ΕΘΝΙΚΗ ΜΠΑΣΚΕΤ

Οι αντίπαλοι της Εθνικής Ανδρών: Το φαβορί ΗΠΑ του Στιβ Κερ, η "Χάκα" της Νέας Ζηλανδίας και η άγνωστη Ιορδανία

Golden State Warriors coach Steve Kerr shouts to players during the first half of the team's NBA basketball game against the Los Angeles Clippers in San Francisco, Wednesday, Nov. 23, 2022. (AP Photo/Jeff Chiu)
Golden State Warriors coach Steve Kerr shouts to players during the first half of the team's NBA basketball game against the Los Angeles Clippers in San Francisco, Wednesday, Nov. 23, 2022. (AP Photo/Jeff Chiu) © 2022 JEFF CHIU / AP IMAGES

Το SPORT24 παρουσιάζει τις τρεις αντιπάλους της Εθνικής Ανδρών στον 3ο όμιλο του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2023. Η Team USA του Στιβ Κερ, η σκληροτράχηλη Νέα Ζηλανδία και η άγνωστη Ιορδανία. 

Η Εθνική Ανδρών κληρώθηκε στον 3ο Όμιλο του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2023 μαζί με τις ΗΠΑ, την Νέα Ζηλανδία και την Ιορδανία. Θα δώσει όλους τους αγώνες της στις Φιλιππίνες, ξέροντας ότι ο όμιλός της διασταυρώνεται με τον 4ο Όμιλο (Λιθουανία, Μαυροβούνιο, Μεξικό και Αίγυπτο).

Η κλήρωση σίγουρα θα μπορούσε να είναι καλύτερη για την Εθνική, αφού ξεκινάει γνωρίζοντας ότι έχει το απόλυτο φαβορί του Παγκοσμίου Κυπέλλου στον όμιλό της (ΗΠΑ), έστω και αν στην προηγούμενη διοργάνωση η Team USA τερμάτισε στην 7η θέση.

Ακόμα κι έτσι, η Ελλάδα - που θα ξεκινήσει τις υποχρεώσεις της κόντρα στην Ιορδανία στην πρεμιέρα της διοργάνωσης - έχει κάθε λόγο να πιστεύει ότι θα περάσει με τον ένα ή τον άλλο τρόπο στην επόμενη φάση (όπου προκρίνονται οι δύο πρώτες ομάδες κάθε ομίλου), ξέροντας ότι στον 4ο Όμιλο πρακτικά θα παλέψει με την Λιθουανία για την πρόκριση.

Το SPORT24 παρουσιάζει τις αντιπάλους της Εθνικής στην φάση των ομίλων

ΗΠΑ: Θέλει να εξιλεωθεί για το στραπάτσο του 2019, περιμένοντας και τον Εμπίντ

Η Team USA δέχθηκε ισχυρό πλήγμα για το προφίλ της με την 7η θέση που κατέληξε στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Κίνας το 2019. Προκειμένου να επανέλθει, το πρώτο που έκανε ήταν να δεσμεύσει τον Στιβ Κερ (προπονητής των Γουόριορς) μέχρι το 2024, αναβαθμίζοντάς τον από την θέση του άμεσου συνεργάτη του Γκρεγκ Πόποβιτς.

Οι ΗΠΑ δεν θέλουν πολλές συστάσεις. Παρά την αποτυχία τους πριν από 4 χρόνια, σε κάθε διοργάνωση κατεβαίνουν ως το απόλυτο φαβορί. Προς το παρόν η USA Basketball δεν έχει ανακοινώσει ποιοι παίκτες θα πάρουν μέρος στην προετοιμασία, κάτι που θα γίνει αρχές Ιουλίου. Μοιάζει δύσκολο να δεσμευτούν παίκτες όπως ο ΛεΜπρόν Τζέιμς, ο Στεφ Κάρι, ο Κέβιν Ντουράντ, ο Κουάι Λέοναρντ και ο Πολ Τζορτζ. Ενδεχομένως όμως η Team USA να έχει τον Τζοέλ Εμπίντ, ο οποίος έχει δηλώσει ότι σκέφτεται να διαλέξει ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Γαλλία ενόψει του Παγκοσμίου Κυπέλλου, αφού εξασφάλισε και τα δύο διαβατήρια.

Όπως και να έχει πάντως, με Εμπίντ ή χωρίς, το βάθος του ταλέντου των ΗΠΑ είναι ασύγκριτο. Παίκτες όπως ο Τζέισον Τέιτουμ και ο Τζέιλεν Μπράουν των Σέλτικς, ο Ντέβιν Μπούκερ των Σανς, ο Τζούλιους Ραντλ των Νικς, ο Τρέι Γιανγκ των Χοκς, ο Τζα Μοράντ των Γκρίζλις, ο ΝτιΆρον Φοξ των Κινγκς, ο Μπαμ Αντεμπάγιο των Χιτ μπορούν να αποτελέσουν μία καλή βάση, για μία Team USA που θα αντιμετωπίσει την Ελλάδα και σε φιλικό παιχνίδι λίγο πριν το Παγκόσμιο Κύπελλο.

Νέα Ζηλανδία: Μία σκληρή ομάδα που δεν έχει στο μυαλό της μόνο την “Χάκα”

Έχουν περάσει 21 χρόνια από το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2002 όταν η Νέα Ζηλανδία μπήκε ξαφνικά στον μπασκετικό χάρτη κατακτώντας την 4η θέση, τρελαίνοντας και τον κόσμο με την περίφημη “Χάκα” που χορεύει πριν από κάθε παιχνίδι. Οι Νεοζηλανδοί έχουν σταθερή παρουσία έκτοτε στα Παγκόσμια Πρωταθλήματα, χωρίς ποτέ να τερματίσουν πιο ψηλά από την 12η θέση. Όλα αυτά δεν αλλάζουν πάντως ότι η Νέα Ζηλανδία είναι μία σκληρή ομάδα, με την Ελλάδα να την αντιμετωπίζει μάλιστα και στο Παγκόσμιο του 2019.


Τα αδέλφια Τάι Γουέμπστερ και Κόρι Γουέμπστερ - με χρόνια καριέρας στην Ευρώπη, αν και πλέον αγωνίζονται σε NBL και πρωτάθλημα της Αιγύπτου αντίστοιχα - εξακολουθούν να ορίζουν τα παιχνίδια από τις θέσεις των γκαρντ. Ο 26χρονος σέντερ της Άλμπα Βερολίνου, Γιάνι Γουέτζελ, είναι ένα από τα πιο δυνατά χαρτιά των Νεοζηλανδών, που - για ακόμα μία διοργάνωση - δεν θα έχουν τον Στίβεν Άνταμς των Μέμφις Γκρίζλις, λόγω διαφωνίας του με την Ομοσπονδία της χώρας.

Οι Ρομπ Λο (2.11 μέτρα, σέντερ). Τομ Βαντάνοβιτς (2.01 μέτρα, φόργουορντ) των Νιου Ζίλαντ Μπρέικερς, ο Ίθαν Ράμπστατς (1.96 μέτρα, γκαρντ/φόργουορντ) των Μπέι Χοκς, Άιζακ Φοτού (Μπρεξ) και ο Ρέμπεν Τε Ράνγκι (1.98 μέτρα, φόργουορντ) των Σάουθ Ίστ Μέλμπουρν είχαν ηγετικό ρόλο στα παράθυρα της FIBA.

Ιορδανία: Η άγνωστη του ομίλου και το ερωτηματικό με τον Ντουβερίογλου

Η Ιορδανία ήταν μία από τις τελευταίες ομάδες που εξασφάλισαν την πρόκρισή της στο Παγκόσμιο Κύπελλο 2023 από την ήπειρο της Ασίας. Είναι περιορισμένης δυναμικότητας, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να υποτιμηθεί.

Το μεγάλο αστέρι των Ιορδανών είναι ο - πρώην σέντερ της Φενέρμπαχτσε - Αχμέτ Ντουβερίογλου. Προς το παρόν όμως δεν είναι σίγουρο ότι θα αγωνιστεί, αφού μετά τους φονικούς σεισμούς στην Τουρκία αποχώρησε από την Μπούρσασπορ για ψυχολογικούς λόγους.

Η Ιορδανία έχει γενικά στο ρόστερ της αρκετούς παίκτες που είναι δεύτερης γενιάς Ιορδανοί, με καταγωγή από ΗΠΑ ή Καναδά. Ο 35χρονος Νταρ Τάκερ (1.93 μέτρα, γκαρντ) - που αγωνίζεται στην Αργεντινή με την Μπόκα Τζούνιορς - είναι ο ηγέτης της ομάδας, με τον Αμίν Αμού Χάουας (1.94 μέτρα, γκαρντ/φόργουορντ) να τον ακολουθεί, όντας ο πρώτος σκόρερ του πρωταθλήματος της Ιορδανίας και τον Φρέντι Ιμπραΐμ (1.90 μέτρα, γκαρντ) της Όρθοντοξ να έχει οργανωτικό και εκτελεστικό ρόλο.

TAGS ΕΘΝΙΚΗ ΜΠΑΣΚΕΤ ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑΣ ΜΠΑΣΚΕΤ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΚΥΠΕΛΛΟ ΜΠΑΣΚΕΤ FIBA WORLD CUP ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ