ΕΘΝΙΚΗ ΜΠΑΣΚΕΤ

Μια φανταστική βραδιά για την Εθνική, το μπάσκετ και τα μικρά παιδιά

Οι Δημήτρης Μωραΐτης και Νίκος Ρογκαβόπουλος
Οι Δημήτρης Μωραΐτης και Νίκος Ρογκαβόπουλος INTIME SPORTS

Ποτέ ξανά μια νίκη σε αδιάφορο ματς δεν σκόρπισε τόσα χαμόγελα. Στα Άνω Λιόσια στήθηκε μια μπασκετική γιορτή με πρωταγωνιστές Ρογκαβόπουλο και Μωραϊτη, που δεν έδωσε πρόκριση, αλλά έκανε χιλιάδες παιδιά οπαδούς της Εθνικής και της πορτοκαλή θέας. Γράφει ο Σπύρος Καβαλιεράτος.

Αυτό που έκανε ο Νίκος Ρογκαβόπουλος, ο Δημήτρης Μωραϊτης και τα υπόλοιπα παιδιά της Εθνικής στα Άνω Λιόσια δεν έδωσε πρόκριση, ούτε κάτι χειροπιαστό. Ισως βοηθήσουν βέβαια την Εθνική να ανέβει στο ράνκινγκ της FIBA και να έχει θεωρητικά πιο βατούς αντίπαλους στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2023, όμως η πραγματική προσφορά δεν μετριέται σε βαθμούς και θέσεις.

Τα χιλιάδες παιδάκια που βρέθηκαν στις εξέδρες θα θυμούνται για όλη τους τη ζωή αυτό το ματς, είναι μικρά για να νοιάζονται για κατατάξεις και όλα όσα καταμετρούν οι μεγαλύτεροι. Τα χιλιάδες παιδιά στα Άνω Λιόσια έζησαν μια ματσάρα, μια νίκη της Εθνικής και αυτό θα το κουβαλούν μέσα τους για πάντα. Το μπάσκετ μέσω της Εθνικής - ακόμα κι αν πρόκειται γι αυτή των παραθύρων - βγήκε 97 φορές κερδισμένο το βράδυ της Παρασκευής, όσες φορές σκόραραν με κατάθεση ψυχής οι διεθνείς μας.

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Και ήταν 22χρονοι και 23χρονοι οι πρωταγωνιστές. Η επόμενη φουρνιά, το νέο αίμα. Αυτοί που με τόση αγωνία αναζητούμε για την επόμενη μέρα του ελληνικού μπάσκετ και στα ματς των παραθύρων έχουν την ευκαιρία τους. Ο Νίκος Ρογκαβόπουλος και ο Δημήτρης Μωραϊτης βγήκαν μπροστά έχοντας απέναντί τους παίκτες EuroLeague, έχοντας κόντρα την Σερβία που έπαιζε για την πρόκριση στο Παγκόσμιο.

Ήταν αντίπαλοι ο Νίκολα Μιλουτίνοφ των 2 εκατ ευρώ, ο Ογκνιεν Γιάραμαζ της Μπάγερν, ο Νταβίντοβατς της ΤΣΣΚΑ και πολλοί άλλοι που αγωνίζονται στο πιο υψηλό επίπεδο. Με νίκη θα μας είχαν ακολουθήσει στα γήπεδα των Φιλιππίνων, της Ιαπωνίας και της Ινδονησίας, τώρα έχουν τελικό με την Μεγάλη Βρετανία. Ναι στην έδρας τους, ναι με ακόμα πιο ισχυρό ρόστερ αφού θα προστεθούν κι άλλοι παίκτες EuroLeague, αλλά θα τα παίξουν όλα σε 40 λεπτά.

Υπάρχει μέλλον και στο παρκέ και στην εξέδρα

Δικό τους πρόβλημα, καθόλου δεν αφορά την Ελλάδα όλο αυτό. Και ό,τι έγινε δεν είχε σε τίποτα να κάνει με τους Σέρβους. Ήταν μια εμφάνιση, μια νίκη και μια συνολικά φανταστική βραδιά που αποτελεί την ιδανική απάντηση στην τοξικότητα του ελληνικού αθλητισμού. Την απάντηση στην τοξικότητα της ελληνικής κοινωνίας. Τα νέα παιδιά έγιναν ηγέτες στο παρκέ, οι μικροί στις εξέδρες δημιούργησαν την ατμόσφαιρα που θα ζήλευαν και οργανωμένοι των μεγάλων ομάδων.

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Ήταν μια αληθινή γιορτή, που ελάχιστη σχέση είχε με το αποτέλεσμα. Αλλωστε και στα σημεία που η Σερβία έμοιαζε σίγουρη νικήτρια, ουδείς σταμάτησε. Όταν όμως όλα αυτά συνδυάστηκαν με υπερπροσπάθεια σε άμυνα και επίθεση, με μεγάλα καλάθια, με τρίποντα, με ριμπάουντ απέναντι σε πιο ψηλούς αντιπάλους, ήρθε και η έκρηξη. Η νίκη πανηγυρίστηκε, ο κόσμος έφυγε με χαμόγελο, μα πάνω από όλα αποδείχθηκε πως υπάρχει και μέλλον. Και στο παρκέ και στις εξέδρες.

Δύο παιδιά για EuroLeague και Φιλιππίνες...

Ας σταθούμε όμως λίγο περισσότερο στους δύο παίκτες που έλαμψαν στο παιχνίδι με την Σερβία. Ο Νίκος Ρογκαβόπουλος, γεννημένος του 2001, πήγε στην Τουρκία, έγινε πρωταγωνιστής και έδειξε πως σωστά έπραξε. Εχει και το κορμί και τις ικανότητες να παίξει στο πιο υψηλό επίπεδο, πλέον μοιάζει να είναι έτοιμος και πνευματικά. Είναι φανερό πια ότι μπορεί να κάνει το επόμενο βήμα που είναι η EuroLeague, ο ίδιος βέβαια κοιτάζει προς το ΝΒΑ και το ντραφτ του 2023.

Ο Ολυμπιακός και ο Παναθηναϊκός σίγουρα πρέπει να στρέψουν το βλέμμα προς το μέρος του, ειδικά αν αναλογιστούμε ότι οι Ελληνες παίκτες στο πάνω ράφι έχουν μειωθεί επικίνδυνα. Και εννοείται πως ο Δημήτρης Ιτούδης πρέπει να τον υπολογίζει και με το παραπάνω για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του 2023. Άλλωστε ο ίδιος τον παρακολουθεί περισσότερο απ όλους στο τουρκικό πρωτάθλημα.

Οσο για τον Μωραϊτη; Γεννημένος το 1999, είναι πλέον στα 23, αλλά έχει χρόνια μπροστά του. Σε αυτά τα παράθυρα έγινε πρωταγωνιστής και στα δύο ματς με την Τουρκία πριν από 14 μήνες, ποιος ξεχνάει τα τρίποντα που έβαλε και τις άμυνες στον Λάρκιν. Κάθε χρόνο παίζει και περισσότερο, δίπλά στον Τόμιτς και πλέον τον Σπανούλη μαθαίνει πάρα πολλά και έχει την ευκαιρία του.

Σαφώς και θέτει σοβαρή υποψηφιότητα για το Παγκόσμιο, άλλωστε η Εθνική έπασχε από στρατιώτες και ρολίστες στη Γερμανία το περασμένο καλοκαίρι. Και ο Μωραϊτης είναι ένας ταλαντούχος μπασκετμπολίστας, που μπορεί να κάνει και δουλειές απαραίτητες για μια ομάδα. Και βέβαια, αν δουλέψει σκληρά μπορεί κι αυτός να φύγει από το επίπεδο του BCL και να γίνει παίκτης EuroLeague. Αλλά να δουλέψει ακόμα πιο σκληρά...

TAGS ΕΘΝΙΚΗ ΜΠΑΣΚΕΤ ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΟΣ ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑΣ ΜΠΑΣΚΕΤ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΚΥΠΕΛΛΟ ΜΠΑΣΚΕΤ FIBA WORLD CUP MUNDOBASKET 2023
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ