ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Η προφητεία για τον Πρίντεζη

Ο Πρίντεζης πανηγυρίζει τη νίκη επί του Ερυθρού Αστέρα
Ο Πρίντεζης πανηγυρίζει τη νίκη επί του Ερυθρού Αστέρα EUROKINISSI SPORTS

Ο νέος Ολυμπιακός νίκησε την Τρίτη. Ο παλιός Ολυμπιακός νίκησε την Πέμπτη. Και μεγάλος θριαμβευτής της εβδομάδας είναι ο Γιώργος Μπαρτζώκας. Εξηγεί ο Σπύρος Καβαλιεράτος.

Σαν βγήκε ο Ολυμπιακός στον πηγαιμό για τη Βαρκελώνη και το Βελιγράδι, ήξερε πως ο δρόμος ήταν μακρύς. Εν τέλει, γύρισε τα ξημερώματα της Παρασκευής στην Αθήνα και το ταξίδι ήταν γεμάτο όχι μόνο περιπέτεια και γνώση, αλλά και τεράστια χαρά. Αυτή η εβδομάδα ήταν για τους ερυθρόλευκους Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά μαζί.

Δεν είναι μόνο οι δύο εκτός έδρας νίκες που έφεραν το ρεκόρ στο 7-5. Οχι ότι είναι λίγο αυτό που έκαναν οι ερυθρόλευκοι. Κάθε άλλο. Βελτίωσαν την κατάταξή τους κερδίζοντας στην πιο δύσκολη έδρα της φετινής EuroLeague και εν συνεχεία σε ένα ματς που στράβωσε άσχημα στο πρώτο δεκάλεπτο. Το πιο βασικό όμως είναι ότι μέσα σε τούτη την εβδομάδα, ο Ολυμπιακός έδιωξε δαίμονους και διαβόλους και μπορεί να επενδύσει σε ένα υγιές περιβάλλον το υπόλοιπο της σεζόν.

Η αλήθεια άλλωστε είναι ότι πριν από το ματς με Μπαρτσελόνα και Ερυθρό Αστέρα, στον Ολυμπιακό ήταν μαζεμένοι και... μαγκωμένοι. Ο κορονοϊός έφερε στην επφάνεια υποκείμενα νοσήματα που έκαναν λίγο πιο βαριά την κλινική εικόνα του ασθενούς. Ήττα από την Μπασκόνια, συντριβή στη Μόσχα. Ομως ο φετινός Ολυμπιακός έχει γερή κράση και άντεξε. Και βγήκε δυνατός, γεμάτος αντισώματα για να αντέξει σε μια τόσο δύσκολη σεζόν.

Ας τα πάρουμε όλα από την αρχή. Ο Κώστας Σλούκας επέστρεψε για να αναλάβει το βαρύ φορτίο του ηγέτη και μέχρι την προηγούμενη εβδομάδα ένιωθε την αμφισβήτηση στο πετσί του. Στη Βαρκελώνη έκανε το καλύτερό του παιχνίδι για φέτος και πήρε την απαιτούμενη ψυχολογία για να συνεχίσει, κάτι που φάνηκε και στο παιχνίδι με τον Ερυθρό Αστέρα. Το μεγάλο κέρδος, λοιπόν, ήταν ο 30χρονος γκαρντ, που είδε και τον προπονητή και τους συμπαίκτες του να τον εμπιστεύονται απόλυτα.

Η ΠΡΟΦΗΤΕΙΑ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΠΡΟΦΗΤΕΙΑ

Ο Βασίλης Σπανούλης και ο Γιώργος Πρίντεζης έδειξαν πως δεν είναι τα γερασμένα άλογα που τα "σκοτώνουν" όταν δεν μπορούν να τρέξουν. Δεν είναι νιάτα πλέον, αλλά δεν είναι και γερασμένα άλογα. Εχουν συγκεκριμένο και μάλιστα σημαντικό ρόλο και στον φετινό Ολυμπιακό και υπάρχουν στιγμές που θα κάνουν τη διαφορά. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο, ότι την περασμένη Τρίτη στο Live μετά το ματς μαζί με τον Χάρη Σταύρου, αναφερθήκαμε στους δύο παίκτες που είναι ευλογία για τους ερυθρόλευκους, όπως έγραψε και ο Παντελής Διαμαντόπουλος. "Το επόμενο ματς μπορεί να το πάρει ο Σπανούλης με ένα σουτ ή ο Πρίντεζης με ένα κρίσιμο καλάθι ή 6 συνεχόμενους πόντους". Αυτή ήταν η... προφητεία και μπορείτε να την ακούσετε στο βίντεο.

Ο Πρίντεζης, λοιπόν, έβαλε 16 πόντους, πέτυχε και το καλάθι της ισοφάρισης και το καλάθι της νίκης και έδειξε πόσο πολύτιμος είναι για τον Ολυμπιακό. Ο δε Σπανούλης, έβαλε 14, έγινε αρχισκόρερ σε EuroLeague και Κύπελλο Πρωταθλητριών και συνάμα κράτησε όρθια την ομάδα του στο κρίσιμο σημείο. Εννοείται πως η πρόβλεψη για την εμφάνιση αρχηγού και υπαρχηγού δεν έγινε τυχαία, αλλά επειδή όποιος παρακολουθεί τους δύο αυτούς παίκτες εδώ και δύο δεκαετίες, γνωρίζει την ψυχολογία και τη νοοτροπία νικητή που έχουν.

Φυσικά και δεν τους άρεσε που ήταν "παρκαρισμένοι" στον πάγκο στο δεύτερο ημίχρονο του αγώνα με την Μπαρτσελόνα, όμως αυτό δεν μεταφράζεται στο τέλος τους από το μπάσκετ ή την ομάδα τους. Και η απάντηση ήρθε δύο μέρες μετά, όταν ήταν οι πρωταγωνιστές στο Βελιγράδι.

Ο ΜΠΑΡΤΖΩΚΑΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΑΦΕΝΤΙΚΟ

Φυσικά οι πρωταγωνιστές στις δύο νίκες ήταν πολλοί. Την Τρίτη ήταν οι... νέοι στον Ολυμπιακό. Ο Σλούκας, ο Μάρτιν, ο Ζαν Τσαρλς, ο Μακίσικ, ο Χάρισον, ο Τζένκινς, την Πέμπτη οι παλιοί, δηλαδή ο Πρίντεζης και ο Σπανούλης. Στην Τρίτη βάλτε και τους παλιούς Παπανικολάου, Βεζένκοβ, στην Πέμπτη τον νέο Λαρεντζάκη, που ήταν καθοριστικός. Ο δεύτερος πιο καθοριστικός μετά τον Πρίντεζη.

Τι συμπέρασμα βγαίνει; Ολοι οι καλοί χωράνε, παλιοί, νέοι, ενδιάμεσοι. Χρειάζεται χρόνος και κυρίως νίκες. Και οι νίκες ήρθαν, ειδικά στο Βελιγράδι ήταν ακόμα πιο σημαντική γιατί έδωσε συνέχεια στο διπλό της Βαρκελώνης και το κυριότερο εδραιώνει το ρόλο του Γιώργου Μπαρτζώκα.

Την αξία του ουδείς την αμφισβητεί, αλλά το καράβι που λέγεται Ολυμπιακός δεν είναι απλό να κυβερνηθεί και έχει ιδιαιτερότητες. Μερικές φορές θέλει σκληρές αποφάσεις, όπως έγινε στη Βαρκελώνη. Θέλει και σωστή διαχείριση, όπως στο Βελιγράδι.

Αυτό που μένει, λοιπόν, είναι ότι πλέον ο Μπαρτζώκας είναι ο απόλυτος κυρίαρχος του παιχνιδιού. Πήρε αυτό το δικαίωμα και με το παραπάνω για το υπόλοιπο της σεζόν με όσα συνέβησαν στα δύο παιχνίδια. Έδειξε ότι ο Σλούκας είναι ο νέος ηγέτης, αλλά παράλληλα εξήγησε στην πράξη σε Σπανούλη και Πρίντεζη ότι τους υπολογίζει. Είδε τους ξένους που έχει επιλέξει να κάνουν βήμα προς τα εμπρός και παράλληλα ρολίστες να ανταποκρίνονται σε ό,τι τους ζητάει, με τον Λαρεντζάκη να είναι το φωτεινό παράδειγμα.

Πάνω απ' όλα αντιλήφθηκαν και όσοι αρνούνταν να το αποδεχτούν πως ο Ολυμπιακός θα παίξει με τους δικούς του κανόνες και θα είναι δίκαιος με όλους. Ακόμα και με αυτούς που βγαίνοντας από ένα γήπεδο ή πέφτοντας για ύπνο μπορεί να νιώθουν αδικημένοι, αλλά βαθιά μέσα τους θα ξέρουν ότι την επόμενη φορά είναι πολύ πιθανό να γίνουν πάλι πρωταγωνιστές. Αλλωστε το μπάσκετ δεν είναι προφητείες και προβλέψεις, αλλά ξεκάθαρες καταστάσεις και δεδομένα. Τα έχει διδάξει η ίδια η ζωή και το ίδιο το άθλημα εδώ και πολλά χρόνια και όταν ο καθένας αποδεχθεί το ρόλο του, όλα θα γίνουν πολύ πιο απλά. Και ευχάριστα. Είπαμε, ο Ολυμπιακός έκανε Χριστούγεννα στη Βαρκελώνη και Πρωτοχρονιά στο Βελιγράδι.

TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ EUROLEAGUE ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ ΕΡΥΘΡΟΣ ΑΣΤΕΡΑΣ ΒΑΣΙΛΗΣ ΣΠΑΝΟΥΛΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΡΙΝΤΕΖΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΠΑΡΤΖΩΚΑΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ