OPINIONS

Τελικός ευθύνης

Τελικός ευθύνης

Τι σχέση μπορεί να έχει το Final 4 του League Cup στο βόλεϊ με τον τελικό του Κυπέλλου μπάσκετ; Ποιος ο ρόλος της αστυνομικής διεύθυνσης Ηρακλείου και γιατί η ΕΟΚ επιμένει να στείλει το ματς στην Κρήτη...

Ο - κατά τα άλλα - υποτιμημένος θεσμός του Κυπέλλου είναι το μπασκετικό ζήτημα των ημερών. Θεωρητικά ουδείς ασχολείται με ένα... Κυπελλάκι, αλλά όσα έχουν γραφτεί και ειπωθεί για τον τόπο διεξαγωγής του τελικού, αποδεικνύουν μάλλον το αντίθετο. Γιατί ένας τίτλος στο μπάσκετ είναι πάντα ένας τίτλος, ειδικά όταν αναμετρώνται δύο μεγάλες ομάδες, όπως ο Παναθηναϊκός και ο Άρης.

Γκάλοπ, άρθρα, αναλύσεις, επίσημες τοποθετήσεις ομάδων έχουν ακολουθήσει την ανάδειξη του ζευγαριού του τελικού. Οι γνώμες όλες είναι σεβαστές, ο καθένας έχει τον προσωπικό του λόγο να ζητάει πού θα γίνει το παιχνίδι, όμως η απόφαση δεν είναι ούτε ομαδική, ούτε συνολική. Διότι την ευθύνη για τον τελικό την έχει η αστυνομία και η Ομοσπονδία.

Το παράδειγμα του βόλεϊ είναι πολύ πρόσφατο. Το Final 4 του League Cup είχε δοθεί στην Κύπρο από το καλοκαίρι και δέκα ημέρες πριν από τη διεξαγωγή του, ο Υπουργός δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξης της Μεγαλήσου, το ματαίωσε. Ο Ιωνάς Νικολάου εξέφρασε και επίσημα την άρνησή του να αναλάβει την ευθύνη για την ασφάλεια των αγώνων στη Μεγαλόνησο επικαλούμενος πληροφορίες (από τις μυστικές υπηρεσίες) για σοβαρά επεισόδια μεταξύ των οπαδών των ομάδων. Θυμίζουμε απλά ότι την 4αδα αποτελούν οι Ηρακλής, Ολυμπιακός, ΠΑΟΚ και Παναθηναϊκός. Ήταν προγραμματισμένο να πάρουν από 600 εισιτήρια, είχαν οργανωθεί τα πάντα και εν τέλει το φάιναλ φορ δεν θα γίνει στην Κύπρο.

Αυτό μας λέει πολλά. Πρώτον ακόμα κι αν έχει προγραμματιστεί κάτι εδώ και πολύ καιρό, κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι θα ακολουθηθεί το πλάνο. Και δεύτερον, ακόμα η λύση να γίνει ένα φάιναλ φορ ή ένας τελικός εκτός Ελλάδας - πολλοί έχουν μιλήσει για την Κύπρο και για το μπάσκετ - εγκυμονεί κινδύνους.

Συνεπώς τα λόγια είναι εύκολα, η πράξη όμως όχι. Και πάμε στο θέμα μας. Ποιο γήπεδο θα φιλοξενήσει τον τελικό; Ας πάρουμε ένα, ένα όσα έχουν συζητηθεί και να δούμε τι μένει. Οι περιπτώσεις του ΟΑΚΑ και του Αλεξάνδρειου απορρίπτονται, δεν θα γίνει στην έδρα κανενός ο τελικός. Το ΣΕΦ και η Πυλαία επίσης απορρίπτονται, μόνο... τρελός θα έδινε το ΟΚ να γίνει τελικός Παναθηναϊκός - Άρης στην έδρα του Ολυμπιακού ή του ΠΑΟΚ.

Πάμε στην περιφέρεια. Η Λαμία και η Κοζάνη έχουν δύο εξέδρες, αλλά δεν διαθέτουν γήπεδα που να μπορούν να φιλοξενήσουν με ευκολία τελικό. Η Λάρισα έχει κλειστό με τέσσερις εξέδρες, άρα πληροί τις προϋποθέσεις, το ίδιο και η Ξάνθη και η Πάτρα. Άρα τα γήπεδα αυτά είναι διαθέσιμα μέχρι αποδείξεως του αντιθέτου. Διότι κανείς δεν ρώτησε τις τρεις πόλεις και την τοπική αστυνομία αν επιθυμούν να υποδεχθούν τις δύο ομάδες. Ούτε έχουν ζητήσει τον τελικό.

Και βέβαια υπάρχει πάντα το Ηράκλειο, που παραμένει το φαβορί και παρά τις αντιδράσεις του Άρη, είναι ο πιθανότερος τόπος για να γίνει ο τελικός της 19ης Φεβρουαρίου. Πρόκειται για γήπεδο με τέσσερις εξέδρες που δεν επικοινωνούν όλες μεταξύ τους. Η τοπική Ένωση θέλει τον αγώνα, η τοπική αστυνομία είναι διατεθειμένη να αναλάβει την ευθύνη της φρούρησης και της υποστήριξης του τελικού, άρα η ΕΟΚ βρίσκει αυτό ακριβώς που θέλει. Αυτόν που θα αναλάβει να διεξαχθεί με ασφάλεια ο τελικός και να γίνουν τα πάντα, προκειμένου να μην κινδυνέψουν οι συμμετέχοντες και οι φίλαθλοι.

Τι ακριβώς θα γίνει με τα εισιτήρια; Όχι πάντως ό,τι συνέβη την προηγούμενη φορά στο Ηράκλειο. Η κάθε ομάδα θα πάρει εισιτήρια και θα τα διαθέσει από μόνη της... Αφού τα προπληρώσει βέβαια, όπως γίνεται πάντα στους τελικούς. Οι οπαδοί του Παναθηναϊκού θα πάρουν το ένα κομμάτι της εξέδρας πίσω από το καλάθι, οι οπαδοί του Άρη το δεύτερο. Περίπου 1000 εισιτήρια για κάθε ομάδα δηλαδή.

Στη μία μεγάλη εξέδρα θα υπάρχουν οι προσκλήσεις της Ομοσπονδίας, αλλά και των δύο που συμμετέχουν στον τελικό (συνολικά 1500 είναι οι θέσεις) και στην άλλη μεγάλη εξέδρα θα βγουν εισιτήρια, που ενδεχομένως να διατεθούν στην Κρήτη. Αλλά όλα αυτά είναι συζητήσεις και θεωρίες, όλα θα καθοριστούν από τη σύσκεψη που θα γίνει για τα μέτρα ασφαλείας.

Η απόφαση για το πού θα γίνει ο τελικός του Κυπέλλου θα παρθεί τη Δευτέρα από το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΟΚ. Θα μπουν όλα τα διαθέσιμα γήπεδα στο τραπέζι και θα βγει η ανακοίνωση. Με το Ηράκλειο να παραμένει - όπως γράψαμε - το φαβορί για να φιλοξενήσει τον τελικό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ