OPINIONS

The "Spanoulis rules"

The "Spanoulis rules"

Από τους "Jordan Rules" των Πίστονς, στους "Spanoulis Rules" του Παναθηναϊκού. Ο Στέφανος Τριαντάφυλλος αναλύει τους "κανόνες" του Πεδουλάκη για την άμυνα στον Σπανουλη, που ουσιαστικά έκρινε το ντέρμπι.

Ο Τζόρνταν ήταν στα ντουζένια του όταν αντιμετώπισε τους Πίστονς στους τελικούς της περιφέρειας. Τότε ο προπονητής των "Bad Boys" πήρε μια γενναία απόφαση: "δεν θα χάσουμε από τον Τζόρνταν", θεσπίζοντας μια σειρά από κανόνες που αφορούσαν αποκλειστικά τον περιορισμό του συγκεκριμένου παίκτη.

Είναι κάτι αντίστοιχο με αυτό που επιλέγει να κάνει ο Παναθηναϊκός αντιμετωπίζοντας τον Ολυμπιακό και τον Βασίλη Σπανούλη. Ουσιαστικά οι "πράσινοι" στέλνουν το παιχνίδι στους άλλους παίκτες, έχοντας αποφασίσει να μην επιτρέψουν στον διεθνή πλέι-μέικερ να βρει ρυθμό.

Ας γίνουμε, όμως, πιο συγκεκριμένοι στα σημεία κλειδιά του τελευταίου "αιώνιου" ντέρμπι.

Ομοιότητες

Το ματς ήταν 'κόπια" του αντίστοιχου της πρεμιέρας. Μόνο ο νικητής άλλαξε. Κυρίως γιατί ήταν λιγότερο κακός έναντι του αντιπάλου του. Ο Παναθηναϊκός στην προκειμένη περίπτωση που επικράτησε με 58-48 και "καθάρισε" οριστικά την υπόθεση πλεονέκτημα έδρας στην κανονική περίοδο.

Τη Δευτέρα το σκορ ήταν 58-48. Στο ΣΕΦ ήταν 55-45. Με αντίστοιχα άσχημα ποσοστά (20% στο τρίποντο τότε ο Παναθηναϊκός, 13% ο Ολυμπιακός τώρα), με αντίστοιχα λίγες ασίστ (7 τώρα, 5 τότε) και αντίστοιχα κακό ρυθμό.

Pick-n-roll κομμένο

Η απόφαση του Παναθηναϊκού είναι ξεκάθαρη: όχι πόντοι από το pick-n-roll. Λογική επιλογή, αφού αυτό είναι το παιχνίδι των "ερυθρολεύκων". Ο Αργύρης Πεδουλάκης δεν δοκίμασε κάτι διαφορετικό σε σχέση με τα προηγούμενα παιχνίδια, αλλά πόνταρε στις ίδιες σταθερές:

  • Γκιστ στον Σπανούλη. Όταν βρισκόντουσαν ταυτόχρονα στο παρκέ Μασιούλις-Γκιστ-Λάσμε, ο Αμερικανός "σκέπαζε" τον άσο του Ολυμπιακού και ήταν έτοιμος να κάνει αλλαγή με τον "5" στα pick-n-roll.
  • Αλλαγές. Είδαμε σε πάρα πολλές φάσεις τον Σπανούλη να καταλήγει να παίζει στα πόδια τον Λάσμε. Ο Γκαμπονέζος έκανε πολύ καλή δουλειά, στο να κλείσει τον διάδρομο στον αρχηγό του Ολυμπιακού, που κατέληγε να δοκιμάζει τρίποντα μετά από ντρίμπλα (1/8).
  • Ρισκάροντας το σουτ. Την ώρα που ο Σπανούλης κρατάει τη μπάλα στα χέρια του, η υπόλοιπη άμυνα του Παναθηναϊκού προσαρμόζεται, γεμίζοντας τη ρακέτα. Αυτό σημαίνει ότι έχουν ευκαιρίες για σουτ, παίκτες που επιλέγει ο Πεδουλάκης, όπως ο Πρίντεζης και ο Μάντζαρης. Όταν απέναντι σε μια τέτοια άμυνα ο Ολυμπιακός σουτάρει με το χειρότερο ποσοστό των τελευταίων ετών (3/24 - 13%), δεν μπορεί να έχει τύχη.

Με τον Σπανούλη "εκτός" το έργο των "πρασίνων" έγινε ευκολότερο, αφού οι υπόλοιποι περιφερειακοί ήταν αρκετά διστακτικοί. Μοναδική "όαση" ο Κόλινς, ο οποίος έδειξε να είναι στο κλίμα του αγώνα, κάνοντας δυνατά φάουλ και πηγαίνοντας επιθετικά στο καλάθι.

Ιδού λοιπόν ένα βίντεο που παρουσιάζει τις παραπάνω φάσεις (προσωπική άμυνα Γκιστ, αποτελεσματικότητα μετά από αλλαγή με τον Λάσμε, προσαρμογή των υπολοίπων παικτών) σε μια σύγχρονη έκφραση των "Jordan Rules", που είχε θεσπίσει ο Τσακ Ντέιλι των Πίστονς. Εδώ οι "Spanoulis Rules":

Πρόκειται για μια τακτική που έχει αποτελέσματα, αφενός διότι περιορίζει τον Σπανούλη (δείτε παρακάτω) και αφετέρου γιατί οι παίκτες που έχουν χώρο να σουτάρουν σημαδεύουν σίδερο (3/24).

Λύσεις από τον πάγκο

  • Ο Ρομέλ Κάρι που αντικατέστησε τον Ούκιτς (όταν έκανε 2ο φάουλ) έδωσε μεγάλη ώθηση στον Παναθηναϊκό. Ο Αμερικανός με 8 συνεχόμενους πόντους, έδωσε μια πρώτη ώθηση στους "πρασίνους", ξελαφρώνοντας τον Διαμαντίδη, που όπως και ο Σπανούλης στα "αιώνια ντέρμπι", παίζει "κλειδωμένος" (3/12 σουτ).


  • Αντίστοιχα σημαντικός ήταν και ο Λουκάς Μαυροκεφαλίδης, που ενδεχομένως να πέρασε στο παρκέ αναγκαστικά, για να δώσει ανάσες στον Στεφάν Λάσμε, όταν αυτός δεν αισθάνθηκε καλά. Με τον Μαυροκεφαλίδη στο "4" ο Παναθηναϊκός "χτύπησε" τους αντίστοιχους παίκτες του Ολυμπιακού (αρχικά Περπέρογλου και μετά Πρίντεζη), έχοντας 2 πόντους, 2 επιθετικά ριμπάουντ και το κυριότερο 3 κερδισμένα φάουλ. Ήταν τα 3 που έσπρωξαν τους "πρασίνους" στο μπόνους, κάνοντας τους τη ζωή ευκολότερη.

Στο μυαλό του αντιπάλου

Τακτικά η αναχαίτιση του pick-n-roll δίνει ένα μεγάλο "συν" στον Παναθηναϊκό. Οι "πράσινοι" ουσιαστικά επέτρεψαν μόνο ένα καλάθι (αυτό του Σλούκα, όταν το ματς είχε κριθεί) σε τέτοια κατάσταση, χωρίς να υπολογίζονται φάσεις από επιθετικό ριμπάουντ. Πήραν από τον Ολυμπιακό, δηλαδή, το μεγάλο του όπλο. Και πέρα από το αγωνιστικό, κέρδισαν πολλά περισσότερα στο ψυχολογικό κομμάτι, διότι αποδεικνύεται ότι έχουν "μπει" στο μυαλό του Βασίλη Σπανούλη.

Οι αριθμοί του είναι οι χειρότεροι από όλα τα ντέρμπι που έχει δώσει απέναντι στο "τριφύλλι" (3 πόντοι με 1/10 σουτ, μόλις μια ασίστ και 4 λάθη σε 21'), αν και η προσωπική μου άποψη είναι ότι δεν ήταν η χειρότερη εμφάνιση του, με την έννοια ότι τουλάχιστον αυτός δεν ήταν διστακτικός, αλλά έψαχνε τις φάσεις.

Και πάλι, όμως, αποδεικνύεται ότι οι αριθμοί του Σπανούλη (σε σχέση με τους περσινούς) είναι πολύ πεσμένοι σε ασίστ, σε πόντους, αλλά και στα φάουλ που κερδίζει.

Πέρσι

Αγώνας Αγ Π ΑΣ Λ ΧΡ
ΠΑΟ-Ολυμπιακός: 60-64 19 5/6 4/8 2/8 5 3 34'
Ολυμπιακός-ΠΑΟ: 72-67 15η 11 6/10 1/5 1/6 7 6 33'
ΠΑΟ-Ολυμπιακός: 81-78 κύπ 12 2/2 2/4 2/6 7 4 35'
Ολυμπιακός-ΠΑΟ: 51-64 1ος 11 4/6 2/5 1/5 4 2 28'
ΠΑΟ-Ολυμπιακός: 63-52 2ος 12 2/2 2/6 2/8 3 3 37'
Ολυμπιακός-ΠΑΟ: 72-76 3ος 13 4/6 3/6 1/5 7 2 33'

Αυτό σημαίνει ότι ο Σπανούλης είχε πέρσι 13 πόντους με 71% στις βολές, 43% στα δίποντα, 23% στα τρίποντα, 5.5 ασίστ και 3.3 λάθη σε 33.3' ανά παιχνίδι.

Φέτος

Αγώνας Αγ. Π ΑΣ Λ ΧΡ
Ολυμπιακός-ΠΑΟ: 55-45 2 - 1/5 0/2 4 3 24'
ΠΑΟ-Ολυμπιακός: 67-59 Κύπ 8 1/2 2/5 1/5 2 5 28'
ΠΑΟ-Ολυμπιακός: 58-48 15η 3 - 0/2 1/8 1 4 21'

Φέτος έχει 4.3 πόντους, 50% στις βολές, 23% στα δίποντα, 13% στο τρίποντο, 2.3 ασίστ, 4 λάθη σε 23' συμμετοχής.

Η αντίδραση του Ολυμπιακού

Στο δεύτερο ημίχρονο ο Ολυμπιακός δεν κάθισε με σταυρωμένα τα χέρια. Προσπάθησε να πάρει φάσεις από το low-post (Περπέρογλου-Πρίντεζης), έδωσε βάση στο να χτυπήσει τα μις-ματς με επιθετικό ριμπάουντ, απέτρεψε το post των περοιφερειακών του Παναθηναϊκού κι επιχείρησε να βάλει μεγαλύτερη κίνηση στα συστήματα του και να προκαλέσει μεγαλύτερες ανισορροπίες (με screen κοντού σε κοντό) και προσπάθησε να αποφύγει τις pick-n-roll φάσεις με τον Σπανούλη, βάζοντας τη μπαλα σε άλλους παίκτες όπως ο Κόλινς και ο Λοτζέσκι. Στο κρίσιμο σημείο, όμως, οι Πειραιώτες πληγώθηκαν από τα συνεχόμενα λάθη που έκαναν και 2-3 χαμένα ριμπάουντ. Και σε παιχνίδια των 50 πόντων, αυτές οι 2-3 μπάλες, έχουν τεράστια σημασία.

Από εδώ και πέρα

Το προηγούμενο άρθρο ανέφερε ότι το ματς που θα πρέπει να σημαδέψουν οι "αιώνιοι" είναι αυτό της Euroleague. Με τη Φενέρμπαχτσε/Ούλκερ (εκτός) και τη Λαμποράλ Κούτσα (εκτός) αντίστοιχα. Αυτό είναι το πιο κρίσιμο ματς που έχουν να δώσουν αυτή τη βδομάδα, αφήνοντας το γόητρο έξω από τη συζήτηση.

Το κακό για τους "πράσινους" είναι ότι βασικοί παίκτες φορτώθηκαν με χρόνο (Μπράμος 32', Διαμαντίδης 31', Γκιστ 30') την ώρα που υπάρχει ελάχιστος χρόνος για ξεκούραση, αφού ακολουθεί ταξίδι την Τετάρτη και ματς την Πέμπτη. Για τον Ολυμπιακό αυτό ίσως να ήταν ένα μικρό κέρδος. Ο Σπανούλης έπαιξε 21' λεπτά και οι "ερυθρόλευκοι" θα έχουν μια ημέρα παραπάνω (αλλά και δυσκολότερο ταξίδι) να ξεκουραστούν, να "αδειάσουν το μυαλό τους" από τον Παναθηναϊκό και να επικεντρωθούν στο κρίσιμο ματς στη Βιτόρια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ