ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Βασίλης Σπανούλης: Ρε φίλε ο τύπος είναι απίστευτος, 13 ήθελε και μπήκε να τους βάλει

Βασίλης Σπανούλης: Ρε φίλε ο τύπος είναι απίστευτος, 13 ήθελε και μπήκε να τους βάλει

Όλοι πιστεύουμε ότι είναι το Last Dance του Βασίλη Σπανούλη. Αλλά ποιος μπορεί να βάλει το χέρι του στη φωτιά; Ο Παντελής Βλαχόπουλος γράφει για τον μεγαλύτερο σκόρερ όλων των εποχών.

Ο Βασίλης Σπανούλης, το βράδυ της Πέμπτης 10 Δεκεμβρίου 2020 στο Βελιγράδι έγινε ο πρώτος σκόρερ στην ιστορία του κυπέλλου πρωταθλητριών.

Η εικόνα - κίνηση είναι γνωστή. Σχεδόν 10 χρόνια τη βλέπουμε στα παρκέ όλης της Ευρώπης. Ο Πρίντεζης με hand - off βάζει τον Kill Bill στη θέση που θέλει και ο Σπανούλης σουτάρει χωρίς ισορροπία. Με 4.322 πόντους γίνεται ο απόλυτος κυρίαρχος, ο κορυφαίος όλων των εποχών.

Όταν επιστρέφει στην άμυνα δείχνει στον Πρίντεζη με χαρακτηριστική κίνηση -βάζοντας το δάχτυλό στο κεφάλι του- ότι "αυτό θέλω". Ασυναίσθητα, όμως, κάποιος μπορεί να πει ότι "ρεκόρ δεν θέλατε; ε να το ρεκόρ".

Εδώ και πολλές ημέρες οι ομάδες από όλα τα τμήματα της 24MEDIA και του SPORT24 δούλευαν γι' αυτό το ρεκόρ. Αρχικά να επαληθεύσουμε τους πόντους και εν συνεχεία να δημιουργήσουμε κάτι ξεχωριστό για τον σπουδαίο αθλητή. Η φωτογραφία του Κωνσταντίνου Μπαντούνα με τον Σπανούλη στον θρόνο του, έτυχε αποθεωτικής υποδοχής στα social media.

H ανάρτηση του SPORT24 για τον Σπανούλη
H ανάρτηση του SPORT24 για τον Σπανούλη

Λίγο πριν από τον αγώνα στην αίθουσα σύνταξης με τον Παντελή Διαμαντόπουλο, τον Σπύρο Καβαλιεράτο και τον Στέφανο Μαυροδημητράκη προετοιμαζόμαστε στο ενδεχόμενο να γίνει το ρεκόρ το βράδυ (10/12/2020). Είχαμε μια μικρή "ανησυχία". Κάπου είχαμε χάσει το μέτρημα με τους πόντους, τις διοργανώσεις, τους παίκτες και τις πληροφορίες από ένα ισπανικό site. Και ενστικτωδώς φώναξα: "Θα πάρω τον Καρύδα". Η απάντησή του ήταν άμεση και αυστηρή. "Εγώ θα σου πω, ποιοι Ισπανοί; Θα σε πάρω σε 10 λεπτά να δω το αρχείο μου".

Όντως μετά από λίγο το τηλέφωνο χτυπά. "Θέλει 13 πόντους". Όλα είχαν "συνωμοτήσει" για να έχουμε χαρές και "τρέξιμο" το βράδυ. Και μετά από λίγες ώρες ο Σπανούλης "το έκανε". Στις 21:41 στέλνω εκ νέου στον συνάδερφο της NOVA, Δημήτρη Καρύδα. "Λες και το ξέραμε". Για να μου απαντήσει:

Ρε φίλε ο τύπος είναι απίστευτος, 13 ήθελε και μπήκε να τους βάλει.

Βασίλης Σπανούλης: Ρε φίλε ο τύπος είναι απίστευτος, 13 ήθελε και μπήκε να τους βάλει

Eίναι σίγουρο ότι ήξερε πόσους πόντους ήθελε πριν από το ματς για να κάνει το ρεκόρ. Το γνώριζαν οι περισσότεροι που βρίσκονταν στο Βελιγράδι. Μπήκε μέσα στον αγώνα για να το κάνει. "Μύρισε αίμα". Δεν το ένοιαζε να το κάνει στο ΣΕΦ. Ήθελε να είναι η βραδιά του. Να κάνει το ρεκόρ και να νικήσει η ομάδα. Εδώ και τώρα.

Ο Βασίλης Σπανούλης γεννήθηκε για να επιτυγχάνει τους στόχους του. Και το έχει καταφέρει σε συντριπτικό βαθμό. Το κάνει ακόμη και τώρα στα 38 του (7 Αυγούστου 1982). Και συνεχίζει. Ποιοι είναι οι επόμενοι; Η λογική λέει ότι αυτή είναι η τελευταία του χρονιά στα παρκέ. Γι' αυτό προανήγγειλε και την επιστροφή του στην Εθνική ομάδα στον τελευταίο χορό στο Προολυμπιακό του Καναδά και τους Ολυμπιακούς στο Τόκυο.

Αλλά και πάλι μήπως δεν είναι το Last Dance για τον Kill Bill. Μήπως θέλει να σπάσει ακόμη ένα ρεκόρ. Να γίνει 40 ετών και να αγωνίζεται σ' αυτό το επίπεδο. Το έχουμε αναφέρει ξανά. Σύμφωνα με τη ζωή που κάνει και αν δεν έχει άλλο σοβαρό τραυματισμό τότε το όνειρο να σπάσει το φράγμα των σαράντα φαίνεται εφικτό.

Μπορεί να το διαπιστώσει ο καθένας εάν διαβάσει τις δηλώσεις του μετά το ματς με τον Ερυθρό Αστέρα. Πίσω από τις λέξεις μπορείς να καταλάβεις ποια είναι η φιλοσοφία του για το μπάσκετ και να συνειδητοποιήσεις τη μεγάλη επιθυμία του να συνεχίσει μέχρι εκεί που δεν πάει.

"Εχω φλόγα μέσα μου και αυτό το γνωρίζει η οικογένειά μου. Υπάρχουν βράδια που δεν κοιμάμαι και σκέφτομαι τι πρέπει να διορθώσω για να γίνω καλύτερος. Έτσι είμαι σαν χαρακτήρας και σαν άνθρωπος, θέλω να κερδίζω".

Μέσα σε 36 λέξεις καλύπτει όλη την πορεία της καριέρας του.

Γεννήθηκε για να κερδίζει...

* O Βασίλης Σπανούλης έχει μπει στην ίδια πρόταση με τον Νίκο Γκάλη. Όχι ως αξία μέτρησης. Ο Γκάλης είναι ο μεγαλύτερος Έλληνας αθλητής στην ιστορία της χώρας. Αυτό δεν μπορεί να το αμφισβητήσει κανείς. Είναι ο άνθρωπος που άλλαξε όλο τον ελληνικό αθλητισμό. Συνεπώς είναι μία κατηγορία μόνος του και κανείς δεν μπορεί να τον φτάσει. Αλλά έχει μπει στην ίδια συζήτηση ως προς την μπασκετική αξία. Μπασκετικά και μόνο μπασκετικά, ο Σπανούλης είναι ο Γκάλης της εποχής μας.

** Ο Γιώργος Μπαρτζώκας έχει επιστρέψει στον Ολυμπιακό πιο ώριμος, πιο αποφασισμένος, χωρίς κόμπλεξ, με ανοιχτό μυαλό και ορθολογικό πλάνο, προκειμένου να επιβιώσει σ' έναν πάγκο που εξ' ορισμού είναι ο πιο δύσκολος της Ελλάδας. Έχει να διαχειριστεί προσωπικότητες και καταστάσεις που δεν μπορεί να τις αφήσει στην τύχη τους ούτε για μία ημέρα.

*** Στις 8 Δεκεμβρίου και μετά τη νίκη του Ολυμπιακού επί της Μπαρτελόνα στην Ισπανία με 96-88 έγινε η "προφητεία για τον Πρίντεζη". Αν ο υπαρχηγός των "ερυθρόλευκων" και οι υπόλοιποι "παλιοί" της ομάδας καταλάβουν επ' ακριβώς τους ρόλους τους, τότε ο φετινός Ολυμπιακός θα κάνει τον στόχο της 8αδας να φαντάζει πολύ εύκολος.

**** Μετά τις εκλογές της ΕΟΚ, θα έχει φτάσει και το πλήρωμα του χρόνου ώστε ο Ολυμπιακός να επιστρέψει στη Basket League. Αυτομάτως θα έχει γίνει το πρώτο βήμα προκειμένου να αποκτήσει ξανά αυτό το πρωτάθλημα το ενδιαφέρον που του αναλογεί. Παναθηναϊκός, ΑΕΚ, Προμηθέας θα πρέπει να είναι σημαιοφόροι αυτής της επιστροφής. Αμέσως η μπασκετική και η εμπορική αξία αυτής της λίγκας, θα επανέλθει σε υψηλά επίπεδα. Αν όλοι θέλουν το καλό της Basket League, τότε θα επιδιώξουν τη μεγάλη επιστροφή του Ολυμπιακού από τη νέα σεζόν.

TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ ΣΠΑΝΟΥΛΗΣ EUROLEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ