ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Ο Κώστας Σλούκας έβαλε τα πράγματα στη θέση τους

Ο Κώστας Σλούκας έβαλε τα πράγματα στη θέση τους
EUROKINISSI

Ο Κώστας Σλούκας βγήκε μπροστά για όλους στα Άνω Λιόσια και γλίτωσε τον Ολυμπιακό από μια καταστροφή. Ίσως ήρθε η ώρα να ανταποδώσει και ο Ολυμπιακός στον Σλούκα αυτό που έκανε εκείνος κόντρα στην ΑΕΚ.

Μια φαινομενικά εύκολη βραδιά για τον Ολυμπιακό στα Άνω Λιόσια, λίγο έλειψε να εξελιχθεί σε μπασκετική τραγωδία. Η τελική εξέλιξη όμως ήταν ιδανική και γιατί δεν ξεμάκρυνε περισσότερο το αβαντάζ έδρας στους τελικούς της Stoiximan Basket League, αλλά κυρίως γιατί ο Κώστας Σλούκας έβαλε τα πράγματα στη θέση τους. Όχι μόνο στο ματς με την ΑΕΚ, αλλά και για το υπόλοιπο της σεζόν.

Δεν είναι μόνο ότι ο 31χρονος γκαρντ πήρε από το χέρι τους ερυθρόλευκους και τους γλίτωσε από το κάζο. Διότι κάθε άλλο αποτέλεσμα απέναντι στην γεμάτη προβλήματα ΑΕΚ, θα ήταν πολύ κακό -όχι καταδικαστικό- για τη συνέχεια του πρωταθλήματος, αλλά καταστροφικό για την ατμόσφαιρα της ομάδας. Το 2022 έχει μπει άσχημα για τον Ολυμπιακό και μια ήττα από τον Δικέφαλο θα προκαλούσε άλυτα προβλήματα.

Επί τη ευκαιρία να παραδεχθούμε ότι η επιλογή της ΑΕΚ να αλλάξει γήπεδο και να μεταφερθεί στα Λιόσια την έχει βοηθήσει να σταθεί όρθια στην πιο δύσκολη σεζόν των τελευταίων ετών. Ακόμα και με ελάχιστο κόσμο είναι έδρα, γι' αυτό και έχουν έρθει αποτελέσματα που κανείς δεν περίμενε. Και μάλιστα παραλίγο να πέσει στο καναβάτσο και ο Ολυμπιακός. Το μαεστρικό κοουτσάρισμα του Σάββα Συμεωνίδη σε συνδυασμό με την εκπληκτική εμφάνιση του Ράουτινς, έφεραν τη διαφορά ακόμα και στους 16 πόντους, όμως η υπέρβαση δεν ολοκληρώθηκε για την ΑΕΚ και γιατί δεν άντεξε και γιατί υπήρχε διαφορά ποιότητας.

Τα 7 τρίποντα του Ράουτινς

Κάπου εδώ μπαίνει στη συζήτηση ο Ολυμπιακός. Είναι αλήθεια ότι μια ομάδα EuroLeague δεν μπορεί να δέχεται 7 τρίποντα από έναν παίκτη που έχει σταματήσει το μπάσκετ δύο χρόνια. Έχει γίνει παράγοντας και με τον αθλητισμό ασχολήθηκε ερασιτεχνικά με τις πολεμικές τέχνες. Αυτό είναι διασυρμός για τους ερυθρόλευκους, τον κάθε μπασκετμπολίστα που τον μάρκαρε και συνολικά για την άμυνα του Ολυμπιακού. Ήταν μια εικόνα ντροπής για τον Γιώργο Μπαρτζώκα και τους παίκτες του και αν τελικά έχαναν το ματς από τον Καναδό, θα χρειαζόταν να βρουν μια σπηλιά για να κρυφτούν όλοι μαζί.

Η βοήθεια της Stoiximan Basket League

Σε μια τόσο δύσκολη κατάσταση, λοιπόν, ο Ολυμπιακός βρήκε τον μαγικό τρόπο όχι απλά να νικήσει, αλλά να βγει πολλαπλά κερδισμένος. Από ένα παιχνίδι που ίσως να έφερνε και την καταστροφή του μέσα στη σεζόν, ίσως να έσωσε ολόκληρη τη σεζόν.
Ο Ολυμπιακός βρισκόταν σε σοκ για 27 λεπτά, αλλά χάρη στον Κώστα Σλούκα γύρισε μια χαμένη παρτίδα και έφυγε πλούσιος από τα Άνω Λιόσια.

Και σε κάτι τέτοιες βραδιές, αποδεικνύεται πόσο του έλειψε αγωνιστικά η παρουσία στις εγχώριες διοργανώσεις (διοικητικά τον στόχο του τον πέτυχε κι αυτό δεν μπαίνει σε συζήτηση) τα δύο τελευταία χρόνια. Διότι το πρωτάθλημα όχι μόνο κρατάει μια ομάδα σε εγρήγορση, αλλά μπορεί να και ανεβάσει την ψυχολογία. Ναι μεν η EuroLeague και η Stoiximan Basket League δεν έχουν καμία απολύτως σχέση, αλλά η νίκη επί της ΑΕΚ και ο τρόπος που ήρθε, θα δώσει ψυχολογία και ώθηση για τη συνέχεια της σεζόν. Σε Ελλάδα και Ευρώπη.

Ισως σώθηκε η χρονιά

Το πιο σημαντικό απ' όλα όμως είναι ότι ο Ολυμπιακός κέρδισε το Σάββατο το βράδυ τον Κώστα Σλούκα. Σε μια περίοδο αμφισβήτησης απ όλους, ο 31χρονος γκαρντ όχι μόνο έδωσε μια πολύτιμη νίκη μόνος του στον Ολυμπιακό, αλλά έβαλε και όλα τα πράγματα στη θέση τους. Εδωσε στον κόσμο να καταλάβει ότι μπορεί να βγει μπροστά και δώσει λύσεις όταν η μπάλα καίει, ακόμα κι αν δεν είναι ο τύπος του ηγέτη που κάποιοι έχουν στο μυαλό τους.

Παρότι δεν ήταν ματς τίτλου, ίσως στις 29 Ιανουαρίου του 2022 ο Σλούκας να έσωσε τη χρονιά για όλο το τμήμα μπάσκετ του Ολυμπιακού. Διότι μια ήττα από την ΑΕΚ θα ήταν κάτι σαν φιάσκο και οι παρενέργειες για ένα τμήμα που προσπαθεί να ξαναφτιάξει πνεύμα νικητή, θα ήταν ίσως μεγαλύτερες απ' ό,τι μπορεί να φανταστεί κανείς.

Να αντιμετωπίζεται ως ο καλύτερος

Ακόμα και ο Γιώργος Μπαρτζώκας, που φρόντισε να αποθεώσει τον Σλούκα μετά το ματς, ξέρει καλά ότι ο Κώστας έσωσε και την δική του τιμή στα Λιόσια. Γι αυτό και ο κόουτς του Ολυμπιακού ίσως πρέπει να αναθεωρήσει κάποια πράγματα ως προς το μεγάλο όνομα της ομάδας μπάσκετ. Ολοι είναι ίσοι σε ένα σύνολο, αλλά δεν είναι ίδιοι. Και ο Σλούκας, ανεξάρτητα αν κρατάει την μπάλα λίγο περισσότερο απ' ό,τι πρέπει μερικές φορές, είναι ο καλύτερος παίκτης του Ολυμπιακού μαζί με τον Βεζένκοβ και τον Ντόρσεϊ.

Γι' αυτό αποκτήθηκε, αυτός έχει τη μεγαλύτερη ευθύνη λόγω ρόλου και συμβολαίου, δικαιούται καλύτερης συμπεριφοράς απ' όλους. Κανείς δεν έχει δικαίωμα να τον θεωρεί τελευταίο τροχό της άμαξας, ούτε καν έναν τροχό σαν όλους τους άλλους. Είναι ο οδηγός του Ολυμπιακού και μέχρι το τέλος της χρονιάς έτσι πρέπει να του συμπεριφέρονται όλοι. Πρέπει να παίρνει τον περισσότερο χρόνο, τις περισσότερες αποφάσεις, αν χρειαστεί και τα περισσότερα σουτ.

Κι ακόμα κι αν δεν το πιστεύουν όλοι αυτό, ο Σλούκας απέκτησε το προνόμιο στο ματς με την ΑΕΚ. Γιατί στην τελική, βγήκε μπροστά για όλους στον Ολυμπιακό.

TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΚΩΣΤΑΣ ΣΛΟΥΚΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΠΑΡΤΖΩΚΑΣ EUROLEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ