ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Ανοίγει χώρο για Τικίνιο

Ο Αραμπί και ο Μασούρας πανηγυρίζουν γκολ στο Γεώργιος Καραϊσκάκης με τη φανέλα του Ολυμπιακού.
Ο Αραμπί και ο Μασούρας πανηγυρίζουν γκολ στο Γεώργιος Καραϊσκάκης EUROKINISSI SPORTS

Ο Σταύρος Γεωργακόπουλος γράφει για το νέο σύστημα του Πέδρο Μαρτίνς στον Ολυμπιακό που απογείωσε τον Γιώργο Μασούρα και εξηγεί τι κρύβει η χρησιμοποίηση του εκπληκτικού Ελ Αραμπί στο αριστερό άκρο.

Η πορεία του Ολυμπιακού στο φετινό πρωτάθλημα, παρότι το έχει καθαρίσει από τον Φλεβάρη, είναι… μύθος. Ακόμη και στο playoffs το εξπρές του Πέδρο Μαρτίνς πέρασε με 5 γκολ από τον ΟΑΚΑ κόντρα στην ΑΕΚ, ενώ χθες έβαλε 4 γκολ στον Παναθηναϊκό στη Λεωφόρο κι ένα ακόμη που δεν μέτρησε μέσω VAR. Που να είχαν και κίνητρο οι πρωταθλητές. Έχοντας ως μοναδικό στόχο πλέον να πάρουν και το Κύπελλο στον τελικό του Σαββάτου (22/5, 21:00), οι "ερυθρόλευκοι" κάνουν επίδειξη δύναμης σε κάθε ευκαιρία, "τρελαίνοντας" οπαδούς και αντιπάλους.

Επιμένοντας στο 3-4-3, παρά την απουσία τριών στόπερ (Σωκράτης, Αβραάμ, Μπα) και με τον πιτσιρικά Καλογερόπουλο στο αρχικό σχήμα, η ομάδα του Πειραιά "κατάπιε" τον "αιώνιο" αντίπαλο, παίρνοντας και την άτυπη ρεβάνς για την ήττα στο αντίστοιχο παιχνίδι του β’ γύρου. Με τον ανεξάντλητο Εμβιλά σε ρόλο αριστερού στόπερ, τον Μπουχαλάκη με τον Καμαρά να κάνουν δικό τους τον άξονα, τους Ρέαμπτσιουκ, Ανδρούτσο να μην έχουν προβλήματα στις πτέρυγες, το ζητούμενο ήταν πως θα λειτουργήσει η επίθεση.

ΧΑΘΗΚΕ Η ΜΠΑΛΑ

Κι εδώ είχαμε… έκρηξη! Ο Πορτογάλος κόουτς τοποθέτησε τον Ελ Αραμπί στα αριστερά της επίθεσης, με τον Χασάν στην κορυφή και τον Μασούρα δεξιά. Οι τρεις τους, έκρυψαν τη μπάλα. Ο Μαροκινός δεν αντιμετώπισε το παραμικρό πρόβλημα προσαρμογής, καθώς σε αυτό το ρόλο είχε αγωνιστεί πολλές φορές στα νιάτα του. Έβγαλε υπέροχη ασίστ στον "Μασού" για το 1-0, πέτυχε το τρίτο και τέταρτο γκολ σαν σε προπόνηση από ασίστ των Μασούρα, Ανδρούτσου αντίστοιχα, ενώ το δεύτερο γκολ πέτυχε ξανά ο Μασούρας έπειτα από ασίστ του Χασάν.

Ο Αιγύπτιος φορ, πέτυχε κι ένα γκολ, το οποίο, όμως, δεν μέτρησε, καθώς μέσω VAR δόθηκε πέναλτι στην άλλη πλευρά, του Σα στον Ιωαννίδη. Ο κίπερ του Ολυμπιακού αξιοποιώντας και τη σχετική οδηγία από τον πάγκο, “διάβασε” την εκτέλεση του Βιγιαφάνιες και κράτησε προσωρινά το μηδέν, έως ότου σκοράρει ο Μαουρίσιο στο ξεκίνημα του β’ μέρους με άπιαστη λόμπα.

Ακόμη και με αυτές τις (νέες) δοκιμές οι παίκτες του Ολυμπιακού έδειξαν να αφομοιώνουν πολύ καλά το 3-4-3, ενώ υπάρχουν και ορισμένοι που έχουν απογειωθεί. Πρώτος και καλύτερος ο Γιώργος Μασούρας, ο οποίος παίζει άριστα στο χώρο. Ενώ βοηθά ανασταλτικά και πιέζει ασταμάτητα, ξέρει και πως να οδηγήσει τη μπάλα και πότε να πασάρει ή να εκτελέσει, αλλά και πότε να κινηθεί στο χώρο για να αξιοποιήσει τις πάσες των συμπαικτών του.

ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΧΩΡΕΣΕΙ ΤΟΝ ΤΙΚΙΝΙΟ

Ο 27χρονος διεθνής κυνηγός έφτασε χθες τα 15 γκολ στη σεζόν, ενώ έχει μοιράσει και 6 ασίστ, ισοφαρίζοντας τη σχετική επίδοση του Αχμέντ Χασάν. Όσο για τη δοκιμή του Ελ Αραμπί σε ρόλο αριστερού μεσοεπιθετικού, μύρισε… Τικίνιο Σοάρες. Από το Σάββατο (15/5) διαβάσατε στο SPORT 24 για τα συν και τα πλην της υποψηφιότητας του 30χρονου Βραζιλιάνου επιθετικού, ο οποίος έχει μείνει ελεύθερος. Φαίνεται πως ο Πέδρο Μαρτίνς προσπαθεί να χωρέσει στο ρόστερ των πρωταθλητών και τον Τικίνιο, από τη στιγμή που ο πανταχού παρών Ελ Αραμπί, του παρέχει αυτή τη δυνατότητα.

Με άλλα λόγια, ο προπονητής του Ολυμπιακού προσπαθεί να προσθέσει στη νέα διάταξη και δεύτερο επιθετικό, προκειμένου να έχει περισσότερες επιλογές στο γκολ, κάτι που σημαίνει πως δεν θα διστάσει να παίξει με έναν εξτρέμ στην τριάδα. Από τη στιγμή που ο Ελ Αραμπί είναι παντού και σκοράρει με κάθε τρόπο, ενώ μπορεί να κουμπώσει σε όλα τα συστήματα και τις τακτικές. Ξέρει πότε να βγει από την περιοχή, πότε να πατήσει, πότε να γυρίσει να μαρκάρει και πότε να εκτελέσει όπως στο υπέροχο 1-4 με γυριστή κεφαλιά έπειτα από ωραία σέντρα του Θανάση Ανδρούτσου.

Μπορεί το παιχνίδι να εξελίχθηκε σε ρώσικη ρουλέτα στο μεγαλύτερο κομμάτι του β’ μέρους, ωστόσο, ακόμη και σε αυτή την κατάσταση, ο Ολυμπιακός ήταν η πιο επικίνδυνη, πιο ποιοτική και πιο ουσιαστική ομάδα στο τερέν. Σε αυτό το διάστημα η τεχνική ηγεσία των "ερυθρολεύκων" κατάφερε και να δώσει χρόνο σε παίκτες όπως ο Λαλά, ο Τιάγκο, ο Μπρούμα, ο Φορτούνης και ο Βαλμπουενά ενόψει τελικού, αλλά και να γυρίσει το σύστημα σε 4-4-2 στα τελευταία λεπτά. Τα κάνει όλα και συμφέρει που λέει και το παλιό διαφημιστικό σλόγκαν.

ΤΟΝ ΑΛΛΑΞΕ ΓΙΑΤΙ ΜΠΟΡΕΙ

Παράλληλα, πήρε ανάσες ο Χοσέ Χολέμπας ενόψει του μεγάλου τελικού και το μόνο που απομένει να μάθουμε είναι αν θα προλάβει να καθίσει έστω στον πάγκο ο Σωκράτης Παπασταθόπουλος. Δεν ξέρω πόσοι το έχουν προσέξει, αλλά σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, ο Πέδρο Μαρτίνς κατάφερε να μεταμορφώσει προς το καλύτερο και να δώσει νέο προφίλ, σε μια πολύ καλή ομάδα.

Εκτιμώντας, ωστόσο, ότι με αυτή τη νέα προσέγγιση, οι "ερυθρόλευκοι" θα αποδώσουν ακόμη καλύτερα στο μέλλον, ο Πορτογάλος τεχνικός δεν δίστασε να τα φέρει όλα τούμπα. Όποιος νομίζει ότι είναι εύκολο να γυρίσει μια ομάδα την άμυνά της από τέσσερις στην ευθεία σε τριάδα και να το εφαρμόσει τόσο καλά σε τόσο σύντομο διάστημα, είναι γελασμένος. Αυτός ο Ολυμπιακός, όμως, και ο προπονητής του αποδεικνύουν στην πράξη πως όλα τα μπορούν. Το μήνυμα από το "Απόστολος Νικολαΐδης" στάλθηκε στη Θεσσαλονίκη και πάμε να δούμε τι θα γίνει το βράδυ του Σαββάτου...

Photo credits: Eurokinissi

TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΕΛΛΑΔΑ STOIXIMAN SUPER LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ