ΠΑΟΚ

ΠΑΟΚ: Η αστοχία του Λουτσέσκου στον τερματοφύλακα

Ο τερματοφύλακας του ΠΑΟΚ, Ζίβκο Ζίβκοβιτς
Ο τερματοφύλακας του ΠΑΟΚ, Ζίβκο Ζίβκοβιτς INTIME

Ο Σάββας Τζιομπάνογλου γράφει για την ήττα σοκ του ΠΑΟΚ από τον ΠΑΣ Γιάννινα στην πρεμιέρα του πρωταθλήματος και το λάθος του Ζίβκοβιτς που σηκώνει συζήτηση, όχι γιατί δεν έπαιξε ο Πασχαλάκης αλλά γιατί ο Δικέφαλος δεν απέκτησε τερματοφύλακα.

Το καλό ξεκίνημα που επιζητούσε ο Ραζβάν Λουτσέσκου στο πρωτάθλημα πήγε περίπατο από την πρεμιέρα ήδη. Ο Πέδρο Κόντε τιμώρησε τον ΠΑΟΚ και ο ΠΑΣ έφυγε νικητής από την Τούμπα, αναδεικνύοντας τις αδυναμίες του Δικεφάλου και βάζοντας τον σε πίεση από την αρχή της σεζόν.

Η έκπληξη που τελικά επιφύλαξε ο Λουτσέσκου στην ενδεκάδα της πρεμιέρας δεν ήταν ότι ο Αουγκούστο που ξεκίνησε αντί του Σβαμπ. Ούτε η συνύπαρξη στην αρχική ενδεκάδα των Μπίσεσβαρ και Καγκάβα – που και αυτή δεν λειτούργησε- που ήταν μάλλον αναμενόμενη με τις απουσίες των Καντουρί και Ζίβκοβιτς και όσο είναι ο Μίτριτσα ανέτοιμος .

Η έκπληξη ήταν η χρησιμοποίηση του Ζίβκο Ζίβκοβιτς κάτω από τα δοκάρια αντί του Αλέξανδρου Πασχαλάκη. Όχι γιατί ο Σέρβος δεν είχε ανάλογη με τον Πασχαλάκη στήριξη από τον Ραζβάν Λουτσέσκου, αλλά γιατί ο Ρουμάνος ποτέ δεν πίστευε στο rotation στη θέση του τερματοφύλακα.

Ο Λουτσέσκου στην πρώτη του θητεία στον ΠΑΟΚ δεν άλλαζε ποτέ τον Πασχαλάκη, από την στιγμή που του έδωσε γάντια βασικού. Ήταν χαρακτηριστικό ένα παιχνίδι κυπέλλου με τον Πανιώνιο στην Νέα Σμύρνη όταν άλλαξε τους 10 από τους 11 ποδοσφαιριστές του -στο ντεμπούτο του Σέρτζιο Ολιβέιρα με την φανέλα του Δικεφάλου- και κράτησε μόνο τον Πασχαλάκη στα δοκάρια. Και όταν ρωτήθηκε απάντησε πολύ απλά ότι "κράτησα τον Πασχαλάκη γιατί είναι ο καλύτερος τερματοφύλακας στην Ελλάδα".

Το λάθος του Ζίβκοβιτς που έκανε δώρο στον Κόντε το γκολ της νίκης στον ΠΑΣ, δεν δημιουργεί κουβέντα γιατί δεν έπαιξε ο Πασχαλάκης, που έκανε λάθη στα ευρωπαϊκά παιχνίδια, αλλά δικαιολογημένα συζήτηση γιατί ο ΠΑΟΚ δεν πήρε τερματοφύλακα. Και αυτό δείχνει το μέγεθος του προβλήματος

Ένα λάθος του Ζίβκοβιτς τραγικό που λες και έγινε για να δείξει την αστοχία της επιλογής του προπονητή του και κυρίως στην σπουδή με την οποία ο Ραζβάν Λουτσέσκου αποφάσισε να στηρίξει με την περίφημη δήλωση του «ο ΠΑΟΚ δεν χρειάζεται τερματοφύλακα» τους δύο γκολκίπερ που είχε στο ρόστερ του.

Γιατί η αλήθεια είναι ότι ο ΠΑΟΚ φαινόταν από την περασμένη σεζόν ότι χρειαζόταν και με το παραπάνω ενίσχυση στην θέση κάτω από τα δοκάρια του και πριν την επιστροφή του Ρουμάνου έψαχνε να φέρει κάποιον, που να προορίζεται για βασικός στην Τούμπα, αλλά τελικά δεν τον απέκτησε ποτέ.

Αναιμικός στην αρχή, χειρότερος μετά τις αλλαγές

Η ευθύνη για την γκέλα στην πρεμιέρα του πρωταθλήματος δεν είναι αποκλειστικά και μόνο του Ζίβκο Ζίβκοβιτς. Ο ΠΑΟΚ ξεκίνησε το παιχνίδι με μόνο μια από τις μεταγραφές που έκανε στην αρχική του ενδεκάδα, τον Λούκας Τέιλορ- που και αυτός στο πρώτο ημίχρονο έκανε ένα τραγικό λάθος δημιουργώντας κίνδυνο για την εστία του Ζίβκοβιτς- στο δεξί άκρο της άμυνας του. Κανείς μάλιστα δεν μπορεί να πει με σιγουριά ότι αν δεν ήταν ανέτοιμος ο Ροντρίγκο, θα έπαιρνε φανέλα βασικού ο συμπατριώτης του.

Ο ΠΑΟΚ ήταν από την αρχή μάλλον αναιμικός επιθετικά, σε έναν κακό μάλιστα αγωνιστικό χώρο, χωρίς ταχύτητα, ένταση και εμπνεύσεις κοντά στην περιοχή του Λοντίγκιν.

Έτσι έμεινε χωρίς γκολ και όταν ο Λουτσέσκου αποφάσισε να ρίξει στον αγώνα τις μεταγραφές του, πρώτα τον Κούρτιτς, τον οποίο αποφάσισε να ξεκουράσει, μαζί με τον Μίτριτσα και στη συνέχεια τον Άκπομ με τον Σίντκλεϊ το παιχνίδι είχε ήδη στραβώσει για την ομάδα του. Μετά τις αλλαγές τα πράγματα έγιναν χειρότερα.

Η αλλαγή του σχήματος σε 4-4-2 και η βία με την οποία ο ΠΑΟΚ προσπάθησε να βγει μπροστά δημιούργησαν πολλά κενά στα μετόπισθεν του τα οποία ο ΠΑΣ έδειξε έτοιμος να εκμεταλλευτεί αρκετές φορές πριν έρθει το τραγικό λάθος του Ζίβκοβιτς και το γκολ του Κόντε. Μια φάση την οποία ο Λουτσέσκου χαρακτήρισε ως "ηλίθια κατάσταση" αλλά ήταν αρκετή για να ξεδιπλώσει όλες τις αδυναμίες της ομάδας του. Ο Ρουμάνος ανέλαβε την ευθύνη για το κάζο και δεν θα μπορούσε να κάνει διαφορετικά.

Σε...δοκιμασία από νωρίς

Το θέμα για τον ΠΑΟΚ είναι τι γίνεται από εδώ και πέρα…Σίγουρα τίποτα δεν κρίνεται από την 1η αγωνιστική αλλά όπως και να έχει ο ΠΑΟΚ με την εμφάνιση που έκανε απέναντι στον ΠΑΣ έδειξε ότι έχει πολλά προβλήματα και αδυναμίες. Αν η σφαλιάρα από τον ΠΑΣ συσπειρώσει τα αποδυτήρια και τους παίκτες τότε ο ΠΑΟΚ θα μεταμορφωθεί σύντομα. Υπάρχει όμως και το ενδεχόμενο η ήττα αυτή να μεγαλώσει την πίεση στην ομάδα και την εσωστρέφεια στον περίγυρο της.

Στην πρώτη του θητεία στην Τούμπα ο Λουτσέσκου είχε καταφέρει να δημιουργήσει αποδυτήρια που δεν επηρεάζονται από τα αποτελέσματα, είτε θετικά, είτε αρνητικά και να κοιτούν το μεγάλο στόχο. Η ικανότητα του αυτή θα δοκιμαστεί πολύ νωρίς στη δεύτερη θητεία του μετά την γκέλα απέναντι στον ΠΑΣ.

TAGS ΠΑΟΚ STOIXIMAN SUPER LEAGUE ΕΛΛΑΔΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ