ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Ο Πέδρο Μαρτίνς σχεδίασε την τέλεια ληστεία

Ο Πέδρο Μαρτίνς δίνει οδηγίες με έντονο τρόπο στους ποδοσφαιριστές του Ολυμπιακού
Ο Πέδρο Μαρτίνς δίνει οδηγίες με έντονο τρόπο στους ποδοσφαιριστές του Ολυμπιακού EUROKINISSI

Ο Σταύρος Γεωργακόπουλος υποκλίνεται στην προπονητική ευφυΐα του professor Πέδρο Μαρτίνς, του πιο αποτελεσματικού απ’ όλους τους τεχνικούς που κάθισαν στον πάγκο του Ολυμπιακού και μετράει ένα – ένα τα βήματα που έφεραν ένα αξέχαστο διπλό στην Πόλη.

Ναι, για μένα είναι ο καλύτερος και δεν περίμενα το χθεσινό παιχνίδι για να το πω. Στον Πέδρο Μαρτίνς αναφέρομαι στον προπονητή που για μία ακόμη φορά παρουσίασε έναν Ολυμπιακό χάρμα ιδέσθαι σε μία από τις πιο σκληρές έδρες της Ευρώπης για οποιαδήποτε ελληνική ομάδα. Ο Πορτογάλος τεχνικός του Ολυμπιακού για μία ακόμη σεζόν φτιάχνει ένα νέο σύνολο ακόμη καλύτερο από τα προηγούμενα.

Τι κι αν παρουσιάστηκαν ένα… καράβι προβλήματα και αναποδιές, με τραυματισμούς, νέα επιδρομή του covid-19 στα αποδυτήρια και ισχυρές αναταράξεις λόγω των καπρίτσιων του Σεμέδο. Ο Professor ξεκαθάρισε καιρό τώρα πως έχει εμπιστοσύνη στο ρόστερ και την καλή δουλειά που γίνεται, ενώ δεσμεύθηκε δημόσια ότι όσο περνάει ο καιρός ο Ολυμπιακός θα γίνει ολοένα και καλύτερος.

Σχεδίασε την "τέλεια ληστεία"

Στο χθεσινό παιχνίδι του “Σουκρού Σαράτσογλου” ο 50χρονος κόουτς έδωσε ρεσιτάλ. Όχι απλά το είχε διαβάσει άριστα, αλλά έδεσε κόμπο τον συμπατριώτη και καλό του φίλο Βίτορ Περέιρα, ο οποίος ότι κι αν σκαρφίστηκε έπεσε σε τοίχο. Παρά την απουσία του Γιαν Εμβιλά, ο οποίος τέθηκε νοκ άουτ στην τελευταία προπόνηση, ο Πορτογάλος τεχνικός σχεδίασε με κάθε λεπτομέρεια την “τέλεια ληστεία”.

Όπως είχατε διαβάσει και ακούσει στα ρεπορτάζ των προηγούμενων ημερών, η παρουσία του Αγκιμπού Καμαρά στο αρχικό σχήμα ήταν δεδομένη, όπως και του καυτού Τικίνιο στην κορυφή της επίθεσης. Ο πιτσιρίκος από τη Γουινέα είναι φοβερό πασπαρτού και το απέδειξε για ακόμη μία φορά. Φανταστικός… πορτοφολάς στο πως θα πλησιάσει τον αντίπαλο για να τον “δαγκώσει” και να του πάρει τη μπάλα σαν την κόμπρα, ήταν εκείνος που ξεκίνησε ουσιαστικά τη φάση του 1-0, παρέα με τον απαράμιλλο Γιώργο Μασούρα, ο οποίος πραγματοποίησε το καλύτερό του παιχνίδι με την “ερυθρόλευκη” φανέλα.

Η επιτυχία του Πέδρο Μαρτίνς, ωστόσο, δεν περιορίζεται μόνο στην ψυχολογία με την οποία μπήκε η ομάδα του στο γήπεδο και με το σωστό πλάνο δράσης. Είναι γεγονός ότι οι πρωταθλητές Ελλάδας άφησαν τη μπάλα στους γηπεδούχους που τις περισσότερες φορές τη γύριζαν έξω από την περιοχή του “Κέρβερου” Βατσλίκ, χωρίς να ξέρουν τι να την κάνουν. Οι παίκτες του Ολυμπιακού αντίθετα, ήξεραν πότε πρέπει να παίξουν με βάθος και πότε με επιθετική άμυνα για να πάρουν τη μπάλα και να εκμεταλλευθούν στο έπακρο τους κενούς χώρους.

Είναι δεδομένο ότι ο Πέδρο Μαρτίνς πήρε και πολλά ρίσκα, αλλά του βγήκαν όλα. Ο επιμένων νικά που λέει και η παροιμία. Προτίμησε να ξεκινήσει το παιχνίδι με τρία στόπερ και τον Μπα σε ρόλο δεξιού μπακ, αλλά είχε τη δυνατότητα με αυτή την επιλογή να το γυρίσει οποιαδήποτε στιγμή σε 3-5-2 ή 3-4-3, τοποθετώντας στη γραμμή τον Γιώργο Μασούρα. Παρότι υπήρξαν και διαστήματα πίεσης από τους γηπεδούχους, η προσέγγιση του “κόκκινου” πάγκου έφερε αποτέλεσμα από το 5ο λεπτό με την εξαιρετική συνεργασία Αγκιμπού, Μασούρα, Τικίνιο και το υπέροχο τελείωμα του Βραζιλιάνου, ο οποίος χρειάστηκε απλά να χαϊδέψει τη μπάλα για να την περάσει πάνω από το σώμα του αντίπαλου κίπερ. Το έκανε να μοιάζει τόσο εύκολο, αλλά είχαμε χρόνια να δούμε τόσο ωραίο τελείωμα από έναν προικισμένο φορ που μετράει πλέον τέσσερα γκολ στα τρία τελευταία παιχνίδια.

Δεν περίμενε κανείς το 4-1-4-1

Η εξυπνάδα του Μαρτίνς να παρατάξει την ομάδα του με 4-1-4-1 σε όλη τη διάρκεια του παιχνιδιού, βοήθησε τον Ολυμπιακό να αμυνθεί σε δύο ζώνες, ενώ η παρουσία του Μπουχαλάκη μπροστά από την αμυντική τετράδα, διευκόλυνε την έξυπνη κυκλοφορία και το γρήγορο επιθετικό transition, παρότι υπήρχαν φάσεις που το στενό πρέσινγκ από δύο και τρεις αντιπάλους οδήγησε τον διεθνή χαφ και σε κάποιες λάθος επιλογές.

Με τον Βατσλίκ να έχει σταθερότατη παρουσία κάτω από τα δοκάρια και να εμπνέει εμπιστοσύνη, ο Σωκράτης έκανε την πιο μεστή και γεμάτη εμφάνισή του από την ημέρα που πάτησε το πόδι του στον Πειραιά, ενώ υπήρξε πολύ καλή συνεργασία και με τον πάντα δυναμικό Σισέ. Ο Ρέαμπτσιουκ κάλυψε πολύ καλά το χώρο ευθύνης του, έβγαλε τα συκώτια του Βαλέντσια, ενώ κέρδισε τις περισσότερες μάχες από τον Πέλκα που από τα μισά του πρώτου μέρους πέρασε δεξιά, για να ζορίσει ακόμη περισσότερο τον Μολδαβό μπακ.

Βοήθησε και ο Λαλά

Ο Πέδρο Μαρτίνς παρότι η άμυνά του άντεξε στο πρώτο ημίχρονο, κατάλαβε πολύ νωρίς ότι με τον Μπα σε ρόλο δεξιού μπακ, η ομάδα θα βγει δύσκολα από τα καρέ της. Διέγνωσε, επίσης, ότι στα πρώτα λεπτά οι γηπεδούχοι βρήκαν αρκετά διαθέσιμα μέτρα και να εκμεταλλεύθηκαν για να πατήσουν στην περιοχή του Ολυμπιακού, άσχετα που οι τελικές προσπάθειες ήταν άστοχες. Γνωρίζοντας, λοιπόν, ότι οι γηπεδούχοι θα πιέσουν ακόμη περισσότερο, έβγαλε τον Ουσεϊνού στην ανάπαυλα και πέρασε στη θέση του τον Κένι Λαλά. Ο Γάλλος μπακ που πολλοί αναζητούσαν τον τελευταίο καιρό, αυτή τη φορά στάθηκε για τα καλά στο ύψος του. Και μονομαχίες κέρδισε και τη θέση του δεν έχασε και τη μπάλα έβγαλε σωστά προς την επίθεση, καλύπτοντας τα διαθέσιμα μέτρα.

Με αυτό τον τρόπο, οι “ερυθρόλευκοι” ανέβασαν πιο ψηλά τις γραμμές τους, κάτι που είχε αρχίσει να συμβαίνει από το 35’, έφεραν σωστά τη μπάλα στα αντίπαλα καρέ, πάτησαν περιοχή με τα… τσαρούχια και πέτυχαν άλλα δύο γκολ με τον πανταχού παρών Μασούρα, έπειτα από ριμπάουντ σε προσπάθειες των Μαντί και Αγκιμπού Καμαρά που ανάγκασαν τον κίπερ της Φενέρ σε πολύ δύσκολες, αλλά ασταθείς επεμβάσεις. Παράλληλα, στάθηκαν και τυχεροί, καθώς στη μία και μοναδική λάθος εκτίμηση του Σισέ, το πλασέ του Πέλκα σταμάτησε στη ρίζα του αριστερού δοκαριού.

Ακόμη και η προσθήκη του Κούντε ήταν απαραίτητη όταν χρειάστηκε περισσότερη ηρεμία και φρέσκα πόδια στον άξονα, ενώ ο Ματιέ Βαλμπουενά με τον Βρουσάι δεν χρειάστηκε να πατήσουν το γήπεδο ούτε για δέκα λεπτά. Με τον Γιώργο Μασούρα να αγγίζει το τέλειο, τους Αγκιμπού, Βατσλίκ σε εξαιρετική κατάσταση, τους Τικίνιο, Σωκράτη σε πολύ καλή βραδιά και χωρίς να υστερήσει κανείς, οι “ερυθρόλευκοι” όχι απλά ύψωσαν λάβαρο στην Πόλη, αλλά έβαλαν και το πιο γερό θεμέλιο στην προσπάθεια πρόκρισης, έχοντας ήδη έξι βαθμούς σε δύο αναμετρήσεις, με την πρόκριση να έχει έρθει ήδη πολύ πιο κοντά. Πάνω απ’ όλους, όμως, το μεγαλύτερο παράσημο πηγαίνει στον Πέδρο Μαρτίνς, ο οποίος για μία ακόμη φορά έβγαλε λαγούς από το καπέλο, όχι επειδή έτυχε, αλλά επειδή μπορεί και το έχει αποδείξει κατ’ επανάληψη.

Η χθεσινή Game Night με τους Παντελή Βλαχόπουλο, Θέμη Καίσαρη, Παντελή Διαμαντόπουλο και Βασίλη Σκουντή:

TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ EUROPA LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ