ΒΑΣΙΛΗΣ ΣΠΑΝΟΥΛΗΣ

Ο Σπανούλης ένωσε το μπάσκετ και έρχεται για να βάλει τέλος στην αλαζονεία της Εθνικής ομάδας

Ο Σπανούλης ένωσε το μπάσκετ και έρχεται για να βάλει τέλος στην αλαζονεία της Εθνικής ομάδας
24MEDIA CREATIVE TEAM/ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΠΑΝΤΟΥΝΑΣ

Ο Παντελής Βλαχόπουλος γράφει για τον απόλυτο αθλητή Βασίλη Σπανούλη, τον προπονητή Kill Bill που έρχεται με φόρα και για τις βραδιές που ένωσαν το ελληνικό μπάσκετ. Οι αλλαγές που έρχονται στον πάγκο της Εθνικής ομάδας, το Προολυμπιακό τουρνουά και η Αθήνα, ο Γιάννης Αντετοκούνμπο και γιατί η Basket League αναμένεται να είναι μία από τις καλύτερες όλων των εποχών.

Η ΚΑΕ Ολυμπιακός διοργάνωσε δύο καταπληκτικές βραδιές προς τιμήν του Βασίλη Σπανούλη, προκειμένου να ανεβάσει την φανέλα με το νούμερο 7 στον "ουρανό" του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας. Όλα όσα έγιναν μέσα στο γήπεδο τα παρακολουθήσατε με κάθε λεπτομέρεια μέσα από εκατοντάδες VIDEO και άρθρα.

Αυτό όμως που δεν περιγράφεται με εικόνα και ήχο, είναι το Gala που έλαβε χώρα στον Αστέρα της Βουλιαγμένης. Από τον Μποντιρόγκα έως τον Βεζένκοβ, από τον Μπαρτζώκα έως τον Διαμαντίδη, από τον Ζήση έως τον Μπουρούση από τον Καζλάουσκας έως τον Σφαιρόπουλο, από τον Μίροτιτς έως τον Χάινς, από τον Γιαννάκη έως τον Λιόλιο, από τον Φασούλα έως τον Ντατόμε.

Όλο το ελληνικό και ευρωπαϊκό μπάσκετ ήταν εκεί. Αθλητές, προπονητές, παράγοντες και δημοσιογράφοι.

Ακόμη και ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος έστειλε προσωπικό μήνυμα στον Βασίλη Σπανούλη, λύνοντας μια και καλή τις διαφορές του παρελθόντος. Ήταν μία σύναξη μπασκετικής αναγέννησης. Ο Kill Bill ένωσε όλο το ελληνικό μπάσκετ σε μια βραδιά που είχε έντονη την αύρα της πορτοκαλί θεάς και έδινε μία αίσθηση υγείας και αθλητικής ευγένειας. Αυτό ακριβώς που θέλουμε για τον ελληνικό αθλητισμό και το ελληνικό μπάσκετ.

Ο Βασίλης Σπανούλης πιο ευδιάθετος και απελευθερωμένος από ποτέ. Ένας τέλειος οικοδεσπότης, ο οποίος μίλησε με όλους τους καλεσμένους του με στόχο όχι μόνο να αναδείξει τον ίδιο τον εαυτό του, αλλά για να δώσει την κατεύθυνση ότι εδώ θέλουμε να φτιάξουμε το σπορ από την αρχή. Και αυτό θα αρχίσει από το "χτίσιμο" της Εθνικής ομάδας.

Σπανούλης προ των πυλών

Ο Σπανούλης βρίσκεται ένα βήμα προκειμένου να αναλάβει τα ηνία της Εθνικής ομάδας. Ο Βαγγέλης Λιόλιος έχει καταλήξει στο πρόσωπό του και απομένουν μόνο τυπικές λεπτομέρειες για να οριστικοποιηθεί το deal. Ο πρόεδρος της ΕΟΚ θέλει να βάλει τέλος στα κακώς κείμενα των τελευταίων 10 ετών στο αντιπροσωπευτικό συγκρότημα. Θέλει να βάλει τέλος στην αλαζονεία και στην πεποίθηση ότι η Ελλάδα είναι παγκόσμια δύναμη του μπάσκετ, γιατί πολύ απλά δεν είναι πλέον. Θέλει να χτίσει το οικοδόμημα από την αρχή και γι' αυτό στο πρόσωπο του Βασίλη Σπανούλη έχει βρει τον τέλειο εκφραστή αυτής της τάσης.

Ένας προπονητής άφθαρτος, με μεγάλη πίστη σ' αυτό που κάνει και μία προσωπικότητα που έχει τον απόλυτο σεβασμό από όλο το παγκόσμιο μπάσκετ. Διαβάστε ποιοι έστειλαν μήνυμα τη βραδιά που ο Ολυμπιακός απέσυρε τη φανέλα με το νούμερο "7": Γκάλης, Γιόκιτς, Νοβίτσκι, Γκασόλ, Ντόντσιτς, Μίσιτς, Καμπάσο, Μαριάνοβιτς και, βεβαίως, το μεγαλύτερο αστέρι της Ελλάδας, Γιάννης Αντετοκούνμπο. Η υπόκλιση ήταν καθολική.

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Ο Βασίλης Σπανούλης θα προσπαθήσει να συσπειρώσει την Εθνική όπως έκανε κάποτε ο Παναγιώτης Γιαννάκης και η αλήθεια είναι ότι από την εποχή του "Δράκου" έχουμε να δούμε την ομάδα μας να πετάει φωτιές. Αυτό θέλει ο Σπανούλης και η Ομοσπονδία. Θέλει οι παίκτες που θα παίζουν για το εθνόσημο να γυαλίζει το μάτι τους, να βάζουν το "εμείς" πάνω από το "εγώ", να πέφτουν στο παρκέ για κάθε χαμένη μπάλα - όπως ας πούμε ο Κώστας Παπανικολάου - να γουστάρουν που θα παίξουν για τον προπονητή τους και φυσικά να έχουν την σιγουριά μέσα τους ότι δεν θα αδικηθούν.

Η ΕΟΚ με τον Βασίλη Σπανούλη και τους συνεργάτες του θέλει να θωρακίσει την Εθνική ομάδα και να μείνει μακριά από εξωαγωνιστικούς-εξωγενείς παράγοντες και κάθε μορφής έπαρσης και βεντετισμού. Την ίδια ώρα ο 41 ετών coach θέλει να φτιάξει νέες γέφυρες με όλους τους πρωτοκλασάτους παίκτες, ώστε να δημιουργήσει την καλύτερη δυνατή ομάδα ενόψει του Προολυμπιακού τουρνουά.

Και εκεί φυσικά θέλει μαζί του τους Σλούκα - Καλάθη και χωρίς καμία αμφιβολία τον Γιάννη Αντετοκούνμπο. Είναι αυτονόητο ότι ο Σπανούλης μπορεί να μιλήσει στην καρδιά του άσου των Μιλγουόκι Μπακς και να ξεπεράσουν κάθε δυσκολία, προκειμένου η Ελλάδα να προκριθεί στους Ολυμπιακούς Αγώνες 2024 στο Παρίσι.

Τα δεδομένα για το προολυμπιακό

Τα χρήματα είναι πολλά, όμως η πρόθεση της Ομοσπονδίας ξεκάθαρη. Θα κυνηγήσει με όλες τις δυνάμεις της τη διοργάνωση ενός εκ των τεσσάρων Προολυμπιακών. Η FIBA ζητάει 2.3 εκατ. ελβετικά φράγκα (2,4 εκατ ευρώ) για να αναθέσει το Τουρνουά, που μαζί με τα επιπλέον χρήματα, ανεβάζουν το συνολικό κόστος στα 2.7 με 2.8 εκατ. ευρώ. Είναι τεράστιο το ποσό, αλλά με την συνδρομή της Πολιτείας και των χορηγών, μπορεί να καλυφθεί.

Υπάρχουν κάποιοι που θεωρούν ότι είναι πολλά χρήματα και τεράστιο το ρίσκο, από την άλλη η ΕΟΚ είναι υποχρεωμένη να κάνει το δικό της χρέος. Να δημιουργήσει τις απαραίτητες προϋποθέσεις πρόκρισης. Εγγυημένο αποτέλεσμα φυσικά δεν υπάρχει, ας μην ξεχνάμε το παράδειγμα του 2021, όταν κανείς εκ των τεσσάρων γηπεδούχων δεν προκρίθηκε.

Εκεί που ποντάρει η Ομοσπονδία είναι στην παρουσία του Γιάννη Αντετοκούνμπο. Ακόμα κι αν οι Μπακς φτάσουν ως το τέλος της διαδρομής, ο 7ος τελικός του ΝΒΑ είναι προγραμματισμένος για τις 22 Ιουνίου. Τα Προολυμπιακά Τουρνουά αρχίζουν στις 2 και ολοκληρώνονται στις 7 Ιουλίου, συνεπώς υπάρχει χρόνος για τον σταρ του Μιλγουόκι να έρθει στην Ελλάδα. Και αν είναι εδώ η διοργάνωση, θα έχει ένα επιπλέον κίνητρο για να αγωνιστεί. Γι αυτό και ο Βαγγέλης Λιόλιος, αισιοδοξεί ότι ο super star του ΝΒΑ θα δώσει το παρών.

Και με τον Γιάννη με τα γαλανόλευκα όλα θα είναι διαφορετικά. Το ενδιαφέρον του κόσμου, οι εισπράξεις και οι πιθανότητες πρόκρισης. Συν το γεγονός ότι η Ελλάδα θα υποδεχθεί μεγάλο τουρνουά για πρώτη φορά μετά από το 2008. Οταν και πάλι είχε διοργανώσει Προολυμπιακό και η Εθνική πήρε την πρόκριση για το Πεκίνο. Ήταν η μία και μοναδική φορά που η Ελλάδα πήρε στο μπάσκετ το εισιτήριο για τους Ολυμπιακούς. μέσω Προολυμπιακού. Αν σημαίνει κάτι αυτό.

Σε περίπτωση δε, που επιβεβαιωθεί ότι η Ισπανία και η Λετονία θα έχουν ισχυρές υποψηφιότητες να διοργανώσουν ομίλους των Προολυμπιακών, τότε αν η Ελλάδα είναι διοργανώτρια αποφεύγει δύο πανίσχυρους αντιπάλους. Θεωρητικά λοιπόν οι πιο δυνατές ομάδες είναι η Λιθουανία και η Σλοβενία, που σαφώς θα θέλουμε να τις αντιμετωπίσουμε εντός έδρας.

* Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός αναμένεται να δώσουν την χαμένη λάμψη που χρειάζεται η Basket League. Εξαιρετικοί παίκτες, δύο από τους κορυφαίους προπονητές της Ευρώπης και δύο γήπεδα που αρχίζουν αργά-αργά να γίνονται μπασκετικά και σύγχρονα. Το προϊόν θέλει ανανέωση και πίστη. Αν οι παράγοντες μείνουν μακριά από μικροπολιτικές και εξάρσεις οπαδικού χαρακτήρα, τότε θα παρακολούθησουμε ένα σπουδαίο πρωτάθλημα. Όλοι περιμένουν τον πρώτο σπουδαίο αγώνα, ο οποίος αναμένεται να είναι ο τελικός του Σούπερ Καπ στη Ρόδο το Σάββατο 30 Σεπτεμβρίου.

TAGS ΒΑΣΙΛΗΣ ΣΠΑΝΟΥΛΗΣ ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΟΣ ΕΘΝΙΚΗ ΜΠΑΣΚΕΤ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΜΠΑΣΚΕΤ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ