EUROLEAGUE

Το Green light του Ολυμπιακού

Το Green light του Ολυμπιακού

Οι 91 πόντοι μέσο όρο στα τελευταία ματς, οι αυξημένες κατοχές και τα δύο στοιχεία που έχουν "ανεβάσει" τον Ολυμπιακό. Ο Στέφανος Τριαντάφυλλος αναλύει πώς τα δίποντα και το δίδυμο Γκριν-Λοτζέσκι έχουν μεταμορφώσει τους Πειραιώτες.

Ο Ολυμπιακός χρησιμοποιώντας την "μανιέρα" των τελευταίων ημερών, επικράτησε του Μιλάνο (91-81) και βελτίωσε το ρεκόρ του σε 2-1. Οι Πειραιώτες βασίστηκαν στο καλό τους ξεκίνημα, στηρίχτηκαν στο βάθος του πάγκου και κατάφεραν εντέλει να κερδίσουν σε ένα παιχνίδι "πάνω-κάτω" τους Ιταλούς.

Είναι η τρίτη συνεχόμενη πολύ καλή εμφάνιση του Ολυμπιακού στο ΣΕΦ (προηγήθηκαν οι νίκες με Παναθηναϊκό και Εφές) και το 4ο παιχνίδι στο οποίο οι παίκτες του Γιάννη Σφαιρόπουλο πάνε το σκορ ψηλά. Από τους 65 πόντους στη Μαδρίτη ακολούθησαν οι 88 με τον Παναθηναϊκό, οι 90 με την Εφές, οι 95 με τη Λευκάδα και οι 91 με το Μιλάνο. Τι μας κάνει αυτό; Έναν μέσο όρο 91 πόντων!

Όλο αυτό βέβαια έχει εξήγηση. Ο Ολυμπιακός προσπαθεί να τρέξει περισσότερο. Προσπαθεί να πάει το παιχνίδι σε περισσότερες κατοχές. Και αυτό φέρνει και μεγαλύτερο σκορ. Είδαμε για παράδειγμα τους παίκτες των "ερυθρολεύκων" να παίρνουν σουτ στο transition στα πρώτα δευτερόλεπτα, όπως για παράδειγμα κάνει ο Έρικ Γκριν. Είναι κάτι που δεν γινόταν ως κανόνας τα προηγούμενα χρόνια, αλλά αντίθετα έμοιαζε περισσότερο ως εξαίρεση (κάποιες επιλογές του Λοτζέσκι).

Οι αριθμοί το επιβεβαιώνουν. Στα τρία πρώτα παιχνίδια της Euroleague ο Ολυμπιακός πηγαίνει τα παιχνίδια του σε 168,9 κατοχές κατά μέσο όρο. Πέρσι το αντίστοιχο νούμερο του ήταν 162,8. Με ρεκόρ τις 93 επιθετικές κατοχές που μέτρησε κόντρα στους Μιλανέζους. Αντίστοιχα μεγαλύτερο είναι και το νούμερο των κατοχών στα τρία πρώτα ματς του ελληνικού πρωταθλήματος: από τις 164,6 που είχε πέρσι, έφτασε στις 167,3 φέτος.

Πως όμως από την κακή εμφάνιση και τους 65 πόντους στη Μαδρίτη έφτασε να σκοράρει σταθερά το τελευταίο 15ήμερο 91 πόντους; Η μεγάλη διαφορά του Ολυμπιακού αφορά α) τα εύστοχα δίποντα β) το δίδυμο Έρικ Γκριν - Ματ Λοτζέσκι, το οποίο και κάνει τη διαφορά.

Α) Ο Ολυμπιακός είχε μόλις 16 εύστοχα δίποντα κόντρα στη Ρεάλ. Ακολούθησαν τα 26 με την Εφές, τα 27 με τον Παναθηναϊκό και τα 21 με το Μιλάνο. Τα περισσότερα δίποντα προέρχονται κατά κύριο λόγο είτε από επιθετικό ριμπάουντ, είτε -κυρίως- από πόντους στο transition. Εκεί έχει αποκτήσει μεγαλύτερη δύναμη ο Ολυμπιακός.

Β) Αν θεωρήσουμε την απόδοση του Βασίλη Σπανούλη σταθερά καλή στα τελευταία παιχνίδια, τότε αυτοί που κάνουν τη διαφορά είναι οι Ματ Λοτζέσκι και Έρικ Γκριν. Ο Αμερικάνος με το βελγικό διαβατήριο πραγματοποιεί με συνέπεια καλές εμφανίσεις και επιβεβαιώνει σε κάθε ματς πόσο έλειψε την περασμένη σεζόν από τον Ολυμπιακό. Ο Γκριν από την άλλη δίνει το κάτι παραπάνω στην ομάδα, αυτό που φαινόταν να της έλειπε την τελευταία διετία.

Αντίπαλος

Πόντοι

Γκριν - Λοτζέσκι

Ποσοστό πόντων

Ρεάλ

65

14

21%

Εφές

90

25

26%

Μιλάνο

91

26

28%

Παναθηναϊκός

88

29

33%

Στο παιχνίδι με το Μιλάνο ήταν χαρακτηριστικό. Η 2nd unit του Ολυμπιακού λειτουργούσε καλύτερα. Το σχήμα με Μάντζαρη-Σπανούλη-Παπανικολάου-Πρίντεζη-Μιλουτίνοφ ήταν αυτό που ξεκινούσε τα ημίχρονα. Λογικές επιλογές από τη στιγμή που ο κόουτς Σφαιρόπουλος έριχνε τον Μιλουτίνοφ στο μαρκάρισμα του Μίροσλαβ Ραντούλιτσα. Έτσι, όμως, ο Ολυμπιακός έχανε το pick-n-roll του Σπανούλη με τον Μπιρτς. Οι δυο τους έπαιξαν πολύ λίγο μαζί, διότι ως δεύτερη αλλαγή στο "5" είχε περάσει στο συγκεκριμένο ματς ο Πάτρικ Γιανγκ.

Το Μιλάνο σ' αυτό το σχήμα κατόρθωνε να προσαρμόσει την άμυνα του πάνω στον Σπανούλη, ο οποίος βρήκε τις φάσεις του στο δεύτερο ημίχρονο κατά κύριο λόγο. Όταν, όμως, περνούσαν στο παρκέ οι Χάκετ - Γκριν και Λοτζέσκι ο Ολυμπιακός γινόταν πιο πιεστικός, πιο γρήγορος στην επίθεση και πιο αποδοτικός. Άνοιγε την άμυνα και έπαιρνε πόντους από την περιφέρεια, ακόμη και σε συνθήκες αιφνιδιασμού. Τα συνεχόμενα σουτ του Γκριν εξάλλου ήταν αυτά που έστειλαν τη διαφορά ξανά σε διψήφια επίπεδα μετά την ιταλική αντεπίθεση.

Από εκεί και πέρα το πιο σημαντικό για τον Ολυμπιακό (όπως και για κάθε ομάδα της διοργάνωσης) είναι στην παρούσα φάση το αποτέλεσμα. Τα παιχνίδια είναι συνεχόμενα, το επίπεδο πολύ υψηλό και τα σκαμπανεβάσματα πολλά. Είδαμε για παράδειγμα τη Ρεάλ που κέρδισε στο Τελ Αβίβ να χάνει από τη Μπασκόνια που έχασε στο Κάουνας και μάλιστα στο γήπεδο της. Αυτό που μένει όσο κυλούν τα παιχνίδια είναι οι νίκες και οι ήττες.

Να σημειωθεί ότι διανύουμε την πρώτη εβδομάδα της νέας διοργάνωσης με διπλά παιχνίδια και θα έχει ενδιαφέρον να δούμε πως θα αντιδράσουν οι ομάδες σ' αυτές τις back-to-back αναμετρήσεις. Ο Ολυμπιακός πάντως σ' αυτή την περίπτωση είχε ένα ακόμη κέρδος. Εκμεταλλευόμενος το βάθος του πάγκου του κατάφερε να μοιράσει το χρόνο συμμετοχής, με αποτέλεσμα μόνο ένας παίκτης (Πρίντεζης) να παίξει πάνω από 24 λεπτά.

TAGS EUROLEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ