OPINIONS

Το δράμα του "Ριαθόρ"

Το δράμα του "Ριαθόρ"

20 χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από το δράμα του «Ριαθόρ», όταν η «Σούπερ Ντέπορ» έχασε το πρωτάθλημα στο 90’ από την Μπαρτσελόνα. Η ομάδα θαύμα της Κορούνια, η Dream Team του Κρόιφ, ο Τζούκιτς, η Βαλένθια και η ρεβάνς του Κυπέλλου (φωτογραφίες & βίντεο)

Το Sport24.gr θυμάται το μεγαλύτερο ποδοσφαιρικό δράμα στην σύγχρονη Πριμέρα Ντιβισιόν, την απώλεια της Λίγκας από την Ντεπορτίβο.

20 χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από το χαμένο πέναλτι του Τζούκιτς και το τέταρτο σερί πρωτάθλημα από την Μπαρτσελόνα του Κρόιφ.

Το σημερινό κείμενο θυμάται ένα από τα μεγαλύτερα ποδοσφαιρικά «παραμύθια» στη σύγχρονη ιστορία της Πριμέρα Ντιβισιόν, την γέννηση ενός θρύλου που πριν κατακτήσει τη δόξα και φτάσει στην κορυφή, πέρασε πρώτα από τον χειρότερο εφιάλτη μέσα από ένα σενάριο που ελάχιστοι θα μπορούσαν να φανταστούν. Ξεκινώντας από το χτίσιμο της Σούπερ Ντέπορ, θα περάσουμε στο δράμα του «Ριαθόρ» και θα φτάσουμε στη στιγμή της εκδίκησης έναν χρόνο αργότερα, στον τελικό του «Σαντιάγο Μπερναμπέου», που χρειάστηκε 72 ώρες για να ολοκληρωθεί, αλλά έφερε μαζί του τη δικαίωση και την κάθαρση.

Η ΓΕΝΝΗΣΗ ΕΝΟΣ ΜΥΘΟΥ

Ενώ η δυναστεία της Μπαρτσελόνα του Κρόιφ έχει εδραιωθεί στο ξεκίνημα της δεκαετίας του ’90 με τα τρία συνεχόμενα πρωταθλήματα και το Κύπελλο Πρωταθλητριών, μια καινούργια δύναμη κάνει την εμφάνισή της στον ποδοσφαιρικό χάρτη της Ισπανίας. Η Ντεπορτίβο ξεκινάει τη σεζόν 1992/93 με 4 νίκες στα πρώτα 4 ματς του πρωταθλήματος, οδηγώντας την κούρσα της Λίγκας από την κορυφή, κάτι τελείως απίστευτο αν σκεφτούμε ότι λίγους μήνες πριν είχε τερματίσει στην 17η θέση και είχε παραμείνει στην κατηγορία μετά από μια σειρά ψυχοβγαλτικών μπαράζ με την Μπέτις.

Το δράμα του "Ριαθόρ"

Τρεις από τους μεγαλύτερους πρωταγωνιστές της "Σούπερ Ντέπορ". Ο Μπεμπέτο, ο πρόεδρος Αουγκούστο Θέσαρ Λεντόιρο και δεξιά ο προπονητής Αρσένιο Ιγκλέσιας (φωτο La Voz, Xose Castro)

Στις 3 Οκτωβρίου του 1992 η πρωτοπόρος Ντεπορτίβο υποδέχεται τη Ρεάλ Μαδρίτης στα πλαίσια της πέμπτης αγωνιστικής της Πριμέρα. Οι «μερένγκες» προηγούνται 0-2 με δυο γρήγορα τέρματα των Ιέρο και Σαμοράνο και όλα δείχνουν ότι η Ρεάλ θα πάρει μια εύκολη νίκη. Δέκα λεπτά αργότερα, ένας παίκτης άγνωστος στην Ισπανία, αλλά ήδη αστέρας στην πατρίδα του, ο Ζοζέ Ρομπέρτο Γκάμα ντε Ολιβέιρα, ή απλώς Μπεμπέτο, μειώνει το σκορ δίνοντας ελπίδες στους γηπεδούχους. Στην επανάληψη ένα ακόμα τέρμα του Μπεμπέτο και ένα αυτογκόλ από τον Ρικάρντο Ρότσα ολοκληρώνουν την ανατροπή και κάνουν τους φιλάθλους του «Ριαθόρ» να παραμιλάνε.

Για την ιστορία, οι «μερένγκες» δεν θα κερδίσουν στο γήπεδο της Κορούνια για τα επόμενα 16 χρόνια! Εκείνο το βράδυ, μετά το 3-2 επί της Ρεάλ Μαδρίτης, η Κορούνια του μεγάλου «o raposo de Arteixo» Αρσένιο Ιγκλέσιας αρχίζει να μεταμορφώνεται στον μύθο της «Σούπερ Ντέπορ». Μια ομάδα που έχει χτίσει η «αλεπού» Αρσένιο πάνω στο 1-5-3-2 με μεγάλες προσωπικότητες σε κάθε γραμμή. Ο Λιάνιο στο τέρμα, ο Τζούκιτς στην άμυνα, οι Μάουρο Σίλβα και Φραν στο κέντρο και ο Μπεμπέτο στην επίθεση. Όλοι αυτοί πλαισιωμένοι από ικανότατους ποδοσφαιριστές που έχουν φύγει από τις ομάδες τους για διάφορους λόγους καταλήγοντας στην Κορούνια.

Το δράμα του "Ριαθόρ"

Η "Σούπερ Ντέπορ" σε πλήρη παράταξη. Πάνω, από αριστερά: Λιάνιο, Μπόρο, Τζούκιτς, Μάουρο Σίλβα, Ντονάτο, Νάντο. Κάτω, από αριστερά: Μανχαρίν, Λόπεθ Ρεκάρτε, Μπεμπέτο, Φραν, Ριμπέρα. (φωτο La Voz, Cesar Quian)

Οι Μπόρο και Νάντο από τη Βαλένθια, οι Αλφρέδο και Ντονάτο από την Ατλέτικο Μαδρίτης, ο Λόπεθ Ρεκάρτε από την Μπαρτσελόνα, ο Κλαούντιο Μπαραγάν από τη Μαγιόρκα, ο Χαβιέρ Μανχαρίν από την Σπόρτινγκ Χιχόν και ο Αδόλφο Αλντάνα από τη Ρεάλ Μαδρίτης ανάμεσα σε άλλους, συμπληρώνουν τη ραχοκοκαλιά ενός συνόλου που τερματίζει στην τρίτη θέση της Πριμέρα την περίοδο 1992/93, παίζοντας ελεύθερο, χαρούμενο και επιθετικό ποδόσφαιρο (πρώτος σκόρερ της Λίγκας ο Μπεμπέτο με 29 γκολ), στηριγμένο όμως πάνω απ’ όλα σε μια γρανιτένια άμυνα που δέχεται γκολ...μόνο από σύμπτωση.

ΤΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ 1993/94

Αρχίζοντας το πρωτάθλημα του 1993/94, η Μπαρτσελόνα εμφανίζεται σαν το ακλόνητο φαβορί για τον τίτλο, έχοντας μάλιστα ενισχύσει την επίθεσή της με την απόκτηση του Ρομάριο (θα σημειώσει 30 τέρματα και θα βγει πρώτος σκόρερ). Όλοι προβλέπουν έναν υγιεινό περίπατο των «μπλαουγκράνα», μη θεωρώντας τη Ρεάλ ικανή να ακολουθήσει τους ονειρώδεις ρυθμούς της «ντριμ τιμ» του Γιόχαν Κρόιφ. Η διοργάνωση προχωράει και η Μπάρσα αφήνει από την αρχή τους «μερένγκες» πίσω. Βρίσκει όμως τον μπελά της από την Κορούνια. Η ομάδα μοντέλο του γέρο-Αρσένιο έχει αποκτήσει συμπάθειες σε όλη την Ισπανία και έχει μετατραπεί σε σύγχρονη ποδοσφαιρική Σταχτοπούτα.

Το δράμα του "Ριαθόρ"

Φάση από τον αγώνα της Ντέπορ με τη Βαλένθια. Ο Φραν μονομαχεί με τον Κίκε Σάντσεθ Φλόρες, ενώ πίσω δεξιά παρακολουθεί ο Μεντιέτα. (φωτο La Voz, Xose Castro)

Από την 14η αγωνιστική ξεπερνάει τη Μπαρτσελόνα στη βαθμολογία και παραμένει στην κορυφή μέχρι την τελική ευθεία. Δημιουργεί ένα πραγματικά απίστευτο αμυντικό ρεκόρ δεχόμενη μόνο 18 τέρματα σε 38 αγώνες (καλύτερη επίδοση όλων των εποχών στην Ισπανική Λίγκα), που πολύ δύσκολα θα καταρριφθεί στα επόμενα χρόνια. Φτάνοντας στην τελευταία αγωνιστική, η Ντέπορ έχει ένα βαθμό περισσότερο από την Μπαρτσελόνα (55 έναντι 54) και κρατάει την τύχη στα χέρια της περιμένοντας την αδιάφορη Βαλένθια στο «Ριαθόρ». Όλη η Ισπανία (εκτός των Καταλανών βέβαια) εύχεται να δει την κούπα στα χέρια του Φραν.

Στο άλλο στρατόπεδο τα πράγματα δεν είναι τόσο ρόδινα. Η υποχρεωτική χρησιμοποίηση μόνο τριών ξένων σε κάθε παιχνίδι, έχει δημιουργήσει τριβές. Ο Λάουντρουπ που λόγω της έλευσης του Ρομάριο, βλέπει τα περισσότερα παιχνίδια από τον πάγκο (αφού Κούμαν και Στόιτσκοφ είναι αναντικατάστατοι), χαλάει την καλή του σχέση με τον Κρόιφ. Ο Βραζιλιάνος από την άλλη, δεν χάνει ευκαιρία να παρασέρνει τον Στόιτσκοφ στα νυχτοπερπατήματά του (είχε κυλήσει ο τέντζερης βρίσκοντας το καπάκι), διαταράσσοντας για πρώτη φορά τη σιδερένια πειθαρχία των αποδυτηρίων.

ΣΑΒΒΑΤΟ 14 ΜΑΙΟΥ 1994, 20:30

Το δράμα του "Ριαθόρ"

Φάση στην περιοχή της Βαλένθια. Ο Γκονθάλεθ διώχνει τη μπάλα μπροστά από τον Φερνάντο, ενώ παρακολουθούν Μπεμπέτο και Κίκε Σάντσεθ Φλόρες. (14-5-1994)

Στις 14 Μαΐου του 1994, το κατάμεστο «Ριαθόρ» υποδέχεται τη Βαλένθια του Γκους Χίντινκ, ενώ την ίδια στιγμή στο «Καμπ Νόου» της Βαρκελώνης, η Σεβίγια του Λουίς Αραγονές παρατάσσεται απέναντι στους «μπλαουγκράνα». Η Ντέπορ χρειάζεται οπωσδήποτε τη νίκη γιατί δεν την ευνοεί η ισοβαθμία. Η Βαλένθια είναι αδιάφορη, ενώ η Σεβίγια θέλει μόνο νίκη επί της Μπάρσα για να κρατήσει ζωντανές τις ελπίδες που έχει για να πάρει το τελευταίο εισιτήριο για το Κύπελλο UEFA. Οι τέσσερις ομάδες στα δυο κρίσιμα ματς, αγωνίστηκαν ως εξής:

Το δράμα του "Ριαθόρ"

Μπακέρο και Τσόλο Σιμεόνε από το παιχνίδι της Μπαρτσελόνα με την Σεβίγια (14-5-1994)

Ντεπορτίβο (Αρσένιο Ιγκλέσιας): Λιάνιο, Μπόρο, Νάντο, Ριμπέρα, Τζούκιτς, Μάουρο Σίλβα, Λόπεθ Ρεκάρτε, Ντονάτο (74’ Αλφρέδο), Μανχαρίν, Φραν, Μπεμπέτο.

Βαλένθια (Γκους Χίντινκ): Γκονθάλεθ, Κίκε Σάντσεθ Φλόρες, Σερέρ, Καμαράσα, Χινέρ, Μεντιέτα, Αρόγιο, Μιγιάτοβιτς (84’ Τομάς), Γκάλβεθ (78’ Ντιέγο Ριμπέρα), Φερνάντο, Άλβαρο.

Μπαρτσελόνα (Γιόχαν Κρόιφ): Θουμπιθαρέτα, Φερέρ, Γουαρδιόλα, Εουσέμπιο, Ναδάλ, Μπακέρο, Αμόρ, Στόιτσκοφ, Λάουντρουπ, Ρομάριο (74’ Κούμαν), Σέρτζι (78’ Γκοϊκοετσέα).

Σεβίγια (Λουίς Αραγονές): Ουνθουέ, Μαρταγόν, Σολέρ, Κορτίχο, Ντιέγο, Μάρκος (69’ Ντελ Κάμπο), Ράφα Παθ, Μόγια (76’ Τεβενέτ), Σούκερ, Σιμεόνε, Μπάνγκο.

Το δράμα του "Ριαθόρ"

Το "καταραμένο" πέναλτι του Τζούκιτς. Ο Γκονθάλεθ έχει μπλοκάρει τη μπάλα και το δράμα του "Ριαθόρ" φτάνει στην κορύφωσή του. (φωτο La Voz, Xose Castro)

Το πρώτο ημίχρονο στη Γαλίθια τελειώνει 0-0. Οι «Λεβαντίνοι», αν και αδιάφοροι, παίζουν σα να διεκδικούν αυτοί το πρωτάθλημα. Η αγωνιστική τους συμπεριφορά κάνει και τους λίγους που αμφέβαλλαν, να είναι πλέον σίγουροι πως η Βαλένθια έχει δεχτεί το περίφημο «βαλιτσάκι» των Καταλανών. Την ίδια στιγμή όμως η Μπάρσα πηγαίνει στα αποδυτήρια χάνοντας 1-2! Τσόλο Σιμεόνε (ναι, ο σημερινός τεχνικός της Ατλέτικο) και Ντάβορ Σούκερ έχουν σκοράρει για τη Σεβίγια, σκορπώντας την ανησυχία στο «Καμπ Νόου». Εκείνη την ώρα η Ντέπορ είναι πρωταθλήτρια.

Το δράμα του "Ριαθόρ"

Το ματς έχει λήξει και οι φίλαθλοι της Ντέπορ προσπαθούν να παρηγορήσουν τους πάικτες της ομάδας τους.

Το δεύτερο μέρος ξεκινάει με ολόκληρη την Ισπανία καθηλωμένη μπροστά στις μικρές οθόνες. Στο 50’ ο Στόιτσκοφ ισοφαρίζει 2-2 και στο τελευταίο τέταρτο οι «μπλαουγκράνα» ξεσπάνε, πετυχαίνοντας τρία ακόμα τέρματα με τους Ρομάριο, Λάουντρουπ και Μπακέρο. Η Βαρκελώνη έχει πλέον αυτιά και μάτια μόνο για το «Ριαθόρ». Οι παίκτες της Ντέπορ έχοντας μάθει τα κακά μαντάτα, κάνουν την απέλπιδα προσπάθεια να σημειώσουν το πολύτιμο γκολ που θα τους δώσει το πρωτάθλημα για πρώτη φορά στην ιστορία τους. Η Βαλένθια όμως αντιστέκεται σθεναρά.

Το δράμα του "Ριαθόρ"

Φίλαθλοι της Ντέπορ προσπαθούν να σηκώσουν όρθιο τον απαρηγόρητο Τζούκιτς.

Το παιχνίδι στο «Καμπ Νόου» τελειώνει και η αγωνία χτυπάει κόκκινο για τρίτη συνεχόμενη χρονιά. Στο «Ριαθόρ» παίζεται το τελευταίο λεπτό όταν.... Όταν ο Νάντο μπαίνει στην περιοχή της Βαλένθια, ο Σερέρ τον ανατρέπει και ο Λόπεθ Νιέτο σφυρίζει πέναλτι υπέρ των γηπεδούχων. Χαμός. Ντελίριο. Οι Ντεπορτιβίστας πανηγυρίζουν, την ίδια στιγμή που οι κερκίδες έχουν πάρει φωτιά. Όμως στη μοναδική αλλαγή που έχει κάνει ο Αρσένιο στη διάρκεια του παιχνιδιού, έχει βγει ο σπεσιαλίστας Ντονάτο. Όλα τα μάτια πέφτουν πάνω στον Μπεμπέτο, αλλά ο Βραζιλιάνος, έχοντας λυγίσει από την πίεση, αρνείται να εκτελέσει την εσχάτη.

Το δράμα του "Ριαθόρ"

Όλο το δράμα του "Ριαθόρ" αποτυπωμένο στο πρόσωπο του Τζούκιτς.

Την ίδια στιγμή οι οπαδοί της Μπάρσα κάθονται παγωμένοι στις θέσεις τους, αδύναμοι να πιστέψουν αυτό που συμβαίνει. Ο Κρόιφ ψάχνει μάταια ένα τσιγάρο. Στο «Ριαθόρ» οι συμπαίκτες και ο Αρσένιο κοιτούν τον Μπεμπέτο αποσβολωμένοι. Οι φίλοι του, Μάουρο Σίλβα και Ντονάτο προσπαθούν να τον μεταπείσουν. Μάταια. Τότε ο Τζούκιτς παίρνει τη μπάλα και την στήνει στο σωστό σημείο. Απομακρύνεται και για λίγα δευτερόλεπτα κοιτάζει προς την αντίπαλη εστία. Η σιγή είναι θεατρική. Στο «Ριαθόρ» και στο «Καμπ Νόου» δεν ακούγεται ούτε ψίθυρος. Ο Σέρβος κινείται προς τη μπάλα, σουτάρει άτσαλα και ο τερματοφύλακας της Βαλένθια, Γκονθάλεθ, μπλοκάρει. Το δράμα στην κορύφωση του. Δευτερόλεπτα μετά ο Λόπεθ Νιέτο σφυρίζει τη λήξη του αγώνα στέλνοντας την Ντέπορ στην κόλαση.

Το δράμα του "Ριαθόρ"

"Το τρίτο θαύμα". Ο πρωτοσέλιδος τίτλος της As την επόμενη του 0-0 στο "Ριαθόρ" που έστειλε τον τίτλο στην Μπαρτσελόνα, για τρίτη συνεχόμενη σεζόν στην τελευταία αγωνιστική (15-5-1994)

Οι εικόνες μέσα στον αγωνιστικό χώρο είναι πολύ δύσκολο να περιγραφούν. Ο Ντζούκιτς περιφέρεται σα φάντασμα ενώ ο Μπεμπέτο κλαίει γοερά με λυγμούς. Η ποδοσφαιρική Ισπανία έχει βιώσει το απόλυτο δράμα. Οι «μπλαουγκράνα» είναι για τρίτη συνεχόμενη φορά οι πρωταθλητές της τελευταίας στιγμής, όμως οι «κατάρες» όλων των Ισπανών συνοδεύουν τα έξαλα πανηγύρια τους. Τέσσερις μέρες μετά, στο Ολυμπιακό Στάδιο της Αθήνας, η Μίλαν του Καπέλο θα τους σκορπίσει με το βαρύ 4-0. Η κάθαρση έχει πραγματοποιηθεί. Αλλά απομένει η ρεβάνς. Η οποία δεν θα αργήσει. Θα έρθει έναν χρόνο αργότερα…

Βίντεο: Depor vs Valencia & Barca vs Sevilla (14-5-1994)

ΤΕΛΙΚΟΣ COPA DEL REY 1994/95

Ένα χρόνο μετά το δράμα του «Ριαθόρ», Ντεπορτίβο και Βαλένθια φτάνουν στον τελικό του ισπανικού Κυπέλλου. Η Κορούνια έχει αποκλείσει την Γέιδα (συνολικό σκορ 7-1), την Αθλέτικ (3-0) και την Σπόρτινγκ Χιχόν (2-1). Οι «νυχτερίδες» έχουν περάσει τη Ρεάλ Μαδρίτης (4-2), την Μαγιόρκα (4-1) και την Αλμπαθέτε (3-2). Το ματς που θα κρίνει ποια ομάδα θα πάρει την Copa del Rey έχει οριστεί να διεξαχθεί στις 24 Ιουνίου του 1995 στο «Σαντιάγο Μπερναμπέου».

Το δράμα του "Ριαθόρ"

Το πρωτοσέλιδο της Mundo Deportivo την επόμενη του τελικού (28-6-1995)

Οι παίκτες της Ντέπορ, που έχουν τερματίσει ξανά στη 2η θέση της Λίγκας, αυτή τη φορά πίσω από τη Ρεάλ Μαδρίτης, δεν έχουν ξεχάσει τον τρόπο με τον οποίο έχασαν 13 μήνες νωρίτερα το πρωτάθλημα. Ούτε από ποιους… Ο Αρσένιο, ήδη στα 64, έχει ανακοινώσει ότι αυτή θα είναι η τελευταία του σεζόν στους πάγκους. Πρόκειται λοιπόν και για την τελευταία του ευκαιρία να κατακτήσει έναν τίτλο με την αγαπημένη του Ντεπορτίβο. Το Σάββατο 24 Ιουνίου του 1995, οι δυο ομάδες παρατάσσονται ως εξής στον αγωνιστικό χώρο:

Ντεπορτίβο (Αρσένιο Ιγκλέσιας): Λιάνιο, Λόπεθ Ρεκάρτε, Μπόρο, Τζούκιτς, Ριμπέρα, Νάντο, Αλντάνα (50’ Αλφρέδο), Ντονάτο, Φραν, Μανχαρίν (90’ Μπαραγάν), Μπεμπέτο.

Βαλένθια (Χοσέ Μανουέλ Ριέλο): Θουμπιθαρέτα, Μεντιέτα, Χινέρ, Καμαράσα, Χουάν Κάρλος (81’ Γκάλβεθ), Πογιάτος, Μαζίνιο, Γκόμεθ, Ρομπέρτο, Μιγιάτοβιτς, Πένεφ.

Το δράμα του "Ριαθόρ"

Φραν και Καμαράσα διεκδικούν τη μπάλα (27-6-1995)

Ο τελικός ξεκινάει με ένα ψιλόβροχο που δεν προμηνύει σε τίποτα τον κατακλυσμό που θα ακολουθήσει. Η Ντέπορ προηγείται στο 35’ με ένα τέρμα του Μανχαρίν και το 1-0 είναι το σκορ του ημιχρόνου. Στην επανάληψη η βροχή δυναμώνει και πολύ γρήγορα γίνεται ακραίο φαινόμενο (η χειρότερη βροχόπτωση στη Μαδρίτη τα τελευταία 40 χρόνια). Οι παίκτες των δυο ομάδων προσπαθούν να παίξουν ποδόσφαιρο σε μια ατελείωτη νεροτσουλήθρα και κάτω από έναν πρωτόγνωρο καταρράκτη. Στο 70’ ο Μιγιάτοβιτς με ένα φάουλ έξω από την περιοχή φέρνει το ματς στα ίσια, όμως αμέσως μετά η βροχή γίνεται χαλάζι και ο Γκαρθία Αράντα αναγκάζεται να διακόψει το παιχνίδι στο 79’.

Το δράμα του "Ριαθόρ"

Ο Αλφρέδο έχει πετύχει το νικητήριο 2-1 και πανηγυρίζει έξαλλα μαζί με τους Μανχαρίν και Μπεμπέτο (27-6-1995) (φωτο La Voz, Cesar Quian)

Οι σκηνές που ακολουθούν είναι πραγματικά απίστευτες. Το «Μπερναμπέου» είναι πλημμυρισμένο σε τέτοιο σημείο, που όσοι βρίσκονται στους βοηθητικούς χώρους και στη φυσούνα, είναι μέχρι τη μέση μέσα στο νερό. Όταν ο διαιτητής ξαναβγαίνει στον αγωνιστικό χώρο για να κάνει τον τυπικό έλεγχο του αγωνιστικού χώρου πριν κλείσει οριστικά το φύλλο αγώνα, θυμίζει σκηνές από τον «Ιντιάνα Τζόουνς» χωρίς υπερβολή. Οι εικόνες που θα δείτε στο βίντεο που ακολουθεί, μιλάνε από μόνες τους. Η διοργανώτρια αρχή συνεδριάζει και αποφασίζει ότι τα 11 λεπτά του τελικού που απομένουν, θα διεξαχθούν στο «Μπερναμπέου» μετά από 72 ώρες, το βράδυ της Τρίτης 27 Ιουνίου.

Βίντεο: Deportivo vs Valencia, final Copa del Rey 1995

Πράγματι, το βράδυ της Τρίτης, 81.000 πιστοί φίλαθλοι των δυο ομάδων δίνουν ξανά το παρόν στο γήπεδο της Ρεάλ και το παιχνίδι ξαναρχίζει από το 79’ με το σκορ να βρίσκεται στο 1-1. Δύο λεπτά αργότερα, ο Μανχαρίν βγάζει από αριστερά μια μαγική μπαλιά στον Αλφρέδο, ο οποίος κοντρολάρει με το στήθος, αποφεύγει τον Χουάν Κάρλος και στέλνει με κεφαλιά τη μπάλα στα δίχτυα του Θουμπιθαρέτα. Η Ντέπορ προηγείται 2-1, θα κρατήσει μέχρι το τέλος του ματς και θα κατακτήσει τον πρώτο τίτλο της ιστορίας της ως ομάδα της Πριμέρα Ντιβισιόν.

Το δράμα του "Ριαθόρ"

Η Σούπερ Ντέπορ, Κυπελλούχος Ισπανίας της σεζόν 1994/95.

Όλη η αγωνία, η απογοήτευση, οι αποτυχίες της τελευταίας στιγμής, οι εφιάλτες, θα ξεχαστούν και οι παίκτες μαζί με τον Αρσένιο και τους φιλάθλους τους θα ξεκινήσουν ένα πανηγύρι που θα ολοκληρωθεί μετά από 48 ώρες στην Κορούνια. Η μεγάλη αυτή ομάδα που έγραψε τη δική της ιστορία στο ισπανικό ποδόσφαιρο, προσφέροντας θέαμα και συγκινήσεις, η θρυλική «Σούπερ Ντέπορ» του «γέρου μάγου» από το Αρτέιτσο, μπόρεσε τελικά να πανηγυρίσει έναν τίτλο που τόσο άξιζε. Το Κύπελλο του 1995 αποτελεί ορόσημο για το ποδόσφαιρο της Γαλικίας και άνοιξε τον δρόμο για ακόμα μεγαλύτερες επιτυχίες την μαγική διετία του 2000/02, όταν κατακτήθηκαν ένα πρωτάθλημα, ένα Κύπελλο και δυο Σούπερ Καπ.

Πηγές: La Voz de Galicia, As, Marca, Mundo Deportivo, lfp.es

Βίντεο: Deportivo vs Valencia 2-1, τα γκολ του τελικού (27-6-1995)

Βίντεο: Το νικητήριο γκολ του Αλφρέδο στον τελικό του Κυπέλλου εναντίον της Βαλένθια (27-6-1995)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ