ΑΠΟΣΤΟΛΗ EUROBASKET

Η Εθνική μπάσκετ χρειάζεται και τον Κώστα της

Ο Κώστας Σλούκας
Ο Κώστας Σλούκας INTIME SPORTS

Γιάννης, Ιωάννης, Γιαννούλης στο Eurobasket 2022, Γιαννάκης παλιότερα. Κάθε παραλλαγή του ονόματος, ακόμα και σε επώνυμο, αποτελεί περιουσία της Εθνικής. Όμως για να έρθει η πρόκριση στους 8 πρέπει να βάλει το χέρι του και ο Κώστας. Και θα έχουμε τρεις το βράδυ της Τρίτης κόντρα στη Γερμανία (13/09, 21:30, ΕΡΤ1, LIVE SPORT24).

Η πρόκριση στους "8" του Eurobasket 2022, όπου θα συναντήσουμε τη Γερμανία (13/09, 21:30, ΕΡΤ1, LIVE SPORT24), είχε όνομα και γιορτάζει κάθε χρόνο στις 7 Ιανουαρίου. Ο κορυφαίος του κόσμου Γιάννης Αντετοκούνμπο πήρε στο πιο κρίσιμο σημείο τη βοήθεια από τον Γιαννούλη Λαρεντζάκη και τον Ιωάννη Παπαπέτρου και το σχήμα καμικάζι του Δημήτρη Ιτούδη έκανε τη διαφορά.

Χρειάστηκε όμως να βάλει το χέρι του και το έτερο χιλιοτραγουδισμένο όνομα στην Ελλάδα. Ο Κώστας. Ήταν ο Σλούκας, ήταν και ο Παπανικολάου. Ο καθένας έκανε κάτι σημαντικό, ακριβώς όταν το χρειαζόταν η Εθνική στην τελευταία περίοδο.

Όσο κι αν το Eurobasket εξελίσσεται στη διοργάνωση των super star του ΝΒΑ, στο τέλος της ημέρας ξεχωρίζουν οι καλύτερες ομάδες. Οσες έχουν το κατάλληλο επιτελείο υποστήριξης, ώστε να γίνει αυτό που πρέπει στο κατάλληλο σημείο.

Αυτό θα κρίνει τελικά και ποιες ομάδες θα φτάσουν ως το τέλος. Η Σερβία για παράδειγμα, η ομάδα του Γιόκιτς, παρέδωσε πνεύμα στο πρώτο χιαστί γιατί δεν υπήρχε κάποιος να πάρει την κατάσταση στα χέρια του όταν το πράγμα δυσκόλεψε. Ο Μίτσιτς δεν ήταν εκεί, ο Γκούντουριτς τα έχανε μόνος του, ο Κάλινιτς είναι ρολίστας, ο Μίλος Τεόντοσιτς έβλεπε το παιχνίδι από το σπίτι του γιατί ο Πέσιτς τον έκρινε ως ακατάλληλο.

Όχι ότι μπορεί να εγγυηθεί κανείς ότι με τον 35χρονο γκαρντ η Σερβία θα κέρδιζε, αλλά αυτή τη στιγμή το δικό του όνομα συζητιέται στο Βελιγράδι. Ο Μπόγκνταν Μπογκτάνοβιτς ήταν εξ αρχής εκτός λόγω τραυματισμού, συνεπώς δεν μπορεί να μπει στην εξίσωση.

Ο Κροατία είχε μόνο τον Μπόγιαν Μπογκντάνοβιτς αλλά κανείς άλλος δεν τον στήριξε, η Τουρκία είχε Κορκμάζ και Οσμάν, αλλά δύο παίκτες δεν φτάνουν, ακόμα κι αν ο Τουντσέρ έκανε το παιχνίδι της ζωής του κόντρα στη Γαλλία.

Δεν χρειάζονται πολλά παραδείγματα. Έτσι είναι άλλωστε το μπάσκετ, ακόμα κι αν στα γήπεδα της Ευρώπης ο Γιάννης Αντετοκούνμπο, ο Λούκα Ντόντσιτς, ο Λάουρι Μάρκανεν, ο Ντένις Σρούντερ και πολλοί άλλοι NBAερς γράφουν κάθε μέρα τη δική τους ιστορία.

Η ώρα των ομάδων

Από σήμερα και μέχρι την Κυριακή στην Berlin Arena οι super star θα έχουν τα βλέμματα στραμμένα πάνω τους, θα έχουν το τιμόνι των Εθνικών τους ομάδων, αλλά στο τέλος της βραδιάς θα προχωρούν οι καλύτερες ΟΜΑΔΕΣ.

Όπως έγινε για τη δική μας Εθνική και την Κυριακή. Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο έβαλε 27 πόντους, έβγαλε καταπληκτικές άμυνες, μοίρασε σωστά την μπάλα, αλλά αυτό δεν θα ήταν αρκετό. Ειδικά κόντρα στην Τσεχία, που έχει τον τρόπο να βάζει δύσκολα.

Όσο φτάνουμε προς το τέλος, όσο οι αντίπαλοι δυσκολεύουν και όσο οι ομάδες προσαρμόζονται πάνω του, θα είναι κάτι παραπάνω από απαραίτητη η βοήθεια των υπολοίπων. Και η Εθνική έχει παίκτες ικανούς να μιλήσουν και σε δύσκολα και σε κρίσιμα σημεία. Μπαρουτοκαπνισμένοι στην EuroLeague, με πολλά καθοριστικά και νικητήρια σουτ στην καριέρα τους, δεν θα κρυφτούν και θα πάρουν πρωτοβουλίες ακόμα και με τον Γιάννη στο παρκέ.

Άλλωστε έχει αποδείξει και ο Αντετοκούνμπο, όχι μόνο στην Εθνική αλλά και στους Μπακς, ότι δεν τον νοιάζουν τα ατομικά βραβεία και ο τίτλος του πρώτου σκόρερ, αλλά οι νίκες. Η κληρονομιά που αφήνουν οι μπασκετμπολίστες δεν είναι οι ατομικές διακρίσεις, αλλά τα μετάλλια και οι νίκες.

Το σουτ νίκης του Σλούκα

Για να κερδίσουμε, λοιπόν, την Τσεχία χρειάστηκε να έρθουν από τον πάγκο ο Γιαννούλης και ο Ιωάννης Παπαπέτρου, έπρεπε ο Γιάννης Αντετοκούνμπο να τα κάνει όλα σε άμυνα και σε επίθεση, όμως το σουτ της βραδιάς το έβαλε ο Κώστας Σλούκας. Οταν η Τσεχία πέρασε ξανά μπροστά μετά την αντεπίθεση της Ελλάδας, τα κορμιά βάρυναν αμέσως.

Είχαν προηγηθεί 4 συνεχόμενα ελεύθερα άστοχα τρίποντα. Και παίρνει την μπάλα ο Σλούκας, παίζει ένας εναντίον ενός και ευστοχεί στο τρίποντο. Εκεί πραγματικά το παιχνίδι τελείωσε κι ας ήταν η διαφορά μόλις στους δύο πόντους. Οι Τσέχοι δεν είχαν δύναμη για άλλο καμ μπακ.

Παίκτες σαν τον Κώστα Σλούκα έχουν μάθει να κερδίζουν τέτοια ματς. Και ακόμα πιο δύσκολα. Και κόντρα στην Γερμανία, χρειάζεται και εμπειρία και ικανότητα και κυρίως κότσια. Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο δεν μπορεί να τα κάνει όλα μόνος του κι ας είναι ο κορυφαίος του κόσμου.

Ό,τι κι αν γίνει στον προημιτελικό με τη Γερμανία, θα βρει και πάλι τον τρόπο να είναι ο κορυφαίος της Εθνικής. Γιατί δεν σκοράρει μόνο. Παίρνει τα ριμπάουντ, πασάρει ιδανικά γιατί οι άμυνες προσαρμόζονται πάνω του, γνωρίζει πως οι περισσότεροι αντίπαλοι προτιμούν να χάσουν από τους άλλους.

Οι Τσέχοι έχασαν από τον Λαρεντζάκη, τον Παπαπέτρου, τον Καλάθη, τον Σλούκα και τον Παπανικολάου, μένει να δούμε ποιοι θα κάνουν τη δουλειά με την Γερμανία. Την Κυριακή τα φώτα έπεσαν κυρίως σε Γιάννη, Γιαννούλη και Ιωάννη (στην αρχή και σε Παπαγιάννη), όμως όσο προχωράει το Eurobasket θα χρειάζονται όλο και περισσότερο όσοι ακούν στο όνομα Κώστας.

Ο αρχηγός Παπανικολάου, ο υπαρχηγός Σλούκας και στον προημιτελικό ίσως και ο Αντετοκούνμπο. Κυρίως όμως ο μπαρουτοκαπνισμένοι, οι δύο 90ηδες που φορούν το εθνόσημο από το 15 ετων και περιμένουν πώς και πώς να πετύχουν κάτι μεγάλο και με την Εθνική Ανδρών...

Μη χάσετε την Game Night στις 23:30 live από το Βερολίνο για τον σπουδαίο αγώνα της Εθνικής:

TAGS ΑΠΟΣΤΟΛΗ EUROBASKET EUROBASKET ΕΘΝΙΚΗ ΜΠΑΣΚΕΤ ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΚΩΣΤΑΣ ΣΛΟΥΚΑΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ