ΕΘΝΙΚΗ ΜΠΑΣΚΕΤ

Ο δύσκολος δρόμος της Εθνικής στο Παγκόσμιο Κύπελλο έχει ΗΠΑ και στο βάθος Λιθουανία και Σερβία

Ο δύσκολος δρόμος της Εθνικής στο Παγκόσμιο Κύπελλο έχει ΗΠΑ και στο βάθος Λιθουανία και Σερβία
FIBA

Η μόνη καλή είδηση για την Εθνική είναι ότι θα παίξει μόνο στις Φιλιππίνες. Κατά τα άλλα, η κλήρωση της έφερε μόνο ψηλά εμπόδια σε όλες τις φάσεις του Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Εκ πρώτης όψεως η κλήρωση της Εθνικής μπάσκετ δεν είναι καθόλου καλή. Η Ελλάδα βρέθηκε στον ίδιο όμιλο με τις ΗΠΑ, θεωρητικά δηλαδή τον πιο δύσκολο αντίπαλο στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2023. Και στη συνέχεια θα κληθεί να ξεπεράσει το εμπόδιο της Λιθουανίας για να φτάσει ως τα προημιτελικά, όπου λογικά θα περιμένουν οι Σέρβοι.

Διόλου εύκολος δρόμος, έστω κι αν ακόμα είναι νωρίς και κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει - τέσσερις μήνες πριν αρχίσει η διοργάνωση - με τι ρόστερ θα κατέβει κάθε ομάδα. Κυρίως οι ΗΠΑ, που αποτελούν έναν άλυτο γρίφο.

Ο δύσκολος δρόμος της Εθνικής στο Παγκόσμιο Κύπελλο έχει ΗΠΑ και στο βάθος Λιθουανία και Σερβία

Ας τα πάρουμε όμως ξεχωριστά τα δεδομένα που προέκυψαν από την κλήρωση που έγινε το μεσημέρι στη Μανίλα.

Κατ' αρχάς η Εθνική μας θα αγωνιστεί μόνο στις Φιλιππίνες, δεν θα χρειαστεί ταξιδέψει στην Ιαπωνία ή στην Ινδονησία. Γλιτώνει δηλαδή μια τεράστια ταλαιπωρία, αν και εφόσον καταφέρει να φτάσει στα προημιτελικά. Η Ελλάδα θα αγωνιστεί στην πρώτη και στη δεύτερη φάση στην Μανίλα και θα μείνει εκεί και για τα χιαστί, αν - επαναλαμβάνουμε - φτάσει ως εκεί.

Το δεύτερο σημαντικό στοιχείο είναι ότι αποκλείεται να αγωνιστεί με τις ΗΠΑ στο πρώτο χιαστί. Αν υποθέσουμε ότι οι Αμερικανοί θα κατεβάσουν super team με ΝΒΑερς, δεν θα είναι επιθυμητός αντίπαλος για το ματς που θα κρίνει πρόκριση στα ημιτελικά. Βέβαια στα Παγκόσμια Κύπελλα η USA Team δεν κατεβάζει πάντα υπερομάδες, θυμόμαστε τι έπαθε στην Κίνα το 2019, όταν δεν έφτασε καν στην 4αδα και κατέληξε έβδομη.

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Αν, λοιπόν, καταφέρει η USA BasketBall να συγκεντρώσει εξαιρετικό ρόστερ και να δώσει στον Στιβ Κερ παίκτες από το πρώτο ράφι του NBA, θα είναι αντίπαλος που όλοι θα θέλουν να αποφύγουν. Αν τώρα τίποτα δεν πάει καλά για τους Αμερικανούς στο κτίσιμο της ομάδας, η συζήτηση αλλάζει συνολικά. Και για το δικό μας όμιλο και τις πιθανότητες νίκης της Εθνικής στην πρώτη φάση.

Βέβαια έτσι όπως έχουν διαμορφωθεί οι διασταυρώσεις, η πρόκριση στην 8αδα περνάει - όπως όλα δείχνουν - από το ματς με τη Λιθουανία στη δεύτερη φάση. Αν υποθέσουμε ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει αφήνοντας πίσω Νέα Ζηλανδία και Ιορδανία, τότε λογικά στη δεύτερη φάση - κουβαλώντας τα αποτελέσματα της πρώτης φάσης - θα κοντραριστεί με Λιθουανία και από εκεί και πέρα με Μαυροβούνιο ή Μεξικό. Τίποτα δεν είναι εύκολο ή δεδομένο, αλλά το πιο πιθανό σενάριο είναι να κρίνει πολλά το ματς με την παρέα του Σαμπόνις και του Βαλαντσιούνας (αν παίξουν στο Παγκόσμιο).

Ο δρόμος, λοιπόν, είναι δύσβατος, τίποτα δεν θα χαριστεί στην Εθνική, που ακόμα κι αν τα καταφέρει να φτάσει στους "8", θα έχει μπροστά της άλλη μια σπουδαία ομάδα του Παγκοσμίου μπάσκετ.

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Ο όμιλος που θα προκύψει από τη δεύτερη φάση θα ανταμώσει στα προημιτελικά με έναν εκ των οκτώ ομάδων του πρώτου και δεύτερου ομίλου του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Δηλαδή; Φιλιππίνες,, Ιταλία, Δομινικανή Δημοκρατία, Ανγκόλα, Σερβία, Πουέρτο Ρίκο, Κίνα, Νότιο Σουδάν.

Είναι προφανές ότι οι Σερβία είναι το απόλυτο φαβορί αυτής της 8αδας κι από εκεί και πέρα Ιταλία και Πουέρτο Ρίκο ξεχωρίζουν από τους υπόλοιπους. Άρα αν η Εθνική περάσει στους "8" από το δύσβατο δρόμο που θα κληθεί να πορευτεί, πιθανότατα θα την περιμένει η παρέα του Γιόκιτς.

Όλα αυτά είναι θεωρητικά βέβαια. Ουδείς γνωρίζει τα ρόστερ - ακόμα και της δικής μας ομάδας - αλλά και πώς θα είναι κάθε Εθνική σε τέσσερις μήνες. Από την άλλη, η Ελλάδα θέλει να διακριθεί. Και για να φτάσει όσο πιο ψηλά γίνεται, πρέπει να ξεπεράσει τους κορυφαίους του κόσμου. Για να φτάσει στο στόχο πρέπει να τα κάνει όλα σωστά. Αλλιώς κινδυνεύει να μείνει στο τίποτα.

Τουλάχιστον μετά την κλήρωση της έφυγε ένα βάρος. Δεν είναι φαβορί. Τα πράγματα θα είναι πολύ δύσκολα. Ομως κανείς δεν μπορεί να καταδικάσει από τόσο νωρίς την Ελλάδα, τον Γιάννη Αντετοκούνμπο, τον Δημήτρη Ιτούδη και την παρέα αυτή.

Άλλωστε ο δύσκολος δρόμος σε ένα Παγκόσμιο Κύπελλο ή σε μια μεγάλη διοργάνωση είναι στη θεωρία. Ενα περίεργο - μη αναμενόμενο - αποτέλεσμα μπορεί να αλλάξει τα πάντα σε μια μέρα. Συνήθως αυτό ήταν για κακό για την Εθνική. Ετσι όπως ήρθαν τα πράγματα, τώρα μόνο σε καλό μπορεί να της βγει, αν και εφόσον πετύχει τις νίκες που θέλει.

TAGS ΕΘΝΙΚΗ ΜΠΑΣΚΕΤ ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑΣ ΜΠΑΣΚΕΤ ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΟΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΚΥΠΕΛΛΟ ΜΠΑΣΚΕΤ FIBA WORLD CUP ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΙΤΟΥΔΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΝΤΕΤΟΚΟΥΝΜΠΟ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ