ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΟΣ

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο μιλά τη γλώσσα της αλήθειας

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο μιλά τη γλώσσα της αλήθειας
Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο 24 MEDIA CREATIVE TEAM / KONSTANTINOS BADOUNAS

Χρειάζεται να αποδείξει ο Γιάννης Αντετοκούνμπο την αγάπη του για την Ελλάδα; Περνάει από καθημερινές εξετάσεις και δεν το ξέρει; Ή πρέπει να λέει ψέματα σε όλο τον κόσμο, μόνο και μόνο για να μην παρεξηγούνται κάποιοι; Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο δεν μπορεί ούτε να κρύψει, ούτε να ντρέπεται για την καταγωγή του.

Από το 2013 έως το 2023, ο Γιάννης Αντετοκούνμπο έχει φορέσει σε έξι διοργανώσεις το εθνόσημο. Στην πραγματικότητα έχει απουσιάσει μόνο το 2017 και το 2023 λόγω τραυματισμού. Την αγάπη του για την Ελλάδα λοιπόν την έχει αποδείξει. Και θα είναι εδώ και στο μέλλον, τιμώντας την χώρα που τον μεγάλωσε. Ο Γιάννης είναι και αισθάνεται Έλληνας.

Χρειάζεται να αποδείξει ο Γιάννης Αντετοκούνμπο την αγάπη του για την Ελλάδα; Περνάει από καθημερινές εξετάσεις και δεν το ξέρει; Ή πρέπει να λέει ψέματα σ' όλο τον κόσμο, μόνο και μόνο για να μην παρεξηγούνται κάποιοι που μάλλον ξεχνούν την ιστορία του και την πορεία του, η οποία αρχίζει από τις φτωχές γειτονιές των Σεπολίων πριν από 28 χρόνια.

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο δεν μπορεί ούτε να κρύψει, ούτε να ντρέπεται για την καταγωγή του. Από τη Νιγηρία ήρθαν οι γονείς του, Νιγηριανοί είναι, το αίμα του έχει συγκεκριμένη προέλευση. Υπάρχει κανείς που να το αμφισβητεί αυτό; Ποιος ο λόγος λοιπόν να γίνεται συζήτηση για κάτι τόσο αυτονόητο.

Αν έλεγε ότι δεν τον συνδέει πλέον τίποτα με την Ελλάδα, δεν αγαπάει την Ελλάδα, δεν θέλει να παίζει μπάσκετ για την Εθνική μας, ναι, έπρεπε να σηκωθεί θύελλα αντιδράσεων και όλοι μαζί να τον κατηγορήσουμε για όσα είπε. Αλλά όχι για το προφανές και το αυτονόητο.

Είναι άνθρωπος με δύο πατρίδες όπως χιλιάδες Έλληνες

Ο Γιάννης είναι άνθρωπος με δύο πατρίδες, όπως χιλιάδες Ελληνες που έχουν αίμα ελληνικό και έχουν μεγαλώσει σε άλλη χώρα. Δεν απαρνήθηκε πουθενά την Ελλάδα, δεν είπε κάτι κακό για την χώρα που τον μεγάλωσε, έχει τους φίλους του και την αγαπάει.

Φαντάζεστε να έλεγε δεν έχω καμία σχέση με τη Νιγηρία; Να έλεγε δεν είναι οι γονείς μου από εκεί, το αίμα μου είναι μόνο ελληνικό; Αλήθεια δεν θα ήταν ένας ψεύτης;

Ας μάθουμε, λοιπόν, ότι η γλώσσα της αλήθειας είναι πάντα η προτιμότερη και όποιος την χρησιμοποιεί πρέπει να κερδίζει τα εύσημα και όχι να κατηγορείται. Εκτός βέβαια κι αν δεν αρέσει η αλήθεια, παρά μόνο η ικανοποίηση ενός συγκεκριμένου μέρους της κοινής γνώμης, που έχει μάθει απλά να σχολιάζει, να κατηγορεί και να περιμένει στη γωνία για να βγάλει το θυμό του.

Όχι γιατί ο Γιάννης είπε ότι είναι (και) Νιγηριανός, αλλά γιατί τα προβλήματα στην Ελλάδα είναι πολλά και υπάρχει εκνευρισμός για όλους και για όλα.

Ο Γιάννης και ο Θανάσης δεν θα απαρνηθούν ποτέ την Ελλάδα

Εννοείται πως όλη η οικογένεια Αντετοκούνμπο χρωστάει πολλά στην Ελλάδα. Σε αντίθεση με όσους λένε ότι οι Ελληνες έκαναν δύσκολη τη ζωή της οικογένειας, η αλήθεια είναι πως η πλειοψηφία των ανθρώπων ήταν δίπλα τους ακόμα κι όταν δεν ήταν διάσημοι.

Υπάρχουν πάρα πολλοί άνθρωποι στο μπάσκετ και στην κοινωνία των Σεπολίων και του Ζωγράφου που στάθηκαν δίπλα τους όταν πραγματικά δεν είχαν φαγητό ή λεφτά για τα βασικά έξοδα. Η ΕΟΚ ήταν δίπλα του στα πρώτα βήματα, η κινητοποίηση του μπάσκετ για να πάρει διαβατήριο - όταν πλέον φαινόταν από μακριά το ταλέντο του Γιάννη και του Θανάση - ήταν τεράστια.

Γι' αυτό ακριβώς ο Γιάννης και ο Θανάσης Αντετοκούνμπο δεν θα απαρνηθούν ποτέ την Ελλάδα, όσο μακριά κι αν είναι πλέον η καθημερινότητά τους. Την αγαπάνε την Ελλάδα, είναι η χώρα που τους μεγάλωσε, είναι το διαβατήριο που τους άνοιξε όλες τις πόρτες.

Μην ζητάμε όμως και να διαγράψουν οτιδήποτε άλλο στη ζωή τους, γιατί θα ήταν λάθος να το κάνει και οποιοσδήποτε Ελληνας που μεγάλωσε σε άλλη χώρα. Νιώθουν περήφανοι που έχουν ελληνικό αίμα και το λένε σε κάθε ευκαιρία, δίχως αυτό να μειώνει την πατρίδα που τους μεγάλωσε.

Ας κοιτάξουμε, λοιπόν, μπροστά και να μην ψάχνουμε προβλήματα εκεί που δεν υπάρχουν. Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο αγαπάει την Ελλάδα, θα συνεχίσει να παίζει για την Εθνική Ελλάδας, όσο το επιτρέπουν οι υποχρεώσεις του.

Και θέλει και πάντα θα προσπαθεί να είναι εδώ

Δυστυχώς ή ευτυχώς το status του Γιάννη έχει ξεφύγει από τα ελληνικά δεδομένα. Δεν είναι απλά ένας σπουδαίος μπασκετμπολίστας, είναι ένας super star του Παγκόσμιου αθλητισμού. Εχει συμβόλαιο εκατομμυρίων, ομάδες του ΝΒΑ θα σφαχτούν στα πόδια του αν αποφασίσει να φύγει από τους Μπακς και η ζωή του θα κυλά με βάση την τεράστια αξία του.

Φέτος, ήταν αδύνατο να παίξει στην Εθνική, έκανε επέμβαση στο γόνατο. Το 2017 δεν μπορούσε να παίξει, ήταν πάλι τραυματίας. Αλλά για όσους το ξεχνούν, άρχισε προετοιμασία και έπαιξε και σε φιλικά. Μέχρι να τεθεί νοκ άουτ.

Εχει φορέσει τα γαλανόλευκα το 2013, το 2014, το 2015, το 2016, το 2019, το 2022. Ελειψε φέτος, το 2021 που είχε υποχρεώσεις στα play offs του ΝΒΑ, αλλά εκεί ήταν ανθρωπίνως αδύνατο να χρησιμοποιηθεί. Μέχρι και σε δύο ματς προκριματικών του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2023 έπαιξε το περασμένο καλοκαίρι. Και θα κάνει τα πάντα για να είναι και το 2024 στο Προολυμπιακό και το 2025 στο Eurobasket και με το καλό στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2027.

Αν είχε απαρνηθεί την Ελλάδα με τις δηλώσεις του δεν θα τον ένοιαζε τίποτα. Και πιστέψτε το, ο Γιάννης έχει πλέον τέτοιο status, που παίξει-δεν παίξει στην Εθνική μας, επί της ουσίας δεν αλλάζει τίποτα στην καριέρα του. Η δύναμή του έχει ξεφύγει από την αγορά της Ελλάδας.

Στην πραγματικότητα, κόντρες και βάσανα μπορεί να του προσφέρει λόγω των εκατομμυρίων που διακυβεύονται. Αλλά και θέλει και πάντα θα προσπαθεί να είναι εδώ. Ισως γιατί νιώθει πως μέχρι να τελειώσει την καριέρα, πρέπει να πετύχει μεγάλο και για την Ελλάδα. Τη μία από τις δύο πατρίδες του...

TAGS ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΟΣ ΕΘΝΙΚΗ ΜΠΑΣΚΕΤ ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑΣ ΜΠΑΣΚΕΤ ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΝΤΕΤΟΚΟΥΝΜΠΟ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ