OPINIONS

FC Barcelona made in Masia!

FC Barcelona made in Masia!

Την περασμένη Κυριακή η Μπαρτσελόνα αγωνίστηκε απέναντι στη Λεβάντε με 11 παίκτες που προέρχονται από τη Μασία. Με αυτή την αφορμή, το Sport24.gr σας θυμίζει πώς λειτουργεί η περίφημη ακαδημία των «μπλαουγκράνα», ένα από τα μεγαλύτερα ποδοσφαιρικά εργαστήρια στον κόσμο. (φωτογραφίες & videos)

Η Μπαρτσελόνα αποτελεί ένα υπόδειγμα λειτουργίας σε ότι αφορά τις ποδοσφαιρικές της ακαδημίες.

Η Μασία έζησε την περασμένη Κυριακή (18/11/2012) μια ημέρα ορόσημο στην ιστορία της.

Το Sport24.gr είχε επισκεφθεί τη Μασία πριν 2 χρόνια και είχε κάνει μια αναλυτική παρουσίαση των «μπλαουγκράνα» φυτώριων. Το κείμενο ξεκινούσε ως εξής: Αν η Μπαρτσελόνα είναι το καμάρι της Καταλονίας, τότε η «Μασία» είναι το καμάρι της Μπαρτσελόνα. Η περίφημη ακαδημία των «μπλαουγκράνα» με το μοναδικό οργανόγραμμα και την παραδειγματική λειτουργία της, είναι ένα από τα μεγαλύτερα ποδοσφαιρικά «εργαστήρια» στον κόσμο.

Είναι προφανές ότι από τότε μέχρι σήμερα δεν έχουν υπάρξει αλλαγές σε ένα έτσι κι αλλιώς δοκιμασμένο και απόλυτα επιτυχημένο μοντέλο παραγωγής νέων ταλέντων για τον καταλανικό σύλλογο. Όμως την περασμένη Κυριακή (18/11/2012) η Μασία έζησε ακόμα μια ιστορική στιγμή, με αφορμή την οποία αξίζει τον κόπο να θυμηθούμε πώς λειτουργεί. Στο παιχνίδι της Μπαρτσελόνα με τη Λεβάντε, ο Βιλανόβα παρέταξε στην αρχική ενδεκάδα δέκα παίκτες που έχουν περάσει από τις ακαδημίες των «μπλαουγκράνα».

Ο μοναδικός εκτός Μασία παίκτης ήταν ο Ντάνι Άλβες. Όταν ο Βραζιλιάνος τραυματίστηκε στο 13ο λεπτό της συνάντησης, τη θέση του πήρε ο Μαρτίν Μοντόγια και έτσι η Μπαρτσελόνα, για πρώτη φορά στην ιστορία της, αγωνίστηκε σε επίσημο παιχνίδι με μια ενδεκάδα η οποία προέρχεται αποκλειστικά από παίκτες που διδάχτηκαν τα μυστικά της μπάλας στα φυτώρια των «μπλαουγκράνα». Μικρή σημασία έχει το γεγονός ότι οι Πικέ, Σεσκ και Άλμπα έφυγαν από τη Βαρκελώνη για να επιστρέψουν αργότερα σε αυτή.

FC Barcelona made in Masia!

Η ενδεκάδα που ξεκίνησε το ματς με τη Λεβάντε. Όταν στο 13' της συνάντησης αποχώρησε τραυματισμένος ο Άλβες και στη θέση του πέρασε ο Μοντόγια, έγινε το 11 στα 11 από τη Μασία!

Η ουσία είναι ότι ανάμεσα στους 11 παίκτες κόντρα στη Λεβάντε, υπήρχαν 9 πρωταθλητές Ευρώπης από το περασμένο καλοκαίρι και ένας ακόμα που έχει κερδίσει 3 συνεχόμενες χρυσές μπάλες και ετοιμάζεται για την τέταρτη! Οι Βαλντές, Πουγιόλ, Πικέ, Μοντόγια, Άλμπα, Μπουσκέτς, Ινιέστα, Τσάβι, Σεσκ, Πέδρο και Μέσι πρόσθεσαν ακόμα μια σημαντική σελίδα στην ιστορία της Μπαρτσελόνα, δικαιώνοντας για πολλοστή φορά το επιτυχημένο μοντέλο της Μασία.

Ο εντοπισμός των ταλέντων σε ολόκληρη την Ισπανία, αλλά και στον υπόλοιπο κόσμο, μέσα από ένα άρτια οργανωμένο δίκτυο σκάουτ και «κατασκόπων» και στη συνέχεια η αξιοποίηση και εκπαίδευση των πιτσιρικάδων, επιτρέπει στον σύλλογο να διατηρεί τη δική του φυσιογνωμία, στηριζόμενος σε τεράστιο βαθμό στα δικά του «προϊόντα», σε ποδοσφαιριστές δηλαδή που έχουν διαμορφωθεί μέσα από την πολυδιάστατη έννοια του «mes que un club». Ας περάσουμε όμως να δούμε πώς λειτουργεί η περίφημη ακαδημία των «μπλαουγκράνα».

MASIA DE CAN PLANES (1979-2011)

FC Barcelona made in Masia!

Η Μασία στεγάζεται από τον Ιούλιο του 2011 στις νέες της εγκαταστάσεις, στο προπονητικό κέντρο Joan Gamper. Η επίσημη ονομασία της ακαδημίας των «μπλαουγκράνα» είναι «Centre de Formació Oriol Tort», τιμώντας με αυτόν τον τρόπο τον πρώτο διευθυντή της Μασία, Οριόλ Τορτ. Τα επίσημα εγκαίνια έγιναν στις 20 Οκτωβρίου του 2011, για να συμπέσουν με μια ακόμα συμβολική ημερομηνία, αφού στις 20 Οκτωβρίου του 1979 είχε ανοίξει επίσημα τις πύλες της η Masia de Can Planes, η οποία αποτέλεσε μέχρι πέρυσι τη βάση της «παραγωγής» των νέων ποδοσφαιριστών της Μπαρτσελόνα.

Η «Masia de Can Planes» ήταν μια αγροικία που χτίστηκε το 1702 ακριβώς δίπλα στον χώρο όπου πλέον δεσπόζει το «Καμπ Νόου». Στις αρχές της δεκαετίας του ’50 αγοράστηκε από τη Μπαρτσελόνα μαζί με την υπόλοιπη έκταση, στην οποία θα χτιζόταν το καινούργιο γήπεδο. Αρχικά (από το 1966) στέγασε όλες τις διοικητικές υπηρεσίες του συλλόγου, ενώ από το 1979 άλλαξε φυσιογνωμία για να κάνει πραγματικότητα το όραμα των Ρίνους Μίχελς και Γιόχαν Κρόιφ για τη δημιουργία μιας ακαδημίας νέων ποδοσφαιριστών στα πρότυπα του Άγιαξ.

FC Barcelona made in Masia!

Ο Πεπ Γουαρδιόλα μπροστά στην είσοδο της Μασία (1987)

Ο Γκιγέρμο Αμόρ ήταν ένας από τους πρώτους απόφοιτους της σχολής το 1988 και δυο χρόνια αργότερα τον ακολούθησαν ο Κάρλες Μπουσκέτς (πατέρας του Σέρχιο) και ο Πεπ Γουαρδιόλα. Και οι τρεις έκαναν το ντεμπούτο τους με την πρώτη ομάδα υπό τις οδηγίες του Κρόιφ, που τότε δημιούργησε την περίφημη «dream team», στηριζόμενος για πρώτη φορά σε παίκτες «προϊόντα» της Μασία, τους οποίους πλαισίωσε με μερικούς από τους κορυφαίους Ευρωπαίους ποδοσφαιριστές.

CENTRE DE FORMACIÓ ORIOL TORT

Οι πρακτικές ανάγκες έκαναν επιτακτική τα τελευταία χρόνια τη μεταφορά των τμημάτων υποδομής από την ιστορική αγροικία και το Καμπ Νόου σε ένα καινούργιο κτίριο. Η περιορισμένη έκταση της Μασία μαζί με τις λιγοστές δυνατότητες επέμβασης και εκσυγχρονισμού της, έκαναν τους ανθρώπους της Μπαρτσελόνα να επιλέξουν την ανέγερση ενός σύγχρονου και άνετου κτιρίου στον χώρο της Ciutat Esportiva ως την πλέον ενδεδειγμένη λύση.

FC Barcelona made in Masia!

Το καινούργιο κτίριο της Μασία στα επίσημα εγκαίνια (20/10/2011)

Η καινούργια Μασία αποτελεί σημείο αρχιτεκτονικής αναφοράς και χαρακτηρίζεται από τη λειτουργικότητα, τις ανέσεις που προσφέρει στους ενοίκους της, αλλά και τη δυνατότητα επέκτασής της στο μέλλον ανάλογα με τις ανάγκες του συλλόγου. Η συνολική έκταση του κτιρίου είναι περίπου 6.000 τετραγωνικά μέτρα, τα οποία μοιράζονται σε 5 επίπεδα. Η σαφής βελτίωση των εγκαταστάσεων κάνει ακόμα πιο εύκολο τον συνδυασμό της άθλησης με τη μελέτη, μια παράλληλη σχέση που συνοδεύει συνεχώς τους νεαρούς στη διάρκεια της παραμονής τους στην ακαδημία.

Η ΑΝΑΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΗΣ ΜΑΣΙΑ

Όταν το 2007 ο Πεπ Γουαρδιόλα ανέλαβε προπονητής της FC Barcelona B, πιστεύοντας ότι το σύστημα λειτουργίας των ακαδημιών χρειαζόταν ολική αναδιάρθρωση έτσι ώστε να (ξανα)γίνει αποδοτικό για τον σύλλογο, επέμεινε για την μεταφορά όλων των τμημάτων στο νέο προπονητικό κέντρο του Sant Joan Despi. Ένα χρόνο αργότερα, όταν διαδέχτηκε τον Ράικαρντ στον πάγκο της πρώτης ομάδας, έκανε τη σκέψη του πραγματικότητα.

FC Barcelona made in Masia!

Ένοικοι της Μασία από διάφορες χώρες. Μπροστά αριστερά ο Μπαμπανγκίντα, ενώ πίσω, στην τριάδα της Αργεντινής, διακρίνεται ο Μέσι.

Μόλις ολοκληρώθηκαν τα έργα στην Ciutat Esportiva Joan Gamper, μετέφερε αμέσως εκεί τις προπονήσεις της Μπαρτσελόνα (Ιανουάριος 2009) και ζήτησε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την κατασκευή της καινούργιας Μασία ώστε να ακολουθήσουν το συντομότερο δυνατό και οι ακαδημίες. Το βασικό σκεπτικό του Πεπ ήταν ότι το ταλέντο δεν είναι αρκετό για να κάνει έναν παίκτη ανταγωνιστικό. Πρέπει πρώτα να νιώσει επαγγελματίας και να εκμοντερνιστεί.

Θεωρούσε ότι «κλείνοντας» τους πιτσιρικάδες σε ένα επαγγελματικό περιβάλλον όπου θα βρίσκονταν υπό συνεχή τεχνολογική και επιστημονική παρακολούθηση, η οποία θα επέβλεπε τις προπονήσεις και την πορεία του καθενός, επιτρέποντας διορθώσεις και σωστή ανάπτυξη, θα τους έφερνε πιο κοντά στη λογική της ποδοσφαιρικής ελίτ. Και η συναναστροφή των «μικρών» με τους «μεγάλους» ήταν απαραίτητη προϋπόθεση για να συμβεί αυτό.

FC Barcelona made in Masia!

Αίθουσα αναψυχής και χαλάρωσης στο καινούργιο κτίριο της Μασία.

Έτσι δημιουργήθηκε το λεγόμενο «Laboratorio de I+D» (Investigacion y Desarollo), ένα εργαστήριο δηλαδή επιστημονικής έρευνας και ανάπτυξης ειδικά σχεδιασμένο ώστε να δώσει γερές βάσεις στο ποδοσφαιρικό στιλ παικτών που παράλληλα αρχίζουν να αντιλαμβάνονται τι σημαίνει να είσαι επαγγελματίας.

Η ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΗ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΤΗΣ ΜΑΣΙΑ

Η ποδοσφαιρική φιλοσοφία του Γουαρδιόλα για τη λειτουργία της «Μασία» στηρίζεται σε τρεις βασικούς άξονες:

1. Ανταγωνιστικότητα

2. Εκπαίδευση

3. Αθλητική κουλτούρα

Η δεύτερη ομάδα δεν είναι απλά ένα σκαλοπάτι πριν την πρώτη ομάδα, αλλά μια κανονική ομάδα με ταυτότητα. Νεανική μεν, αλλά με όρεξη και φιλοδοξία να συναγωνιστεί τις υπόλοιπες, έχοντας κάθε χρόνο τον μεγαλύτερο δυνατό στόχο, δηλαδή την κατάκτηση της πρώτης θέσης στην κατηγορία στην οποία αγωνίζεται. Και βέβαια με τη μεγαλύτερη δυνατή εσωτερική ανταγωνιστικότητα. Όποιος παίκτης δεν καλύπτει τις απαιτήσεις, χάνει τη θέση του από κάποιον άλλο, που μπορεί να προέρχεται ακόμα και από τις μικρότερες κατηγορίες. Παράλληλα όλοι πρέπει να δείχνουν το μέγιστο ενδιαφέρον για την εκμάθηση στρατηγικών, τακτικών και συμπεριφορών μέσα και έξω από το γήπεδο.

FC Barcelona made in Masia!

Τσάβι και Πουγιόλ έξω από την ιστορική αγροικία.

Η πρώτη αλλαγή που εφάρμοσε ο Γουαρδιόλα ήταν η δυνατότητα να αγωνίζονται στην FC Barcelona B παίκτες άνω των 21 ετών. Χώρισε το ρόστερ σε δυο μεγάλες κατηγορίες, τους «vertebradores» (σπόνδυλους) και τους «perlas» (μαργαριτάρια). Οι πρώτοι είναι αυτοί που αποτελούν τον «κορμό» της ομάδας, χωρίς να παίζει ιδιαίτερο ρόλο η προέλευσή τους και η ηλικία τους. Πρόκειται για παίκτες με εμπειρία, ηλικιακά ανάμεσα στα 21 και τα 26 χρόνια, που διατηρούν την ανταγωνιστικότητα στην ομάδα χωρίς να επηρεάζουν αρνητικά την ανάπτυξη της δεύτερης κατηγορίας, δηλαδή των «μαργαριταριών».

Αυτοί οι τελευταίοι είναι οι παίκτες με το περισσότερο ταλέντο, οι διακεκριμένοι, των οποίων η ανάπτυξη πρέπει να γίνεται χωρίς βιασύνες, αλλά με προσοχή και υπομονή, ώστε να φτάσουν στην ανώτατη δυνατή ετοιμότητα την κατάλληλη στιγμή. Ο μέσος όρος παραμονής στην ομάδα όλων όσων αγωνίζονται σε αυτήν, πρέπει να κυμαίνεται ανάμεσα στα δυο και τα δυόμιση χρόνια. Αυτό όμως που πρέπει να χαρακτηρίζει όλα ανεξαιρέτως τα τμήματα των ακαδημιών, από τους παμπαίδες μέχρι και τους παίκτες της FC Barcelona B, το τελευταίο δηλαδή σκαλοπάτι πριν την πρώτη ομάδα, είναι ο ιδεολογικός προσδιορισμός που προσέδωσε στην ποδοσφαιρική φιλοσοφία της Μασία, ο σύγχρονος αναμορφωτής της, Πεπ Γουαρδιόλα:

FC Barcelona made in Masia!

Πρώην ένοικοι της Μασία έξω από την ιστορική αγροικία στην επέτειο των 30 χρόνων λειτουργίας της ακαδημίας. Από αριστερά, Γουαρδιόλα, Πεδράθα, Ινιέστα, Βαλνές, Αμόρ και Πουγιόλ (2009)

«Κάθε μέρα, κάθε προπόνηση, κάθε συζήτηση, πρέπει να εμπλουτίζονται με αξίες όπως η προσπάθεια, ο σεβασμός, η υπευθυνότητα, η μετριοφροσύνη, η σχολαστικότητα, ο επαγγελματισμός, η απαίτηση για το ακόμα καλύτερο, η φιλοδοξία, η αλληλεγγύη, η σταθερότητα και η μεγαλοψυχία». Και οι πλέον ενδεδειγμένοι για να εμπνεύσουν και να διδάξουν αυτές τις αρχές στους νέους παίκτες της Μπαρτσελόνα, είναι οι βετεράνοι, αυτοί που έχουν φορέσει στο παρελθόν την «μπλαουγκράνα» φανέλα και γνωρίζουν από πρώτο χέρι τι σημαίνει αυτό.

ΤΑ ΤΡΙΑ ΣΤΑΔΙΑ ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΞΙΩΣΗ

Τα τρία στάδια αφορούν τους παίκτες «μαργαριτάρια», οι οποίοι προέρχονται από τους Νέους και φτάνουν στην FC Barcelona B. Με τη σειρά τους, αυτοί οι παίκτες χωρίζονται σε δυο κατηγορίες: α) σε αυτούς που έχουν ήδη ολοκληρώσει την προετοιμασία τους και είναι έτοιμοι να κάνουν το μεγάλο άλμα μέσα σε ένα ή δυο το πολύ χρόνια και β) σε αυτούς που άφησαν τον τελευταίο χρόνο τους στους Νέους, πήραν «προαγωγή» και τους δίνεται περιθώριο δυο με δυόμιση χρόνια για να είναι τελείως έτοιμοι.

FC Barcelona made in Masia!

Ο Λιονέλ Μέσι την πρώτη του μέρα στη Μασία (2000)

Όλα τα «μαργαριτάρια» περνούν από τα εξής τρία στάδια:

- Πρώτο στάδιο: εφεδρεία και rotation. Η μοναδική υποχρέωση των παικτών είναι να παίζουν. Δεν υπάρχουν απαιτήσεις για πρωταγωνιστικό ρόλο, ούτε τιμωρούνται τα λάθη. Υποχρέωση των παικτών είναι να γνωρίσουν το επαγγελματικό περιβάλλον και να πάρουν λεπτά συμμετοχής.

- Δεύτερο στάδιο: rotation και ωρίμανση. Ο παίκτης καταλαβαίνει πλέον ότι αποτελεί μόνιμο μέρος της ομάδας και πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι η συνεισφορά του είναι αποφασιστική. Είναι πλέον συνυπεύθυνος της συνολικής απόδοσης.

- Τρίτο στάδιο: παίκτης «κλειδί». Αυτό το στάδιο ορίζει το μέλλον του «μαργαριταριού». Μπαίνει στο γκρουπ των παικτών που βρίσκονται πιο κοντά στην πρώτη ομάδα και θεωρείται πλέον παίκτης κλειδί της ομάδας Β. Έχει ήδη περάσει τα δυο πρώτα στάδια, πράγμα που σημαίνει ότι έχει την υποχρέωση να οδηγεί τους υπόλοιπους και να εγγυάται την ανταγωνιστικότητα. Είναι άμεσα υπεύθυνος για την εξέλιξη της ομάδας. Πρέπει να βρίσκεται σε συνεχή εγρήγορση και ετοιμότητα, στην περίπτωση που κληθεί από την πρώτη ομάδα.

FC Barcelona made in Masia!

Το καινούργιο κτίριο της Μασία βρίσκεται στο προπονητικό κέντρο της Μπαρτσελόνα.

Οι ειδικοί της «Μασία» ορίζουν τη χρονική διάρκεια κάθε ενός από τα τρία αυτά στάδια ανάμεσα σε 6 και 9 μήνες. Ο παίκτης που φτάνει στην FC Barcelona B, προέρχεται από τους Νέους και έχει δύο με τρία χρόνια περιθώριο (ανάλογα με την κατηγορία που αναφέρουμε παραπάνω) για να δείξει αν έχει θέση στην πρώτη ομάδα. Το πολύ μέχρι τα 21 χρόνια ολοκληρώνεται η αξιολόγηση της προόδου και της δυναμικής που έχει αναπτύξει ο κάθε παίκτης και παράλληλα η πιθανότητα να κάνει το μεγάλο άλμα στην πρώτη ομάδα. Σε περίπτωση που δεν κριθεί ικανός για να παίξει στην πρώτη ομάδα, έχει εξασφαλισμένα όλα τα απαραίτητα εφόδια και αναπτυγμένο ένα ολοκληρωμένο προφίλ, ώστε να μπορέσει να κάνει επαγγελματική καριέρα σε άλλες ομάδες.

ΤΟ ΟΡΓΑΝΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΜΑΣΙΑ

Κάθε χρόνο πάνω από 1000 αγόρια ηλικίας 6 έως 8 ετών, περνούν από δοκιμή για να μπορέσουν να γραφτούν στα τμήματα υποδομής. Από αυτά, γίνονται δεκτά στη Μασία περίπου 200. Όμως και ο ίδιος ο σύλλογος ψάχνει για νέα ταλέντα, απασχολώντας για αυτή τη δουλειά 40 σκάουτ σε όλο τον κόσμο: 15 στην Καταλονία, 15 στην υπόλοιπη Ισπανία και 10 στο εξωτερικό. Η Μπαρτσελόνα έχει επίσης συνεργασία με 15 τοπικούς συλλόγους της Καταλονίας, στους οποίους προπονούνται πιτσιρικάδες που δεν πληρούν ακόμα τις προϋποθέσεις για να μπουν στην ακαδημία. Φυσικά, υπάρχει και μια τεράστια βάση δεδομένων για νεαρούς παίκτες από όλο τον κόσμο, η οποία συνεχώς παρακολουθείται, ανανεώνεται και εμπλουτίζεται με τα απαραίτητα στοιχεία.

FC Barcelona made in Masia!

Ο Πεπ Γουαρδιόλα όταν αγωνιζόταν στις ακαδημίες της Μπαρτσελόνα.

Η Μπαρτσελόνα έχει δημιουργήσει πέντε ποδοσφαιρικές σχολές – ακαδημίες στο Μεξικό και μία στην Αίγυπτο. Όσοι νεαροί περνούν με επιτυχία τις απαραίτητες εξετάσεις, φοιτούν σε αυτά τα παραρτήματα της Μασία, συνδυάζοντας ακαδημαϊκή μόρφωση και ποδοσφαιρική εκπαίδευση. Έτσι οι «μπλαουγκράνα» διαθέτουν «βάσεις» στις δυο σημαντικότερες ηπείρους παραγωγής ταλέντων, την Αφρική και τη Νότια Αμερική. Ο σύλλογος φιλοξενεί με δικά του έξοδα 60 παίκτες στη Βαρκελώνη.

Ο συνολικός προϋπολογισμός της ακαδημίας ξεπερνάει τα 8 εκατομμύρια ευρώ ετησίως, καθιστώντας τη μια από τις ακριβότερες σε ολόκληρο τον κόσμο. Τα 13 διαφορετικά τμήματα της «Μασία» (από 6 ετών μέχρι και τους παίκτες της FC Barcelona B) απασχολούν 25 αρχιπροπονητές και πάνω από 300 παίκτες. Συνολικά στην ακαδημία εργάζονται πάνω από 100 ειδικευμένοι επιστήμονες, από γιατρούς, ψυχολόγους και διατροφολόγους, μέχρι φυσιολόγους, μασέρ και βοηθούς προπονητών. Και φυσικά, σε αυτόν τον αριθμό δεν υπολογίζεται το βοηθητικό προσωπικό.

ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΒΗΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΑΚΑΔΗΜΙΑ

Στα παιδικά τμήματα, από όπου ξεκινάει η ποδοσφαιρική ακαδημία, προπονούνται αυτή τη στιγμή 220 παιδιά από 6 έως 11 ετών. Από εκεί προέρχονται δυο παίκτες που αγωνίζονται στην τωρινή ομάδα της Μπαρτσελόνα, ο Βαλντές και ο Πικέ. Στα παιδικά τμήματα υπάρχουν δυο προπονητές για κάθε 12 παιδιά. Υπάρχουν συγκεκριμένα προγράμματα για όλες τις ηλικίες της ακαδημίας, από τα 6 μέχρι και τα 18, που καλύπτουν όλη την εξέλιξή των παιδιών μέχρι αυτά να γίνουν επαγγελματίες. Για κάθε ηλικία υπάρχει συγκεκριμένο πρόγραμμα και στιλ προπόνησης.

FC Barcelona made in Masia!

Προπόνηση πιτσιρικάδων στα παιδικά τμήματα της Μασία (2010)

Όλα τα παιδιά παίζουν το ίδιο και κάνουν την ίδια προπόνηση, με αποτέλεσμα τα φυτώρια να «παράγουν» έτοιμους ποδοσφαιριστές διαφόρων ηλικιών. Αυτή τη στιγμή η Μασία είναι η ακαδημία με τους περισσότερους εν ενεργεία επαγγελματίες παίκτες σε ολόκληρη την Ευρώπη, συνολικά 46. Η προτεραιότητα βρίσκεται πάντοτε στη διαμόρφωση του χαρακτήρα. Τα παιδιά αναπτύσσονται πνευματικά στο σχολείο, κοινωνικά μέσα από την οικογένεια και τους φίλους τους και ύστερα έρχεται το ποδόσφαιρο. Η Μασία δε βλέπει σε ένα παιδί έναν μέλλοντα ποδοσφαιριστή, αλλά έναν χαρακτήρα, μια προσωπικότητα και προσπαθεί να το διαμορφώσει σε όλα τα επίπεδα.

Πριν περάσουμε στα στατιστικά της Μασία και τους 11 που έγραψαν ιστορία την περασμένη Κυριακή, παραθέτουμε τα λόγια του διευθυντή της ακαδημίας, Κάρλες Φολγκέρα, την ημέρα που έπεσε η αυλαία στην ιστορική αγροικία, στις 30 Ιουνίου του 2011: «Η νέα Μασία θα συνεχίσει να είναι ένας χώρος συνάθροισης, όπου η κοινωνικοποίηση και η συναδελφικότητα θα είναι παρούσες. Ο συμβολισμός της παλιάς Μασία θα είναι πάντοτε παρών στους χώρους του νέου κτιρίου. Και η μεταφορά από τις παλιές στις καινούργιες εγκαταστάσεις θα είναι μια διαδικασία γεμάτη ένταση και συγκίνηση. Όμως όλοι ξέρουμε ότι αυτή είναι, χωρίς αμφιβολία, μια διαδρομή προς την υπεροχή».

ΤΑ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ ΤΗΣ ΜΑΣΙΑ

FC Barcelona made in Masia!

Το πρώτο δελτίο του Τσάβι στη Μπαρτσελόνα (1991)

Αμέτρητοι είναι οι πιτσιρικάδες που πέρασαν από τη «Μασία» στα 33 χρόνια της λειτουργίας της. Μόνο μέσα στο αυθεντικό κτίριο έχουν φιλοξενηθεί 550 παιδιά (τα μισά περίπου από την Καταλονία). Από την πρώτη γενιά των Αμόρ, Φραδέρα, Πεδράθα, Βινιάλς, Μποάδα και Μανουέλ Λόμπο, στους επόμενους, Μανόλο, Μίγια, Ναγίμ, Τίτο Βιλανόβα, Καρέρας, Ρόουρα, Κριστόμπαλ, Σέρτζι Λόπεθ, Σέρτζι Μπαρχουάν, Γουαρδιόλα, Σάντσεθ Λάρα, Κίκε Μαρτίν, Ντε λα Πένια, Λουίς Γκαρθία και Θελάδες και από εκεί στους σύγχρονους Βαλντές, Πέπε Ρέινα, Χορκέρα, Αρτέτα, Ινιέστα, Γκάμπρι, Πικέ, Πουγιόλ, Τσάβι, Σεσκ, Μέσι, Μπόγιαν και Πέδρο.

Ο αριθμός είναι ατελείωτος και αποδεικνύει την υψηλότατη και απόλυτα επιτυχημένη σχέση έρευνας, υποστήριξης, παραγωγής και αποτελέσματος σε αυτό το τεράστιο ποδοσφαιρικό «εργαστήριο» που ακμάζει και δείχνει τον σωστό τρόπο ανάπτυξης και αντίληψης του αθλήματος. Η Μασία έχει κατακτήσει τον σεβασμό και την εκτίμηση όλου του ποδοσφαιρικού κόσμου και σήμερα αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση για όλες τις ακαδημίες και τα τμήματα υποδομών. Τα ποσοστά της είναι αξιοζήλευτα και παραμένουν αξεπέραστα. Πάρτε ένα μικρό δείγμα.

FC Barcelona made in Masia!

Το πρώτο δελτίο του Μέσι στη Μπαρτσελόνα (2001)

Από τους 550 παίκτες που έχουν περάσει από τη «Μασία» τα τελευταία 33 χρόνια:

- το 10% έχει αγωνιστεί στην πρώτη ομάδα της Μπαρτσελόνα.

- το 9% έχει αγωνιστεί σε ομάδες της Πριμέρα Ντιβισιόν ή σε άλλες ομάδες Α’ Εθνικής του εξωτερικού.

- Το 27% έχει αγωνιστεί σε ισπανικές ομάδες της Segunda & της Segunda B.

- Το 19% συνεχίζει να αγωνίζεται σε μικρότερες κατηγορίες.

- Το 35% είτε έχει αγωνιστεί ερασιτεχνικά στην Tercera División, είτε εγκατέλειψε το ποδόσφαιρο.

ΟΙ 11 CANTERANOS ΠΟΥ ΕΓΡΑΨΑΝ ΙΣΤΟΡΙΑ

Κλείνοντας το μικρό αφιέρωμα στον τρόπο λειτουργίας της Μασία, προσθέσαμε τις φωτογραφίες των έντεκα ποδοσφαιριστών της Μπαρτσελόνα που αγωνίστηκαν εναντίον της Λεβάντε, από την εποχή που βρίσκονταν στις ακαδημίες της Μασία. Μαζί και του προπονητή των «μπλαουγκράνα», Τίτο Βιλανόβα.

1. Βίκτορ Βαλντές (17 χρόνια στη Μπαρτσελόνα)

FC Barcelona made in Masia!

2. Κάρλες Πουγιόλ (17 χρόνια στη Μπαρτσελόνα)

FC Barcelona made in Masia!

3. Ζεράρ Πικέ (11 χρόνια στη Μπαρτσελόνα)

FC Barcelona made in Masia!

4. Τζόρντι Άλμπα (7 χρόνια στη Μπαρτσελόνα)

FC Barcelona made in Masia!

5. Μαρτίν Μοντόγια (13 χρόνια στη Μπαρτσελόνα)

FC Barcelona made in Masia!

6. Σέρχιο Μπουσκέτς (7 χρόνια στη Μπαρτσελόνα)

FC Barcelona made in Masia!

7. Αντρές Ινιέστα (16 χρόνια στη Μπαρτσελόνα)

FC Barcelona made in Masia!

8. Τσάβι Ερνάντεθ (21 χρόνια στη Μπαρτσελόνα)

FC Barcelona made in Masia!

9. Σεσκ Φάμπρεγας (7 χρόνια στη Μπαρτσελόνα)

FC Barcelona made in Masia!

10. Λιονέλ Μέσι (12 χρόνια στη Μπαρτσελόνα)

FC Barcelona made in Masia!

11. Πέδρο Ροντρίγκεθ (8 χρόνια στη Μπαρτσελόνα)

FC Barcelona made in Masia!

12. Τίτο Βιλανόβα (11 χρόνια στη Μπαρτσελόνα)

FC Barcelona made in Masia!

Πηγές: Mundo Deportivo, Marca & As

Βίντεο: Εικόνες από τις εγκαταστάσεις της νέας Μασία

Βίντεο: Εικόνες από τις εγκαταστάσεις της νέας Μασία (2)

Βίντεο: Το κλείσιμο της Μασία (30/6/2011)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ