ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΟΣ

Τρίποντα, σέντερ και σωστή διαιτησία χρειάζεται η Εθνική για να μεγαλουργήσει στο EuroBasket

Τρίποντα, σέντερ και σωστή διαιτησία χρειάζεται η Εθνική για να μεγαλουργήσει στο EuroBasket

Η Εθνική έχασε στη Σερβία αλλά το συνήθως αυστηρό κοινό αυτής της ομάδας ένιωσε όμορφα με όσα είδε. Όμως στην Εθνική κανείς δεν αντιμετώπισε την ήττα με τον ίδιο τρόπο. Ήταν όλοι σκασμένοι. Κι αυτό δείχνει πολλά εν όψει Ευρωμπάσκετ. Γράφει ο Σπύρος Καβαλιεράτος.

Ήττα σαν νίκη δεν υπάρχει στο μπάσκετ, δεν μπορεί να υπάρξει για την Εθνική ομάδα μπάσκετ. Και φάνηκε ξεκάθαρα στον τρόπο που αντιμετώπισαν το αποτέλεσμα ο Δημήτρης Ιτούδης και οι παίκτες του.

Άλλοι ήταν θυμωμένοι για την απουσία σεβασμού από τους διαιτητές και το σπρώξιμο στους Σέρβους για να μην αποκλειστούν πρόωρα από το Παγκόσμιο, άλλοι στεναχωρημένοι γιατί 2-3 επιλογές να ήταν σωστές, το αποτέλεσμα θα ήταν διαφορετικό.

Οι περισσότεροι βέβαια ήταν και στεναχωρημένοι και θυμωμένοι γιατί ήθελαν να συνδυαστεί η υπερπροσπάθεια με νίκη και συνάμα να εξασφαλιστεί η πρόκριση στο Μουντομπάσκετ.

Έρχεται το καλύτερο Eurobasket όλων των εποχών

Μεγάλα παιδιά βέβαια είναι, αντιλαμβάνονται τι γίνεται και ως προς το κομμάτι του θυμού δεν ήταν στο χέρι τους να αλλάξουν κάτι. Στο χέρι της FIBA, που αν εμφανίσει τέτοιες διαιτησίες στο Eurobasket θα γελάσει κανονικά όλος και ο κόσμος. Και πλέον το ευρωπαϊκό μπάσκετ δεν είναι υπόθεση συγκεκριμένων χωρών, είναι Παγκόσμιο γεγονός.

Το ματς της Σερβίας με την Ελλάδα, η εμφάνιση του Γιάννη και του Γιόκιτς έχουν ήδη συζητηθεί σε όλο τον πλανήτη. Έρχεται το καλύτερο Eurobasket όλων των εποχών και όλοι πρέπει να σταθούν στο ύψος της περίστασης. Και οι ομάδες και οι παίκτες και οι διαιτητές και η FIBA.

Για τους προπονητές, τους παίκτες και τη FIBA νιώθουμε σίγουροι, για τους διαιτητές έχουμε αμφιβολίες αν είναι αυτού του επιπέδου. Όσα είδαμε στη Σταρκ Αρένα, δεν μας επιτρέπουν αισιοδοξία.

Πάμε παρακάτω όμως. Η Εθνική συνδύασε και όμορφο μπάσκετ και ουσία, παρότι είδε πολλά να της πηγαίνουν στραβά. Απέναντι άλλωστε στο καλύτερο δίδυμο σέντερ στην Ευρώπη, έπαιξε για μεγάλο χρονικό διάστημα με 5αρι τον Θανάση Αντετοκούνμπο. Έκανε μεγάλο ματς ο Νίκολα Γιόκιτς, αλλά και ο Νίκολα Μιλουτίνοβ δεν πήγε πίσω.

Ούτως ή άλλως για τον Κώστα Αντετοκούνμπο είναι αδύνατο να τους αντιμετωπίσει ακόμα, όσο πρόοδο κι αν έχει κάνει, αλλά όταν τραυματίστηκε τα πράγματα χειροτέρεψαν στο 5 ο Θανάσης να παλεύει για 5, άλλες φορές ο Αγραβάνης, στο 4 ο Κασελάκης, σε όλες τις θέσεις ο Γιάννης.

Ο Παπαγιάννης λείπει και η Εθνική τον χρειάζεται περισσότερο από ποτέ, πλέον το ζητούμενο είναι να υπάρχει υγεία και να μην υπάρχει άλλη απώλεια. Βλέπουμε τι γίνεται καθημερινά σε όλες τις Εθνικές ομάδες, Σενγκέλια και Γιουλ τέθηκαν νοκ άουτ την Πέμπτη.

Παραλίγο να την πατήσει και ο Μίτσιτς, εμείς τρομάξαμε με τον Κώστα και περιμένουμε Παπαγιάννη, Παπαπέτρου. Συν ότι ξαναμπήκε στη λίστα των προβλημάτων ο Κώστας Σλούκας. Ο οποίος Σλούκας είναι ακόμα ανέτοιμος και όταν βρει ρυθμό μαζί με τον Καλάθη, η Ελλάδα θα γίνει ακόμα πιο δυνατή.

Άλλωστε υπάρχει πλέον μια σταθερή βάση παικτών που είναι έτοιμη ήδη για το Eurobasket.

Ο Γιάννης θύμισε σε όλους γιατί είναι ο καλύτερος παίκτης του κόσμου

Ο Γιάννης είναι πιο αποφασισμένος από ποτέ και στο Βελιγράδι θύμισε σε όλους γιατί είναι ο καλύτερος παίκτης του κόσμου. Αλήθεια, υπάρχει έστω ένας που να πιστεύει ακόμα ότι δυσκολεύεται απέναντι σε κλειστές άμυνες και με κανονισμούς FIBA. Αν ναι, στο επόμενο θα βάλει και 50 αν θέλει.

Πλάι του ο Κώστας Παπανικολάου που είναι ο άνθρωπος σε όλες τις δουλειές και βοηθάει παντού και ο Τάιλερ Ντόρσεϊ. Δίνει στην Εθνική την απειλή από μακριά, είναι ίσως το κλειδί για το Eurobasket. Αν βάλει τα σουτ, όλα θα γίνουν πιο εύκολα.

Και μιας και μιλάμε για σουτ είναι πλέον ξεκάθαρο. Τα ελεύθερα τρίποντα αν μπαίνουν στο Eurobasket, η Εθνική θα πάρει μετάλλιο. Θα διεκδικήσει το χρυσό. Ντόρσεϊ, Σλούκας, Παπανικολάου, Καλάθης, Παπαπέτρου, Αγραβάνης έχουν καλό σουτ, ακόμα και ο Θανάσης έχει δείξει βελτίωση σε αυτό το κομμάτι.

Στο Βελιγράδι όχι μόνο τα έβαλε με Γιόκιτς και όλους τους Σέρβους, αλλά έριξε και τα τρίποντά του. Αν έχει συνέπεια η Εθνική έξω από τα 6.75 (6.50 από τη γωνία), τίποτα δεν θα μπορέσει να τη σταματήσει στο Eurobasket. Εκτός ίσως των διαιτητών...

Αυτά λοιπόν προς το παρόν. Μέχρι το Eurobasket υπάρχει χρόνος, προέχει η νίκη επί του Βελγίου την Κυριακή. Αν έρθει, όλα καλά ως προς το προκριματικά. Ας αφήσουμε τους Σέρβους και τους Τούρκους να τρέχουν για να προκριθούν, έτσι όπως τα έκαναν ως τώρα.

TAGS ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΟΣ ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑΣ ΜΠΑΣΚΕΤ EUROBASKET 2022 ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΚΥΠΕΛΛΟ ΜΠΑΣΚΕΤ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ