ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Ο Μπαρτζωκικός τρόπος που πρέπει να διδάσκεται στο πανεπιστήμιο του μπάσκετ, οι Αγγελόπουλοι που δικαιώνουν το πανό και το όραμα του νέου σύγχρονου γηπέδου

Ο Μπαρτζωκικός τρόπος που πρέπει να διδάσκεται στο πανεπιστήμιο του μπάσκετ, οι Αγγελόπουλοι που δικαιώνουν το πανό και το όραμα του νέου σύγχρονου γηπέδου
24MEDIA CREATIVE TEAM/ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΠΑΝΤΟΥΝΑΣ

Ο Παντελής Βλαχόπουλος γράφει για ένα μοναδικό ευρωπαϊκό φαινόμενο που λέγεται Ολυμπιακός, γιατί θεωρεί τον Γιώργο Μπαρτζώκα τον καλύτερο προπονητή της Ευρώπης και πώς οι Αγγελόπουλοι δικαιώνουν με τις πράξεις τους και τις αποφάσεις τους το πανό στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας.

Συνέπεια, τίτλοι, προσφορά. Αν συζητήσεις με κορυφαίες μορφές του αθλήματος -προπονητές και παίκτες- θα καταλάβεις πολύ εύκολα ότι αυτές οι 3 λέξεις αντικατοπτρίζουν πλήρως ένα κορυφαίο οργανισμό μπάσκετ, που θέλει να να βρίσκεται στην ελίτ της Ευρώπης. Ο Ολυμπιακός διαθέτει ακόμη ένα στοιχείο που τον κάνει μοναδικό: πίστη στο πλάνο.

Οι ηγέτες του Ολυμπιακού

Είναι σαφές ότι ο Ολυμπιακός είναι μία ομάδα του προπονητή και των προέδρων του. Είναι επίσης ευδιάκριτο ότι οι "ερυθρόλευκοι" είναι από τις μοναδικές περιπτώσεις ομάδων στην Euroleague που δεν έχουν σταρ παίκτες. Η έννοια σταρ αποτελείται από το ίδιο το σύνολο. Κι αυτό είναι επιλογή, όχι κάτι που το ορίζουν οι μεταγραφικές κινήσεις του καλοκαιριού.

Οι Αγγελόπουλοι στηρίζουν πλήρως τον 58χρονο coach σε όλες τις αποφάσεις τους είτε πρόκειται σε μεταγραφές είτε πρόκειται σε αποδεσμεύσεις. Ο Μπαρτζώκας ελέγχει όλη την κατάσταση στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας και οι ιδιοκτήτες την ΚΑΕ δεν παρεμβαίνουν στο έργο του, αλλά επεμβαίνουν μόνο όταν το θεωρήσουν χρήσιμο και χρηστικό.

Οι ηγέτες του Ολυμπιακού λοιπόν έχουν ονοματεπώνυμα. Γιώργος Αγγελόπουλος, Παναγιώτης Αγγελόπουλος και Γιώργος Μπαρτζώκας. Αυτοί ορίζουν την πορεία, τους στόχους, την στρατηγική και όποιος θέλει ακολουθεί.

Τρία σερί Final Four χάνοντας τέσσερις ηγέτες

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας και οι Αγγελόπουλοι έκαναν κάτι μοναδικό για τα ευρωπαϊκά δεδομένα. Μέσα σε τέσσερα χρόνια έχασαν ισάριθμους leaders και αντί να διαλυθούν απάντησαν με τρεις διαδοχικές συμμετοχές σε φάιναλ - φορ.

Αρχικά ο απόλυτος αρχηγός του Ολυμπιακού και ένας από τους καλύτερους παίκτες όλων των εποχών στην Ευρώπη αποφάσισε να κρεμάσει την φανέλα του. Ο Βασίλης Σπανούλης.

Ακολούθησε ο υπαρχηγός και θεματοφύλακας των ερυθρόλευκων αποδυτηρίων Γιώργος Πρίντεζης. Και μέσα σε μία χρονιά οι πρωταθλητές Ελλάδας έχασαν τον MVP της Euroleague, Σάσα Βεζένκοφ και έναν leader και τρεις φορές τροπαιούχο Ευρώπης, Κώστα Σλούκα.

Κάποιος θα μπορούσε να χαρακτηρίσει όλες αυτές τις απώλειες μέσα σε τέσσερα χρόνια την απόλυτη καταστροφή. Κι όμως το Μπαρτζωκικό δόγμα έκανε το θαύμα της. Κάθε χρόνο έβρισκε την τακτική και τους παίκτες για να βγει στο φως. Γι' αυτό τον λόγο, λοιπόν, χαρακτήρισα τον Γιώργο Μπαρτζώκα τον καλύτερο Έλληνα προπονητή όλων των εποχών του Ολυμπιακού σε όλα τα σπορ.

Δικαίως, λοιπόν, ο Μπαρτζώκας έχει κατακτήσει το δικαίωμα να κάνει ό,τι θέλει στον Ολυμπιακό. Οι επιλογές του τον έχουν δικαιώσει πλήρως και είναι παράλληλα ο προπονητής, ο οποίος όντας δηλωμένος φίλαθλος του Ολυμπιακού έχει βρεθεί αντιμέτωπος -με ευτυχώς λίγους- ανεγκέφαλους οπαδούς στο ΣΕΦ που τον είχαν προπηλακίσει.

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας με μία ευρωπαϊκή κούπα (ο πρώτος Έλληνας που την έχει κατακτήσει), πέντε συμμετοχές σε F4 και τρία κύπελλα του καλύτερου προπονητή της Ευρώπης, έχει βάλει φαρδιά - πλατιά το όνομά του μεταξύ των θρύλων της διοργάνωσης.

Το Batzokas Rules έχει γίνει αποδεκτό σε όλη την διοργάνωση ως φιλοσοφία και τάση προς την επιτυχία και για όλα αυτά είναι ο πιο περιζήτητος προπονητής αυτή την στιγμή στην Euroleague.

Το πανό τους δικαιώνει

Η φράση "θρυλικοί μάγκες Αγγελόπουλοι" προέρχεται από ένα τεράστιο πανό που τοποθετείται εδώ και πάρα πολλά χρόνια στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας. Η θέση του είναι ιδιαίτερη και δεν βρίσκεται στις θέσεις των οργανωμένων, αλλά απέναντι.

Ο Παναγιώτης και ο Γιώργος Αγγελόπουλος συμπληρώνουν στις 30 Σεπτέμβρη του 2024 μια εικοσαετία στον μπασκετικό Ολυμπιακό. Μπήκαν στην ομάδα στα πιο δύσκολα χρόνια της, όταν ήταν 8η στο ελληνικό πρωτάθλημα και δεν μπορούσαν καν να διεκδικήσουν είσοδο στα playoffs της Euroleague.

Από τότε που ανέλαβαν ο Ολυμπιακός έχει 9 συμμετοχές σε Final 4 (από τις 13 συνολικά της ομάδας), δύο ευρωπαϊκούς τίτλους (από τους τρεις), ένα Διηπειρωτικό και 13 εγχώριους (από τους 28 συνολικά των ερυθρολεύκων). Η ιστορία ήδη τους γράφει με χρυσά γράμματα, όμως δεν είναι μόνο οι αριθμοί που δικαιώνουν το πανό.

Κυρίως είναι η φιλοσοφία τους, ο δικός τους τρόπος, η διοίκηση ενός δύσκολου τμήματος σαν το μπάσκετ του Ολυμπιακού, που τα εμπόδια και οι δυσκολίες ήταν κανόνας και όχι εξαίρεση.

Μαζί με τον Γιώργο Μπαρτζώκα έχουν δημιουργήσει την ιδανική τριάδα που φέρνει εκρηκτικά αποτελέσματα. Χωρίς πολλές φωνές, με σωστή διαχείριση, μ' έναν τρόπο που ίσως πρέπει να διδάσκεται και στα πανεπιστήμια. Όχι μόνο του μπάσκετ.

*Το επόμενο βήμα -και αυτό δεν θα αργήσει- είναι ο Ολυμπιακός να κάνει δικό του το ΣΕΦ και να το φέρει στη σύγχρονη εποχή προκειμένου να είναι ένα από τα καλύτερα γήπεδα της Ευρώπης. Αυτό είναι το μεγάλο όραμα των Αγγελόπουλων στο άμεσο προσεχές μέλλον.

**Το είχε ρωτήσει ο Καβαλιεράτος στον Μπαρτζώκα και η απάντηση του προπονητή του Ολυμπιακού ήταν για σεμινάριο. Δείτε το VIDEO για να καταλάβετε πώς οι παίκτες των "ερυθρόλευκων" πέφτουν και στη φωτιά για τον προπονητή τους.

***Ο Παπανικολάου δίνει άλλη διάσταση στον ορισμό αρχηγός σε μία ομάδα. Η στάση του, η βελτίωσή του, η σοβαρότητά του, η αυταπάρνησή του, η πίστη του στον Ολυμπιακό και σε αυτό που εκπροσωπεί, τον κάνουν έναν από τους σπουδαιότερους αθλητές που έχουν φορέσει την φανέλα του συλλόγου.

Δείτε την Game Night:

TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΜΠΑΣΚΕΤ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ