EUROLEAGUE

Η ανάλυση της Ουνικάχα Μάλαγα

Η ανάλυση της Ουνικάχα Μάλαγα

Ο Στέφανος Τριαντάφυλλος αναλύει με αριθμούς και videos την αντίπαλο του Παναθηναϊκού. Γιατί έλειψε τόσο ο Κάνερ-Μέντλεϊ, γιατί έχει "πέσει" ο Ντράγκιτς και τι προσπαθεί να κάνει η Μάλαγα στο παρκέ.

Δύο αγωνιστικές πριν το τέλος και ήρθε η ώρα για τον πρώτο "τελικό", το πρώτο "match point" για τον Παναθηναϊκό, αλλά και για τον Ολυμπιακό. Οι "πράσινοι" αντιμετωπίζουν τη Μάλαγα και χρειάζονται τη νίκη για να σφραγίσουν το εισιτήριο για τους "8".

Αυτό, όμως, είναι γνωστό. Οπότε έχει μεγαλύτερο ενδιαφέρον να δούμε την Ουνικάχα από την καλή και από την ανάποδη.

Η θέση: Η ομάδα του Χουάν Πλάθα ξεκίνησε εντυπωσιακά το Top-16 πετυχαίνοντας μεγάλες νίκες στο γήπεδο της (Φενέρ, Παναθηναϊκό). Στα δύο τελευταία ματς, παρόλα αυτά, δεν κατάφερε να εκμεταλλευτεί τη θέση ισχύος που είχε στην κατάταξη. Αντίθετα έχασε με κατεβασμένα τα χέρια τόσο από τη Μπαρτσελόνα, όσο και από τον Ολυμπιακό με αποτέλεσμα να θεωρείται πλέον αουτσάιντερ για την πρόκριση. Αυτή τη στιγμή οι Ισπανοί έχουν ρεκόρ 5-7 και αν τελείωνε τώρα η διοργανώση, θα έμεναν εκτός.

Εκτός έδρας: Η Μάλαγα δεν έχει κάνει κάποια λεγόμενη "μεγάλη" νίκη. Έχει κερδίσει τόσο την Εφές (2η αγωνιστική με 74-72), όσο και τη Λαμποράλ (81-71) και έχει παλέψει το ματς στην Κωνσταντινούπολη με τη Φενέρ (69-67). Από την άλλη

Το σενάριο: Τα σενάρια πρόκρισης που τους φέρνουν στους προημιτελικούς, περιέχουν αποκλειστικά και ένα μόνο αποτέλεσμα: διπλό στο ΟΑΚΑ.

Φόρμα: Προέρχονται από τρεις συνεχόμενες ήττες. Ειδικά τα δύο τελευταία ματς στο γήπεδο τους δεν έπαιξαν καθόλου καλά. Δεν κόντραραν επί της ουσίας ούτε τους Καταλανούς, ούτε τους Πειραιώτες.

Ο παίκτης-κλειδί: Αποδείχτηκε ότι ο Κάνερ-Μέντλεϊ, που θα κάνει την επεναμφάνιση του στο ΟΑΚΑ, είναι ο παίκτης κλειδί για αυτή την ομάδα. Ίσως γιατί δεν υπάρχει παίκτης να τον αντικαταστήσει. Η απουσία του Αμερικάνου πάουερ-φόργουορντ (στα τρία τελευταία ματς) έπληξε ιδιαίτερα την Ουνικάχα, όπως φαίνεται και από αυτά τα νούμερα:

Αγώνας Επίθεση Δίποντα Τρίποντα Ranking
@Φενέρμπαχτσε 67 51% 28% 73
Μπαρτσελόνα 61 36% 43% 49
Ολυμπιακός 63 44% 27% 61

Φαίνεται, λοιπόν, ότι χωρίς τον Κάνερ-Μέντλεϊ η επίθεση των Ισπανών γίνεται χειρότερη. Όχι μόνο επειδή η ομάδα χάνει τους δικούς του 13.5 πόντους (55% στα δίποντα, 40% στα τρίποντα - 15 ranking), αλλά κυρίως επειδή αποτελεί τον παίκτη που σουτάρει από μακριά και ανοίγει την αντίπαλη άμυνα, υποστηρίζοντας το pick-n-roll παιχνίδι της ομάδας ή τις καταστάσεις απομόνωσης (iso) για τον Ντράγκιτς.

Αυτό φάνηκε και από τα λεγόμενα του Γιώργου Μπαρτζώκα μετά το παιχνίδι στη Μάλαγα, που έλεγε ότι ο Ολυμπιακός προτίμησε να μη δεχτεί ενδιάμεσα σουτ από τους περιφερειακούς, ρισκάροντας τα spot-up σουτ των υπολοίπων παικτών.

Ο Χουάν Πλάθα προσπάθησε να καλύψει την απουσία του Μέντλεϊ δίνοντας περισσότερο χρόνο στον μικρό Σαμπόνις και στον Σουάρεθ που από κατά συνθήκη "4" (σαν τον Περπέρογλου στον Ολυμπιακό), έγινε μόνιμος πάουερ-φόργουορντ. Ο Ισπανός προπονητής είχε δεμένα τα χέρια του καθώς τραυματίστηκε και ο Χέτσχεϊμέιρ, ο οποίος αν και σέντερ μπορεί να παίξει λίγα λεπτά στο "4" λόγω σουτ.

Για αυτό και είδαμε τον Τσέμι Ορτανσούν να παίζει περισσότρο στα δύο τελευταία ματς (15 και 21 λεπτά αντίστοιχα), διότι είναι ένας καθαρόαιμος σουτέρ.

Σαμπόνις Πόντοι Δίποντα Τρίποντα
@Φενέρμπαχτσε 6 3/5 -
Μπαρτσελόνα 6 3/5 -
Ολυμπιακός 2 0/1 -
Σουάρεθ Πόντοι Δίποντα Τρίποντα
@Φενέρμπαχτσε 9 3/5 1/3
Μπαρτσελόνα 0 0/1 0/1
Ολυμπιακός 8 0/1 2/8

Ο παίκτης-απογοήτευση: Δεν είναι άλλος από τον Ζόραν Ντράγκιτς, που στα τελευταία εφτά παιχνίδια (με εξαίρεση έναν αγώνα με τη Λαμποράλ Κούτσα) είναι πολύ μακριά από τον καλό εαυτό του.

Λέγεται, μάλιστα, ότι η κάθετη πτώση του δεν είναι τυχαία, αλλά συνδέεται με τις διαπραγματεύσεις για την ανανέωση συμβολαίου του με τη Μάλαγα, που ξεκίνησαν πριν το ματς του πρώτου γύρου με τον Παναθηναϊκό, αλλά διακόπηκαν απότομα με τη διοίκηση να του ρίχνει... άκυρο.

Αναλυτικά:

Χρ. περίοδος Πόντοι Δίποντα Τρίποντα Ranking
Κανονική περίοδος 12.0 51% 37% 12
Τα τρία πρώτα ματς του Top-16 21.0 50% 60% 21
Από το τις 13 Φεβρουαρίου 5.0 31% 15% 2.2

Το στυλ: η Μάλαγα, όπως και όλες οι ομάδες του Χουάν Πλάθα, είναι ομάδες που στηρίζονται στον ρυθμό, στην γρήγορη κυκλοφορία της μπάλας και σε ένα καθαρό περιφερειακό παιχνίδι με αρκετές φάσεις Pick-n-roll και ένας-εναντίον-ενός. Όλο το κομμάτι της δημιουργίας αφήνεται στους ώμους των γκαρντ (Κάλογουεϊ, Γκρέιτζερ, Ντράγκιτς), ενώ δεν διαθέτει λύσεις σε παιχνίδι με πλάτη στο καλάθι με εξαίρεση τον Σουάρεθ στη θέση "3".

Διαθέτει δύο ψηλούς που είναι πολύ καλοί στο pick-n-roll (Στίματς, Βάσκεθ), περιφερειακούς εκτελεστές (Ρούλσον, Κουζμίνσκας, Μέντλεϊ) και παίκτες που είναι ικανοί στο up-tempo παιχνίδι. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι στις καλές της ημέρες πιάνει πολύ υψηλά επίπεδα απόδοσης, όπως έγινε για παράδειγμα στο ματς του πρώτου γύρου με τον Παναθηναϊκού, ή με τη Φενέρμπαχτσε.

Όσο για την άμυνα της; Όπως και στη Ζαλγκίρις έτσι και στη Μάλαγα η βασική αμυντική τακτική του Χουάν Πλάθα είναι τα hedge-out, δηλαδή η δυναμική αντιμετώπιση με τον ψηλό να κόβει κάθετα το διάδρομο του παίκτη που κάνει ντρίμπλα. Έχοντας γρήγορους ψηλούς, ψηλά 3άρια (Σουάρεθ, Κουζμίνσκας) και οξυδερκείς περιφερειακούς αρέσκεται στο να μπαίνει σε αυτή τη διαδικασία βοήθειας και περιστροφών, η οποία άλλωστε βοηθάει στο άνοιγμα του ρυθμού.

Εδώ μπορούμε να δούμε και δύο τυπικές επιθέσεις της Ουνικάχα, όπως δημοσιεύτηκαν στην επίσημη ιστοσελίδα του ΣΕΠΚ:

Το πρώτο ματς: Στο πρώτο παιχνίδι η Μάλαγα είχε κερδίσει με 87-71, έχοντας όμως πολύ υψηλά ποσοστά ευστοχίας από το τρίποντο: 15/27 (55%). Τέλειωσε το ματς με 16 ασίστ και 12 λάθη (88 ranking), έχοντας για πρωταγωνιστή τον Ράιαν Τούλσον (20 πόντοι - season high) και τον Κάνερ Μέντλεϊ (21 πόντοι), ενώ πολύ καλό ματς έκανε και ο Τζέισον Γκρέιτζερ με 16 πόντους και 3 ασίστ.

Τώρα τι γίνεται; Ο Παναθηναϊκός έχει δείξει ένα πολύ καλό εντός έδρας πρόσωπο, έχοντας μόνο νίκες και μια ήττα από την ουραγό Λαμποράλ Κούτσα. Στα τελευταία ματς κάνει μια προσπάθεια να παίξει πιο γρήγορα και να ανεβάσει την επιθετική του παραγωγή. Σε θεωρητικό επίπεδο υπάρχουν πολλά κοινά στοιχεία στις δύο ομάδες (pick-n-roll προσανατολισμός, γρήγοροι ψηλοί), αν και διαφέρουν αρκετά στο κεφάλαιο "εμπειρία", με τους "πράσινους" να υπερέχουν κατά κράτος.

Για ερωτήσεις και παρατηρήσεις υπάρχει το Twitter ( @Stefanos_Rose ), αλλά και για τα σχόλια από κάτω...

TAGS EUROLEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ