτασης. Στο 102' ο Χέλι κάνει ένα μπάσιμο από τη δεξιά πλευρά και βγάζει μια σέντρα, την οποία βρίσκει άψογα με το κεφάλι ο Πάντιτς νικώντας τον Μπουσκέτς (πατέρα του Σέρχιο). Το 1-0 πανηγυρίζεται έξαλλα από παίκτες και φιλάθλους. Το σκορ δεν θα αλλάξει και η Ατλέτικο θα κερδίσει τον πρώτο τίτλο της χρονιάς, προσθέτοντας την ένατη Copa del Rey στη συλλογή της. Ο Τόνι παίρνει το τρόπαιο από τα χέρια του Χουάν Κάρλος και η φιέστα ξεκινάει.

Βίντεο: Ατλέτικο - Μπαρτσελόνα 1-0. Όλα όσα έκαναν οι παίκτες της Ατλέτικο 24 ώρες πριν τον τελικό και στη συνέχεια τα highlights του αγώνα και η απονομή (9 & 10/4/1996)

2. ΤΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ (25 ΜΑΙΟΥ 1996)

Περνάμε τώρα στο πρωτάθλημα, τον μαραθώνιο των 42 αγωνιστικών με τις 22 ομάδες. Το ξεκίνημα της Ατλέτικο είναι εκπληκτικό, 4 νίκες σε ισάριθμα παιχνίδια με 12-1 γκολ (4-1 την Ρεάλ Σοθιεδάδ, 0-4 την Ράθινγκ, 0-2 την Αθλέτικ και 2-0 την Χιχόν). Οι "ροχιμπλάνκος" ανεβαίνουν από την πρώτη αγωνιστική στην κορυφή της βαθμολογίας, πέφτουν από αυτήν την 5η αγωνιστική μετά το 0-0 με τη Σεβίγια και επιστρέφουν στην πρώτη θέση μια εβδομάδα αργότερα. Δεν θα ξαναχάσουν την πρωτιά μέχρι τη λήξη του πρωταθλήματος!

Μετά το 0-0 του "Σάντσεθ Πιθχουάν" ακολουθούν 7 αγωνιστικές, στις οποίες η Ατλέτικο πετυχαίνει 5 νίκες και 2 ισοπαλίες, συμπληρώνοντας 12 ματς αήττητη. Στην 13η αγωνιστική επισκέπτεται το γειτονικό "Μπερναμπέου" για το πρώτο ντέρμπι της πόλης. Ένα γκολ του Ραούλ στο 9' σταματάει το σερί των "ροχιμπλάνκος" που γνωρίζουν την πρώτη τους ήττα στη Λίγκα. Δυο εβδομάδες αργότερα η Μπέτις κερδίζει με τη σειρά της την Ατλέτικο στη Σεβίλλη. Τα επόμενα έξι ματς μέχρι την ολοκλήρωση του πρώτου γύρου φέρνουν ακόμα 5 νίκες και μια ισοπαλία, ανάμεσά τους το 3-1 επί της Μπάρσα.

Το νταμπλ της Ατλέτικο Μαδρίτης το '96

Ο Ραούλ σταμάτησε το αήττητο σερί της Ατλέτικο στην 13η αγωνιστική. Εδώ μονομαχεί με τον Καμινέρο.

Η ομάδα του Άντιτς συμπληρώνει το πρώτο μισό του πρωταθλήματος έχοντας συγκεντρώσει 49 βαθμούς (15 νίκες, 4 ισοπαλίες και 2 ήττες) με 39 γκολ υπέρ και 10 κατά. Η διαφορά της από την δεύτερη Κομποστέλα είναι 7 βαθμοί, αλλά απομένουν ακόμα 21 ματς μέχρι να γίνει το όνειρο πραγματικότητα. Ο δεύτερος γύρος ξεκινάει με ήττα στο Ανοέτα (1-0 από την Σοθιεδάδ) και μετά ακολουθούν ακόμα 3 νίκες. Με την ολοκλήρωση της 25ης αγωνιστικής, η Ατλέτικο έχει πλεονέκτημα 11 βαθμών (58-47) απέναντι στις Μπαρτσελόνα και Εσπανιόλ, την μεγαλύτερη σε όλη τη διάρκεια της Λίγκας.

Αμέσως μετά έρχεται η πρώτη εντός έδρας ήττα στη σεζόν. Η Σεβίγια "αλώνει" με το γκολ του Μόγια το "Βιθέντε Καλντερόν", κάτι που επαναλαμβάνει την 30η αγωνιστική η Βαγιαδολίδ με δυο γκολ του Κροάτη Πέτερνατς. Τρεις εβδομάδες αργότερα, η διαφορά της Ατλέτικο συνεχίζει να είναι σημαντική: 8 βαθμοί περισσότεροι από Βαλένθια και Μπάρσα (72-64). Όμως στη συνέχεια ακολουθούν πρώτα η εντός έδρας ήττα από τη Ρεάλ (1-2 με γκολ των Πάντιτς / Σολέρ και Λάουντρουπ) και κατόπιν η εκτός έδρας ισοπαλία (1-1) με την Οβιέδο.

Το νταμπλ της Ατλέτικο Μαδρίτης το '96

Ο Κάμι πανηγυρίζει ένα από τα 9 γκολ που πέτυχε τη σεζόν 1995/96.

Με συμπληρωμένη την 35η αγωνιστική, οι "μπλαουγκράνα" έχουν μειώσει τη διαφορά στους 3 βαθμούς και απειλούν. Φτάνουμε έτσι στην 37η αγωνιστική και στο μεγάλο ντέρμπι του "Καμπ Νόου". Οι Καταλανοί υποδέχονται την Ατλέτικο και με νίκη την πιάνουν στην κορυφή της βαθμολογίας. Πρόκειται για το πιο κρίσιμο παιχνίδι της χρονιάς και για τις δυο ομάδες, αφού έρχεται μόλις 10 μέρες μετά τον τελικό του Κυπέλλου, εκεί όπου η Μπάρσα έχει χάσει στην παράταση με το γκολ του Πάντιτς, χάνοντας μαζί και τον πρώτο στόχο της χρονιάς.

Τα highlights της συνάντησης θα τα δείτε στο βίντεο που υπάρχει στο τέλος του κειμένου και σας συνιστώ να μην τα χάσετε. Πρόκειται για την κορυφαία εμφάνιση της Ατλέτικο σε όλη την μαγική σεζόν του 1995/96. Οι "ροχιμπλάνκος" είναι καταιγιστικοί από το πρώτο μέχρι το τελευταίο λεπτό του αγώνα, κυριαρχούν στο γήπεδο και παίρνουν τη νίκη με τα γκολ των Ρομπέρτο, Μπιθκαΐνο και Μπιατζίνι (1-3). Η διαφορά ανεβαίνει ξανά στους 6 βαθμούς, 5 στροφές πριν το φινάλε.

Το νταμπλ της Ατλέτικο Μαδρίτης το '96

"Dobleti!". Ο πρωτοσέλιδος τίτλος της As την επόμενη της κατάκτησης του πρωταθλήματος από την Ατλέτικο, συνδυάζει τις λέξεις doblete (νταμπλ) και Ατλέτι (26/5/1996)

Στην επόμενη αγωνιστική, η Βαλένθια του Λουίς Αραγονές επισκέπτεται το "Βιθέντε Καλντερόν" και προηγείται δυο φορές με ισάριθμα γκολ του Μιγιάτοβιτς. Πάντιτς και Τζέλι ισοφαρίζουν, όμως ο Πογιάτος σκοράρει στο 74' και οι "νυχτερίδες" παίρνουν το διπλό. Στα δυο ματς που ακολουθούν, η Ατλέτικο κερδίζει την Κομποστέλα (1-3) και την Σαλαμάνκα (2-1), διατηρώντας τη διαφορά ασφαλείας των 4 βαθμών από την δεύτερη πλέον Βαλένθια. Όμως στην προτελευταία αγωνιστική, οι "ροχιμπλάνκος" σκοντάφτουν στην Τενερίφη φέρνοντας 1-1 με την τοπική ομάδα.

Η διαφορά από τη Βαλένθια μειώνεται στους δυο βαθμούς (84-82). Απομένει το παιχνίδι με την Αλμπαθέτε στο "Βιθέντε Καλντερόν", την ίδια στιγμή που η Βαλένθια ταξιδεύει στο Βίγκο για να αντιμετωπίσει την Θέλτα. Οι "νυχτερίδες", για να στερήσουν το πρωτάθλημα από την Ατλέτικο, χρειάζονται δική τους νίκη και ήττα των "κολτσονέρος", αφού δεν ευνοούνται στην ισοβαθμία. Όμως η ομάδα του Άντιτς είναι αδύνατον να χάσει πια αυτόν τον τίτλο. Με συνοπτικές διαδικασίες, πρώτα ο Σιμεόνε στο 13' και μετά ο Κίκο στο 31', διαμορφώνουν το τελικό 2-0 και όταν ακούγεται το σφύριγμα της λήξης, η Ατλέτικο Μαδρίτης είναι και πάλι πρωταθλήτρια μετά από 19 ολόκληρα χρόνια, αλλά και νταμπλούχος για πρώτη φορά στην ιστορία της.

Οι παίκτες αγκαλιάζονται και κλαίνε, ενώ δεκάδες χιλιάδες φίλαθλοι πανηγυρίζουν έξαλλα τον μοναδικό θρίαμβο. Όταν από τα μεγάφωνα αρχίζει να παίζει ο ύμνος της Ατλέτικο, τραγουδούν όλοι μαζί, ενώ ο Χεσούς Χιλ, ανακουφισμένος και δικαιωμένος, στέλνει φιλιά στις εξέδρες. Η φιέστα έχει ξεκινήσει και θα ολοκληρωθεί δυο ημέρες αργότερα με την παρέλαση στους δρόμους της Μαδρίτης.

3. Η ΦΙΕΣΤΑ (27 ΜΑΙΟΥ 1996)

Το νταμπλ της Ατλέτικο Μαδρίτης το '96

Η πομπή περνάει από το συντριβάνι του Neptuno (27/5/1996)

Είναι τόσο μεγάλη η χαρά του Χεσούς Χιλ για τον διπλό θρίαμβο της ομάδας του, που ονειρεύεται και σχεδιάζει κάτι μοναδικό. Μια μεγαλειώδη παρέλαση στο κέντρο της Μαδρίτης για να γιορταστεί η κατάκτηση του «doblete» από όλους τους φίλους της Ατλέτικο. Ο αθεόφοβος Χιλ έρχεται σε μυστική συμφωνία με τον Ζωολογικό κήπο της Μαδρίτης για να νοικιάσει (και φυσικά να πάρουν μέρος στην παρέλαση) τους ελέφαντες.

Το νταμπλ της Ατλέτικο Μαδρίτης το '96

Η είσοδος της πομπής στο "Βιθέντε Καλντερόν" (27/5/1996)

Κάποιος όμως υπάλληλος του Ζωολογικού παίρνει χαμπάρι τι πάει να γίνει και προειδοποιεί την αστυνομία για τον – προφανή – κίνδυνο που θα αποτελούσαν τα συμπαθή παχύδερμα στους δρόμους της Μαδρίτης. Οι αστυνομικοί επαναφέρουν τον Χιλ στα λογικά του και βάζουν 24ωρες φρουρές έξω από τον Κήπο γιατί δεν έχουν την παραμικρή εμπιστοσύνη στον πρόεδρο της Ατλέτικο.

Το νταμπλ της Ατλέτικο Μαδρίτης το '96

Ραντομίρ Άντιτς και Χεσούς Χιλ με τα δυο τρόπαια στο μπαλκόνι του Δημαρχείου της Μαδρίτης (27/5/1996)

Ο Χιλ πάντως δεν το βάζει κάτω. Αφού δεν μπορεί να κάνει την παρέλαση με άγρια ζώα, νοικιάζει άμαξες με άλογα για όλη την ομάδα και 48 ώρες μετά το ματς με την Αλμπαθέτε παίρνει σβάρνα το κέντρο της ισπανικής πρωτεύουσας μέσα από ένα ενθουσιασμένο πλήθος που παραληρεί και αποθεώνει αυτόν και τους παίκτες.

Το νταμπλ της Ατλέτικο Μαδρίτης το '96

"Κατέλαβαν τη Μαδρίτη!". Το πρωτοσέλιδο της As την επομένη της φιέστας. Δεξιά ο Μπιθκαΐνο σκαρφαλωμένος στο άγαλμα του Ποσειδώνα με το κύπελλο του πρωταθλήματος!

Η τεράστια πομπή περνάει από το συντριβάνι του Neptuno στην πλατεία Κάνοβας ντελ Καστίγιο, όπου οι παίκτες σκαρφαλώνουν στο άγαλμα του Ποσειδώνα, φορώντας του κασκόλ της Ατλέτικο. Κατόπιν συνεχίζει μέχρι τον Καθεδρικό ναό της Μαδρίτης όπου ο Χιλ παραδίδει τα δυο τρόπαια στην Παρθένο της Αλμουδένα παίρνοντας την ευλογία του αρχιεπισκόπου και τερματίζει σε ένα κατάμεστο «Βιθέντε Καλντερόν» με μια είσοδο που θυμίζει επιστροφή του Καίσαρα από κατακτητικούς πολέμους. Συνδυασμένα η έκσταση και το ντελίριο!

Αυτές τις στιγμές θέλει να ξαναζήσει η Ατλέτικο του Σιμεόνε το Σάββατο το βράδυ με την κατάκτηση του δέκατου πρωταθλήματος, φέρνοντας το τρόπαιο από το "Καμπ Νόου" στη Μαδρίτη και τον Ποσειδώνα. Αν θα το καταφέρει, θα το ξέρουμε σε λίγες ώρες. Όπως και τότε πάντως, έτσι και φέτος το αξίζει πέρα από κάθε αμφιβολία ή οπαδική συμπάθεια.

Πηγές: As, Marca, lfp.es

Βίντεο: Μπαρτσελόνα - Ατλέτικο 1-3. 37η αγωνιστική της Πριμέρα, η εκτός έδρας νίκη που έβαλε την Ατλέτικο στην τελική ευθεία της Λίγκας με προβάδισμα 6 βαθμών απέναντι στην Μπάρσα. Θαυμάστε την εκπληκτική προσποίηση του Καμινέρο στον Ναδάλ, πριν δώσει την ασίστ στον Ρομπέρτο για να ανοίξει το σκορ (20/4/1996)

Βίντεο: Ατλέτικο - Αλμπαθέτε 2-0. Η 42η και τελευταία αγωνιστική της Λίγκας. Οι ροχιμπλάνκος ήθελαν τη νίκη για να πανηγυρίσουν το πρώτο τους πρωτάθλημα μετά από 19 χρόνια και το πρώτο νταμπλ στην ιστορία τους (25/5/1996)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ