OPINIONS

Το ΔΝΤ στο βόλεϊ

Το ΔΝΤ στο βόλεϊ
INTIME SPORTS

Το ΔΝΤ δεν μπήκε μόνο στις ζωές μας, αλλά και στον αθλητισμό και ιδιαίτερα στο ελληνικό βόλεϊ, καθώς τα λεφτά που σκορπούσαν ο Ολυμπιακός, ο Παναθηναϊκός, ο Ηρακλής, η ΕΑΠατρών και παλαιότερα η Ορεστιάδα δεν υπάρχουν πια.

Την αρχή έκανε ο Ολυμπιακός(δεν παίρνουμε υπόψη μας τη λαίλαπα Κοσκωτά) όταν εκτόξευσε χάρη στον Κορασίδη τα κασέ των παικτών του στα ύψη και ο Μάριος Γκιούρδας από τα 12 εκατομμύρια δραχμές έφτασε στα 70. Ακολούθησε ο Ηρακλής με τους Κλέιτον, Μπολ, αλλά και ο Παναθηναικός του Βλάση Σταθοκωστόπουλου με τους Ντάντε, Μαρτσελίνιο, για να φτάσουμε στους Αγκάμεζ, Μίλκοβιτς.

Τα χρήματα που έμπαιναν στο βόλεϊ δεν είχαν όπως ήταν φυσικό τα ανάλογα έσοδα,. Ήταν απλά ήταν αποτέλεσμα της τρέλας κάποιων πλούσιων. Τα λεφτά που σκορπούσαν ήταν πάρα πολλά σε ένα άθλημα που είχε μόλις 20-30 άτομα στις εξέδρες του, χωρίς σπόνσορες, χωρίς χορηγίες, χωρίς τηλεοπτικά δικαιώματα. Εξαίρεση ο Ηρακλής που ελλείψει επιτυχιών σε ποδόσφαιρο, μπάσκετ στράφηκε στο βόλεϊ και χιλιάδες οπαδοί του τον ακολουθούσαν στη Μίκρα, τον Εύοσμο, τη Ρώμη, την Πράγα. Κι αυτοί όμως ήταν λίγοι για να συντηρήσουν ένα πολυδάπανο τμήμα.

Η κατάσταση όμως ομαλοποιήθηκε, αν και ακόμη δεν είδαμε τίποτα. Ο Αγκάμεζ πήγε στην Τουρκία με 500.000 ευρώ, ο Μίλκοβιτς τον ακολούθησε με πολλά περισσότερα και ο Παναθηναικός και ο Ολυμπιακός πήραν ανάσες, καθώς λόγω της οικονομικής κατάστασης δεν υπάρχει και η ανάλογη πίεση των οπαδών. Tα κασέ έπεσαν δραματικά και οι Έλληνες παίκτες δύσκολα θα βρουν συμβόλαια πάνω των 80.000 ευρώ. Όσοι τα αναζητήσουν θα το πράξουν μόνο στο εξωτερικό, αν βέβαια τους θέλουν στην Ιταλία, στη Ρωσία, στην Πολωνία και την Τουρκία όπου υπάρχει χρήμα.

Ακόμη όμως και τα συμβόλαια των 80.000 ευρώ είναι πολυτέλεια για παίκτες μας (εξαιρούνται κάποιοι διεθνείς και ιδιαίτερα ο Τζούριτς) και την επόμενη χρονιά η πτώχευση θα είναι μεγαλύτερη, αφού θα κλείσουν και οι κάνουλες της ΓΓΑ και του ΟΠΑΠ.


Ο σωστός δρόμος

Οι σύλλογοι και η Ομοσπονδία πρέπει να δουλέψουν για το μέλλον, αναζητώντας φιλάθλους(όπως στην Ιταλία) και όχι οπαδούς. Ας προσαρμοσθούν λοιπόν στα νέα δεδομένα, κι ας σηκώσουν όλοι τα μανίκια, γιατί μόνο με τη δουλειά θα βγούν από το τούνελ. Ξεχάστε επίσης τις τηλεοπτικές μεταδόσεις για τις οποίες υπήρχαν και παράπονα και γυρίστε στις παλιές εποχές, τότε που έδειχνε ματς γυναικών η τηλεόραση και ...βγάζαμε σημαίες στα μπαλκόνια. Λεφτά ΔΕΝ υπάρχουν πλέον για τον αθλητισμό και δυστυχώς δεν θα βλέπουμε φέτος τη μονομαχία των δυο εκ των κορυφαίων διαγώνιων του κόσμου, του Ιβάν Μίλκοβιτς και του Λίμπερμαν Αγκάμεζ, αφού πήγαν στην Τουρκία (μαζί και Τίσερ, Κούναρι, Καλντέιρα), όπου οι τράπεζες και οι ναυτιλιακές εταιρείες ξοδεύουν παρά με ουρά.

Ο Ολυμπιακός μείωσε τον προϋπολογισμό του από τα 2 στο 1 εκατομμύριο και έφτιαξε αξιόλογη ομάδα με τους Ζέκοφ, Τζούριτς, Ντεσπέιν, Γιαμπλόνσκι, Ανδρεάδη, Κραλ, Κουζούνη, ο Ηρακλής του Αλέκου Λεώνη χαμήλωσε κι αυτός τον πήχη και έχει τους Προύσαλη, Μπαμπαλιούτα, Μπίλινγκς, Στάνκου, Κανέλλο, Αρχιλάγκος, ενώ ο Παναθηναϊκός βρίσκεται σε τραγική κατάσταση με μοναδικό παίκτη τον Ισπανό πασαδόρο Γκενς και σε αναμονή τους Πανταλέοντα, Λάππα, Παπαδημητρίου, αλλά και τον Στέλιο Καζάζη. Η ΕΑΠ θα στηριχθεί σε νέα παιδιά, σε αντίθεση με τις περασμένες περιόδους που είχε μισθοφόρους, ενώ οι Πατρινοί ήταν σκορπισμένοι σε όλες τις γωνιές της Ελλάδας.

Μας περιμένει δύσκολη χρονιά...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ