ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΟΣ

Ο Σπανούλης διόρθωσε το μεγάλο λάθος του

Ο Βασίλης Σπανούλης σε φάση από τον αγώνα Ελλάδα - Κροατία, στο EuroBasket 2015, στην τελευταία του διοργάνωση με την εθνική ομάδα
Ο Βασίλης Σπανούλης σε φάση από τον αγώνα Ελλάδα - Κροατία, στο EuroBasket 2015, στην τελευταία του διοργάνωση με την εθνική ομάδα 2015 AP PHOTO/DARKO BANDIC

Ο Βασίλης Σπανούλης επιστρέφει στην Εθνική και διορθώνει ένα λάθος που έκανε το 2015. Διότι είναι άλλο η Εθνική ομάδα και άλλο ο Βασιλακόπουλος και ο Γολέμης.

Το λάθος που έκανε ο Βασίλης Σπανούλης το 2015 διορθώνεται έξι χρόνια μετά. Διότι από την Εθνική ομάδα ουδείς έχει δικαίωμα να αποχωρήσει και όποιος το πράττει, υποπίπτει σε ολίσθημα. Δεν έχει να κάνει με ονόματα, είναι στάση ζωής και κάθε αθλητής πρέπει να είναι πάντα διάθεσιμος για την ομάδα της πατρίδας του.

Ο Σπανούλης το αποφάσισε στη Λιλ και προφανώς το έπραξε υπό συναισθηματική φόρτιση. Και έφτασε το 2021 για να θέσει εκ νέου τον εαυτό του στη διάθεση της Εθνικής, ίσως και γιατί συνειδητοποίησε εκείνο το λάθος. Ίσως και γιατί είδες πώς λατρεύονται από την κοινή γνώμη και τους φιλάθλους, παίκτες όπως ο Λουίς Σκόλα και Μανού Τζινόμπιλι, που έμειναν ως το τέλος της καριέρας τους διαθέσιμοι για το αντιπροσωπευτικό τους συγκρότημα... Δεν έκλεισαν την πόρτα οριστικά, όσα διαλείμματα κι αν έκαναν.

Βέβαια στην Αργεντινή δεν μπήκαν ποτέ τα συλλογικά θέματα στην Εθνική. Προφανώς γιατί οι κορυφαίοι παίκτες δεν έκαναν καριέρα στην Μπόκα Τζούνιορς και την Ρίβερ Πλέιτ, αλλά στο ΝΒΑ και στην Ευρώπη. Γι' αυτό και ήταν αποδεκτοί απ' όλο το κοινό.

Στην Ελλάδα η Εθνική μπήκε πολλές φορές στη μέση της κόντρας του Παναθηναϊκού με τον Ολυμπιακό. Προφανώς γιατί η ΕΟΚ ανακατεύτηκε πάρα πολύ περισσότερο απ' ό,τι της αναλογεί σε αυτή τη διαμάχη, τη στιγμή που θα έπρεπε απλά να παρατηρεί. Συνέπεια ήταν να οδηγηθεί πολλές φορές η κατάσταση στα άκρα με ευθύνη της ίδιας της Ομοσπονδίας, κάτι που την πλήρωσε με το παραπάνω το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα.

Ακόμα και τα πολλά ψέμματα που ειπώθηκαν στην υπόθεση του Ρικ Πιτίνο το 2019 έκαναν ακόμα πιο δύσκολη την κατάσταση, φτάνοντας στο σημείο οι διεθνείς του Ολυμπιακού να μην θέλουν να συνεργαστούν με τον Αμερικανό, όσο είναι προπονητής του Παναθηναϊκού.

Άλλο πράγμα το "μέχρι τέλους"

Ο Ολυμπιακός και η ΕΟΚ βρίσκονται στα μαχαίρια καιρό τώρα, το "μέχρι τέλους" των ερυθρολεύκων παραμένει ενεργό και θα πάψει να υφίσταται μόνο αν αλλάξει διοίκηση η Ομοσπονδία. Αυτό φυσικά και αφορά στον Βασίλη Σπανούλη, που είναι αρχηγός του Ολυμπιακού και δεν μπορεί να βρεθεί απέναντι στη διοίκηση της ομάδας του. Ο Σπανούλης δεν διαχωρίζει τη θέση του επιστρέφοντας στην Εθνική, όπως δεν τη διαχωρίζει ο Πρίντεζης και ο Σλούκας ή όποιος άλλος κληθεί από τους ερυθρόλευκους. Δεν γυρνούν στην Α1, ούτε στηρίζουν τον Βασιλακόπουλο.

Αλλωστε οι εκλογές είναι προ των πυλών και υπό φυσιολογικές συνθήκες έπρεπε να είχανξ διεξαχθεί στις 30 Μαρτίου. Η τωρινή διοίκηση δεν είναι πραγματική αλλά μια Διοικούσα Επιτροπή που απλά "τρέχει" τις διαδικασίες για τις αρχαιρεσίες, άρα και τυπικά δεν υπάρχει κώλυμα. Αλλο που ο Βασιλακόπουλος και ο Γολέμης είναι στη θέση τους και λειτουργούν σαν να μην έχει αλλάξει κάτι, η αλήθεια είναι ότι πρόκειται για Διοίκηση ορισμένη από Πρωτοδικείο.

Η Εθνική δεν ανήκει στην ΕΟΚ

Το πιο σημαντικό απ' όλα όμως είναι ότι η Εθνική δεν ανήκει στην ΕΟΚ, καμία Εθνική δεν ανήκει στην Ομοσπονδία της, αλλά στο φίλαθλο κοινό. Και στη γαλανόλευκη γυρίζει ο Βασίλης Σπανούλης, όχι στον Βασιλακόπουλο ή στον Γολέμη.

Κι αυτό πρέπει να αποδεχθούν οι οπαδοί που έχουν αισθανθεί λυπημένοι ή προδομένοι. Οπως ο Φορτούνης, ο Μπουχαλάκης, ο Μασούρας και τόσοι άλλο παίζουν στην Εθνική ποδοσφαίρου παρά την ανοιχτή κόντρα με την ΕΠΟ, όπως το ίδιο μπορεί να συμβεί σε ΚΟΕ ή ΕΟΠΕ, το ίδιο γίνεται και στο μπάσκετ. Κανένα λάθος δεν κάνει ο Σπανούλης, ο Πρίντεζης και ο Σλούκας, κανέναν δεν προδίδουν θέλοντας να κυνηγήσουν το όνειρο της συμμετοχής στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Αν θέλετε να βρούμε κάπου λάθος, είναι στις κατά καιρούς αποφάσεις παικτών να δηλώσουν ότι αποσύρονται από την Εθνική. Και τουλάχιστον ο Βασίλης Σπανούλης το διόρθωσε και θα ηγηθεί της προσπάθειας στον Καναδά λίγο πριν από το τέλος της καριέρας του. Αλλους, ακόμα τους περιμένουμε.

TAGS ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ ΣΠΑΝΟΥΛΗΣ ΡΙΚ ΠΙΤΙΝΟ ΕΟΚ ΕΛΛΑΔΑ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ