ELITE LEAGUE

Τo Elite League Final Four είχε τρεις νικητές: Τον Τρίτωνα, το Μαρούσι και το μπάσκετ

Η ομάδα του Αμαρουσίου μετά την άνοδο στην Basket League
Η ομάδα του Αμαρουσίου μετά την άνοδο στην Basket League INTIME

Ήταν μια πραγματική γιορτή του μπάσκετ το Final Four της Elite League. Και η ΕΟΚ απέδειξε πάλι ότι ο κόσμος έχει θέση στο γήπεδο. Οι 5000 φίλαθλοι όλων των ομάδων ήταν η καλύτερη απάντηση. Γράφει ο Σπύρος Καβαλιεράτος.

Πριν από ενάμιση χρόνο έγινε η αρχή με το Final Four του Κυπέλλου στο Ηράκλειο. Τον περασμένο Φεβρουάριο, η ΕΟΚ το προχώρησε ένα βήμα παραπέρα. Έκανε Final Eight και έδωσε το δικαίωμα σε φιλάθλους όλων των ομάδων να βρίσκονται στις εξέδρες. Και δίπλα-δίπλα αν ήθελαν, δίχως διαχωρισμούς.

Οι δεκάδες φωτογραφίες από την Κρήτη το έχουν αποδείξει. Και το Σάββατο (27/5) στα Άνω Λιόσια, στο υπέροχο γήπεδο της ΑΕΚ, η Ομοσπονδία μπάσκετ διοργάνωσε με απόλυτη επιτυχία άλλη μια πραγματική γιορτή, το Final Four της Elite League. Γιατί, τελικά, περισσότερη σημασία απ' όλα έχει ποιος διοργανώνει κάτι.

Από τις εξέδρες πέρασαν πάνω από 5000 φίλαθλοι. Αληθινοί φίλαθλοι που είτε ήθελαν να υποστηρίξουν τέσσερις μπασκετικές ομάδες (δίχως το ποδοσφαιρικό υπόβαθρο των μεγάλων συλλόγων) και συνυπήρξαν στις κερκίδες, είτε ήθελαν να ζήσουν κάτι ιστορικό.

Τι να πρώτο ξεχωρίσει κανείς;

Διότι ήταν η πρώτη φορά που η άνοδος στην Basket League κρίθηκε σε Final Four και μια κατηγορία που ποτέ δεν είχε την προβολή που της άξιζε, ήταν το θέμα της ημέρας στον ελληνικό αθλητισμό, με τον Τρίτωνα και το Μαρούσι να κερδίζουν το εισιτήριό τους στην Basket League της επόμενης σεζόν.

Αλήθεια, τι να πρώτο ξεχωρίσει κανείς από το σκηνικό του Σαββάτου; Εντάξει, οι 5.000 που βρέθηκαν συνολικά στις εξέδρες ήταν κάτι φανταστικό. Η ατμόσφαιρα που δημιούργησαν οι οργανωμένοι του Αμαρουσίου και του Τρίτωνα στα δύο λεγόμενα πέταλα, έδωσε κάτι διαφορετικό. Οι 1.000 ομοιόμορφα ντυμένοι του Πανερυθραϊκού έβαλαν το χρώμα τους, μαζί και οι λιγοστοί του Ψυχικού.

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Αλλά ήταν και οι 2.000 ουδέτεροι που πήγαν να δουν μπάσκετ. Από τον Γιάννη Μπουρούση, τον Δήμο Ντικούδη, τον Κώστα Τσαρτσαρή, τον Θανάση και τον Αλεξ Αντετοκούνμπο, μέχρι τον Χάρη Παπαγεωργίου, τον Νίκο Παπανικολόπουλο, τον Νίκο Λεπενιώτη, τον Χρήστο Μπαφέ και τον Σταύρο Ελληνιάδη. Και πολλούς-πολλούς μπασκετικούς, άνδρες και γυναίκες, που πέρασαν ένα ευχάριστο απόγευμα σε έναν πολύ όμορφο χώρο.

Ήταν μια οργάνωση, ένα event, που συνδύασε όλα όσα ζηλεύαμε εδώ και χρόνια και τα βλέπαμε στην Ισπανία και στις άλλες προηγμένες μπασκετικά χώρες. Με εξαιρετική προβολή από το social της Ομοσπονδίας, με κάλυψη από περιφερειακά κανάλια και το youtube της ΕΟΚ, που έστειλαν την εικόνα σε όλη την Ελλάδα.

Μάλλον θα ζήλεψε και η ΕΡΤ που δεν τίμησε το προϊόν, αλλά θα μετάνιωσε όταν είδε όσα συνέβησαν στα Άνω Λιόσια. Αν δεν ζήλεψαν, αν ακόμα αδιαφορούν, θα επιβεβαιώσουν όσους πιστεύουν πως κάτι πηγαίνει στραβά στην Αγία Παρασκευή...

Tην επόμενη σεζόν η Elite League θα είναι ακόμα πιο ενδιαφέρουσα και εμπορική

Όπως και να έχει όμως, με ή χωρίς ΕΡΤ αποδείχθηκε πως η Elite League ήρθε για να μείνει. Όχι απλά γιατί άλλαξε όνομα, αλλά γιατί έγινε μια πραγματικά μεγάλη κατηγορία. "Του χρόνου θα είναι το καλύτερο πρωτάθλημα της Ελλάδας", προανήγγειλε ο Τάσος Δελημπαλταδάκης, ο γνωστός σε όλους - πρώην πλέον - ατζέντης που οργάνωσε το εγχείρημα. Κάτι που λέει από την πρώτη στιγμή και ο πρόεδρος της ΕΟΚ, Βαγγέλης Λιόλιος, που με το δίκιο του καμάρωνε με όσα είδε όλη τη χρονιά.

Ήταν μια σεζόν με ενδιαφέρουσα κανονική περίοδο από την αρχή ως το τέλος, με playoffs και στο τέλος Final Four. Με ξένους παίκτες στις ομάδες, αλλά και προνόμια - οικονομικά μπόνους - σε όσους χρησιμοποιούσαν νεαρούς Έλληνες. Με έσοδα για τις ομάδες και ευκαιρίες σε όλους.

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Για αυτό και δεν βρέθηκε να πει κανείς κακό λόγο για την Elite League. Έστω κι αν υπάρχουν πολλά περιθώρια βελτίωσης. Για παράδειγμα, ο τελικός δεν έχει ενδιαφέρον κι αυτό δεν είναι ωραίο. Στα playoffs μετρούν τα αποτελέσματα της κανονικής περιόδου, κάτι που συμβαίνει μόνο στην Ελλάδα. Όμως η ΕΟΚ υποσχέθηκε άμεσα ότι κι αυτά θα αλλάξουν του χρόνου.

Tην επόμενη σεζόν η Elite League θα είναι ακόμα πιο ενδιαφέρουσα και εμπορική. Με Πανιώνιο, Δόξα Λευκάδας, Έσπερο Λαμίας και Μίλωνα να έρχονται και προσθέτουν αίγλη. Και με τις wild card να δίνουν ελπίδα και σε πολλούς άλλους. Γι' αυτό και ήδη υπάρχουν σοβαρά κανάλια που συζητούν από τώρα για τα τηλεοπτικά δικαιώματα της επόμενης σεζόν. Όχι, δεν είναι η ΕΡΤ σε αυτή τη λίστα.

ΥΓ. Τρίτωνας και Μαρούσι έχουν εκφράσει επιθυμία να αγωνιστούν στην Basket League της επόμενης σεζόν. Είναι άλλο πράγμα βέβαια η ΚΑΕ και το ξέρουν. Θα είναι όμως άσχημο να μην γίνει χρήση του δικαιώματος.

TAGS ELITE LEAGUE STOIXIMAN BASKET LEAGUE FINAL FOUR ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΛΙΟΛΙΟΣ ΕΟΚ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ